Етажна собственост – такава, каквато си я направим. Тема № 10

• 35 451
  • 868
  •   1
Отговори
# 780
За месечните входни такси ли става въпрос, че трябва да се изчислят какви да са според това колко лева на месец разходваме за ток и чистачка делено на всички живущи във входа?
Правилно ли съм разбрала?

# 781
Правилно, да.

# 782
Благодаря ви!

# 783
Хайде и аз с въпрос - правилно ли съм разбрала? Blush Предстои изтичане срока на договора с професионалния домоуправител и искаме да не го продължаваме, а да си изберем нов. За свикване на общо събрание е достатъчно, да се сложи покана на таблото във входа и не е необходимо изрично писмено уведомяване на профито? Разбира се, написана и поставена по надлежния ред. Та, правилно ли съм разбрала?

# 784
Вижте си в договора какво пише. Аз смятам, че е най-разумно да го уведомите писмено, че считате договора за прекратен от еди коя си дата поради изтичане на срока.
Отделно с приемо-предавателен протокол трябва да си вземете документите - Книга на собствениците, касова книга, пари в брой (ако има налични, а то има за фонд Ремонт най-малкото и остатък в касата).
Поканата ви трябва да е по желание на на най-малко 20% от ид.ч. - иначе настоящия домоуправител го свиква. Неотложност също е причина, но в случая не се прилага.

# 785
В договора пише, че е за две години и че се прекратява с писмено 30 дневно предизвестие, но нищо за изтичане на срока. Така или иначе изтича и няма да подновим. Ще ги уведомим писмено за взетото вече решение, че отношенията ни с тях считаме за прекратени. Питането ми беше за поканата.

# 786
Поканата до профито - писмена, с обратна разписка/куриер с вх.номер, защого той не живее в блока.

# 787
В Поканата е важен дневния ред - да съдържа всичко, за което ще вземате решение: че няма да подновявате договора за нов период, че ще изберете X  за нов домоуправител, кой ще е касиер и т.н.
Както писах важно е всичко ваше да си приберете от сегашния, да се разплатите до тук за всичко с насрещен документ. И всичко да е писмено като кореспонденция.
+ това, което teta написа.

# 788
Благодаря ви! Не съм дочела чл. 12, където трябва да направим писмено искане до управителя, той да свика ОС, но пък те след 01.03  са никои. Нищо няма да им разплащаме, защото ни оставиха без ток, асансьор, без всякакъв отчет.

# 789
[u]"но пък те след 01.03  са никои"[/u] - за това написах, че свиквате събрание по инициатива на поне 20% от ид.ч.
За да не се окажете с подновен договор за нов период ги уведомете писмено, че няма да подновявате - да си вържете гащите.
Пак писмени си изискайте отчет за последните 12 месеца. Не е приятно упражнение, но ще трябва някак да сложите успешно ново начало сами.

# 790
Хайде и аз с въпрос - правилно ли съм разбрала? Blush Предстои изтичане срока на договора с професионалния домоуправител и искаме да не го продължаваме, а да си изберем нов. За свикване на общо събрание е достатъчно, да се сложи покана на таблото във входа и не е необходимо изрично писмено уведомяване на профито? Разбира се, написана и поставена по надлежния ред. Та, правилно ли съм разбрала?
Ние двама частника махнахме и двата пъти бяха уведомени за свикването на събранието  и техни представители не присъстваха.  На едните лично занесохме решението от събранието с с другите кореспонденцията беше по мейл Simple Smile  Вид молба написахме,че не желаем да продължават  управлението на входа. ( Ще вметна ,че има клаузи в договора и  за двете страни. Ако не са уведомени писмено,че не желаете да Ви бъдат касиери/дом. ще продължат са събират таксите без молба за прекратяване договора автоматично се предподписва за 2 или 3 г зависи от фирмата )

# 791
Ние двама частника махнахме и двата пъти бяха уведомени за свикването на събранието  и техни представители не присъстваха.  На едните лично занесохме решението от събранието с с другите кореспонденцията беше по мейл Simple Smile  Вид молба написахме,че не желаем да продължават  управлението на входа. ( Ще вметна ,че има клаузи в договора и  за двете страни. Ако не са уведомени писмено,че не желаете да Ви бъдат касиери/дом. ще продължат са събират таксите без молба за прекратяване договора автоматично се предподписва за 2 или 3 г зависи от фирмата )
Вече няма такова нещо от 2016г. Мамили са ви.

ЗУЕС: https://lex.bg/laws/ldoc/2135614516
Чл. 19.  (1) Изпълнителният орган на етажната собственост е управителен съвет (управител)
(2) Управителен съвет (управител) се избира за срок до две години.
( 8 ) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) По решение на общото събрание, взето с мнозинството повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на физически лица или на юридически лица, които не са собственици. Договорът за възлагане се одобрява с решение на общото събрание, взето с мнозинство повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, и се сключва от упълномощено от общото събрание лице за срок до две години. Договор, сключен за по-дълъг срок, се смята за сключен за две години, а клауза, предвиждаща автоматично подновяване на договора или превръщането му в безсрочен, се смята за недействителна. В срока на договора избраното физическо или юридическо лице има правата, задълженията и отговорността на управителния съвет (управителя) по този закон.

# 792
Ние двама частника махнахме и двата пъти бяха уведомени за свикването на събранието  и техни представители не присъстваха.  На едните лично занесохме решението от събранието с с другите кореспонденцията беше по мейл Simple Smile  Вид молба написахме,че не желаем да продължават  управлението на входа. ( Ще вметна ,че има клаузи в договора и  за двете страни. Ако не са уведомени писмено,че не желаете да Ви бъдат касиери/дом. ще продължат са събират таксите без молба за прекратяване договора автоматично се предподписва за 2 или 3 г зависи от фирмата )
Вече няма такова нещо от 2016г. Мамили са ви.

ЗУЕС: https://lex.bg/laws/ldoc/2135614516
Чл. 19.  (1) Изпълнителният орган на етажната собственост е управителен съвет (управител)
(2) Управителен съвет (управител) се избира за срок до две години.
( 8 ) (Нова - ДВ, бр. 57 от 2011 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 26 от 2016 г.) По решение на общото събрание, взето с мнозинството повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, правомощията или част от тях на управителния съвет (управителя) могат да бъдат възлагани на физически лица или на юридически лица, които не са собственици. Договорът за възлагане се одобрява с решение на общото събрание, взето с мнозинство повече от 67 на сто идеални части от общите части на етажната собственост, и се сключва от упълномощено от общото събрание лице за срок до две години. Договор, сключен за по-дълъг срок, се смята за сключен за две години, а клауза, предвиждаща автоматично подновяване на договора или превръщането му в безсрочен, се смята за недействителна. В срока на договора избраното физическо или юридическо лице има правата, задълженията и отговорността на управителния съвет (управителя) по този закон.
Ясно е ,че са мамили съседите 😁 щом взеха фонд ремонт

# 793
Ако са минали 2г. от договора с профито, избирате си нов домоуправител и с решението от общото събрание директно отивате да си го регистрирате в общината.

# 794
Протоколите от ОС на ЕС представят ли се задължително в общината?

Общи условия

Активация на акаунт