Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 931
  • 747
  •   1
Отговори
# 240
  • Германия
Няма ли там в клиниката kassen-ärztlichen Notdienst?

# 241
  • София
Две мнения от групата:
1. Да се обади на 116117 и да пита кой лекар работи.
2. Зависи в кой район на Мюнхен е. Да напише : Notaufnahme in der Nähe

# 242
  • München, Deutschland
Ами за да се навие да отидат на лекар, според.мен доста я боли. Ще чака колкото трябва, дано да не е много
Юлика, стискам палци, щом е така. Дано бързо намери спешен кабинет.

# 243
  • столицата
Юлика, как е детенце?

# 244
Вчера към 12 е минала на лекар, оказало се е пак, че е киста, не е много голяма и не е за операция, което е добре, дали са и както и нашите лекари тук, дуфастон и след това противозачатъчни. Надявам се да е това, че вчера направо незнаех на кой свят съм. Благодаря на всички за бързата реакция и подкрепата. Heart

# 245
  • München, Deutschland
Юлика, и аз ви мислех, благодаря за ъпдейта. Малък дявол значи. Дано преминат бързо болките с лекарствата, които е получила! Хубаво, че може да се реши въпросът и без спешни интервенции, а "само" с хапчета.

Сещам се да ти кажа за като попремине първоначалният шок и силната болка - тук всякакви противозачатъчни са с рецепта. Ако трябва да ги пие по-дълго време от това, за което е получила рецепта / или може и директно да са й дали 1 блистер с лекарството в спешното (вместо рецепта), ще й трябва нова рецепта. 1 блистер в Германия е 1 месец. Първоначално ти се дава рецепта за макс 3 мес., после и за 6, но 6 е максимумът. И понеже обикн е немско лекарство, не може да й пратиш лекарство от Бг, трябва с рецепта оттук.

С др. думи, може би около месец преди да й свърши лекарството, да види къде може да получи нова рецепта, ако се налага. Само с ЕЗОК нямам идея как може, освен отново през спешен център, но това е само предположение последното.

# 246
  • София
Не знам доколко е актуална още практиката, прилагана неколкократно от дъщеря ми назад във времето. Рецепта (многократна) оттук, пратена по факс/мейл в аптеката там и взет медикамент. Лекарството не беше за нея, а за майка ми, ако това има значение. Тази тактика сработваше в Нюрнберг, в Манхайм обаче не. Покрай Ковид-а  дъщеря ми  не само ходи по спешност до немската практика в близост в съответния часови коридор за болни, но се чу и с  тукашната си лична лекарка. Тя даде рецепта, която й пратих по вайбър. Приятелче се опитало да купи с нея предписаното (негов еквивалент при липса), не - искали самата хартиена рецепта. И тогава то действало на своя глава за нея така, както правело за себе си. Бащата, лекар тук в БГ, явно е оставил при детето празни подписани/подпечатани рецепти. То преписало нашата, показало я на баща си за сверка (не учи медицина, а  и нашата лична пише с краката си) и отишло в  аптеката, след което оставило пред вратата на моята  пликчето с медикаментите.  Така че варианти има да се вземат лекарства, ама дано не се налага на детето на julika да пие дълго изписаното. Че този дуфастон си е нож с две остриета-  не съм доктор, да, но много съм го пила по неволя през последните години, та си знам рисковете от приема му...

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 14:30 от пенсионирана русалка

# 247
  • München, Deutschland
Ух, играли сме я тая игра с лекарства, които се продават само с рецепта и бг рецепта... Най-накрая се оправихме, защото намерихме българска аптекарка и тя можеше да чете бг рецепти, другите не ни продаваха, защото беше някакво много силно лекарство... Ако бг рецептата я напишат разбираема за тукашните аптекарки, може и да мине, а може и не. Но има много неща, които трябва да се допишат в бг рецептата, които попринцип в Бг не ги попълват, а тук ги искат.

Ако се наложи на някого, мога да дам акъл на лични, да не спамя темата тук.

# 248
  • София
Нямам идея какво е писало детето, дописвало ли е нещо, но е станало от раз в аптеката (разбира се, не в тази, в която се е пробвало преди това с телефона). Явно не му е било за първи път, щом има рецепти и така бързо е реагирало .

# 249
Какво да ви кажа дъщеря ми е разочарована от тамошната медицинска помощ, каза ми аз по добре да си бях дошла. 5 часа чакали, само в тази болница имало дежурен гинеколог, нищо не и казали, питали я в България с какво се е лекувала и й казали, че то пак същото. Лекаря казал или дуфастон или хапчета, тя казала дуфастон, защото си мислела, че хапчетата може като тук, да ама не. Та сега ще търсим вариант или да й ги пратим или да намери оттам рвцепта. И за капак на всичко в неделя няма  откъде да си купи лекарства, аптеките не работя. Дори на дежурните пише, че са затворени. Изобщо много е разочарована. А иначе дуфастона по тукашните предписания го пие докато и дойде цикъла и след това терапия с противозачатъчни.

# 250
  • София
Julika късно прочетох за притесненията ти.Бързо да се оправя дъщеря ти!

# 251
  • München, Deutschland
Ако търси в Гугъл ще пише, че са затворени, да. Трябва да търси Apothekernotdienst или подобно в района и обикновено законът е така, че в радиус от 15-20 км трябва да има поне една работеща аптека. Може да е в някое село, но обикн я има. Все пак в Мю ще има и в рамките на града, това не е Тюбинген, Йена или друго малко градче. В неделя или нощем има обаче цушлаг, т.е. същите лекарства струват повече, защото аптекарите полагат извънреден труд, върти ми се 15% надценка, но може да има разлики по регион.

За хапчетата, аз дълго време пиех български и тукашен лекар ми препоръча да мина на немски, защото в Германия отдавна били забранили едно от в-вата, което се съдържаше в бг ми хапчета - доказано водело до тромби. Та скорострелно минах на немски вариант... Мисълта ми е, че може медицински немските хапчета да са по-добрата алтернатива. Нямам предвид, че всички български съдържат кофти съставки, знам за това едно, но лекарят ми спомена, че от пациентки от източна Европа е срещал и други "остарели" противозачатъчни при източноевропейки, които им подменя с немски. Така че помислете си и в този аспект има ли смисъл да пращате такива лекарства от България.

# 252
  • София
julika,
https://apotheke-notdienst.com/M%C3%BCnchen/notdienst-apotheke.html

Oсвен че генерира списък с отворени към момента аптеки в Мюнхен, сайтът предоставя и телефони за контакт. Да звънне просто преди да поеме към някоя от тях.

Последна редакция: нд, 29 яну 2023, 15:30 от пенсионирана русалка

# 253
  • тук-там
Аз бих видяла в нета упражнения за пукане на задържан фоликул. Прогестеронът върши същото. Пука кистата и отрегулира МЦ. Явно не е голяма, след като изписват дуфастон. Кистата или ще се спука сама с малко клекове и упражнения за малък таз, или ще подпомогнете процеса с дуфастон. Това бих препоръчала на моята щерка, ако е в тази ситуация.
Като цяло е добре да направите повече изследвания в Бг при добър гинеколог. Да изключите поликистоза (за целта се изследват в точния момент половите хормони и се проследява на видеозон) или да я лекувате, ако има. Стискам палци и желая на момичето бързо и ефективно да се справи с проблема!

# 254
Кистите са много видове, за съжаление невинаги се разбира каква е само на ултразвук Sad Още един глас от мен за по-подробни изследвания в България, ако в Германия не може.

Самата аз съм имала болки от киста само веднъж, като се наложи впоследствие оперативно лечение. Повечето фоликулни кисти не болят. Дано е такава и размине! Но ако пак има болки, трябва сериозна проверка какво е.

Общи условия

Активация на акаунт