Любими откъси, мисли, цитати, с които живеем - 10

• 64 235
  • 757
  •   1
Отговори
# 90
Ре-поствам - прочетох за пръв път днес.

Такава съм...
Понякога съм весела и стилна. Друг път съм тъжна и небрежна. Когато трябва - мога да съм силна. Когато искам - мога да съм нежна. Понякога покрай реката тичам, но за приятел в блато ще нагазя. Когато искам - мога да обичам. Когато трябва - мога и да мразя. Понякога спокойствие разливам. Друг път във буря се превръщам. Когато искам - бързо си отивам. Когато трябва - винаги се връщам. Понякога съм страшно хаотична. Друг път съм подредена къща. Когато искам - много съм различна. Когато трябва - съм една и съща.
Петя Дубарова

# 91
„Казвали са ви, че както веригата, вие сте силни колкото най-слабата брънка. Но това е полуистина. Вие сте толкова силни, колкото е силна най-здравата брънка. Да се съизмервате по дребните ви дела е като да съдите за силата на океана по слабостта на пяната му. Да съдите за себе си по вашите провали е все едно да вините сезоните за това, че се менят, че не са еднакви. Вие сте океан, и при все че големите кораби чакат прилива на бреговете ви, вие не може да забързате вълните. Вие сте като сезоните и макар че през зимата не вярвате в пролетта, тя, търпеливо чакаща и още сънлива, не се сърди и идва при вас.“

Халил Джубран, „Пророкът“

# 92
  • София
СВОБОДА

Когато внезапно изстине сърцето ти,
след низ от житейски кошмари,
когато животът без жал те е удрял,
със звучни и силни шамари...
Когато заливан от чужди претенции,
забравиш внезапно за себе си,
когато заспиваш до някой с вина,
а всъщност ти чист като бебе си...
Когато със куп егоисти живееш
и с ярост ти чупят крилата,
когато от болка и страх онемееш,
но те пак ти грабят душата...
Тогава вземи си достойнството свое
и няколко ката надежда,
тръгни накъдето ти видят очите...
Прости и назад не поглеждай...

Цветелина Стефанова

# 93
  • Банско
Самият живот е учител и ние сме в състояние на постоянно учене.                                                                                                    Брус Лий

# 94
Порокът е винаги наказан. Добродетелта също.

Гюстав Флобер

# 95
  • Крайбрежен район
Щастието е процес на несекваща работа, защото самото решаване на проблемите е процес на несекваща работа – решаването на днешните проблеми ще положи основните на утрешните и т.н. Истинското щастие идва само когато откриете проблемите, които се радвате да имате и с удоволствие решавате.

Марк Менсън

# 96
  • София
"Завиждайте на тези, които виждат красота във всичко по света."

Егон Шиле

# 97
“Понякога най-доброто, което можеш да направиш, е да не мислиш, да не се чудиш, да не си представяш, да не се фокусираш. Просто дишай и имай вяра, че нещата ще се подредят най-добре.” Идил Ибрахим

# 98
"Никога не съм бил самотен. Стоял съм в една стая, изпитвайки самоубийствени пориви. Бил съм депресиран. Чувствал съм се ужасно – ама ужасно извън всякакви общоприети представи – но никога не съм чувствал, че другият човек би могъл да влезе в тази стая и да излекува това, което ме мъчи... или че определен брой хора могат да влязат в тази стая и да променят нещо.
С други думи, самотата е нещо, което никога не ме е притеснявало, защото аз винаги съм имал онази особена краста да бъда сам. Случвало се е на партита или на стадиони, пълни с ликуващи хора, да изпитам самота. Тук ще цитирам Ибсен: „Най-силните хора са най-самотни“. Знаете как мисли масата – „Уау, днес е петък вечер, какво ще правим. Няма просто да стоим тук, нали?“ Всъщност, да, ще стоя. Защото навън реално няма нищо. Това е пълна глупост. Глупави хора се смесват с други глупави хора. Да ги оставим да глупеят заедно. Никога не ме е тормозела нуждата да се хвърля във вечерта. Съжалявам за всички тези милиони хора, но аз никога не съм бил самотен. Аз харесвам себе си. Аз съм най-добрата форма за развлечение, с която разполагам. Да пием още вино! "
Чарлс Буковски

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 23:15 от Pipi_

# 99
"Дръжте се за тези, които са ви забелязали,
 когато сте били невидими."

Чарлз Буковски
На предната страница го има този цитат

# 100
  • София
„…истинското лице на човек можеш да видиш,
    когато ти обърне гръб!“

Ирина Габровска

# 101
  • София
Песен за Доброто

Когато си беден, когато си слаб,
когато трепериш за късчето хляб,
когато отвсякъде кой както свари,
препъва те с крак и ти удря шамари.

Недей се отчайва, недей се навежда,
не си позволявай да губиш Надежда.
Защото макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава Доброто.

Какво е охолство, какво са пари,
пред светлата участ да бъдем добри!
Когато в сърцето ти гняв се надига,
кажи си наум кротко думата “стига”!
И вярвай, че пак ще спечели двубоя,
със лошите мисли усмивката твоя.
Защото макар да е жилаво злото,
в човека все пак побеждава Доброто!

Недялко Йорданов

# 102
  • София
"Човекът не доживява и до сто години, а се суети за хиляда."

Св. Йоан Златоуст

# 103
“Толкова е опасно да се произнасяш с мнение. Не само защото другите няма как да не вземат предвид казаното. Проблемът е, че и сам вече се чувстваш  длъжен да се съобразяваш с това, което си казал, след като вече си го пуснал във въздуха, а не е само в ума ти, откъдето всичко може да бъде изхвърлено. Веднъж чуто от другите, веднъж стигнало до тях, те вече могат да разполагат с него, да си го присвоят и дори да го обърнат срещу теб.”

Хавиер Мариас, “Лицето ти утре”

# 104
  • Крайбрежен район
"Да почиташ Христос е недостатъчно, а трябва още да живееш съгласно неговото учение."

"Намирайки бог, когото можеха да обичат, хората намериха нещо, което тогавашният свят не можеше да даде на никого досега - щастието на любовта."

"Чрез вяра можете да преместите земята от нейните основи!"

Хенрик Сенкевич

Общи условия

Активация на акаунт