Нашите цветя - обща тема 18

• 35 762
  • 749
  •   1
Отговори
# 600
Благодаря, Дама Трефа.
То няма чинийка. Кашпите са без дупки Grin

# 601
Цитат
Сентполия е името на това. Поливай в чинийката. Умират от преполиване. Да не е на пряка слънчева светлина.
...
+1
Също африканска теменужка. Ако са мокри листата, също не е добре да се излага на слънце, дори непряко. Моята почти я изгорих и удавих (беше въшлясала сериозно, и в опит да я спася от едно зло..), но се съвзе бавно. И не е добре да се пресажда в много по-голяма саксия. И като се разрастне много, добре било да се отчупят по-старите странични листа (с дръжките, които можело да се вкоренят във вода или почва за ново растение) ми казаха.

Другите две мисля че са драцена (драцена компакта?) и еуфорбия тригона – млечка, euphorbia trigona. Нямам много опит с тях, за млечния сок ми се върти че съм чела че е отровен или дразнещ кожата.

Последна редакция: нд, 08 яну 2023, 22:12 от Smaily

# 602
  • София
За много години, дами!

Едно от основните правила за сентполията е, саксията да е 1/3 от растението. С фина, тънка коренова система са, не е желателно в голяма саксия да се отглежда растението. Не търпи дълго засушаване. Може да се окоренят листа, дръжките отрязани с остър нож на 45 градуса,, когато пусне корени /аз даже изчакам и листенца да изкара /, се засажда. Може и фитилно да се напоява.

# 603
  • Карлово
Благодаря, Дама Трефа.
То няма чинийка. Кашпите са без дупки Grin
Не е ОК в кашпа. Така трудно се следи колко е полято растението. Все трябва да се вади саксията и да се гледа няма ли излишна вода в кашпата.  Имах една пеперомия, която много обичах и си растеше безпроблемно. Сложих саксийката в красива кашпа и като  не съм я гледала в нея, все съм поливала,м, а водата се застояла и растението почна да вехне и да му загниват листата. Усетих се и го извадих от кашпата, но още не се е съвзело напълно.

# 604
  • София
Магни,твоят исусов венец направо "избухна " от цветове.Моят хич го няма, дори лятото пусна 2-3 цветченца и толкова.
Кашпи ползвам като на дъното сложа подложка от саксийката,така вероятноста от преполиване намалява,но това не отменя редовните проверки.

# 605
  • Пловдив
На работа имаме един голям вече вдървен исусов венец, но върви дръглив и рядко цъфти. Как мога да го поосвежа? Ако го нарежа, връхчетата ще се вкоренят ли? Всеки съвет ще ми е полезен, благодаря! Simple Smile

# 606
Аз не съм опитвала да вкоренявам, но би трябвало да се получи. Преполагам като сукулент във почва без много поливане първите седмици. Не пречи да опиташ. И аз не ги харесвам като станат дръгливи.

# 607
Sunflower,
Има и друг модел Исусов венец, който е по дръглив, както казваш. Именно такъв помнех и аз от детството си. Майка ми е зъболекар и в държавната, на времето, стоматология гледаха МНОГО цветя. Та този венец беше такъв. С по-тънко стъбло, с малко и малки листенца. Мисля по-податлив на оформяне вероятно. Имаче и моят е като на Магни. Висок е сигурно 1.20 с много клони и цвят.
Колкото до размножаване - аз съм хващала издънки. Но би трябвало да може като кактус/сукулент. Тук пише, че може да се реже. https://blog.elegantz.bg/публикации/информация-и-съвети/133/да-си-отгледаме-исусов-венец-euphorbia-milii

# 608
  • оттам, откъдето започва България
Аз съм си захващала исусов венец от връхче, но след като го сложа в почвата, отгоре му захлупвам буркан и така стои около 40 дни.

# 609
  • Пловдив
Благодаря ви много за насоките! Ще пробвам Simple Smile

# 610
Здравейте, имам един малък бенджамин, на който внезапно взеха да му капят листата. До преди седмица му нямаше нищо, а сега направо листопад. На какво може да се дължи? Поливам го веднъж седмично.

# 611
Възможно ли е да му е умаляла саксията?
Аз също уморих един незнайно как , но като видях , че залинява и откъснах здрави крайчета за вкореняване .

# 612
Да, саксията му е малка , но мислех напролет да го преместя в по-голяма. Нали зимата не е подходяща за пресаждане...

# 613
И аз слугувам на сезонното пресаждане, но тук във форума коментираха момичетата , че присаждат по всяко време. Важно е да няма кардинална промяна на условията при които е в момента.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 20:48 от ccvet

# 614
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
без да се оголва до голи корени не е пресаждане, а преместване Simple Smile
не е добре да се премества в много по-голяма саксия защото цветето ще се засили да я запълни с корени и през това време ще загине надземната част.
умереност трябва Simple Smile
забелязах, че исусовите венци тук са два вида - едните са с по-дребни цветчетаи по-сивкави стъбла, другите са по-сочно зелени и цветчетата им са по-големи от двулевки.
отглеждат се навън целогодишно, не е от размер на саксията.

Общи условия

Активация на акаунт