Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

 • 23 684
 • 868
 •   1
Отговори
# 525
 • Русе
 • Мнения: 5 013
teta голяма ви е площта - 450 кв.м. Есента на 2021 за плосък покрив цената беше 7 500 лв. за около 150 кв.м. с комини, без ламарини и обшивки. Доколкото знам за скатен покрив цената е по две. Като приемаме сходна квадратура. При вас е три пъти повече площ.
Платното хидроизолацията ли е? - ако е така не я спестявайте. За керемидите си проучете какви - всеки ден гледам покрив с изпочупени и дупки се отвориха, а ремонта е бил преди около 8-9 г. Другата част на същия покрив го правиха една година по-рано с други керемиди и не са мръднали.

# 526
 • Мнения: 62 215
Да, голяма е площта и си хвърля.
Техносим керемиди препоръча.

Ако слагаме платно, цената за труд скача на 60 лв за кв.м., отделно дъски се купуват за обшивката, и платното се купува, и летви за контралетви и напречни, тоест за т.нар.двойна скара, която е върху платното.
Необитаем е покрива, така че не знам има ли смисъл от цялостна обшивка или ламперия му казват, под фолиото.

А фолио без обшивка под него разбрах, че не можело, нямало къде да стъпват..така поне обясни.

# 527
 • Мнения: 6 345
И при нас е така....едностайните плащат едно, двустайните друго и тристайните-трето. Няма как гарсониерите да плащат, като тристайните, примерно. Щото и данъкът е различен и данъчната оценка също! % ид.части са различни! Всеки по равно може по соц.време, но пък на събрание може да решите всички по равно!

За друго говорят...че две гарсониери плащат различно.

Когато сумата е 10000 обаче, разликите са големи. Освен това няма как за смяна на крушка, поправка на брава, вещо лице, абонамент за домофон, който не работи едни да плащат 3 пъти повече, защото хората са тези, които повреждат, а не квадратурата
"смяна на крушка, поправка на брава" са към фонд ремонт, което е по квадратура, т.е. % ид. части
"вещо лице, абонамент за домофон, който не работи" са към текущите разходи, което е на всеки живущ.
Много си е логично - "квадратурата" показва кой колко голям собственик е на общите части и затова Големият ще плаща повече фонд ремонт от Малкия.
Малко е досадно големите квадратури все да се оплакват, че плащат много. На който му е много да си иде на село, там е безплатно. Архаичен неархаичен това е законът. Като гласуват с всичките си много идеални части за решения на ОС, не им е много нали...

Да уточним ,че квадратурата не е равна на идеалните части ,при нас всеки апартамент е с различна идеална част. Не заблуждавайте хората! А когато апартамента е необитаем режийните отпадат!!!

# 528
 • Мнения: 872
Добре, добре Grinning потвърждавам квадратурата не е равна на идеалните части, естествено хаха едното е кв.м. другото са проценти. Нямаше нужда от удивителните. И не само при Вас всеки апартамент е с "различна идеална част", но това са подробности.

# 529
 • Мнения: 62 215
Е, ясно е, че голям апартамент значи по-голям процент ид.ч.от общите.
При нас големите са със 7%, малките с 6%.
Не знам има ли обратното животно нейде..боксониера да е с 10% ид.части, а петстаен с 3...но и да има, е изключение....си мисля.

# 530
 • Русе
 • Мнения: 5 013
Да сипя малко сол - режийните не отпадат на общо основание. Има случай да се дължи половин такса според ЗУЕС, за отпадането.пак има условие.

# 531
 • Мнения: 2 034
Имам следното питане: във вход, който няма регистрирана ЕС може ли съсед да реши ей така да пребоядисва етажната площадка, без да се обсъди поне от апартаментите на етажа? Освен това грозно.

# 532
 • Русе
 • Мнения: 5 013
Какво имате предвид, че не е регистрирана Ес?
Как е било преди намесата на съседа, дали ви е питал е въпрос на хм, добросъседство и инициативност. За вас грозно, за него - хубаво.
По принцип следва за общите части да решава Общото събрание - да спазвате ЗУЕС, независимо дали сте регистрирани в Общината или - не. Режима е уведомителен. И за да оспорвате определени действия, следва да докажете, че не са законосъобразни. Самоуправство един вид.

# 533
 • Мнения: 2 034
Преди намесата не беше добре, факт . Но човека импулсивно решил да грундира, не разбира от тази работа, не е питал или да се допита до съседите на етажа дори. След кратка кореспонденция си изчисти грунда, проклинайки. Нямало закон, който да забранява някой да подобрява Joy Има някаква неуравновесеност сякаш...
Благодаря за отговора.

# 534
 • Мнения: 62 215
Защо не вземете решение да пребоядисате цялото стълбище тогава, нали не било в добро състояние, казваш?

Това ми е малко като някой да измие стълбището безплатно, а друг да се сърди че било мокро ..не е съвсем същото, но единия прави нещо поне, другия само бездейства и критикува...Grinning

# 535
 • Мнения: 2 034
И е така, и не е така. Никой не се сърди на хубавото. Просто човека използва забранени вещества, във входа се усеща аромат, но не можем да го докажем. Та в момент на опиянение наплеска с някакъв сив грунд директно върху блажната боя. След което си го изчисти. Не знам грунд да се нанася без шкурене или нараняване на блажното покритие.
 Иначе е зле, но стана още по-зле, пари си трябват, но не дават хората, свиди им се. Даже не желаят да се учреди ЕС, не е за говорене...

# 536
 • Русе
 • Мнения: 5 013
В такава ситуация се събирате другите и намирате начин да подобрите ситуацията. На самоинициативата казвате, че ще имате грижата и така. С такива хора за съжаление няма справяне.
За другото си правите едно ОС според закона, избирате си домоуправител и касиер. С протокола в общината и ви вписват като ЕС, уведомително е, както вече писах. Сдружение не ви трябва. Започвате да събирате фонд Ремонт и след година ще имате средства за подобрения и ремонти. Може и по-рано, ако се разберете помежду си.

# 537
 • Мнения: 62 215
Даже не им трябва регистрация и събрания, само добра воля и желание. Разбират се да съберат по някой лев за еди що си, събират , наемат бояджия и боядистват.
Въпрос на желание и организация, нищо повече.

# 538
 • Русе
 • Мнения: 5 013
За боядисването - да. Другото е по желание.

# 539
 • Мнения: 314
Здравейте !
Имаме следния проблем във входа искаме да се смени дограмата  в панелен блок.
40 % от живущите искат сумата да се раздели по брой апартаменти, 50 % по идялни части и другите 10% хич не ги бройм и за пари.   Закона им е разпечатан,че е по идялни части  но не ги засягало ,ако било поравно тогава щяли да платят.
Въпроса е дали сте имали такъв проблем и стигали ли сте до съд ?

Общи условия

Активация на акаунт