За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

• 60 260
  • 777
  •   1
Отговори
# 675

Някой, знае ли как се казва или прави тази туршия. Купих си насипна, от плот и зеленчук, насипта от кофа.

# 676
  • Русе
Скрит текст:

Някой, знае ли как се казва или прави тази туршия. Купих си насипна, от плот и зеленчук, насипта от кофа.

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/08/blog-post_10.html

# 677
На снимката изглежда обикновена млечно-кисела ферментация, а не класическата парена царска туршия.

Млечно-киселата фелментация я правя в голям буркан - имам 5 литров. Залагам тръбичка (от железарски магазин) и редя морков, зеле, чушка, доматче (зелено), карфиол, целина....В кипната вода се разтваря морска сол - 40 гр./1 л. (ако ядете по-безсолно - 30 г.). След охлаждане заливам и през ден духам през тръбичката и размесвам саламурата (вместо претакане). Когато е готова, се съхранява на студено.. до към м. февруари.

# 678
  • Русе
Месестите чушки веднага ще омекнат. Трябва да са върхари.

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/12/blog-post_45.html

# 679
На снимката изглежда обикновена млечно-кисела ферментация, а не класическата парена царска туршия.

Млечно-киселата фелментация я правя в голям буркан - имам 5 литров. Залагам тръбичка (от железарски магазин) и редя морков, зеле, чушка, доматче (зелено), карфиол, целина....В кипната вода се разтваря морска сол - 40 гр./1 л. (ако ядете по-безсолно - 30 г.). След охлаждане заливам и през ден духам през тръбичката и размесвам саламурата (вместо претакане). Когато е готова, се съхранява на студено.. до към м. февруари.

А мед слага ли се че ми се струва сладникава някак.

# 680
Тогава, може би е царска. В нея за смекчаване на киселината от оцета някои слагат и захар. В обикновената (с млечно-кисела ферментация) не се слага сладко.

# 681
Тогава, може би е царска. В нея за смекчаване на киселината от оцета някои слагат и захар. В обикновената (с млечно-кисела ферментация) не се слага сладко.
Още я издирвам, но във кофичката имаше много сок като, този от кисело зеле.

# 682
  • Русе
От Вашата снимка, продуктите са като за царска туршия. Камби, карфиол, моркови, зърна черен пипер и бахар. Въпросът е в маринатата. Това не е за обикновена млечно-кисела ферментация. При нея няма оцет и както пишете, че сладни - има вложени захар или мед.
В топлото време се е получила /ферментирала/ много по бързо от необходимите 21 дни. Вече на няколко пъти срещам по пазарите да се продават туршии от кофи, както и кисело зеле.
Имате дадени две рецепти - Вие трябва да се доверите на някоя от тях или да си изберете такава от нета.
Ето три рецепти. Всички са изпробвани и се получават.

# 683
  • в сърцата на децата <3
Според мен най-вероятно в купешката туршия маринатата е с готов "фикс" или индустриалния му еквивалент. Аз лично не ги харесвам, но ако държите да постигнете точно този вкус - вижте опциите.

Мариновани гъби колко време се стерилизират?

# 684
  • Русе
Парени чушлета

# 685

Здравейте.
Много бих искала да направя туршия  по  рецептата с млечно - кисела ферментация , която сте публикували.
Проблема е, че все още е топло и няма как да я съхраня - мазата ни е топла,балконите слънчеви..

Имам 10 литров съд  и дори закупени зеленчуци: карфиол, моркови, зелени домати,  корнишони...
Явно ще трябва да  се слагат аспирини, за да не ми се съсипе туршията.

Моля, предложете хубава рецепта за туршия и количество сол, захар, оцет и др. съставки  /мед/ , брой аспирини за този 10л. съд .

Благодаря:blush:

# 686
  • Русе
Скрит текст:

Здравейте.
Много бих искала да направя туршия  по  рецептата с млечно - кисела ферментация , която сте публикували.
Проблема е, че все още е топло и няма как да я съхраня - мазата ни е топла,балконите слънчеви..

Имам 10 литров съд  и дори закупени зеленчуци: карфиол, моркови, зелени домати,  корнишони...
Явно ще трябва да  се слагат аспирини, за да не ми се съсипе туршията.

Моля, предложете хубава рецепта за туршия и количество сол, захар, оцет и др. съставки  /мед/ , брой аспирини за този 10л. съд .

Здравейте. Времето наистина е топло и направената туршия няма да издържи дълго. Относно продуктите, които сте закупили - всички стават. Важно е като напълните бидончето, да налаете вода и после обратно да я излеете и премерите. На 1 л вода- 40 г сол - по рецептата.
Запазването, пресичането на ферментацията става с калиев сорбат.

# 687
  • ENGLAND
Може ли рецепта за зелени домати, може и с морков, и по възможност без стерилизация.
Зелените домати ги обрах, слижих ги да почервенеят, но почнаха да се развалят.
Благодаря

# 688
Скрит текст:

Здравейте.
Много бих искала да направя туршия  по  рецептата с млечно - кисела ферментация , която сте публикували.

Имам 10 литров съд  и дори закупени зеленчуци: карфиол, моркови, зелени домати,  корнишони...
Явно ще трябва да  се слагат аспирини, за да не ми се съсипе туршията.

Моля, предложете хубава рецепта за туршия и количество сол, захар, оцет и др. съставки  /мед/ , брой аспирини за този 10л. съд .

Здравейте. Времето наистина е топло и направената туршия няма да издържи дълго. Относно продуктите, които сте закупили - всички стават. Важно е като напълните бидончето, да налаете вода и после обратно да я излеете и премерите. На 1 л вода- 40 г сол - по рецептата.
Запазването, пресичането на ферментацията става с калиев сорбат.

Кога се слага калиевия сорбат, когато туршията е готова ли вече?

Все пак моля и за някоя добра  рецепта за туршия  за 10л. съд с оцет, сол, захар и т.н. и аспирини де Blush

# 689
Пост 682 - има варианти за царска туршия - избирате.

Общи условия

Активация на акаунт