За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 61 574
  • 777
  •   1
Отговори
# 330
Пейч,пробвал ли си тази рецепта? Това количество сол, четиристотин грама сол на четири литра вода, лично мен ме ужасява. В допълнение лютивината на хряна, с две чаши оцет и без грам захар, аз лично не бих рискувала да похабя пет килограма червени пиперки.
Скрит текст:
Търся една рецепта от моето детство. Баба ми взимаше червени чушки, пускаше ги във вряща марина колкото да си сменят цвета и после ги слагаше във дървено каче. Заливаше ги с нещо и отгоре ги натискаше с камък. Сега искам да ги направя в по малки съдове. Имам едни пластмасови кофи с капак останали от купуване на кисело зеле. Търсих рецепти, ама ка да се стабилизира. Може ли да ми помогнете със съвет. Благодаря.

# 331
  • Бургас
Благодаря ти много. Явно тази рецепта си е от Югозападна България. Баба ми е от там. При нас в Югоизточна я няма.

# 332
  • Русе
Скрит текст:
Пейч,пробвал ли си тази рецепта? Това количество сол, четиристотин грама сол на четири литра вода, лично мен ме ужасява. В допълнение лютивината на хряна, с две чаши оцет и без грам захар, аз лично не бих рискувала да похабя пет килограма червени пиперки.
Скрит текст:
Търся една рецепта от моето детство. Баба ми взимаше червени чушки, пускаше ги във вряща марина колкото да си сменят цвета и после ги слагаше във дървено каче. Заливаше ги с нещо и отгоре ги натискаше с камък. Сега искам да ги направя в по малки съдове. Имам едни пластмасови кофи с капак останали от купуване на кисело зеле. Търсих рецепти, ама ка да се стабилизира. Може ли да ми помогнете със съвет. Благодаря.

Не, просто я имам на книга от 80-те. И на мен ми се вижда множко солта. Обикновено на 5 кг зеленчуци слагам около 200 г сол, но вероятно тъй като рецептата е стара става дума за морска сол.

# 333
В Наша кухня 1965г./на И. Найденов и С.Чортанова

# 334
Баба ми, си направи такива чушки преди седмица, две. С нищо не се стабилизират, те са за бърза консумация, ако искаш да са ти за зимата трябва да ги затвориш в буркани. Моята баба по нататък и такива щяла да си прави. Нейната марината беше оцет, захар, сол, олио и вода май, завират и започва да пуска чушките, след това ги слага в кофа и залива с останалата марина и вода. Имат и кервиз, чесън тези чушки, май и бахар. Ако искате мога и нейнита рецепта да взема. Чушките стават вкусни, опитвала съм ги и аз. Тя всяка година по това време си ги прави.
Само не съм сигурна след попарването и слагането в кофа с какво се заливат и точните пропорции за продуктите за марината.

# 335
Копирано от фейсбук. Но днес ги направих и аз, хубава е рецептата.

Моите мариновани камби/чушки.
Нарязвам 3кг. камби, и през това време приготвям марина от 600мл.вода,300мл.оцет
/ползвах домашен ябълков/150мл олио/3:2:1/ сол на вкус около 2 лъжици и 100гр захар,няколко дафинови листа зърна бахар и зърна черен пипер.
Сложих тази смес да заври и почнах да слагам от камбите като щом заврат с решетъчна лъжица извадих, / бланширах за няколко минути/но внимавах да не престояват много за да не омекват много,и така докато бланширам всички.
Оставих през нощта да се охладят и на сутринта си подготвих нарязан магданоз, чесън и морковчета.
Пълних в бурканчета от лютеничка,като редувах камбички и от сместа с магданоз,чесън и морков и по няколко зърна пипер и 2 зърна бахар.
Пълних без да тъпча,и долях бурканите с марина.
Затворих и стерилизирах 5 мин.

# 336
  • Русе
Правя маринована туршия от чушки /камби/ по няколко рецепти.
https://ipeychev9.blogspot.com/2021/10/blog-post_6.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2016/09/blog-post_23.html

И по тази рецепта с чушки върхари и резени зеле.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_6.html

# 337
Мармалад от дренки, на живо цвета е още по-красив:

# 338
  • Sofia
Бихте ли дали малко информация как да прави сладкото от дренки. Белят ли се люспите или се пасира всичко преди варене. Ако се пасират слага ли се вода, понеже са по-твърди. Питам понеже са специфичен плод.

# 339
Хм, варих и претрих да се отделят костилките ,тогава захар и каквото искате там - сладко, питие...

# 340
Аз гледах на Пейчев рецептата, само захарта ми беше по-малко:
https://ipeychev9.blogspot.com/2023/09/blog-post_13.html?m=1

# 341
Здравейте.
Моля за рецепти за консервиране на чорбаджийски чушки.
Колебая се как да ги направя. Дали да са пукани и после в маринатата на Пепчо по която правя и рибките или сурови, за да станат хрупкави. Сякаш предпочитам да са хрупкави (имам и рибки, тях задължително по рецептата на Пепчо, че много ги харесваме).
Благодаря!

# 342
  • София
Пробвам различни рецепти, но най-много ми допадат в чист оцет. На един буркан слагам 1 ч.л захар, 1 кафена л.сол, подреждам и уплътнявам чушките и доливам с оцет. След ден-два като поомекнат, допълвам с още няколко чушки, затварям и в шкафа. Simple Smile

Последна редакция: сб, 30 сеп 2023, 22:14 от sofyia

# 343
  • София
Чорбаджийките ги слагам винаги сурови, режа по 1 морков, 1-2 скилидки чесън и малко копър. Заливам с гореща марината. Същата, която ползвам за люти чушки. Кипвам равни количества вода и оцет, 1 непълна ч.л. сол и 1 пълна ч.л. захар.

# 344
Чорбаджийките ги слагам винаги сурови, режа по 1 морков, 1-2 скилидки чесън и малко копър. Заливам с гореща марината. Същата, която ползвам за люти чушки. Кипвам равни количества вода и оцет, 1 непълна ч.л. сол и 1 пълна ч.л. захар.
Стерилизират ли се или .....

Общи условия

Активация на акаунт