За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 40 930
  • 562
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 968
Насипи го горещо в бурканчетата и ги обърни с капачките надолу.

# 526
  • Sofia
  • Мнения: 4 131
Къде са тези цени за череши? Между другото производителите казват, че ранните череши не са подходящи за сладко или сок. Знаете ли дали е вярно?

# 527
  • Мнения: 18 835
Да, консервните сортове, като козарска и подобните, са последни. Обикновено втората половина и края на юни.

# 528
  • Мнения: 15 428
Насипи го горещо в бурканчетата и ги обърни с капачките надолу.
И аз го правя така, горещо в сухи буркани затварям и обръщам докато изстине напълно, но слагам и лимонтузу в края на варенето.

ПП При нас черешите са 6-7 лв., надявам се да падне цената.

# 529
  • София
  • Мнения: 13 763
Никога не стерилизирам сладката. Захарта ги пази достатъчно. Затварям ги врели и обръщам.
При нас са между 5 и 12 лв. Ама тези под 7 лв. не са твърди.

# 530
  • Мнения: 5 171

Тези няма ли да станат?

# 531
  • София
  • Мнения: 13 763
Такива директно ги консумираме. За сладко ползвам твърди и по-светли. Не различавам сортовете, а на око.

# 532
  • Мнения: 15 428
Принципно сладко се прави с бели череши - по твърди са и сладкото става с кехлибарен цвят, но и тези стават. Миналата година правих с презрели, но бяха много хубави, а нямаше кой да ги яде.

# 533
  • Мнения: 5 171
Твърди са, сутрин ги берат, на обед ги носят.Омръзнаха ни за ядене, втора седмица ядем на корем.Ама да не изтърва келепира, носят ни ги на крака до блоковете.

# 534
  • Мнения: 4 122
Буболина, дай моля координати - ще дойдем до където носят. Жадни сме за плод. Ако би смутило посочването на място, нека да е на лични.

# 535
  • Мнения: 18 851
Прави ги ,като не е сладко, каквото е, средно между него и мармалад да е , пак е  зимнина или допълнение към закуска. Сега сложих да заври  едно такова  с ранни череши, узряха хубаво , пазих за гости и   каквото има бера, на малки дози. Утре ще го довърша,  и още ще бера. Бяха блудкави и воднисти ,сега презряват и  са супер. Само поръсих със захар, да пуснат повече сок ,без вода. Без костилки.

# 536
  • Мнения: 5 171
В Хасково, пред кварталните магазини, след 13 часа. Сигурно и на пазара са толкова.

# 537
  • Мнения: 356
Здравейте! Търся си изпитана рецепта за кисел чесън с джанки без аспирин! Ще съм благодарна на отзовалите се!

# 538
  • Мнения: 372
Здравейте! Търся си изпитана рецепта за кисел чесън с джанки без аспирин! Ще съм благодарна на отзовалите се!


Kисел чесън с джанки по врачански:

Чесън в млечна зрялост, кисели джанки, захар, сол, оцет. По желание на по-късен етап може да добавите люти чушки.

Още: стъклени буркани

Приготвяне: чесънът се почиства от брадичките и перата се изрязват. Измива се и се накисва в студена вода за 1 нощ. На следващия ден се претрива с длани да паднат грубите външни люспи от него.


Зелените джанки се почистват от дръжки, ако има такива и се измиват. В буркани от 1 л. се подреждат главички чесън и кисели джанки. Във всеки буркан се слага по 1 супена лъжица сол и 1 супена лъжица захар. Заливат се до горе с качествен винен оцет.

Бурканите се оставят на тъмно и хладно място.

По късно може да добавите и люти чушлета. (Чушките може да са рибки, кози рога, шипка… ) Дръжките на чушките се подкъсяват и се измиват. Всяка чушка се пробожда с малко ножче, за да може саламурата да влезе и да овкуси добре.

Бурканите с втасалия чесън се отварят и се пренареждат, като се слага във всеки буркан чесън, чушки и джанки. Между продуктите се слагат клонки от копър и се заливат отново със същата саламура, в която е престоял чесъна.

Не се слага никакъв консервант или аспирин. Туршията е много трайна и може да се съхранява 2-3 години без да промени вкуса си. Ето това е рецептата за кисел чесън с джанки по врачански.

# 539
  • Мнения: 356
Благодаря mari eta72 !

Общи условия

Активация на акаунт