Политиката в България 3

• 424 609
  • 13 167
  •   1
Отговори
# 375
  • Другата България
Мери, също и за прокарването на идеята за президентска република.
Всъщност, моето лично мнение е, че и това беше в точното време.
И че тепърва по тази “ос“ ще има развитие. Не беше без нищо. И за нищо.

# 376
Мери, също и за прокарването на идеята за президентска република.
Всъщност, моето лично мнение е, че и това беше в точното време.
И че тепърва по тази “ос“ ще има развитие. Не беше без нищо. И за нищо.
Определено. Дълго ще им сърбаме попарата, ако и да ги няма. Поне няма да ги гледаме и онзи гологлавия, да ни назидава от диванчето.

# 377
За (полу) президентската република съм съгласен - тепърва ще набира скорост идеята. Но вината не е на Радев, а на партиите. Слабите парламенти водят до жажда за силна ръка.

# 378
ДПС миналия ноември са имали 341 000 гласа
Сега имат 345 000
Април 2021 са имали 336 000
То при тях си е твърдо от години. %та се качва при ниска активност. Иначе гласовете са около толкоз.

# 379
да се сравняват ДПС с ноември, когато  парламентарните избори бяха комбинирани с президентски  и Карадайъ бе кандидат е некоректно.
Тогава са гласували 87 000 в Турция сега 51 000. Нека видим как е било юли

Юли месец 2021
292, 514

ноември месец 2022

345 000

това са над 50 000 гласа нагоре. Дори и ако вземем за база април пак има над 10 000 гласа увеличение.

# 380
Е, хайде сега, дословен цитат. Вярвам, че можеш да четеш.

Падна ли цената на бензина с левче?

Дали са паднали с левче не знам но ето тук заредих на 2.65 лв.
Посочената цена ме кара да вярвам че в гр. Костенец имат собствена рафинерия и находище
https://bg.fuelo.net/gasstation/id/1988?lang=bg

# 381
да се сравняват ДПС с ноември, когато  парламентарните избори бяха комбинирани с президентски  и Карадайъ бе кандидат е некоректно.
Тогава са гласували 87 000 в Турция сега 51 000. Нека видим как е било юли

Юли месец 2021
292, 514

ноември месец 2022

345 000

това са над 50 000 гласа нагоре. Дори и ако вземем за база април пак има над 10 000 гласа увеличение.
Юли беше тъп избор, тогава никой не гласува , всички бяха на море 😁
Гледам по-назад
2014 са имали 487 000, имат още да наваксват даже.
Те и герб тогава 1милион, сега са на половина...

# 382
Е, хайде сега, дословен цитат. Вярвам, че можеш да четеш.

Падна ли цената на бензина с левче?

Дали са паднали с левче не знам но ето тук заредих на 2.65 лв.
Посочената цена ме кара да вярвам че в гр. Костенец имат собствена рафинерия и находище
https://bg.fuelo.net/gasstation/id/1988?lang=bg

Wink Сигурно, защото Борисов спечели изборите!
Естествено няма общо със спада на борсите отпреди седмици. Във Варна с отстъпката се зарежда и на по-добра цена не от днес или вчера...

За газа, Lady,  невероятно, но факт, октомври наистина газът ще е по-евтин-заради азерския и заради "скъпия" танкер (ноември без "скъпия танкер" цената пак скача с 10% процента). Радев и недоразуменията му досега имат договорен/осигурен 0 (НУЛА) куб. метра газ .
На откриването на интерконектора ясно си пролича оценката на външните ни партньори Wink кой колко е работил за газовата потребност на страната ни. Независимо от декларациите на мистър Радев.

# 383
Ама Радев и газ ли трябва да ни осигурява?

# 384
А сега накъде?
Аз дори не мога да намеря думи за коментар. Мъчно ми става и безнадеждно.

Това от сайта на Нова тв по данни на Галъп към 22ч.

Политиката в България 2

Не съм гледал днеска никакви новини, и не знам от партиите кой какви изказвания е направил, та ще коментирам вчерашният ден. Доста депресиращи избори. Въртим се в някакъв кръг като хамстери. Падна Баце от трона след 12 години, след мини революция, почнала от улицата, пренесла се в политиката, резултата на която беше изолацията му. Извъртяхме няколко нови месии, не ни харесаха, за да посочим накрая отново .......Баце. На тия избори победители са Герб и социолозите. Аз други победители не виждам. Социолозите тоя път бяха много точни в предвижданията си. Което означава че в тая кампания нямаше гейм чейнджър събитие. От позициите от които тръгнаха партиите в кампанията, така си и финишираха. Това което виждам като движения в обществото
в резултатите от изборите според мен се дължи на геополитиката. На тия избори като че ли народа показа че е много повлиян от това което става извън България, отколкото от събитията в България от Ноември насам.  

В последните дни на кампанията Петков опита да направи гейм чейнджър събитие, и му се получи, но само мини гейм чейнджър постигна. Свали разликата с Герб, с дебата по БТВ, но недостатъчно за да преобърне изборите.  ПП знаеха още преди кампанията че изостават от Герб, заради войната. В една паралелна реалност от 24 февруари насам, в която Путин не напада Украйна с всички ефекти от това в цяла Европа, енергийна криза, инфлация и т.н., и си живеем в старият спокоен свят, днес ПП щяха да са първа сила. Защото нямаше да са принудени заради войната, от по широка центристка масова партия, привличаща гласове от най различни спектри и части от обществото, да се стеснят и да се доближат до профила избиратели на ДБ като външнополитически позиции и действия по отношение на геополитиката. Основната им загуба гласове в сравнение с Ноември, отидоха при Възраждане. За БСП е голяма загуба че не можаха да си върнат тези гласове. Напомням какви гласове създадоха днешната сила на ПП (бивши гласове на БСП, ИТН и ДБ). Но няма как да си ги върнат поради простият факт че участваха в правителство с антируски позиции, гонещо руски дипломати и прочие. По назад мернах някакъв коментар на изненада, или не помня вече в какъв контекст че ДБ не са взели много гласове от ПП. Не взеха именно защото ПП се стесниха заради войната от широка центристка партия до дясна, за това и нямаше бягство на гласове към ДБ. (ако приемем че при нас има едно отъждествяване на леви и десни с външнополитически проруски и прозападни позиции).  

За мен добрата новина от изборите е Възраждане. Аз преди изборите твърдях че Възраждане никога не могат да бъдат нещо повече от Атака, Атака също са достигали до 10% в най добрите си дни, и тези избори го доказаха. Възраждане в момента е Атака в най добрите си дни. Благодарение също на геополитическата ситуация. В по добра обстановка на изострено разделение изток/запад, анти/про ЕС, анти/про Нато Възраждане никога няма да бъдат, което означава че никога няма да бъдат основна политическа сила. Ако беше възможно то сега беше момента. И Костадинов го осъзнава, аз си мисля че той си беше наистина повярвал че може да се превърне в основен политически играч на тези избори, благодарение на максимално изострената геополитическа ситуация, по изострена от това не може да стане, и не очакваше че социолозите ще познаят че реалната му сила е 10%. В оптимална за негов растеж обстановка. Не може да стане нещо по мащабно от новата Атака.

Та така, в многа трудна ситуация са нашите политици. Народа наистина ги постави в трудна ситуация. Аз честно казано не се наемам да предвиждам ще има ли, няма ли да има правителство. За страната е по добре според мен да има правителство поне да се избута зимата, ама за да има, някой трябва много сериозно да се изплюе в лицето на своите избиратели. ПП отказват да се изплюят в лицата на избирателите си, това чух снощи от тях, че с Борисов и Пеевски няма как да управляват. ДБ не биха могли да управляват с Герб и ДПС докато не се разбберат с тях по въпроса за Гешев  и съдебната реформа, а докато там са Борисов и Пеевски, това е невъзможно. Не го виждам как ще стане. БСП могат ли да управляват заедно с Герб и ДПС в някаква коалиция на старите партии, и с подкрепа на БВ, според мен този вариант на обединение е възможен (не знам математически дали е възможен), но около някакво експертно, кризисно правителство да се избегне зимата е възможно. Но като сложа и факта че зимата може да бъде тежка заради геополитическата ситуация, при тези резултати на изборите не виждам каква ще е мотивацията на която и да е партия да управлява в някакви изнасилени коалиции, само за да има правителство.

Възраждане изобщо пък не ги слагам в някакви комбинации, защото в каквито и да е комбинации да участват някой (те, или пък тези с които ще управляват) също трябва да се изплюе в лицата на избирателите си. Та управление не виждам как ще се състави като цяло. Според мен варианта Радев да продължи да управлява е доста възможен.

Последна редакция: пн, 03 окт 2022, 13:45 от Никола Тесла

# 385
A, не, естествено, че не. Неговите "подбрани" експерти.Bowtie
Но не знам защо слушаме Радевите излияния по този повод ?Все някак случайно в новините на живо впрочем Grinning.

# 386
  • Другата България
Отговорът е към долния пост.
Не знам кой какво чака да падне, но е факт, че от както ПП не са на власт се намери явно по-евтин газ от онзи "4 пъти по-евтиния от САЩ" и цената ще поевтинее от октомври. Както е факт и, че горивата по бензиностанциите падна. Благодарение на служебното правителство. Да, цените паднаха с малко, но все пак тръгнаха надолу.
Сега да видим дали новите ще се оправят със спекулата с цената на дървата, пелетите и част от храните - нещо, което Корнелия опищя света, че ще направи, но така и не се случи.

# 387
Оф, с тази "висота на положението"....
Ето, българи в чужбина - във ФРАНЦИЯ масово гласували за Възраждане...
После се обиждат като им кажеш, че има епитети, които са несъвместими..

В Германия ПП печели във всички големи градове. Хайде кротнете се малко с тази чужбина.
Използвах примерът за Франция като аргумент за следващото твърдение Wink.

jasmin_tea, между Копейкин и Слави няма много общо . Първият привлича около себе си вот, които е с ниско ниво на критичност (да се изразя меко) и това се проявява в благодатна почва за проруска дезинформация, Ковид и прочие конспирации.
Аз съм много добре образован, а познанията ми по история, геополитика и икономика са несравнимо по-големи от средното за страната и света. Гласувах за Възраждане точно поради подчертаното.

# 388
"Израждане" са на трето место по гласове в...Япония!!!
Не знам защо това ви учудва. В Япония ненавиждат Америка.

И имат право да ги мразят, заличили са два града и околностите от лицето на земята, заедно с жителите им. Това не са играчки, а ядрени бомби...
Не става ли дума за български граждани, живеещи в Япония? Съмнява ме да са засегнати от американските бомби в Хирошима и Нагасаки.

# 389
Аз съм много добре образован, а познанията ми по история, геополитика и икономика са несравнимо по-големи от средното за страната и света. Гласувах за Възраждане точно поради подчертаното.
Предполага се, не храните илюзии, че можете да промените съществено нещо от изброеното /подчертаното/. Blush

Общи условия

Активация на акаунт