Има ли срамна работа?

• 20 513
  • 486
  •   1
Отговори
# 300
  • в сърцата на децата <3
Във Варна точно пък е практика да върнеш билетчето на контрольора, за да си го продаде отново. Ако пък си редовен по линията и те запомнят, дори ти взимат по-малко пари задето им връщаш билетчето. Или дори изобщо не ти дават, а ако се качи контрола идват и ти го бутват в ръцете. Абе схеми много, за съжаление точно тези с билетчетата не са от злоба или некомпетентност, а от нямане. Никой с хубава заплата няма да се цигани за 1 левче, ако може да си позволи да оставя много повече като бакшиш в ресторанта.

# 301
В София масово хората са с карти.

# 302
  • София
В момента чекирането с телефон или с дебитна/кредитна карта е голямо улеснение.

# 303
Откога контрольорите във Варна продават билети?

# 304
  • в сърцата на децата <3
Отдавна? Може би вече не, но преди (до преди няколко години) - със сигурност.

# 305
Това лято се купуваха билети от автомат в автобуса, контрольорите даваха указания на "аборигените" какви са стъпките, за да получиш билет. Реално ставаше опашка пред автомата, защото процедурата не е от най-бързите.

# 306
  • В големите очи на малчо, а географски - София.
Преди месец, два се качвам в градския, с билет, но си държа портфейла в ръка, хващам се до устройството, и това веднага ми надуши картите от банката 😀

# 307
Преди месец, два се качвам в градския, с билет, но си държа портфейла в ръка, хващам се до устройството, и това веднага ми надуши картите от банката 😀

Заключвай си картата от мобилното банкиране.

# 308
  • Варна
Във Варна точно пък е практика да върнеш билетчето на контрольора, за да си го продаде отново. Ако пък си редовен по линията и те запомнят, дори ти взимат по-малко пари задето им връщаш билетчето. Или дори изобщо не ти дават, а ако се качи контрола идват и ти го бутват в ръцете. .....

Не знам дали без да искам не одобрих това мнение - ако съм, сори, щото е голяма глупост. Заплатата на контрольора зависеше И от броя продадени билети, та никаква кирия те да си ги взимат обратно. Виж, че хората си ги разменяха това е друго.

# 309
  • София
Как да не е на печалба с връщането! Като продаде един и същи билет 5 пъти и го отчете веднъж, а 4 пъти си прибере цялата сума - ето ползата за него. Вместо жълти стотинки бонус от всеки билет, той вече е няколко лева напред. А заплатата им е твърда и само на брой билетчета им дават някакъв мижав бонус.

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 07:26 от Fever Ray

# 310
  • Пловдив
Разбира се, че е така. Върнатият билет се продава наново и парите са за кондуктора, пък нека отчете само една продажба. В Пловдив това беше масова практика преди вече доста години, почти се очакваше да го правиш, или поне мен ме изкараха веднъж коравосърдечна към бедния нископлатен кондуктор хора от компанията, с която пътувах, защото те си върнаха билета, а аз - не, съвсем нарочно.
Кондукторът вероятно наистина е нископлатен, но не смятам, че това е оправдание да се мами.
После затихна масовостта на връщането на билета, може би частните превозвачи следят повече.

# 311
Това, че си нает на нископлатена работа, защото никой друг не те е наел, не знам по каква логика е основание да крадеш от единствения, който те е наел. Срамно е и на мястото на работодателя бих помислила как да не наемам такива нископлатени служители, а да се гарантира плащането на билетчета, като се закупуват само от шофьора. Тогава шофьорът ще получава бонус за допълнителната услуга, която предоставя, за всеки продаден билет. Пък този, който краде, да се оправя и да си търси нещо друго.

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 08:08 от Uncommon

# 312
  • в сърцата на децата <3
Uncommon, може би живеем в различни Българии, защото в моята се краде - от кондуктора до депутата. И докато първите ги разбирам, то съд и за вторите няма. Щом може да крадеш милиони и да ти се размине, то за мен пък е естествено и първите да мамят колкото позволява позицията им. И не, няма оправия. Няма и да има, дори да уволнят и последния кондуктор. Докато се краде на високо ниво, ниското е без значение.

# 313
При нас събота и неделя няма кондуктор и билетите са от шофьора.И не си вземам билета с цел парите да останат за шофьора.И не само аз.Фирмата е общинска, в общината са си сложили такива заплати и бонуси, че шапка да ти падне, а като отидеш за нещо те размотават от един на друг и не знаят какво да правят.

# 314
  • Пловдив
Така, де, и при нас докато беше общинска, се смяташе за морално и некоравосърдечно да се краде от нея. После явно контролът изигра някаква роля. Нечестният винаги си намира оправдание - ако не е защото измаменият е глупав и сам си е виновен, то е защото държавата е зла мащеха или частникът е алчен.

Общи условия

Активация на акаунт