Избор на Airfryer - тема 2

• 114 237
  • 772
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте!
Имам желание да си взема airfryer, но не съм особено ориентирана какъв е най-удачно да закупя.
Би било чудесно да е достатъчно голям за 5-6 човека, ако това е реалистично за този тип уреди.
Бюджетът е около 300лв, възможно и малко отговор.

Бих се радвала на ориентировъчни препоръки.
От каквото прочетох, сякаш се препоръчват тук маркови уреди, но видях и за не такива ок мнения.
Каква е разликата с тези фурнички и на известните марки има ли такъв тип airfryer.
Също четох за опция за сушене на плодове - само airfryer-ите от тип фурничка ли я имат?

Ние сме с такъв Air Fryer S MAX GERMANY 8 литра 1800 W с горещ въздух

За цената, за която го взехме сме много доволни. Уж го взехме за пържени картофки, но май само за тях не сме единодушни на кой как повече му харесват. Правим бутчета, шишчета, пържоли, пълнени гъби и много още. Пилешките филенца с корнфлейкс са любими у дома, но откакто имаме фрайъра ги преоткрихме - оказаха се още по-вкусни. Правя си и разни хапвания, които стават бързо и си ги хапвам само аз или двама - чипс от "рачешки рулца", карфиол, моркови.

За 5-6 човека не мисля, че ще е достатъчен, ние сме четирима. Но пък цената си заслужава за да прецени човек каква е ползата му от такъв уред. У дома се ползва почти ежедневно. И докато се яде едното, може да се приготвя следващото. Най-хубавото е, че чистенето е мнооого по-малко, отколкото миенето на фурна Simple Smile

Допълнително си взехме приставка за шишчета. Имай предвид, че дадените цени в сайта излизат с 10-15 лв. по-високи, защото им е скъпа доставката.

# 346
За 5-6 души и аз трудно си представям какъв трябва да е, за да се приготви наведнъж толкова храна.
Тия големи обеми в литри малко заблуждават, но то реално полезното пространство за използване е дъното на кошницата (ако е такъв с кошница) или там колкото е площта на решетката ако е фурничка. Повечето неща не могат да се трупат а се готвят на един ред във фраера. Вече ако ви е вариант на два пъти да сготвите че да стигне - тогава да. То пък в него става по-бързо.
И за фурничката се въодушевявах че има решетки на няколко нива, но то като между тях има 2 пръста разстояние и най-горната е и тя на толкова под "тавана" на фурничката, реално няма как. Е, ако са някакви тънки и дребни неща сигурно ще може. Или нещо на резени, сложено на режима за сушене. Това не ме спря да си купя и аз де, пробвах я при нашите като взехме за тях.
Виж шишчетата са 10 наведнъж на приставката, ако това ви устройва. Или цяло пиле ако печете в такъв или в голям с кошница (във фурничката трябва да е по-дребно според мен че да може да се върти). Но примерно пържоли за 5-6 човека наведнъж няма как да съберете във фраер. Кюфтета също съмнителна работа, зависи колко ядат де. И гарнитурата пак ще е отделно приготвена.

# 347
Пържоли може на две нива да се съберат във фурничката или в такъв с кошница, ако има специална приставка за фрайър ( за две нива).
Неща като рибени пръчици, шишчета, кюфтета (или подобни) се побират също на две нива.
За пилето- последното, което пекох, беше около 2 кг.😉 Преди бях правила между 1,6 и 1,8-1,9 кг. Е, трябва да се овърже добре, че да не се мятат бутчета и крила, но става (във фурничката от Кауфланд поне, то всъщност мястото отгоре е по-малко, надолу има място).🙂

# 348
Не ми е под ръка упътването, Финлукс е моята, но подозирам че са едни и същи и само брандирани. Май до кило и половина пиле пишеше за шиша, което си е доста скромен размер. За овързването си права че ще помогне, все се каня да си потърся домакински канап като ходя насам-натам.

# 349
Не мисля, че двете фурнички са съвсем еднакви и само брандирани. Но са подобни като характеристики. На моята мисля, че пишеше за пиле до 1,6 кг, обаче става и с малко по-голямо (просто такива съм имала към момента). Пекох миналия месец пиле в стандартната фурна- вярно, без да се занимавам да овързвам с дебелата връв, обаче направо пощурях да го обръщам, за да се запече отвсякъде (някъде ни е запилян шишът за пиле/месо😄, защото е използван точно веднъж). Да не разправям как беше после чистенето на фурната, на тавата също (нищо че уж беше покрита с хартия за печене), как пръскаше навсякъде мазнина и се усещаше миризма на задимено...🤪 Иначе пилето стана много вкусно и в стандартната фурна, но само връзването с връвта си спестих, де факто всичко останало беше по-сложно.🙂

# 350
Аз съм пекла почти 2 кг пиле, но добре овързано.
Долче, има и още една разлика между фрайера и фурната при печене на пиле - във фурната е по-бавно, трябва много време, за да загрее, отделно консумира много повече ток. Което в сегашната ситуация с цените има значение.

# 351
Във фурна изобщо не коментирам, то става съвсем различно от фраера. Понеже се пече по-дълго там, за мен не е еднакво сочно накрая. Отделно че си е наистина голям консуматор и по принцип с фурна работя когато количеството храна си заслужава, за мен това е едно от основните предимства на фраера. Но се усещам и че предпочитам да заредя фраера два пъти, отколкото във фурната да опека примерно пилешките бутчета. Ако са крилца пък изобщо няма място за сравнение как стават. А като общо отнето време не се и различава толкова накрая. Затова и писах че ако ги устройва хората да зареждат на два пъти, ще се справят и с фраер, нищо че са много.
Скрит текст:
Преди да си купя фраер печах пилешко веднъж на високосна, че живеех сама и за 1-2 порции просто е глупаво да пека само тях във фурната.
Правих наскоро бавно готвено парче свинско, по-скоро като шунка де, на ниски градуси. Ами много удобно стана във фраера фурничка, че и през стъклото лесно виждах термометъра дето бях му забола. И като цяло е удобство да може да се вижда храната, но в този случай ми хареса още повече. (знам че има къде по-модерни термометри дето само сондата им е във фурната, но за момента моят от 6 кинта си ми върши чудесна работа за целта Grinning )

# 352
Здравейте, от споделеното в темата, се ориентирах към Airfryer XXL HD9870/20. Гледам мощността 2225  W. Някой има ли точно такава? Слагате ли някоя от частите към машината в миялната? Дали е гладка основата на кошничката?

# 353
На път съм да си купя airfryer, прочетох, че коментирате за готвене и на фурна. Та да ви питам, има ли съществена разлика с готвенето на фурна с вентилатор? Аз готвя предимно на фурна с вентилатор и почти не слагам мазнина. Сега сериозно се замислям за фрайър, но ме притеснява, че ще е същото, като с фурна. Нямам много място в кухнята и ме е страх, че ще съжалявам, ако си взема.

# 354
По-бързо става и по-бързо се запичат нещата отвън и съответно се запечатват. Иначе то по същество си е малка фурничка с вентилатор. Уловката е че е много малко пространство, а вентилаторът е много мощен, в сравнение с нормална фурна. И разходът на електроенергия е по-малък, не само защото става по-бързо. Това малко пространство вътре веднъж като се загрее, през повечето време работи само вентилаторът.
Печено пилешко за мен става по-добро във фраера. Кюфтета също, както и шишчета. Това е предимно за каквото аз го използвам де, не че е всичко дето става в него. Във фурна не мисля че ще докарам да станат така шницел или кордон бльо, а за паниран кашкавал да не говорим.
За мен лично не е едно и също. Вече у вас колко ще е полезно, това вие трябва да си прецените. То зависи и какво готвите предимно и в какви количества. Дали времето за готвене ви е основен фактор или друго. Някои неща във фраера стават готови за времето дето отнема на фурна само да стигне нужните градуси.
Нямаш ли някой приятел или роднина с такъв уред вкъщи, да се запознаеш евентуално у тях по-отблизо?

# 355
Нева, вземи си, пробвай-ако не ти допадне, върни го.
Има сайтове и магазини, които предлагат това.

# 356
Благодаря за отговорите и съветите.
За съжаление нямам близки приятели с фрайър.
Но от написаното от Natka, ми звучи, като нещо, което със сигурност ще ми е от полза. Готвя за мен и съпругът ми, не броя синът ми, защото е на 6 месеца. 😀 Явно фрайърът ще е по-икономичен от фурната, която ползвам почти всяка вечер, защото пържено приготвям много рядко, да не кажа два пъти в годината. Досега правя всичко на фурна с вентилатор.

# 357
За две порции със сигурност е по-икономично от фурната. Казваш че мястото ти е ограничено, но според мен пак не се насочвай към малък фраер защото повечето неща се слагат на един ред и тия литри дето ги пише никога няма да употребиш толкова обем за храна. По-голям не заема чак толкова повече място а върши повече работа. И ако е с кошница - по-добре да не е кръгла, в квадратна ще събираш повече неща. Имах малък с кръгла кошничка, отчитам го като грешка и го имах предвид като го смених с нов.

# 358
На път съм да си купя airfryer, прочетох, че коментирате за готвене и на фурна. Та да ви питам, има ли съществена разлика с готвенето на фурна с вентилатор? Аз готвя предимно на фурна с вентилатор и почти не слагам мазнина. Сега сериозно се замислям за фрайър, но ме притеснява, че ще е същото, като с фурна. Нямам много място в кухнята и ме е страх, че ще съжалявам, ако си взема.
Малко по-кратко като време, но на вкус, поне ние, не успяхме да го докараме. Въобще не ни допадна. Пилешко месо и картофи пробвахме. Направихме няколко опита със смяна на програми и време и го продадохме. Купувачите имаха вече един от същия модел и много си го харесваха, така че като за всяко нещо и той е въпрос на вкус.
Затова се присъединявам към съветите да опитате някъде. Или изчакайте по-сериозна промоция, така ще можете да го продадете после на изгодна цена, ако не ви хареса.

# 359
  • На брега на реката
Нева, аз съм от хората, които смятаха фраера/ЕФ/ и милтикукъра/МК/ за "изгъзици", демек, излишни уреди, но реших да пробвам и първо си купих ЕФ. Смело мога да кажа, че е страхотен уред, дори големия ми син и една приятелка си купиха същия, като видяха какво може да се приготвя в него!
Моят е Косори с два реотана. Всичко мога да изпека в него, дори съм пекла питки и баници, без да ги обръщам, защото този модел има роетан и от долу! Питка изпичам в него за 16-18 мин.
Онзи ден, внучката /на 2 годинки е/ беше у дома и ѝ правих баничко-мъфини. Опекоха се 9 бр. на едно зареждане за 12 мин. Правила съм и панирани филийки, за 7-8 мин. Пиша го това, защото детенцето ще порасне и ще можеш да му правиш такива неща, бързо и вкусно, без много мазнина!
Купих и МК и от него съм страшно доволна. Рядко вече включвам котлоните и фурната!

Общи условия

Активация на акаунт