Има ли срамна работа?

• 20 476
  • 486
  •   1
Отговори
# 330
  • в сърцата на децата <3
Тая нагласа - политиците крадат милиони, та защо аз да не мина гратис в градския транспорт, е основната причина България да няма как да се оправи. Манталитетът е най-големият проблем.
Ами явно аз пиша на патагонски, та ще опитам пак да перифразирам - от гратисчии се губи значително по-малко, отколкото от крупните измами, но възмущението е срещу гратисчиите, не срещу крупните измамници. Така по-ясно ли е вече? Ако бяхме така активно възмутени към онези 240, отдавна щяха да са 80, а корупцията да е в нормални граници (защото нула не е възможна в реалността).

# 331
Гратисчия след гратисчия  и ей ти ги 240. Умножено по много.

# 332
  • Пловдив
На контрольорите не им е лесно, разбира се. На кондукторите, които продават билети, също. Това не е оправдание да се мами.

# 333
Тая нагласа - политиците крадат милиони, та защо аз да не мина гратис в градския транспорт, е основната причина България да няма как да се оправи. Манталитетът е най-големият проблем.
Ами явно аз пиша на патагонски, та ще опитам пак да перифразирам - от гратисчии се губи значително по-малко, отколкото от крупните измами, но възмущението е срещу гратисчиите, не срещу крупните измамници. Така по-ясно ли е вече? Ако бяхме така активно възмутени към онези 240, отдавна щяха да са 80, а корупцията да е в нормални граници (защото нула не е възможна в реалността).

Явно и аз пиша на патагонски. Това, че едното е по-голяма кражба не е причина да се оправдава другото.

# 334
  • София /Абсурдистан
С големите кражби по висшите етажи на властта обикновен човек не може да се справи. Затова и гледаме малките.

# 335
До никъде няма да стигнем, ако оправдаваме крадци и мошеници, защото било на дребно, та и ние да се присъединяваме.
Не знам как да го напиша на патагонски, за по-ясно.
Затова ето на персийски:
دزدی نکن

# 336
Само аз ли копирах последното в гугъл транслейт Grinning
Но не го превежда Grinning Grinning Grinning

Извинявам се за спама.

# 337
Проблема ни е, че толкова много се възмущаваме от кражбите на ония 240 и другите избрани от тях, че си намираме спадител, дето да ги замени и да ни "оправи". И накрая все сме оправени... Така дойде Бойко да бори комунистите, Слави и Кирчо да борят Бойко и т.н. и "царя" така дойде да върне аристократичните традиции. Въобще само се възмущаваме и все ни спасяват.
Само аз ли копирах последното в гугъл транслейт Grinning
Но не го превежда Grinning Grinning Grinning

Извинявам се за спама.

# 338
До никъде няма да стигнем, ако оправдаваме крадци и мошеници, защото било на дребно, та и ние да се присъединяваме.
Не знам как да го напиша на патагонски, за по-ясно.
Затова ето на персийски:
دزدی نکن

Винаги съм бил подозрително настроен към разни псевдо-авторитети, дето дават непоискани съвети със заповеден тон.
Като библията примерно.
Иначе въпроса е от рода на този за първичността на яйцето или кокошката.
Грешно ли е да откраднеш от крадец?
Грешно ли е да получиш от крадец, обрал крадци?
Робин Худ престъпник ли е, или положителен пример?
Така наречената "демокрация" вложи доста пропагандни усилия за да изкара Андрешко олицетворение на лошото, а той е положителния герой, както според читателите, така и според Елин Пелин.
Живеем в света на Оруел - невероятни усилия се влагат за да се контролира миналото ни, а, знае се - Който контролира миналото, контролира бъдещето; който контролира настоящето, контролира миналото.

# 339
  • София
Аз не му виждам много на Андрешко положителното, а съм израснала по време на соца. Така и не разбрах какво толкова му превъзнасят като положителен герой като той е един отчаян човек, който се е озлобил и единственото, което е можел да направи е да си отмъсти на дребно.
Робин Худ реално също не е бил цвете за мирисане,  той е продукт на тогавашните политически игри като имидж.
Кражбата си е кражба, а хората рационализират, измислят си основания, за да направят това, което искат, макар да знаят, че противоречи на нормите.

# 340
  • Пловдив
Андрешко в разказа иде да покаже как държавата докарва до мошенгии от отчаяние дребния свестен човечец, като му извива ръцете, нещо такова е идеята (никога не съм била силна по литература). Не я споделям тази идея. Елин Пелин поначало все такива дребни тарикати описва, но при Андрешко е явно със симпатия.
Скрит текст:
Офтопик. Иначе най-силно впечатление, вече там е само подигравка, при Елин Пелин ми беше направил един епизод не помня вече от кое произведение, където минавали с местен шоп покрай някаква обществена чешма и канчето за пиене липсвало. Шопът обяснил: "Беше ново и някой го е взел за употреба", а в тона му се четяло как смята за нещо най-нормално да вземеш за употреба канчето на обществената чешма.
Андрешко мошеничества само в чужда полза, от грижа за ближния, подобно на тези, които си плащат цялата цена на билета и я връщат на шофьора или кондуктора. Wink

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 11:02 от Магдена

# 341
Въпросът беше има ли срамна работа. Не мисля, че работата на контрольора е срамна сама по себе си, защото все някой трябва да контролира тарикатите. Честно казано, и аз се возя в градския транспорт, но такива неща като описаните не са ми се случвали, а доста контроли са минавали. Така че си мисля, че са все пак изключения заради "некачествен матриал" на подбраните за тази работа. Явно основно гьонсурати и скандалджии склоняват да я вършат.

# 342
  • Пловдив
Има различни хора и там, да. Не е много приятна работа (особено контрольор), не е добре платена и вероятно няма голям избор на кандидати.

# 343
  • София /Абсурдистан
Какво пречи да има кондуктори?

# 344
  • София
Раздут щат, забавяне по графика на движение, задръствания.

И без това орязаха софийския градски транспорт с цел икономия.

Общи условия

Активация на акаунт