Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 157
  • 747
  •   1
Отговори
# 510
  • София
Во истина воскресе! Да е ясен и спорен пътят на децата ни!
Ние се прибрахме от гостуването на младежа. Много път беше, но съм доволна, че видях къде и как живее последните 3 години, градчето, университета и най-вече него, че не знам дали ще успее да си дойде лятото. В момента му тече лабораторната част на бакалавърската работа,  после ще пише и май септември му е защитата.

# 511
  • София
Христос воскресе!
Лиани, да не сме били заедно в Аахен?Ние бяхме там в петък, събота и днес до ранния следобяд, после се върнахме в Манхайм.Супер беше с трите, днес  следобяд вече с двете, от преди малко само с едната   Sad , от четвъртък с ни една..Но поне се наскитахме из Германия Нидерландия и Белгия..

# 512
  • София
Ние бяхме от понеделник до четвъртък.Grinning
Оглеждах се за Бг дамска група, но реално само във вторник скитахме из Аахен.

# 513
  • София
И ние бяхме при щерката, но този път не в Аахен, а в Берлин. Решихме, че вече завършва бакалавър, а не е видяла столицата.
Много приятно беше, но най-хубавото все пак беше, че бяхме заедно.

# 514
  • München, Deutschland
Вероятно децата следят, но все пак да кажа: обявени са стачки на транспорта в петък (уж от 3 до 11 сутринта), както и затваряне на летищата, Дюселдорф, Хамбург и Кьолн/Бонн в четв и петък.

Не е изключено да им и по-нататъшните дни стачки, но засега това е официално обявеното. Всичко е във връзка с преговорите на профсъюзите (в случая ВЕРДИ) с работодателите за увеличаване на заплатите.

# 515
  • София
Утре си тръгвам аз Sad Много ми беше добре покрай девойките, но всяко хубаво нещо има край.

Явно обаче сме по семейному големи каръци, щом стане дума за влакове.Голямата ми дъщеря онзи ден имаше билет за Фликсбус до Нюрнберг, но реши да не го ползва, не възстановяват целия, а дават някакъв ваучер за част от сумата.Намери прилична цена за ICE и си купи билет за по- късен час, за да постои още малко с нас..И хоп, влакът спрял във Франкфурт, някакви откачалки били легнали на релсите по разните коловози. И предизвикали адска суматоха. Едва си хвана връзката към 11 часа вечерта, иначе щеше да чака до 5 сутринта.И реших, че няма да си правя опити, особено при съобщения за предстоящи стачки, та ще ме вози утре дъщеря ми 200+ км до Меминген.. И после обратно.Колкото и да й харесва карането, се натрупа адска умора от толкова шофиране, в рамките на две седмици е изминала сборно над 4000 км. И ми е малко(много) съвестно, но.. Поне е доволна, не става в 5 за работа, а в 7.И стига за 15 мин. Simple SmileСпестено време и на отиване, и на връщане, иначе се придвижваше с 3 превозни средства - трамвай, влак и после пак трамвай.

И като казах придвижване, се сетих нещо за Аахен, в частност за следващите медицина.Тук има майки на няколко такива деца.След базиса, ако не си вземат свободен семестър, имат блокпрактика, май по две седмици карат в едно отделение през деня, а следобяд -лекции по същия раздел, ама в пъти по-детайлно  от ученото през втората и третата година. Но имат и един задължителен двуседмичен стаж при личен лекар.Не би било проблем, ако сам търсиш/намериш, но случаят не е такъв, унито те разпределя в одобрени от него лекарски практики.На теория подаваш списък с предпочитания сред дадените, но на практика много остават в градчета близко до Аахен, тъй като одобрените лекарски кабинети в самия Аахен не са много..Добре че две седмици минават бързо, та дъщеря ми скоро ще се отърва от ставането е 5.Всичко друго в клиниката й е на една ръка разстояние.. Simple SmileНо пък вероятно не е случайно това, понеже дъщеря ми споделя, че има от земята до небето разлика между отредения й Hausarzt и дамата, която преди си беше намерила сама за фамулатурата - както като поток от пациенти, така и като полезност на извършваните дейности.

ПП зачетох се в темата за холандските унита, бистрят темата за ориентировъчба издръжка. Останах изумена от някои упоменати суми  в размер на 1400-1500 , че и на 1800 евро на месец.Да, квартирите са по скъпи от Германия,  транспортът също ( но пък масово се движат с колела), оттам насетне не саголеми разликите за храна, излизания, фитнес, малки пътувания..През изминалите дни ядохме четирима и в немски, и в холандски заведения, нямаше съществена разлика в цените.А и студентите не ядат само навън все пак, понеже не са на екскурзия..  Да не говорим за изненадата ми, че дизелът в Нидерландия беше с 20 цента по-евтин от този в Германия...Да, хората сме с различни възможности, но пак ми е трудно за осмисляне..Че и словесни престрелки има дали работата по време на следване е полезна или вредна. АКО работиш успоредно с ученето било нещо като съчетание на гурбет и неделно училище..Живи ги ожалих моите 3 гурбетчийки.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 18:15 от пенсионирана русалка

# 516
  • тук-там
Имам позната, на която детето учи в Кипър медицина. 18 000 евро на година за обучението и 7000 евро за общежитието. Освен това 600 евро на месец джобни, отделно билетите. Много са доволни. Било много по-евтино от Англия. Така че въпрос на стандарт и възможности. Та холандчетата са си направо в бюджетния вариант, погледнато от тази призма.

# 517
  • София
Аааа, чакай сега, сравняваме относително сравними неща все пак.. Ако вкараме и САЩ в уравнението (без стипендия), направо си е без пари 1800..А  таксата в Кипър е огромна, явно става дума за частен университет, такива има и в Германия.Ама не говорим за тях, никой тук не е споделил да дава 22 000 Евро в частния медицински..Който има за такива такси, едва ли проблем му е издръжка от 1800 месечно..Но в случая става дума за унита с такса около 2000 и нещо, за първата година и наполовина.. Което позволява на доста хора, такива с по-ограничени и други  с по-големи възможности, да се хванат на хорото..

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 19:37 от пенсионирана русалка

# 518
  • тук-там
Права си. Споделих, защото точно мерилото ми направи впечатление. Важно е с какво съпоставяш!

# 519
  • München, Deutschland
7000 евро за общежитие годишно са 583 месечно, не ми се вижда кой знае колко много, особена ако е нещо по-самостоятелно, тип мини-апартаментче.

# 520
  • София
Именно, голямото перо е таксата. Другото, въпреки многото според мен джобни, докарва сборно 1100-1200 евро месечно, което е доста далеч от 1800.

# 521
  • München, Deutschland
За джобните ми е трудно да направя оценка, но ми се струва, че ако трябва да се храниш без да имаш кухня и готвиш само за себе си, ще ти излиза средно по-скъпо на човек, отколкото ако се хранят двама или трима. Също и ако все пак на 20 още не можеш да си сготвиш особено много неща. Според мен може за около 300 евро да минеш с храната, може би и с по-малко, но според условията, които имаш и мястото. Картата за транспорт да е още 50-тина евро, да кажем, че интернет, ток, парно и вода са в наема. За копиране, такси за библиотека и други учебни неща (било тетрадки, било нов харддиск за лаптопа или материал някакъв според специалността) да сложим още 20 месечно. Дотук съм на 400, без някакъв голям буфер... Според мен обаче все пак си купуваш някоя обувка или дреха, ако ще дребни неща, но под 600 евро ми се струва трудна работа да се живее, дори като студент... Спукана гума на колелото (ако не може да се залепи) е към 50-60 евро.

# 522
Говорим за европейско държавно образование с минимална годишна такса и динамика позволяваща два часа труд след тежък ден в университета . Дори не всеки ден, ако уикенда се работи по три часа примерно.  Не говорим за университет от брашляновата лига , за който родителите събират пари от ден едно. Малко ми се струва преекспонирана ситуацията със студентството в странство  , и забелязвам, че от година на година преекспонирането  е все по голямо.  За цитираните суми за издръжка изобщо няма да отварям дума .
Моето "германче" е на Алианц Арена, работи на мача на БМ с Манчестър Сити. Преди малко се разминал с Рио Фърдинанд , пусна гласово съобщение -  трепереше от вълнение .

# 523
  • София
Нашите деца в масовия случай ( винаги има изключения) са вечно обгрижвани и облекчавани финансово на макс (спрямо родителските възможности, разбира се).Сакън да не се преуморят/пренатоварят, защото студентството е само веднъж, после имат цял един живот пред себе си да работят...Само дето двете неща не си противоречат и е доста елементарна квалификацията неделно училище + гурбет,  особено при работодатели по тези ширини, които предлагат гъвкави решения в това отношение.Сърбеше ме клавиатурата да им дам един пример в темата, но се възпрях.Състудент на дъщеря ми, германец, е видно с огромни възможности. Колата, облеклото, гривната на Картие, екскурзиите го показват недвусмислено, макар младежът да не парадира.. НО работи още от втората си година като бакалавър и живее в общежитие, частно и скъпо,да, но все пак...На мой роднина, чиято майка е холандка, преди години малко не му стигна за медицина в Нидерландия и завърши в Белгия.Ми учеше здраво и работеше...Как пък успяват и да учат, и да поработват(което им дава не само чувството за известна, ако не пълна, независимост от родителското тяло, ами ги учи и да си управляват по-добре финансите), и социален живот да имат..Та да, и аз смятам като GD, че в последните години има големи изсилвания у нас с това учене навън, сякаш всички до един ядрена физика  в най-реномираните световни университети следват и не стават буквално  от стола, учейки нон стоп, което прави работенето невъзможно и едва ли не вредно....

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 22:48 от пенсионирана русалка

# 524
И моята дъщеря работи здраво- започна веднага след физикума. Много се гордея с нея! Изобщо не подкрепям идеи за въвеждане на задължителна казарма, но живот в чужда държава и с минимална помощ от родата, където знаеш само себе си и се справяш сам, е истинското порастване Heart
Не че не може и в България да се получи така, просто при нея изборът беше такъв.
Иначе съм съгласна, че има една модна вълна на учещи в чужбина, обаче по мои наблюдения на края на първата година се завръщат, защото... (винаги има защо Grinning)

Общи условия

Активация на акаунт