Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 167
  • 747
  •   1
Отговори
# 495
  • София
Какво стана, Русалке? Успя ли да стигне до Меминген?
Слава богу, да.. В един момент все пак ги пуснаха от влака, осигуриха допълнителна връзка до Улм, че и служебни бележки им раздадоха за безплатно такси от DB. Та от Улм до самото летище в Меминген - с такси. Стигна  към 3 и нещо, летището затворено, естествено, отваря в 4. Но преди малко ми писа, че вече се качват..

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 08:48 от пенсионирана русалка

# 496
  • Deutschland/HE
Много се радвам! Приятно пътешествие ви желая Simple Smile

# 497
  • München, Deutschland
Браво, честито и на двете ви! Първо тук отварям да видя как завърши всичко днес. Скоро ще се видите и набързо ще забравите всичко. 😃😃

# 498
  • На планетата Земя
Милата душица! Какви премеждия за нея и тревоги за теб!
Да се насладите истински на предстоящото пътешествие!

А ние сме си тихи, защото съсредоточено си цъкаме по всички задачи - послeдни клаузури, устни абитури, маппета, квартири по всички възможни знайни и незнайни места, регистрации, всичко по бала е готово. Усещам колко интензивно ще е през май-юли.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 12:44 от Mileto

# 499
  • при моите деца .....
Аз следя темата, но се надявам активно да пиша от следващата година.
Влезнах и аз да проверя развоя на пътуването.
Много се радвам русалке 🍀
Тези 2 месеца са ни важни.
Стиснете палци.
Този месец излиза резултата от TestDaf, следващия - НВО....

# 500
Моят син е в десети клас още, но реших и аз да проуча възможностите за обучение в Германия. Предлагат ли университети и обучение на английски или без немски е мисия невъзможна? Той се е насочил уж към ИТ специалностите, но има някои индикации, че може да завие и към икономическите такива.

# 501
  • София
Моят син е в десети клас още, но реших и аз да проуча възможностите за обучение в Германия. Предлагат ли университети и обучение на английски или без немски е мисия невъзможна? Той се е насочил уж към ИТ специалностите, но има някои индикации, че може да завие и към икономическите такива.

За IT бакалавър на английски е мисията невъзможна към момента, за икономическите - има варианти Simple Smile При магистърските програми вече има по- голям избор с английски.

Тук си е  вече девойката ми Heart. Супер изненадана останах от адекватните реакции на Deutsche Bahn. За стигналите до Улм като финална спирка е нямало проблем, ако са нямали последваща връзка, която е била пропусната заради закъснението на ICE-то. Но останалите като дъщеря ми са били викнати при служител на  DB в един от вагоните. Знаех, че са им дали бележка за такси, и се чудех как  таксиметровите шофьори толкова скоростно са били информирани, че безплатно трябва да закарат хората донякъде си. А тя каква била схемата, представяш билета си за пропуснатата влакова връзка, служителката го сканира и знае колко точно хора и докъде трябва да бъдат превозени. Като слезли в Улм, подлежащите на такова превозване били чакани вече от такситата - ти си в  това за Меминген, вие двамата сте  в това за Х, вие тримата сте в това за У. На  дъщеря ми билетът разбираемо беше до гарата в Меминген, оттам трябваше да чака шътъл. Но понеже служителката във вагона е разбрала, че гони и самолет после, шофьорът е бил инструктиран да я остави точно пред  Терминала. Това са 60 km..Ако трябваше да си ги  плати сама, по-добре щеше да е да си купи друг самолетен билет, а не да плаща 200 Евро за такси, по-евтино щеше да й излезе. Та не мога да не ги похваля. Simple Smile

Ето я и бележката, в която се извиняват не за причинени неудобства, а за невъзможността в конкретния случай да оправдаят очакванията на клиента.

Ще си я добави за спомен Joy, така каза, към онези 7 самолетни билета в рамките на 24 часа по Коледа в 1 курс.

Последна редакция: ср, 05 апр 2023, 22:05 от пенсионирана русалка

# 502
  • столицата
Наистина впечатляващо! Сега ще си починете малко от емоцията😀

# 503
  • тук-там
Благодаря за споделената история! Да си изкарате чудесно!

# 504
Много съм впечатлена и аз от историята и най-вече от организацията на Deutsche Bahn. Прочетох всичко на младежа да си знае ако му се наложи (дано да не се налага все пак).
И аз съм с гостенче вкъщи, въпреки че ще си тръгне преди Великден, но всеки ден е подарък!

# 505
  • София
Днес си чакам "германчето".И тихичко да се похваля с приключили изпити.Следва дипломна работа.
Браво за добрата развръзка при малката Русалка!

# 506
Светли празници! Али, честито на младежа.

# 507
Браво , Али ! Честит успешно звършен етап от  обучението на момчето ти, все така да покорява върховете си.
Чакам Русалката да се включи от крайна дестинация и да чуя отзиви за трипа.
Моето момче няма да си дойде . Поканихме го, брат му си идва другия уикенд за две седмици и щеше да е чудно да сме четиримата за малко поне, но прецени, че е в силен етап от семестъра и не му е време за отсъствия . А и студентска формула конструира , почти на финала са, предстоят им изпитания . Когато и да се включи с някакъв коментар в месенджъра, все е в клуба на отбора .  Другата седмица е ваканция , но той ще е пак с отбора . Вчера сподели че са им вдигнали наема с 20 евро на месец. Да чукам на дърво да няма повече увеличение тая година .  Тези 20 евро са си направо нищо на фона на увеличените разходи за комунални услуги .
Щастливи и споделени празници на всички деца - и прибрали се, и не .  Нека им е топло в душичките .

# 508
  • столицата
Ох. И аз чакам да видя как ще се промени наема. Засега 15 евро нагоре още първата седмица.Сега пусна молба за удължаване на договора и чака потвърждение.

# 509
Христос Возкресе! Светли и благословени празници на всички! Това е първия голям празник, на който сме разделени с дъщеря ми, и ми е много мъчно. Едва ли ще е и последния, не знам как се свиква с това.

Общи условия

Активация на акаунт