Нашите цветя - обща тема 18

• 35 751
  • 749
  •   1
Отговори
# 615
  • Мадрид / София
Здравейте, имам един малък бенджамин, на който внезапно взеха да му капят листата. До преди седмица му нямаше нищо, а сега направо листопад. На какво може да се дължи? Поливам го веднъж седмично.
Според мен светлината му е малко, нормално за зимата. Ако не засуши клонките, което може да се случи, правят го, като го сложиш на доста светло без да е на пряко слънце, ще се съвземе пролетта и ще пусне нови листенца. Умерено поливане без да е прекалено засушаването.

# 616
  • Карлово
Здравейте, имам един малък бенджамин, на който внезапно взеха да му капят листата. До преди седмица му нямаше нищо, а сега направо листопад. На какво може да се дължи? Поливам го веднъж седмично.
Преди години имах бенжамин. ЕДна година всички листа му опадаха през зимата. Оказа се, че е поради недостатъчна светлина. През пролетта  изкара нови листа.

# 617
Моят всяка зима оплешивява и остава с 10 листа, а е 1.70 м. Напролет се оправя.
Точно сега започва листопада и при него.
А тази красота е така от август месец, цветове, по- издръжливи и от тези на орхидеите.

Последна редакция: пн, 09 яну 2023, 20:54 от Mateah

# 618
  • Бургас
Имам две коледни звезди,които са малки и останаха едни голи пръчки.
Някои клончета изсъхнаха и ги одрязах.
Мисля,че няма да оцелеят.
Как да ги спася?

# 619
Моята стресово изживя прибирането ѝ вътре, като хвърли няколко изсъхнали листа, но явно вече се аклиматизира.
На доста светло място и няма ни цвят, ни чудо, но поне е жива.
От голи пръчки са ми избивали листенца, стига коренът да не е изгнил от влага. Май преполиването ги мори основно, щом моята посрещна ноември на двора и беше кукуряк въпреки ниските температури нощем.

# 620
И моята след 3 седмично отсъствие я намерих полуоплешивяла, милата. Беше разкошотия, макар и мъничка. Кичеста, с много зелени и червени листенца.
Почистих изсъхналите листа, полях я и я сложих на светло. Надявам се да оцелее.

# 621
Моите никога не оцеляват. Тази година дори не си купих, но получих една мъничка от щерката за Коледа. Има черни петна по някои от червените листа. Забравила съм я в един ъгъл, добре че писахте поне да я полея. Simple Smile

# 622
  • Карлово
И аз не съм успявала да запазя коледна звезда за следваща година.
Сега малко се амбицирах, заради розовата. Четох, че не искат много поливане, от преполиването им опадвали листата.
Когато започнаха да капят листата им, ги пресадих, но не им помогна. Засега изхвърлих бялата. На другите им давам шанс да се поправят.

Последна редакция: ср, 11 яну 2023, 10:19 от ДамаТрефа

# 623
"Три пъти за щастие"  опити с коледни звезди😒
Харесвам ги , но и на мен не ми се получава сговора с тях.

# 624
Здравейте! Извинявам се за нахлуването в темата, но можете ли да ми препоръчате хубава смес за присаждане на саксийна домашна роза? Може би нещо от Практикер?
Също и ако имате съвети за отглеждането й, ще се радвам.

# 625
Аз и с розите не се разбрах. След третия опит се отказах.
Тъкмо да покажа цъфнал олеандър и времето позастудя. Едва ли ще се отворят

# 626
Китикат, ще те посъветвам да я гледаш на терасата ако има възможност. Розата е градинско цвете, трябва и слънце и вятър, по-щастлива е навън. Аз гледам навън в саксии без проблем.
Ако няма как навън, поне да не е на много топло. Отдавна ли я гледаш вкъщи?
Те правят дълбоки корени, саксията трябва да е повече дълбока отколкото широка. Ако пресаждаш може да поизрежеш и корените и клоните, и колкото по-голяма е саксията, по-добре.

# 627
Този олеандър ме подсети да ви питам нещо - в средата на есента (мисля, че беше през октомври, беше още топло), ми дадоха едно малко клонче от олеандър, уж да му пусна корени. От тогава до сега стои в един буркан с малко вода, не умира (сега го погледнах, съвсем живо е), не загнива, но и не пуска корени. Има ли шанс да се развие, или ще остане така и евентуално ще изсъхне?

# 628
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не са много бързи в пускането на корени.
щом е живо, изчакай го. може напролет да му писне и да пусне "брада". Simple Smile

# 629
Аз вкоренявах пролетта и лятото. За три седмици бяха с огромни корени. Но от десетина половината пуснаха бради. Не пречи да го почакаш щом няма загниване при сряза.

Общи условия

Активация на акаунт