На море в Турция - тема 76

• 59 096
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • София
И моите последни пет стотинки по темата за цените на хотелите в Турция през 2023год.
Ще Ви цитирам преведена статия от форум за пътуване, като моите пет стотинки съм ги болднал и подчертал в статията:

ХОТЕЛИ  В ТУРЦИЯ ЩЕ ПОВИШАТ ЦЕНИТЕ С 30-50% ПРЕЗ ЛЕТНИЯ СЕЗОН - 2023 Г.

Хотелите в Турция ще бъдат принудени да вдигнат цените през летния сезон 2023 - икономическата ситуация в страната не им оставя избор. Припомняме, че по-рано в турската преса бяха направени прогнози за увеличение на цените за настаняване в турските курортни хотели през 2023 г. с 15-20% средно на пазара в сравнение с лятото на 2022 г. Но растежът ще бъде различен в различните сегменти.
Цените за почивки в хотели на високо ниво в Турция - 5* и 5* Deluxe - може да се увеличат с 30-50% в сравнение с цените от лятото на 2022 г. Говорим за суми в евро.
Тази прогноза е дадена от представители на турските хотели Seven Seas Gravel Select и Kilit Hospitality Group (Crystal Hotels, Nirvana Hotels), с които нашият кореспондент разговаря като част от бизнес събитието Coral Elite Speed ​​​​Meeting, посветено на премиум отдиха.
„Ръстът на цените е неизбежен. Разходите в хотелския сектор се повишиха, а същото важи и за всички други аспекти на живота в Турция. Всичко поскъпна - от доматите до тока.
Някои хотелиери в сегмента 5*, включително и ние, не искат, но ще бъдат принудени да увеличат цените през летния сезон с 50%“, каза Гюнай Шабан, мениджър продажби в Seven Seas Gravel Select Hotel.
Представителят на Kilit Hospitality Group г-жа Гюзел Кияк смята, че цените за почивка в хотели от висок клас в Турция ще се увеличат с 35-50% следващото лято.
Сега, като част от ранното записване, според експерта, отстъпките за настаняване достигат до 30%. Но все още не е възможно да се каже, че туристите вече са осъзнали предимствата на цените за ранно записване и са започнали активно да резервират турове до Турция за лятото на 2023 г., отбеляза със съжаление Гузел Кияк.
На въпрос за възможното негативно въздействие на покачващите се цени върху желанието на  туристите да почиват в Турция, г-жа Кияк отговори, че не е прогнозирала подобно развитие на ситуацията.
„От много години работя в хотелиерския бизнес в Турция. И всяка година в продължение на много години цените за почивка в Турция растат. И всяка година туристите реагират на тази ситуация по един и същи начин. Или намаляват продължителността на почивката си, или се пренасочват към по-бюджетни хотели. Но никога няма масово отхвърляне на самите пътувания“, казва Гузел Кияк.
Наблюденията на г-жа Kияк се потвърждават и от туристически агенти,  които казват, че търсенето на хотели в Турция бие рекорди тази година. По време на новогодишните празници Турция е в ТОП-3 по търсене от туристи от Русия.
Добрата динамика на търсенето за Турция се потвърждава и от данните на посолството на Република Турция в Москва.
Според аташето по културата и туризма на турското посолство в Русия, г-н Илкер Озкан, Турция очаква да приеме повече от 5 милиона руснаци до края на годината, което е 10% от общия прогнозиран туристически поток към Турция до края на годината (предвижда се на ниво от 50 милиона туристи) .

# 511
  • София
Статията е абсолютно логична и резонна. Но нестабилната икономическа ситуация дава и много аргументи против ранното резервиране, особено ако не е с опция за канселиране. Самите хотели дават ли такава възможност при ранните записвания?

# 512
  • София
Статията е абсолютно логична и резонна. Но нестабилната икономическа ситуация дава и много аргументи против ранното резервиране, особено ако не е с опция за канселиране. Самите хотели дават ли такава възможност при ранните записвания?
Да, ако резервирате директно през хотелите имате безплатно анулиране на резервацията от една до две седмици преди престоя Ви.

# 513
  • София
Със събитията в Истанбул последните дни ситуацията стана съвсем непредвидима.

# 514
И аз да се похваля вече с резервация за Long Beach Resort в Алания, края на септември, 7 нощувки, собствен транспорт. Реших се на ранна резервация и времето ще покаже дали е за добро.
Не държим много на плажа, защото сме от Варна, но пък за останалото прочетох добри отзиви за хотела.
За да избегнем асансьрите в основната сграда резервирахме Chalet (отделна дървена къщичка с две спални). Ние сме 3ма възрастни и две деца на 15 и 3 години. Цената също мога да споделя: 3915 лева.
Пожелавам на всички страхотни почивки през новата година!

# 515
  • София
Аз съм твърдо за ранните резервации. Изобщо не ми се рискува да треперя и да следя постоянно цени и хотели. А и отпуските се синхронизират, не мога да кажа на шефа - от другата седмица ме няма за 10-12 дни. В Турция ходим в по-народни 5* хотели. Не виждам смисъл да наливам една камара пари, предпочитам да отидем и на други места, защото все пак бюджетът ни не е неограничен. Като чета за цени от 7 000 лв и лошо ми става. За тази сума директно отивам в Египет на море, съчетано с екскурзия.
Хотелът, който резерверах за другото лято, не мисля, че е с покачена цена или поне е нещо минимално. Чак на мега, гига, ултра лукс не държа. Искам приятна почивка и хубава компания.

# 516
Не ме разбирайте погрешно, аз също съм твърдо ЗА ранните резервации, винаги на такива разчитам. Просто споделих, какво съм забелязала за верига Селектум в предишни години. Тоест да си имате едно наум да проверявате, но аз лично, не бих рискувала да чакам намаление.
По принцип по това време на годината имаме поне 2 резервации за следващото лято за Анталия. Към момента нямаме нито една и направо ми идват паник атаки 😁
Лошото е, че към момента не съм намерила добра оферта за нашето семейство 😏

# 517
  • Sofia
Тонка, кой хотел резервирахте?
Аз също съм на път да приключа с резервацията, след като най-после намерих читава девойка от туристическа агенция, която обърна внимание на изискванията. Ако успея да приключа процеса - ще се похваля Simple Smile
Като коментираме цените все пак да се има предвид колко човека са включени. Ние вече се водим 3ма възрастни и едно голямо дете и не се събираме в едно помещение, така че цената при нас се покачва от двойните помещения/апартамент, които търся.

# 518
  • Russe, Ruse, Bulgaria
И аз да се похваля вече с резервация за Long Beach Resort в Алания, края на септември, 7 нощувки, собствен транспорт. Реших се на ранна резервация и времето ще покаже дали е за добро.
Не държим много на плажа, защото сме от Варна, но пък за останалото прочетох добри отзиви за хотела.
За да избегнем асансьрите в основната сграда резервирахме Chalet (отделна дървена къщичка с две спални). Ние сме 3ма възрастни и две деца на 15 и 3 години. Цената също мога да споделя: 3915 лева.
Пожелавам на всички страхотни почивки през новата година!

# 519
  • София
Тонка, кой хотел резервирахте?
NBM, резервирахме Otium Sealight Resort в Кушадасъ. Всъщност не аз избирах хотела и курорта, просто се присъединихме към две приятелски семейства. Аз съм по-ориентирана към Бодрум, слабост ми е.

# 520
Благодаря , но повече се интересувам от Utopia Resort & Residence .
Здравейте, Краси888!
Това лято бяхме в Utopia Resort & Residence, като резервацията ми беше чрез агенция. Бяхме в Residence стая.  Имам опасения, че ако си бях резервирала директно през сайта на хотела, щяха да ни настанят в по-хубава стая. Стаите в апартамента са просторни, леглата са много удобни, балконът е много голям,
Не очаквайте супер лукс, ол-инклузива е добър, гладни не сме останали. Плажната ивица е малка, има много басейни и повечето хора са там (не знам дали басейните или баровете ги привличаха повече). Не е имало случай (в края на септември) да не намерим шезлонг. Е, историите с намятаните кърпи ги има, но...от руснаци и украинци няма спасение. Гостите бяха от различни националности. Имаше и българи, но не много. Иначе е много зелено, има различни обособени зони, вечер е особено романтично и приятно, без излишен лукс, ни допадна. Ако много държите на лукс, може би не е Вашето място. На нас ни хареса, че комплексът не е огромен, зеленината, спа центъра, леко гръцкия стил на сладкарницата и бар "Лагуна", боядисани в синьо и бяло, водната пързалка. Всяка вечер имаше програма за деца и възрастни, през деня пак имаше някакви анимации, но не сме присъствали. Интернетът е добър само в общите зони, макар че към края на престоя си, го хващахме и в стаята. По тази причина вечер ходихме в лобито на хотела, където имаше много добра връзка, перфекни диванчета, бар за напитки и пианистка, която създаваше невероятно приятна обстановка. Ние лично останахме доволни! Не смея да препоръчвам или отричам, защото всеки има различни вкусове и приоритети. Разгледайте снимките от комплекса, ще придобиете точна представа. Ако имате други въпроси, пишете ми.

# 521
  • на Мелмак
NBM, ние сме така с децата, 4- ма възрастни сме. Вече взимаме две двойни стаи, понеже или четворните не ни харесват, доста често апартаментите са и доста по-скъпи, понякога компромисни.

# 522
Благодаря , но повече се интересувам от Utopia Resort & Residence .
Здравейте, Краси888!
Това лято бяхме в Utopia Resort & Residence, като резервацията ми беше чрез агенция. Бяхме в Residence стая.  Имам опасения, че ако си бях резервирала директно през сайта на хотела, щяха да ни настанят в по-хубава стая. Стаите в апартамента са просторни, леглата са много удобни, балконът е много голям,
Не очаквайте супер лукс, ол-инклузива е добър, гладни не сме останали. Плажната ивица е малка, има много басейни и повечето хора са там (не знам дали басейните или баровете ги привличаха повече). Не е имало случай (в края на септември) да не намерим шезлонг. Е, историите с намятаните кърпи ги има, но...от руснаци и украинци няма спасение. Гостите бяха от различни националности. Имаше и българи, но не много. Иначе е много зелено, има различни обособени зони, вечер е особено романтично и приятно, без излишен лукс, ни допадна. Ако много държите на лукс, може би не е Вашето място. На нас ни хареса, че комплексът не е огромен, зеленината, спа центъра, леко гръцкия стил на сладкарницата и бар "Лагуна", боядисани в синьо и бяло, водната пързалка. Всяка вечер имаше програма за деца и възрастни, през деня пак имаше някакви анимации, но не сме присъствали. Интернетът е добър само в общите зони, макар че към края на престоя си, го хващахме и в стаята. По тази причина вечер ходихме в лобито на хотела, където имаше много добра връзка, перфекни диванчета, бар за напитки и пианистка, която създаваше невероятно приятна обстановка. Ние лично останахме доволни! Не смея да препоръчвам или отричам, защото всеки има различни вкусове и приоритети. Разгледайте снимките от комплекса, ще придобиете точна представа. Ако имате други въпроси, пишете ми.

Много ви благодаря за включването! Помогнахте ми Simple Smile

# 523
Здравейте! Може ли някой да даде мнение за Kirman Calyptus resort Side, моля? Много противоречиви мнения
има в Holidaychek i Tripadvisor специално за чистотата на стаите и територията и за качеството на обслужване.
Благодаря предварително!

# 524
Моля за съвет😃 Спряхме се на два конкретни хотела
Нирвана Космополитън
Камелия(тук е и молбата ми) нямам идея кой да е точно. С младеж на 14г. ще сме, важни са пързалки те, басейни(плажа не е от значение)

Общи условия

Активация на акаунт