Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 151
  • 747
  •   1
Отговори
# 525
  • München, Deutschland
Ама то отдавна е модерно да се учи в чужбина...

# 526
  • София
Не, не се изразих правилно май. Ясно е, че интересът към следване навън отдавна е голям. През последните години обаче  масово се застъпва идеята, че трябва детето да е подкрепено финансово навън от-до, понеже е там само и единствено да учи.. И с подобен довод се обясняват суми от цитираните порядъци от старта до финала.Всеки си знае, де..Но когато излетиш от студентското общежитие, понеже вече нямаш нужния статут за пребиваване там, и почнеш работа, която не е от първия миг още с уау заплата, какво правиш..Плащаш вече доста  по-скъпата квартира, няма го вече студентския транспорт, плащаш данъци, здравни и пенсионни,  и  може да се окаже,  че накрая живееш с по-малко от пращането от мама и татко години наред.

Последна редакция: ср, 19 апр 2023, 23:27 от пенсионирана русалка

# 527
  • München, Deutschland
Ааа, разбрах какво пишете значи, благодаря, Русалче. Не знаех за тенденцията. Докато аз учех, имаше често родителска помощ, но почти при никой не такава, че да стигне за всичко. То не е и нужно, де. Но според мен за първите 3-6 месеца е удобно да ти се помогне с една начална сума, дори и после да я върнеш на родителите. Просто докато се ориентираш кое-къде и да се върнеш на първата Коледа...

# 528
Здравейте! В началото на май синът ми пътува за Хайделберг, за да пише TMS. Тъй като си е резервирал апартамент 1 седмица, иска да разгледа освен самия Хайделберг и други градове като Фрайбург, Страсбург и др. Той разгледа различни билети, но не е сигурен какъв точно да вземе. Бихте ли дали съвет кой би бил най-изгоден - 49-Euro-Ticket или някой друг?
Благодаря Ви предварително за отговора!

# 529
  • столицата
Русалчето дали  успя да се прибере? Гледам днес част от немските летища канселират полетите. Аз си чакам виенчанчето.

# 530
  • София
Русалчето дали  успя да се прибере? Гледам днес част от немските летища канселират полетите. Аз си чакам виенчанчето.
Аха, преди малко се прибрах, край на купона. Simple Smile И да ви кажа - нали девойката ме закара от Манхайм до Меминген, а не пътувах с влак/рейс, та видях нещо, което не мислех, че може да бъде често видяно там при каращи със 150+  - адско  километрично задръстване във всичките 3 ленти, хората караха по нашенски и в аварийната..Stuck Out Tongue Winking Eye Добре че тръгнахме рано.. На връщане казва тя, че е било същото. Навигацията й давала да  се прибере за 2 часа и 50 мин, а й отнело почти 4. Но сподели, че се чула сирената на линейка и мигом, въпреки задръстването с множество тирове, се заформил идеален коридор.

# 531
  • Варна
Здравейте. Отдавна искам да питам ,четох но не намерих нищо. Синът ми  студент започва работа във фирма за събития, т.е. почасова работа. 2,3 пъти в месеца . Дължат ли се здравни вноски? Ще работи няколко пъти, ще се прибере края на юли, ще работи 1 месец в България и на есен пак е в Германия. Преди време не се дължеше нищо, не сега нещата се промениха. И ако студент работи 20 ч сключва дговор с тяхната здравна каса. . Но ако после спре да работи какво се случва?

# 532
  • София
Не е до часове, а до доход. Ако се надвишава месечно новия минимум от мисля 520 Евро, тогава са задължителни немските здравни. Когато спре работа, може да подаде заявление в касата и да не ги плаща. Но може и да продължи, внасяйки си ги сам. Така беше преди в АОК поне.  Но дъщеря ми се премести оттам в ТК и нямам идея при тях как е, понеже тя няма основание/право да ги спира при преподписан договор с доход доста над този минимум.

# 533
  • Варна
Благодаря Русалке. Това питане  беше и във връзка със закованото на първа страница - работещи  студенти независимо от дохода....

# 534
Синът ми започна 6-месечен стаж - ще работи по 20 часа на месец, и работодателят му,  май служебно, сключва дговор със здравната каса, която ги обслужва (не разбрах да има възможност за избор на друга здравна каса). Над 520 е.
Не знам какво се случва след приключване на стажа.
Досега беше с ЕЗОК, която изтече и не е подновена.
Мисля, че има ограничение и не може да имаш и двете здравни осигуровки.
Писали сме заедно с Русалката.

# 535
Моя син има две застраховки, признавам си. Какво говоря, и двамата имат. Дори и работещия в Нидерландия има БГ  застраховка, защото поиска няколко медицински услуги тук по време на великденската си отпуска, и ние решихме, че ще е по изгодно да му възстановим правата, отколкото да плащаме за услугите. 
И малкият, който поддържа  АОК  застраховка от години в Германия, тук има българска, която докато е студент ще се плаща от държавата, а насетне.... не зная. Подпитвала съм дали няма да си спре немската застраховка, отговорът е - мамо, аз живея в та и държава, несериозно е да нямам застраховка.  И той работи чат пат по събития.
Съмнявам се доходът му да скача над цитираната сума, ама знае ли човек, той не ни информира за доходите си Simple Smile

# 536
  • София
Благодаря Русалке. Това питане  беше и във връзка със закованото на първа страница - работещи  студенти независимо от дохода....

Така е, назад във времето, когато се прие този закон, много деца не знаеха за съществуването му месеци наред, голямата ми дъщеря също, помня и за тази на Ясмина. Съществуваше рискът да им търсят  дължимото със стара дата. Отидоха в касите,  споразумяха се и почнаха да плащат от момента на сключване на договор с касата. После явно все пак има промяна (или и тогава е имало някаква законова вратичка, но нашите ентусиастки сами си потърсиха и намериха белята) , понеже не само моите две по-малки дъщери, а и още множество техни приятели в РАЗЛИЧНИ провинции работят с ЕЗОК (с доход под 520) и са питали работодателите изрично дали няма да имат проблем. Е, нямат. Работодателят на едната ми дъщеря е университетската клиника (едва ли точно там не са запознати и са в нарушения с десетки студенти от ЕС), другата (сменя си съвсем скоро договора  с много повече часове и заплащане респективно над 520) са я предупредили, че ще е вече с немски здравни.

# 537
Може би след приключване на стажа ще трябва да напусне здравнта каса, защото не виждам нужда да плаща сам осигуровки и ще продължи с ЕЗОК.
Не съм говорила с него, защото на всички административни въпроси получавам отговор: "Има време, не ме занимавай сега!"

# 538
  • София
Аз не мога много да им схвана системата.. Дъщеря ми е с немски здравни към ТК. Трябва ли ти специалист, особено такъв  с добри отзиви, ще си изчакаш чакалото.. Така миналата година чака час  за  профилактичен преглед при гинеколожка  2+ месеца. Сега се е разтърсила за ендокринолог (твърди, че надебелявала въпреки почти ежедневно ходене във фитнеса и ограничения в храненето).  ТК трябва да е gesetzliche Krankenkasse,а  ми казва, че  при това условие в цял Нюрнберг и Ерланген сборно излизали 3-4 доктори, пак с огромно чакане, другото било privat..Ама сякаш не в смисъла като у нас да идеш на частно и да си платиш, а  с условието да си осигурен в частна здравна каса. Или може би аз не разбрах какво има предвид..Но ако е така, каква файда има от тези  здравни, които хич не са малко като сума ? Поне с очния  е нямала никакъв проблем, ходила  е на преглед (тук относително бързо е станало) да види как са нещата след лазерната операция. Всичко е супер по този параграф. Simple Smile, което ме кара да се замисля за лятна разходка и с другите две до Турция..

В същото време едната ми девойка с ЕЗОК си ползва същата по разни поводи, а не само за неотложна помощ, какъвто беше случаят с Ковида. Ходила е  при  упорита кашлица без други симптоми, ходила е преди няколко месеца и при някакво друго неразположение, че даже са й дали  и болничен за работата. В конкретна лекарска практика става това, плащала само някаква потребителска такса от 5-6-7 евро и бумагите , които попълва практиката, били повече.. Но явно всичко си е било съвсем законно, понеже е приет въпросният болничен и заплатата си е  била изплатена в цялост.

Последна редакция: пн, 24 апр 2023, 22:08 от пенсионирана русалка

# 539
  • Deutschland/HE
Русалке,
а дъщеря ти имали избран личен лекар? Да отиде при него и той ще и пусне кръвни изследвания за щитовидната жлеза, след това според резултатите ще и даде направление за ендокринолог. В Германия са доста кът тези специалисти и първоначално личните лекари ги диагностицират. Ако личният лекар види, че са много извън норма показателите, той може да и издейства по-бърз термин.

Общи условия

Активация на акаунт