За консервирането, или как да си приготвим зимнина. 10-та тема

  • 60 246
  • 777
  •   1
Отговори
# 690
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Скрит текст:
Скрит текст:
Месестите чушки веднага ще омекнат. Трябва да са върхари.

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/12/blog-post_45.html


Здравейте.
Много бих искала да направя туршия  по  рецептата с млечно - кисела ферментация , която сте публикували.
Проблема е, че все още е топло и няма как да я съхраня - мазата ни е топла,балконите слънчеви..

Имам 10 литров съд  и дори закупени зеленчуци: карфиол, моркови, зелени домати,  корнишони...
Явно ще трябва да  се слагат аспирини, за да не ми се съсипе туршията.

Моля, предложете хубава рецепта за туршия и количество сол, захар, оцет и др. съставки  /мед/ , брой аспирини за този 10л. съд .

Благодаря:blush:

Здравейте. Времето наистина е топло и направената туршия няма да издържи дълго. Относно продуктите, които сте закупили - всички стават. Важно е като напълните бидончето, да налаете вода и после обратно да я излеете и премерите. На 1 л вода- 40 г сол - по рецептата.
Запазването, пресичането на ферментацията става с калиев сорбат.


Кога се слага калиевия сорбат, когато туршията е готова ли вече?

Все пак моля и за някоя добра  рецепта за туршия  за 10л. съд с оцет, сол, захар и т.н. и аспирини де Blush

Калиевият сорбат го слагате след като приключи ферментацията, за да запазите туршията да не омекне и се развали.
По тази рецепта без чушките и чесъна съм правил туршия със зелени домати, краставици, резени зеле, моркови и карфиол.

# 691
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 835
В пристъп на лакомия купих кило о половина ситна бамя. Бях сигурна, че имам рецепта за кисела бамя, но само съм си мислила, че я имам
Как да си направя кисела, хрупкава и не точеща се бамя?

# 692
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Скрит текст:
В пристъп на лакомия купих кило о половина ситна бамя. Бях сигурна, че имам рецепта за кисела бамя, но само съм си мислила, че я имам
Как да си направя кисела, хрупкава и не точеща се бамя?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/09/blog-post_12.html

# 693
  • Мнения: 124
Скрит текст:
Скрит текст:
Месестите чушки веднага ще омекнат. Трябва да са върхари.

https://ipeychev9.blogspot.com/2023/12/blog-post_45.html


Здравейте.
Много бих искала да направя туршия  по  рецептата с млечно - кисела ферментация , която сте публикували.
Проблема е, че все още е топло и няма как да я съхраня - мазата ни е топла,балконите слънчеви..

Имам 10 литров съд  и дори закупени зеленчуци: карфиол, моркови, зелени домати,  корнишони...
Явно ще трябва да  се слагат аспирини, за да не ми се съсипе туршията.

Моля, предложете хубава рецепта за туршия и количество сол, захар, оцет и др. съставки  /мед/ , брой аспирини за този 10л. съд .

Благодаря:blush:

Здравейте. Времето наистина е топло и направената туршия няма да издържи дълго. Относно продуктите, които сте закупили - всички стават. Важно е като напълните бидончето, да налаете вода и после обратно да я излеете и премерите. На 1 л вода- 40 г сол - по рецептата.
Запазването, пресичането на ферментацията става с калиев сорбат.


Кога се слага калиевия сорбат, когато туршията е готова ли вече?

Все пак моля и за някоя добра  рецепта за туршия  за 10л. съд с оцет, сол, захар и т.н. и аспирини де Blush

Калиевият сорбат го слагате след като приключи ферментацията, за да запазите туршията да не омекне и се развали.
По тази рецепта без чушките и чесъна съм правил туршия със зелени домати, краставици, резени зеле, моркови и карфиол.


Благодаря.
Ще сметна на литър вода колко грама се слага от всичко, понеже водата ми ще е докта по - малко от 10л, разбира се.

С горещата марината ли се залива или трябва да изстине?

# 694
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Маринатата не трябва да бъде гореща. Така ще попарите зеленчуците. Пропорциите можете да сметнете според вашето количество вода. 1 л вода, 50 г сол, 50 г захар, 300 мл оцет.

# 695
  • Мнения: 1 711
Слагам сурова туршия с естествена ферментация. На 1л вода 35-40гр морска сол. Преварявам водата със солта, изчаквам да изстине и заливам зеленчука. Притискам с чиния и венец от лозови пръчки.

# 696
  • Мнения: 9 455
В пристъп на лакомия купих кило о половина ситна бамя. Бях сигурна, че имам рецепта за кисела бамя, но само съм си мислила, че я имам
Как да си направя кисела, хрупкава и не точеща се бамя?
https://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_8602.html?m=0 това е моят начин. Направих преди месец, добре че подсети , да си взема буркан от килера да пробвам

# 697
  • в сърцата на децата <3
  • Мнения: 4 077
В пристъп на лакомия купих кило о половина ситна бамя. Бях сигурна, че имам рецепта за кисела бамя, но само съм си мислила, че я имам
Как да си направя кисела, хрупкава и не точеща се бамя?
https://pep-4o.blogspot.com/2010/07/blog-post_8602.html?m=0 това е моят начин. Направих преди месец, добре че подсети , да си взема буркан от килера да пробвам
Глас за рецептата на Пеп-чо! От години правя само по нея и винаги е супер. Става и за яхния, и за добавка към гювеч... И за мезе, естествено 😁

# 698
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 835
Благодаря за рецептите. Записах си ги надлежно.
Бамя има бол - ще пробвам поетапно и двете.
Heart

# 699
  • Бургас
  • Мнения: 1 532
Да ви питам като специалисти по зимнина. Правих суровата туршия само с вода и сол точно по рецептата. Отгоре към самия буркан има кръг за натискане. Сложих навити клонки от вишна и малко листа. Първите дни клатих и обръщах бурканите да се разбъркват. Като си замириса ги оставих. В мазето са на тъмно. И сега гледам бяла пелена отгоре поне 1 см. Правилно ли е

# 700
  • Русе
  • Мнения: 6 153
Скрит текст:
Да ви питам като специалисти по зимнина. Правих суровата туршия само с вода и сол точно по рецептата. Отгоре към самия буркан има кръг за натискане. Сложих навити клонки от вишна и малко листа. Първите дни клатих и обръщах бурканите да се разбъркват. Като си замириса ги оставих. В мазето са на тъмно. И сега гледам бяла пелена отгоре поне 1 см. Правилно ли е

https://gotvach.bg/tips/a-3047-%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE_%D0%BF%D … D1%88%D0%B8%D1%8F

# 701
  • Ст.Загора
  • Мнения: 775
Да ви питам като специалисти по зимнина. Правих суровата туршия само с вода и сол точно по рецептата. Отгоре към самия буркан има кръг за натискане. Сложих навити клонки от вишна и малко листа. Първите дни клатих и обръщах бурканите да се разбъркват. Като си замириса ги оставих. В мазето са на тъмно. И сега гледам бяла пелена отгоре поне 1 см. Правилно ли е
  Според мен е много рано за тази туршия , времето е топло . Прави се както киселото зеле , ноември месец от 10 до 15

# 702
  • Бургас
  • Мнения: 1 532
Много благодаря за отговора. Ще се поуча.

# 703
  • Мнения: 640
На 2.10 правих пуешко в буркани. Почистих месото, сложих сол, черен пипер, затворих с нови капачки, варих 3 часа.
Днес видях, че сосчето "ври". Disappointed
Какво кара месна консерва да ври?

# 704
  • Мнения: 10 844
Аз имам лозови листа в големи буркани , сама си ги правих - листа, сол , вода . Гледам водата някак се изпарпва. Добавям сол и вода и тя пак изчезва наполовина на буркана. Непрестанно добавям за не станат лоши. При всички ли така става? Защо на зелето и на туршията не изчезва водата?

Общи условия

Активация на акаунт