Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 282
  • 868
  •   1
Отговори
# 510
В закона е предвидено, остава само как ще докажете, че тези хора развиват вид търговска дейност. Не знам как стоят нещата с отчитане на приходи от такъв вид отдаване под наем.
Не виждам как да се провери /докаже дали го дават на rbnb или не Sad

Най-лесно - проветере в сайта на airbnb и намерете апартамента. Резервирайте една нощувка. След седмица-две още една. Така ще има доказателство за какво се ползва точно и собтсвеника няма да има шанс да оспори Wink

# 511
E, много ще ги накажете...
такса х5 какво означава = за 5 живущи ли?
Това завистта е много сериозно нещо.

# 512

В член  51(5) си е написано точно и ясно. От три до пет пъти размера.

# 513
Да де Grinning "разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер"
т.е за 5 човека, голяма работа.

# 514
Не е до завист, а до поддръжка/пазене. Давам прост пример:
 Вратата на подхода на безистена има авариен бутон за отваряне при прекъсване на захранването и друг бутон за стандартно отваряне. Живущите са наясно кой бутон кога се ползва и въпреки, че на аварийния бутон си има надпис, прихождащите го чупят няколко пъти годишно. Голям е доста и лесно забележим, но и с големи букви пише какво е! Никой не им обяснява къде странично е разположен другият бутон. Чупят и излизат. Всяка смяна на стъклото на бутона ни е 25 лв, а без него вратата стои непрекъснато отворена... Да, знам, че трябва да се покрива от ф. Ремонт, но реално нямам снимка кой чупи, за да им покажа и да искам парите, НО вандализмът почна след започване на този вид дейност! Във входа живеят баби със соц разбиране и съм далеч от мисълта, че те го чупят Wink Освен това се оставят безалкохолни и други напитки, цапат.... До момента имахме само един апартамент, който имаше текучество на външни хора и то сравнително рядко, плащаше х 3, сега ще станат 2. Не ги дават за дългосрочен наем, защото сами казаха, че така печелят по-добре. Не мисля, че 11 лв ще ги бутнат. С тези допълнителни такси бихме имали и пари за почистване 2 пъти седмично на входа, което е по-добре и за тях!

# 515
Някои не разбират, други не искат да разберат какви задължения имат. Всички имат права. повечето нехаят за задълженията.
Масовата мантра е: "Аз не живея там." - това по повод фонд Ремонт и обновяване. или сградата е нова защо е този фонд - е нова, но като нанесеш щета по стена, стъкло и т.н. това не се покрива от гаранцията на сградата, защото е по нечие виновно поведение.

# 516
  • София
В нашия вход, фирмите заплащат петкратната такса + броя на хората, които работят там.
Таксата ни е 5 лв. Ако фирмата е 3 човека. се заплаща 25+3х5 =40 лв.

# 517
  • Sofia
Моля, някой би ли ме ориентирал по сл. казус! 
За ремонт на покрив на блока цялата сума ще се разпредели поравно между всички апартаменти. Въпросът ми е не е ли редно по-малките жилища да платят пропорционално по-малко или квадратурата на собствеността им няма значение в случая?

# 518
Моля , прочетете темата ..поне малко, тези неща постоянно ги обсъждаме. Иначе показвате неуважение.

Да, неправилно е по равно. Вижте чл.48 ЗУЕС..на 1 стр.е сложен закона.

# 519
  • Sofia
Тета, много ви благодаря!
Да, права сте, ще се върна да прочета. Мерси и за насоката.

# 520
Моля, някой би ли ме ориентирал по сл. казус! 
За ремонт на покрив на блока цялата сума ще се разпредели поравно между всички апартаменти. Въпросът ми е не е ли редно по-малките жилища да платят пропорционално по-малко или квадратурата на собствеността им няма значение в случая?

Пари за ремонт се събират според процента на идеалните части! Не по равно, и не според квадратурата.

# 521
Утре ни е събранието, малко ми е спеКано Joy..ама само малко де..

Някой скоро събирал ли е оферти за ремонт покрив? Да си сверим цените и часовниците..  Simple Smile

Аз взех за сега само една оферта.
Имам две др.фирми, ще ги прозвъня и тях др.седмицата..но не ги знам що са, как са..в смисъл не са ми препоръчани от доверени хора...

Трудът много скъп. Не знам преди как е бил, но сега за около 450 кв м скатен покрив, ни искат 20 000 лв само за труд. Направо не знам как ще се съберат. Смятам варианти всякакви, но идва около 1500-2000 лв на апартамент...Head Band

45-50 лв/ кв.м....за нови керемиди и капаци върху съществуващата конструкция. 60 лв ако е с обшивка и платно, но според чонека нямало нужда от платно....
При вас как вървят цените за труд?Thinking

# 522
Не е съвсем актуално, но снимам офертата ни от 04.05.2022 г.:

# 523
Благодарско.
Плосък покрив 125 кв.м ли е?

# 524
Да, плосък покрив на ЕПК от 1979 г. През лятото на 2021 е правена част от покрива от същата фирма, там цената е по-ниска, всички се оправдават с проблем с доставки и цена на материалите. Трябва да видя в документите старата оферта, но така или иначе не е релевантна вече.

Общи условия

Активация на акаунт