За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 60 271
  • 777
  •   1
Отговори
# 660
Привет!
Ако си смеля крушите с блендера, на каша и им сложа вода и захар, ще ли получа оцет или нямам шанс?

# 661
Дайте изпитана рецепта за оцет с круши и дали е проблем ако са зелени?

# 662
Привет!
Ако си смеля крушите с блендера, на каша и им сложа вода и захар, ще ли получа оцет или нямам шанс?
Ще стане, но после по-трудно ще се прецеди, и предполагам ще е по-мътен.

# 663
Привет!
Ще стане, но после по-трудно ще се прецеди, и предполагам ще е по-мътен.
Не ме притеснява, единствения ми мотив е че ако крушите са смлени на пихтия, по-бързо ще станат на сайдер, който да бъде преработен от гъбите.

Искам да се възползвам и от благоприятните температури, за да не чакам до пролетта за този божествен оцет Scream

# 664
Трябва да махнеш семките, но наистина може би с блендер не е много добра идея, може би месомелачка.
Или си ги нарежи, на това топло време бързо ще стане.

# 665
Имам сини сливи и  1 кг Желираща захар, дали ще стане сладко ?
Не съм виждала и не съм опитвала сладко с такава захар, предполагам, че ще стане нещо като конфитюр и по дребните плодчета ще са за предпочитане.

# 666
  • Sofia
Много ми харесва на мен желиращата захар - може да сложите 50:50 обикновена и желираща, но ако плода стои 1 нощ слагате само частта с обикновена, а желиращата 4-5 мин преди да се свали сладкото от огъня. Аз с желиращата захар не слагам вече лимонтозу.

# 667
Нашите никога не са слагали лимонтозу на сладка. Първият път като го прочетох много се чудих за какво се слага.
Мисля да следвам указанията на пакета и да варя 4 мин. Ще ги нарежа на ситно да се усеща и плод.
1към 1 става ли много сладко? Чудя се дали да не сложа 2 кг плод и 1 захар, мислих и орехчета, но ще останат сурови и се отказах.
Ще направя нещо трябва да го изразходя тоя пакет захар.

# 668
Когато ползвах за първи път желираща захар, правих сладко от ягоди. Спазих точно указанията на пакета и стана много сладко. После намалих захарта на 500гр за 1кг плод. Трябваше да го варя малко повече, обаче, за да се желира.

# 669
  • Sofia
На мен 1:1 дори и с обикновена захар ми е много сладко, за други хора може да е добре. Зависи как сте свикнали.

# 670
SOS за чипс от круши. Правих преди години и докато го разстановам в кутии, той изчезна. Тази година отново е крушова - много плод, а нямам време за конфитюри, мусове и компоти. Та - открих рецепта за сушени круши: нарязани на тънки резенчета се топят в подсолена вода. Дехидратират се и вече изсушени се топят отново в гореша вода със сол, след което пак се подсушават. За първата солена вода - ясно - ако има пропусната гад, да излезе, но втория път е за омекване ли? Голям въртел ще е отново да се сушат крушите (имам единствен дехидратор, го ползвах 5-6 пъти).

# 671
От години суша круши,защото са ми фаворит от сушените плодове.Летните круши суша на слънце,сега вече ползвам дехидрататора.Никога не съм ползвала солена вода.

# 672
А после слагаш ли нещо за дехидриране при вече изсушените круши? Този път ги прибрах в кутия, обвити със застланна преди това хартия. Върху хартията оставих пликче със сол. Дали би адсорбирало? Искам да ги опазя до зимата, защото сега е изобилие от пресни плодове.

# 673
Суша смокини, праскови, вишни, кайсии, сливи, домати, чушки от много години. Плодовете прибирам в метални кутий с капак и държа в кухненския шкаф.Чушките в хартиена торбичка.  Фал не съм имала до сега. Суша малки количества за да не остават. Не потапям плодовете и зеленчуците в нищо, нито преди, нито след сушене.
Забравих да ви кажа, че ги суша до пресушаване, не до готоност. Т.е. стават чупливи. След това лесно се хидратират.

Последна редакция: нд, 15 сеп 2024, 13:20 от morskibriz

# 674
  • Русе
Зелени домати по градинарски

Общи условия

Активация на акаунт