Борбата с рака - духовно оцеляване, физическо преодоляване - 77

• 53 196
  • 758
  •   1
Отговори
# 195
Благодаря за подкрепата! Чудя се къде да потърся и второ мнение. Какво мислите за Плевен или Варна, добри ли са лекарите там?

# 196
  • София
Здравей, Ели- дечкин! Чувствам се много добре физически, нямам никакви оплаквания. Пролетта си правих сериозни изследвания на сърцето, пълна кръвна картина + допълнителни изследвания и всичко беше наред. Сега на скенера ми изследваха гръден кош и корем и всичко ми е наред. Докторката ми дава много добри прогнози, во аз съм в шок!!!

Винаги има шок при такава диагноза, хубаво е, че прогнозите са добри. Къде си ти и къде е лекарката, че се чудиш за Плевен или Варна. Ако си в София, не виждам смисъл, но ако си от по-малък град, бих направила консултация и в някой по-голям или София.

# 197
Дами, готов е резултата от кор-биопсията ми. Отивам в болницата да се запозная с моя противник. Стиснете по едни палци да не е много опасен. По-късно ще Ви го представя и на Вас. Хубав ден!

# 198
Стискам силно палци Alik, дано да няма нищо!
Olive аз съм от Русе, мога и до София да отида за консултация, но предполагам, че дават часове за след месеци. Иначе кой от София би ми препоръчала?

# 199
  • София
Ако говорим за хирург, проф. Байчев от ВМА преглежда в събота в Плевен, това ти е близо до Русе.  За онколог - честно казано не знам - аз съм в Сити, но не съм възхитена от тях - някаква страшна лудница е там, а и напоследък станаха финансово невъзпитани. Но може би е добре първо да видиш какъв план е начертала твоята лекарка и после да прецениш.

# 200
Благодаря за инфото за Байчев, ще ми бъде полезно. Ще изчакам понеделник да чуя мнението на онко комисията и да си взема документите и ще му се обадя.

# 201
Здравейте,
С РМЖ съм, след операция и текуща червена ХТ.
Имам проблем с ръката - по време на първа вливка се поду. Веднага махнаха абоката и го преместиха на нова място на същата ръка, за да продължат процедурата.
Три дни по-късно отново се наду - онколожката ми даде разтвор за мазане, приготвен на място в Надежда, и предписа кортикостероиден крем.
Мина месец оттогава. Ръката си стои отекла, по=широка от другата, Сложих порт и втората вливка мина през него.
Вчера ръката отново се изду, болезнена и топла е. Сложих лед, намазах с кортикостероида. Друго да предложите?

# 202
Дами, да Ви представя моят противник в играта и да Ви помоля да ми помогнете да го разтълкуваме заедно:

# 203
  • Sofia
Гери , ръката била ли е с лимфедем? Имаш ли извадени лимфни възли от нейната страна?
Алик, аз няма да съм полезна по отношение на морфологията - моите и двата са дуктални. Нямаш прогестерон зависимост, сега и на втория и аз нямам. Моят също е естроген зависим без прогестерон. Онколозите казват, че е лош прогностичен фактор липсата му. В смисъл - при хормонозависим тумор, таргетната терапия дава реални шансове за пълна ремисия, а когато туморът не е зависим от единия хормон, това намалява и шансовете таргетната терапия да си свърши работата. Вероятно хирургът ти е обяснил общите положения. Като имаш резултати от ПЕТ скенера, вече онколози ще си дадат мнението дали да имаш предоперативна химия. Ки-67 е височко (полиферентност на тумора), ХЕР-а отрицателен, което ще ти спести още една таргетна терапия за една година.
Май имаме още две нови момичета, за което никак не се радвам.
Кажете ми, моля, в Надежда имат ли си игли за портове? Че днес във ВМА ме питаха дали съм си купила, а като отидох да си купувам, жената ми се е издразни, че били над десет вида и трябвало да ми кажат какво да купувам. А в Надежда нищо не споменаха за иглите.

# 204
Алик,
Една от моите многобройни хистологии беше почти същата. Но не се доказа.
Чела си сигурно за моите неволи с хистологиите?
Гледам, че са ти писали N1, тоест един заразен ЛВ. Имаш и лимфоваскуларна инвазия. И аз имам и заради това лъчето ми беше на голям участък. Не видях размера на тумора. Ако е по-големичък като моя, вероятно ще имаш предоперативна химия. Един съвет: Ако е така, поискай да го маркират преди химията. Д-р Вълкан Иванов го прави това, гледам че си във Варна. Това е добре да се направи, защото ако имаш 100℅ отговор и образуванието се стопи, после хирургът няма да знае къде да реже, ако ще правиш органосъхраняваща, а не мастектомия. Ако сега бях в началото, щях да си пусна тест Майнтрак и нямаше да изгълтам 4 химии, от които нямаше никакъв ефект при мен
Ако се сетя още нещо, ще пиша.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 18:52 от Mollly

# 205
Child,
Подутата ръка е от изгорена вена при вливка. Отокът е странен, има хлътване до него. Кожата е зачервена.
Имам извадени лимфни възли от другата страна. Нямам лимфедем, поне за момента.
В Надежда имат консумативи за порт. Не се носят от пациента.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 19:10 от GERy@K

# 206
Моли, ще си взема блокчетата във вторник и ще търся начин да направя втора хистология при Поповска или където стане. Те как разбраха от кор-биопсия, че имам заразен един лимфен възел? Пет-Скенер предстои на 6 ноември, ще видим там какво ще светне. Голям е тумора, ще имам предоперативна терапия. Проф. Ненков каза, че не е изненадан, каквото е очаквал-такова е, лечение има, не е фатално, продължаваме по план. Каза да отида при него след третата процедура да види дали/как се повлиява и да планира операцията.

# 207
Ми не знам, Алик как са разбрали за ЛВ, от скенер с контраст или ЯМР, ако си правила?
Гери, на мен много ми помагаше компрес с риванол като слагах напоена кърпа във фризера за 10 мин. да замръзне и след това на ръката. Мажех и с Лиотон или Хепароид.

# 208
  • Sofia
Гери, ако е от изгоряла вена, бих се консултирала със съдов хирург. Аз направих една тежка васкуларна реакция от паклитаксела в комбинация с високи дози дексаметазон. Кожата беше зачервена, подута и болезнена, никакви мазила и хапчета не ми помогнаха, изтраях си шест или седем вливания така и после ръката сама се оправи. На каква химия си?
Какви са ти впечатленията от порта и как работят в Надежда с него? Хирургът, който го постави, има някакви изисквания и иска да следя дали го промиват преди и след вливане, дали го дезинфекцират на голяма площ... Та не спирам да го мисля

# 209
Епирубицин и ендоксан са ми лекарствата - три пъти през 21 дни.
След това ще ги сменят.
Портът сложих седмица преди втората ХТ и на вливката бях още с шевовете. По тази причина дойде хирургът да го промие и включи към системите. Дезинфекцира нашироко. Справи се добре. Simple Smile  
Вчера хирургичната сестра махна конците  (две седмици след поставянето). С водоустойчиви лепенки съм, не смея още да ги сваля.
Разочарованието ми е, че в Надежда не умеят и / или не искат да взимат кръв през порт, а знам, че се прави.
Иначе по наблюдения дезинфекцират и промиват винаги.

Последна редакция: пт, 28 окт 2022, 22:56 от GERy@K

Общи условия

Активация на акаунт