Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване - 77

• 53 211
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
  • Sofia
Alik, завишаването е минимално. Не расте така, това с биопсията и как след нея "избухва" туморът са градски легенди. Може би е от цикъла. На мен за ПЕТ ми искат само кръвна захар.

# 286
Чайлд, май само за  тройно негативен се отнася. Защото нали при него няма никаква терапия след активното лечение, както при хормоналния? Правих през Healee консулт с проф. Тимчева. Тя пък е на мнение, че не трябва да отказвам Нолвадекса, въпреки слабата експресия. Твърди, че тумора може да е хетерогенен в периферията и в центъра и за това хормоналните експресии са различни и от там хистологиите . Обаче аз си мисля, че при КОР биопсията може да е взета проба от периферията, ама при операцията като се извади целия тумор, той се гледа целия от патолога, и ако има естргенова експресия, тя би трябвало да е там и да се види. Не е ли ?
Всъщност, до сега никой онколог не е дал категорично становище да пия ли Тамоксифен или не? Имен това ме побърква !!

# 287
Алик като съм правила пет не са искали никакви изследвания. Само мерят кръвната захар преди вливането на глюкозата.

# 288
Alik, завишаването е минимално. Не расте така, това с биопсията и как след нея "избухва" туморът са градски легенди. Може би е от цикъла. На мен за ПЕТ ми искат само кръвна захар.
Чайлд, двойно е, как минимално? Или имаш предвид минимално над нормата и няма да ми откажат пет? Във Варна искат урея, креатинин и кръвна захар.

# 289
  • Sofia
Малко над горна граница. Не си създавай излишни тревоги. И с тях какво можеш да направиш? Направи си скенера и си действай по план. Hug

# 290
Рени, успех и стискам палци да е  малкия дявол! Hands Pray
Пиши, когато можеш !
Момичета, на някой препоръчвали ли са да изследва PIK3Ca и PDL1 ?
Вчера бях при д-р Орешков от Токуда, за да придвижа диспансеризацията. Той ми даде указания да изследвам тези две неща. Чета, че едното (PIK3Ca) е ген, който давал инструкции за образуването на някакъв протеин, който е отговорен за деленето и транспортирането на клетките. Ако има мутация се назначавало лечение с алпелизиб, който действа точно на мутацията и не позволява да се образува този протеин, отговорен за деленето и транспортирането на раковите клетки.
Другото (PDL 1) било някакъв биомаркер, кото индикира дали е добре да се прилага имунотерапия, което пък от своя страна кара имунната система да реагира на патогени и да ги унищожава.
Д-р Орешков каза, че е много желателно да ги направя, за да се назначи адекватна поддържаща терапия, защото съм тройнонегативна.
Има ли някой да са го карали да ги изследва и къде?
Омръзна ми от тестове, изседвания, консултации и пр.....
[/quote

В моята хистология е изследван PDL1 и е позитивен. Но всички онколози, с които говорих казаха, че имунотерапия се прилага за напреднал стадий. Другото изследване не ми е правено и лекарството ми е непознато. С тройно отрицателен съм и мутация в BRCA1. Може би ще е добре да се срещна с този доктор. Аз приключих с химията на 21.10 и ми предстои мастектомия в края на ноември заради мутацията. И аз се притеснявам за след това.

# 291
Здравейте отново, смели момичета! Надявам се, че всички сте добре. Hands ClapHeartТочно на Димитровден влязох в ИСУЛ за операция. Моят татко беше Димитър, вярвам, че няма случайни неща. Оперира ме доц.Седлоев.Тук прочетох доста негативни мнения за него, но към мен се държа изненадващо добре. Може би се е променил, дано! Наложително беше да се разделя с едната си гърда.Никога не съм била подвластна  на суетата и без да се замисля избрах живота. Не съм травми рана, а благодарна. Има хора без ръце и крака, глухи, слепи..., а аз мога да ходя, да  прегръщам, да виждам слънцето и да чувам птиците. Човек трябва да е благодарен и в най-трудните моменти за най-малките неща. Слагам подплънка в сутиена и продължавам да живея и да се боря. Нека всичко лошо остане зад гърба ви и да сте живи и здрави! Heart

# 292
Bella, ти къде прави хистологията?  Мисля тези дни да звънна в Трансхеликс да видя дали там изследват тези два показателя. Четох, че освен от туморната тъкан, можело и чрез венозна кръв да се изследват. Звънях в ИСУЛ, но там ми казаха, че само едното могат.
Аз другата седмица мисля да опитам да се видя с доц. Консулова, да видим тя какво ще каже? То само при нея още не съм ходила Simple Smile ! Тя в онкологията работи без записан час, нали момичета? Че в частния й кабинет има часове чак за декември.

# 293
  • Sofia
Моли, трудно е без час. Единият път, когато бях, отпрати всички без час, каза, че ще приема само уговорените. Натоварена е много, отделно много време отделя за консултация. Аз бих запазила в частния, ако не е спешно.

# 294
Мерси за инфото, Чайлд!
Аз запазих час в частния й кабинет, но за началото на декември. Мислех да се пробвам в Дървеница, че и без това ми остана неизползвано направление за онколог от ЛЛ. Бях го взела за д-р Орешков за диспансеризацията, но се оказа, че той не приема по ЗК.
А как става това уговаряне с нея, за което казваш? Тези на регистратурата не раздават ли някакви часове или поне ден, в който да те вмести в графика си? Или отиваш и висиш, докато или те отпрати, или те приеме?

# 295
Здравейте, момичета, влизам и аз да се отчета. Вчера бях при Вълкан Иванов във Варна за второ мнение. Първо този човек ми направи много добро впечатление. Симпатичен, възпитан, говори тихо и спокойно и супер много обяснява. Толкова много обяснява и то на достъпен език, че накрая като ни попита има ли нещо неясно и двамата с ММ казахме - не. За съжаление той не прави операции по здравна каса и няма да мога да се оперирам при него.
Иначе неговото мнение напълно се покрива с това на моя хирург- жена е. Ще бъде частично отрязване на гърдата плюс махане на първите 2-3 лимфни възела и на база на резултата от хистологията ще решаваме какво ще правим после. Имаше само едно разминаване с досегашните данни - според моя лекар туморът е 13-14 мм, а според него е 9мм. Не знам как става това разминаване.

# 296
  • Sofia
Моли, Касаби ми съдейства първия път за час, записа през старшата сестра в отделението, после Консулова искаше да ходя директно при нея, защото съм/бях спешен и заплетен случай. Ангажира се лично тогава, за което съм безкрайно благодарна.  Телефони никой не вдига там, вариантът е на място да се запази час. Веднъж споменах на Консулова, че са неоткриваеми. Тя каза, че е наясно, но нищо не може да направи на този етап. Айде, ние от София ще се разходим, ще повисим и да не свършим работа - пак може да отидем. Ама хората, които пътуват? Много, много сбъркана система имат в Дървеница! Изключително неприятна болница!
Разминаване може да има в измерването, все все пак човек гледа и разчита. Пък и в случая говорим за няколко милиметра, не мисля, че има чак такова значение.
След втория ми тумор с отлични показатели, изобщо не бих се вторачвала в милиметри, Ки-та и G-та. Слушайте онколозите. Аз сега усетих на свой гръб колко е важна връзката патолог/генетик-онколог-хирург.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 08:06 от Child of June

# 297
Мерси, Чайлд! Сбъркана система, но ще видя как ще процедрам!
Vbn, моят тумор е с разлика в см. на различните образни. Това е ориентировъчно. Като го извадят, тогава най-точно ще го измерят.
Кой прецени, че 2-3 ЛВ ще се извадят при операцията? В смисъл, знае ли се, че са заразени или?
Аз се оперирах про Вълкан Иванов най-вече заради сентинелната биопсия, защото всички образни показваха чисти ЛВ и исках да предотвратя махането, ако не се налага. А иначе и преди написах: Малко се разминават думите и действията на Вълкан Иванов, но това да му е кусура!

Днес е Архангелова задушница! Да даде Бог мир и покой на всички починали наши близки! Да е светло на душите им ! Hands Pray
Амин!

# 298
За доц.Консулова се записва час при старшата сестра. Вървят часовете 2 седмици напред. По два пациента засипват на ден, поне аз това видях в тефтера им. Аз така и не отидах при нея и отмених часа. Другото е висене...и късмет.

И продължавама да се чудя...не можеше ли просто да се премахне гърдата с ЛВ при мама, без да минаваме ужаса на ХТ....толкова много месеци са това....

# 299
Аз сега усетих на свой гръб колко е важна връзката патолог/генетик-онколог-хирург.
                         Ето затова хората предпочит да ходят в турските болници, защото тук е прекъсната тази връзка. Ходим като диви от болница в болница и сами трябва да проучваме всичко, да сме критични към това кой лекар какво ти казва и колко е компетентен. За Дървеница - мисля, че е недопустимо в онкологична болница номер 1 в страната хирурзите да не преглеждат с направления, а само платено или пък въобще да не мислят за развитие  в посока извършване на реконструкции след радикални операции. После - оправяй се сам. А Гергов се държа и доста подигравателно, че ме били рязали 3 пъти гинеколозите в Тина Киркова, като ходих за второ мнение там.

Общи условия

Активация на акаунт