Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 36 777
  • 868
  •   1
Отговори
# 615
Чиста работата, парите в джобчето на профито, лесна печалба, документално оформено и написано разход за еди що си, еди колко си пари, в действителност - ремонтЧе нЕма, печалба за профито - има, етажните собственици - лапат мухите Simple Smileна загуба са...
И защо да имам профи??

# 616
  • Sofia
От няколко години фирмата която поддържа асансьора ни връчва някакво изискване за осветление в шахтата...на цена 350-450лв.
2-3год.не ни занимаваха,но сега след год.техн.преглед пак повдигнаха въпроса.
Не мога да си обясня тази поредна глупост.
Питах ги,такива били новите изисквания.
Имате ли тази “належаща” новост в шахтите?

# 617
Питай ги писмено, фирмата имам предвид.
Питай и ИДТН https://www.damtn.government.bg/za-nas/struktura-i-dejnosti/spet … -direktsiya-idtn/..пак писмено.

2.2 които нямат осветление в шахтата на асансьора, трябва да осигурят асансьорите
да имат осветление в шахтата съгласно т. 5.5.10 от БДС ЕN 81-80:2003

от тук
https://www.damtn.government.bg/wp-content/uploads/2019/06/Instr … cia_asansyori.pdf

# 618
Аз не мога да се оплача от нашия професионален домоуправител. Сравнявам с предишното състояние на входа, което беше повече от трагично - касиерът беше живущ, не събираше нищо - веднъж на 6 месеца минава, оплаква се, че няма пари и никой не искал да дава, прекрати договора с чистачката, в някакъв момент и асансьорът спря и възрастните изпищяха. Аз нямам проблем, защото сме на 3-ти етаж, но останалите тотално разбраха, че така не може да продължава.
За ремонти и подобрения да не говорим, за всичко беше "не".
След общо събрание го сменихме с профи и за 1 година събрахме пари да сменим дограма, да боядисаме 9 етажа, а чистачка идва 1 път седмично. Да, плащам, 7 лева повече, но си заслужава.
Онзи ден ни съобщиха, че неплащалите с години са осъдени на първа инстанция, имаше три апартамента със задължения над 4000 лв. Това го прави профито, никой от входа не би се занимал.
Мина и ремонт на нещо подпокривно, където се събираха гълъби и беше замърсено и миризливо. По 50 лв. на апартамент събрахме.
Вероятно може и повече да се направи, но на фона на предишната разруха и редовни скандали по общите събрания, сега имаме организация и структура, чист и приличен вход.

# 619
Кое е профито?

# 620
Писах на лични кое е, за да не ме обвинят в реклама.
Изобщо няма значение конкретната фирма, от нашето профи също има много недоволни.
При нас беше такова безхаберие, че което и профи да беше дошло, при наличие на някаква организация, щеше да се види разлика.
За входове с много апартаменти и пълна анархия може би този модел все пак върши работа.

# 621
Когато опре до съдене е по-добре професионален домоуправител за го прави, отколкото съседите по-между си.

# 622
Неплащалите с години могат да бъдат осъдени само до 3 години назад, давност има.

Доли, поразгледах и попрочетох, по наредба и  по директива има да, изискване да има осветление в шахтата на асансьора. Колко има смисъл, не знам, но го има като нормативно изискване.  Цъкни и в гуглето да се ориентираш за цени, толкова излиза...има статии от 2016г, че се опъвал кабел, трябвало да има крушки на всеки три метра, такива неща...май не ви е скъпа исканата цена, но пак си проучете ока искате. Попитайте и ИДТН колко излиза в пари това осветление, може и да знаят и може и да ви кажат, знам ли. АЗ бих питала например.

# 623
Неплащалите с години могат да бъдат осъдени само до 3 години назад, давност има.
Така е, но давността спира да тече като се заведе дело. При нас е заведено още в началото на встъпване на профито и, доколкото разбрах, покрива се периодът на неплащане.
Но дори и само 3 години назад да се хванат задълженията, пак е нещо и има дисциплиниращ ефект и върху други, които може да решат да не плащат.

# 624
Разбира се.
Уточних го да не помисли някой, че може да вземе пари за вноски от преди 10 години. Само за това.

Странно обаче как е спечелил делото за време, през което не той е бил управител. Явно протоколите са ви били перфектно написани, по буквата и запетайката на закона.

# 625
  • Sofia
До колко години децата не дължат такса?
Наскоро имахме събрание и се каза,че до 7год.
През 2016год.е било до 3год. 🤔

# 626
# 627
Разбира се.
Уточних го да не помисли някой, че може да вземе пари за вноски от преди 10 години. Само за това.

Странно обаче как е спечелил делото за време, през което не той е бил управител. Явно протоколите са ви били перфектно написани, по буквата и запетайката на закона.

Не съм запозната в детайли, ще разпитам на следващото събрание.

# 628
Недей, важното е че сте посъбрали парите.
Просто ми стана интересно, защото масово протоколите и вноските не са направени по закон...

# 629
От няколко години фирмата която поддържа асансьора ни връчва някакво изискване за осветление в шахтата...на цена 350-450лв.
2-3год.не ни занимаваха,но сега след год.техн.преглед пак повдигнаха въпроса.
Не мога да си обясня тази поредна глупост.
Питах ги,такива били новите изисквания.
Имате ли тази “належаща” новост в шахтите?
Не е ново, а даже май срокът изтече.
Виж тук (2.11):
https://www.reilifts.com/normativni-iziskvania/requirements

Скрит текст:
2.11.Шахтата трябва да има постоянно електрическо осветление, осигуряващо при затворени шахтни врати осветеност мин. 50 lx на височина  1m над покрива на кабината и над дъното на шахтата. То трябва да има по една лампа на разстояние 500 mm от тавана и от дъното на шахтата и на всяка шахтна врата.

2.12. В шахтата трябва да има девиаторен ключ /както и в машинното помещение/ за включването на осветлението в шахтата и той трябва да бъде на място, достъпно от дъното на шахтата и от първа спирка.

2.13. В шахтната яма трябва да има електрически контакт, с пряко захранване от вида
2Р +РЕ, 220V.
И:
https://www.damtn.government.bg/merkite-za-bezopasnost-i-zasilen … ntite-s-asansori/
(2. които нямат осветление в шахтата на асансьора, трябва да осигурят асансьорите да имат осветление в шахтата, съгласно т. 5.5.10 от БДС ЕN 81-80:2003; (до 30.06.2016 г.))

Общи условия

Активация на акаунт