Парфюмни размисли и страсти - 277 октомври 2022 г.

• 72 476
  • 952
  •   1
Отговори
# 255
  • София
BoMarina, разбирам защо не можеш да се ориентираш. Аз все още не съм чела задълбочено отзивите във Фрагрантика, защото успях да го пробвам лично и за мен това е достатъчно на този етап, но знаеш, че няма да е първият и последният случай да има мнения, които са коренно противоположни. Simple Smile Според мен човек, който познава дори само няколко издания на Шалимар, няма как да се обърка, че това е Шалимар, но има и значителни разлики с EDP - много по-сух е новият, за мен стои "по-схематично" и го няма онзи акорд от оригинала (анималистично-кожен-бензинов), който прави парфюма труден за мнозина (терпентин мернах наскоро като оприличаване); ириси също не усещам отчетливо, освен ако не приемем, че те допринасят за "прашливостта", т.е. силната пудреност на парфюма. Разбирам сравненията с Тонка Империал и Фев, но те са само по линия на тонката, като и двата звучат "по-модерно", по-гурмански и по-ликьорено. В новия Герлен тонката при мен е щрих, не е основен играч. Основното е амбър на моята кожа, а аз не се разбирам с амбровоцентрични парфюми (нищо че имам амбър на челно място в списъка с желания, но засега е първият и последен, изключения винаги има Grinning). Видях и аз, че рейтингът вече е в небето и вотовете са много, така че явно за повечето хора е попадение. Simple Smile Отчитам, че в момента кожата ми е супер суха или може би още се адаптира към осезаемото застудяване, но доста неща ми стоят глухо и потъват безследно цели пластове от някои композиции, които на блотер или върху друг човек стоят по-добре.
Много е кофти положението с лимитките на Герлен, хората изпадат в истерия, дебнат денонощно, записват се в списъци, покупките в 99% от времето трябва да са насляпо, защото няма как да се изчака за проба, дистрибуцията е обвита в мъгла... Никак не ми се нрави това положение, но пък явно е печелившо.

Парфюм за деня ще бъде Ella K Baiser de Florence. Heartbeat Успешен ден на всички! Flowers Cherry Blossom

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 11:56 от Klodilia

# 256
Извън дискусията, Si Fiori  спрян ли е- нещо не се ориентирах.

# 257
  • София
Mini Rebel, относно дилемата между Black Opium YSL и The Only One D&G, твърдо съм за The Only One. В него освен кафе има и много карамел, изключително дълготраен е.

# 258
И аз стрелям насляпо само по нотки, но какво се получава при смесването им, е съвсем отделна история, нали? Много често красив списък се превръща в кошмарно съдържание. Обратното също е възможно - уж непоносими за мен нотки да са така умело вплетени и разгърнати, че да направят парфюма "уау" за носа и кожата ми.
Пробите също не са 100% залог за харесване. Търпението не е второто ми име и един парфюм ако не ме кефи от първо фъс, просто бива забравен след проба.
В последно време съм овладяла импулса да купувам без проба. Все повече харесвам парфюмни къщи и марки със своя философия, концепция, особено свързана с литература, митология, танц, изобразителни изкуства, или пък с местни традиции. Историята на създаването на прекрасен парфюм и цялостната идея на бранда добавят още стойност за мен и "захранват" и другите сетива, и въображението.

# 259
Аз често купувам на сляпо, но освен състав на парфюма и мнения във Фрагрантика, ориентир са ми и пишещите в тази тема. След няколко години активно участие тук вече знам с кои от вас имаме сходни предпочитания и с кои - не. Често се водя по вас и мога да кажа, че в 90% от случаите покупките ми на сляпо са успешни.

# 260
Klodilia напук на мрачното време на вън , снимките ти носят много позивитизъм и пролетно настроение!Разкажи малко повече за тази красота ,която носиш:hugs:
От марката съм пробвала две,три неща,и съм с много хубави впечатления,но този за съжаление не е от тях, а като видях пирамидата и ириса в нея  и получих сърцетуп .
Пропуснах да кажа,но днес и аз като Магда се нося в облака на Myrrh&Tonka Jo Malone Heart

# 261
  • Бургас
Много рядко купувам на сляпо, но си имам и такива моменти като с новия Шалимар.И това е заради голямата ми любов към бранда.Много е важно да разбереш с кои участници в темата имаш сходен вкус.Аз съм казвала много пъти, че за мен Денс е най- големия ориентир тук.Ако се колебая я питам нея директно и знам, че ще ми каже мнението си честно, без значение, че тя харесва парфюма за който питам.Доверявам и се напълно, защото ми познава много добре вкуса.Парфюм за днес величествения Амуаж Онър.

# 262
  • Пловдив
Чудо голямо ако не те кефи т.е какво като коментарите са превъзходни, а на теб лично не ти харесва.

# 263
Определено сравненията с Tonka Imperiale и Fève Délicieuse ми поохладиха ентусиазма за новия Шалимар, благодаря.
Ще изчакам и Нотино дали няма да го зареди. Иначе и на мен не ми допада истерията със записвания, дебнене и т.н. никак не е герленско, а много махленско и не е моето. Но щом им носи клиенти, тяхна работа.

Може ли някой, който е добре запознат и с двата парфюма, да направи паралел между Guerlain L'Instant и Dior Addict? Имам Ленстан и много го харесвам, пробвала съм Адикт 2 пъти на кожа и много ми харесва, силно притегателен ми е, но последно бях пръснала и двата и ми се сториха много сходни с разликата, че Адикт е доста по-мощен, по-жасминов, по-секси и вечерен/зимен като че ли. Има ли смисъл от притежаване и на двата аромата?
Аз не намирам много общо.  L' Instant e по-белоцветен и меден. Адикт си е ванилов жасмин с портокалов цвят, но с доминация на ванилията, чиста сладост. На мен този Герлен ми е главоболен, докато Адикт ми е един от най-любимите аромати. Пристрастна съм и гласувам за Адикт. А в твоя случай - да, има смисъл да ги притежаваш и двата.

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 12:48 от Анонимен

# 264
Като казвате, че е важно да разбереш с кои участници в темата имате сходен вкус и да се ориентираш по техните препоръки, за мен това са няколко потребители, но най-вече Дез. Grinning След нейно описание например си взех "Олимпея Легенд", също искам да имам повечко "Ангели" като нея, дотук са ми два. Simple Smile И доста други парфюмни съвпадения имаме.
В момента някакси в уишлиста ми са се насъбрали повече летни парфюми, затова не бързам да купувам нищо, но още утре може да реша друго, знае ли се.

# 265
  • София
Klodilia напук на мрачното време на вън , снимките ти носят много позивитизъм и пролетно настроение!Разкажи малко повече за тази красота ,която носиш:hugs:
От марката съм пробвала две,три неща,и съм с много хубави впечатления,но този за съжаление не е от тях, а като видях пирамидата и ириса в нея  и получих сърцетуп .
Пропуснах да кажа,но днес и аз като Магда се нося в облака на Myrrh&Tonka Jo Malone Heart
Благодаря. Hug Мрачно е днес, да, няма никакво слънце и затова извадих нещо любимо, в противовес на времето. Baiser de Florence e в стилистиката на Bois d'Iris VC&A и Bois d'Argent Dior, съгласна съм с вотовете за сходство във Фрагрантика. Парфюмите не са двойници обаче - Ван Клийф имам, Диор - не (за жалост; съответно само съм го пробвала, не съм го носила активно). С две думи - красив, въздушен ирис с подложка от тамянени смоли - точно благодарение на Bois d'Iris установих, че тази постройка много ми харесва и търся вариации. Bois d'Iris за мен е доста студен и дистанциращ, докато Baiser de Florence е по-топъл, заоблен и приласкаващ, идея по-сладък и усещам ясно плодов акорд, който ми стои черешово (череши няма в пирамидата). Романтичен и много женствен парфюм, сравнително тих е при мен, но с добра трайност. За съжаление мисля, че има някакво реконфигуриране на линията и този парфюм изглежда е спрян (както и 2-3 други - в момента ги няма изобщо в сайта на марката) - временно или не, нямам идея. Надявам се да успея да намеря втора бутилка отнякъде, защото за мен наистина е специален, макар че не е новаторски. Пробвах още 3 парфюма на марката, като много ми хареса една от кожите - Melodie D'Altai - много мека, фина кафява кожа с конячен щрих и доста сладост, така я виждам, напомни ми по нещо на Mimosa Indigo Atelier Cologne. Мисля, че има 3 нови кожени парфюма в отделна подколекция, трябва да потърся мостри в един момент, защото редовните цени са сериозни и слепи поръчки на тази стойност - абсурд. Ella K е личната марка на Соня Констант. Heart Exl
P.S. Пробвах скоро Encens Asakusa L'Orchestre Parfum, търсейки вариации на тема ирис + смоли/тамян - много е приятен, като тамяненият компонент е по-скоро хладен, леко цитрусов (лимонен), от същото семейство е като гореописаните. Много ми е симпатичен, но утихва супер бързо при мен и по-скоро не бих платила цената за 100 мл на този етап.

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 14:05 от Klodilia

# 266
Великолепно ревю на Ковачева за новия Шалимар! Прииска ми се веднага да изприпкам до Институт Герлен и да видя дали е дошъл.
С Ковачева имам огромно сходство във вкусовете, но и кожата играе роля, така че както имам супер попадения благодарения на нея Hug, така имам и греди, което може да се очаква, и въпреки това съм изненадана и ми се случва да изроптая. Innocent Ароматите на Рамон Монегал не ми стоят добре например, както и други нейни любимци, и затова и не смея да отстрелям насляпо Cafe Chantant, но бога ми, над 10 пъти съм била на един клик разстояние. Joy
https://www.fragrantica.com/perfume/Nobile-1942/Cafe-Chantant-18073.html
Аризона е моят парфюмен близнак, но за съжаление не пише много често в темите.

Неочаквано и спонтанно се сдобих с Girls Can Be Crazy, дребосък 30мл за една кратка ваканция, да имам и нещо ново, весело, свежо, и неангажиращо.
Ароматът е типово подобен на Viva La Juicy Gold Couture и Flowerbomb, но е значително по-лек и прозрачен, закачлив и безгрижен. Започва със сочна кармелизирана круша и жасмин, с изненадващо сполучлива креместа база от ванилена тонка. Идеален за почивка и топли дни. Понякога имам нужда И от нещо такова, след толкова тамяни, пушеци, и драматични ароматни изпълнения.

https://www.fragrantica.com/perfume/Zadig-Voltaire/Girls-Can-Be-Crazy-60794.html
Ще го въртя с Intense Tiare, и по-драматичния Наксос, който харесвам само на топло, и не знам дали искам цяла бутилка от него. Табакът за мен е много капризна нотка.
Силно подозирам, че ще се върна с кафето на Теодорос Калотинис, или поне още един с него,  да видим как ще се харесаме.

Последна редакция: вт, 11 окт 2022, 14:13 от Dez

# 267
  • София
Благодаря на jasmin tea и Lizia Heart
Поръчах Адикт, The Only One и Опиума. Ще споделя кой ми е допаднал и кой ще връщам Joy

# 268
С парфюмите близнаци за мен е абсолютно невъзможно, аз за себе си знам, съм много претенциозна и еклектична, макар с времето и с опита да се ориентирам по-добре, зависи до колко човек е взискателен и чувствителен на аромати. С Денси например забелязвам сме АнтиБлизначки, което също помага Grinning да се ориентирам. Само ако каже "хубав, но"  значи е за мен. Съвпадения имам и аз с небезизвестната любимка Ковачева и Дез, както и една дама, която пише рядко и чието име все не запомням, макар всеки път да кимам с глава докато я чета
Ребел, инстант и адикт в моите очи носят един и същ леко задушлив плътен характер, но адикт е къде къде по ярък. Инстант е скрит и елегантен, да зарадваш мъжа до себе си повече отколкото непознат при разминаване. Аз бих взела Опиума, защото e най ярък за моя вкус, като е гарга да е рошава....
Забелязвам, че повечето лимитки и фланлери на Шалимар и май като цяло Гелрен (извън рокличките) имат неоправдано високи оценки във фрагрантика. Освен това унисекс ароматите също печелят повече точки. Затова не се и очудвам на високите оценки на Тонка.
cafe chantant интересно и аз го заглеждам, някой няма ли да каже нещо по темата.
Иначе днес си взимам така чаканата Синтра и един аромат от сляпа размяна, който ще е голям hit or miss
Днес съм с Диадема, след обстойно носене установих, че мирише на бергамот, кон и пудра захар, с доста добър сияж, което в моите очи е уникално съчетание. Лира вече изчезна от гардеробчето ми, и без това беше доста тиха на моята силно попиваща кожа...

# 269
  • София
Диадемата мирише на "мирише на бергамот, кон и пудра захар" ли?! Joy

Общи условия

Активация на акаунт