Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 155
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Chrissy, така е, до голяма степен изпитите по езици са заучаване на формат и запознаване с изисквания. Но това учене  в рамка  носи след себе си проблеми. Немалко хора имат DSD2 с 4хС1 или даже DaF с минимум 4 четворки, но на практика се оказва, че им е трудно ученето на по-тежки специалности на немски. Та ако ще се избира немския за идните две години и половина, не бих се  съсредоточила само и единствено върху формата, на него бих наблегнала по към финала. Иначе ако не се лъжа, близначките и на двете писали напоследък тук майки  (една от които е Aila) учат  в СМГ. Там дори и да са в паралелките с немски, предмети на езика няма. Не че и да имаше, би било кой знае какво. В последните години според мен е силно надценено това учене на предмети на езика (изключвам лайстунг на 91 НЕГ, поне частично, де, понеже откъм език проблем с преподаватели нейтив те нямат, но това пък не значи, че въпросните непременно са вещи по предмета, който преподават). Много малко са учителите в  ЕГ, които и предмета си знаят като хората, и езика владеят на ниво, че да са полезни на учениците. Това най-често са хора, завършили някога ЕГ със същия език, а  избрали да  станат учители по математика, биология, химия, физика, история, философия и т.н. Всичко останало е компромиси - слаб език, допускане на грешки, частично или даже пълно преподаване на бг, а само пускане на контролни на езика и т.н..  Немски на ниво сред учителите на децата ми по други предмети  знаеха само химичката, една от историчките и напуснала вече  отдавна дама по етика и философия.  Всичките  са/бяха със завършена немска гимназия. Другото беше на немски за заблуда на противника..Същото е и в другите училища с немски в столицата - единици са двойните попадения.

Последна редакция: пт, 13 яну 2023, 21:24 от пенсионирана русалка

# 196
Diddle07 много благодаря, предложението ти е много интересно. А и това, че програмата е на английски на него много му хареса.
chrissy, странно мнение. Това, че са спортно ориентирана нация, дори още повече ме насочва натам. Немска диплома ще има стойност, като се знае конкуренцията в страната. Все пак, благодаря за информацията. Беше ми полезна!

# 197
  • София

chrissy, странно мнение. Искаш да кажеш, че в Германия няма професионален спорт, няма спортни мениджъри, няма професионални треньори, а само аматьори? Не изглежда така, като гледам националния им отбор по футбол. Надали ги е тренирал някой в свободното си време. А това, че са спортно ориентирана нация, дори още повече ме насочва натам.

Разбира се, че има. Представям си отбор от Бундеслигата, трениран от аматьор. Не мисля, че Chrissy имаше това предвид. Аз поне го разбрах съвсем другояче. В държава, в която освен с професионален спорт населението се занимава с активно спортуване и  треньорска дейност в аматьорски клубове, е трудно да впечатлиш някого  с това, че активно се занимаваш с даден спорт/имаш и добри постижения, класирания  с него. Последното няма да ти донесе някакъв бонус/стиепендия. Ще си кандидатстваш на общ принцип, а при желание ще се занимаваш активно със спорт, било то професионално или любителски. Съвсем в тон с темата се сетих за прочетеното преди броени дни  интервю с  едно бг момче, роднина на приятелка. Син е на наш бивш национален състезател, полузащитник, играл за Левски, Славия, Нефтохимик, Локомотив, турски и немски отбори. Останах изненадана колко е пораснало момчето, виждала съм го през летни ваканции тук като по-малко, когато са си идвали от Германия.  Не помня сумата за трансфера му  към Вердер Бремен, но беше космическа. В интервюто пишеше, че е записал в унито Мениджмънт, нямам идея дали спортен, не му харесало и се отказал.

# 198
Според мен няма връзка между това, че немците се занимават със спорт и затова няма да се впечатлят от активно спортуващ. Просто изискванията при кандидатстването в дадени специалности, повечето,  не дават бонус (както в Щатите) на страничните занимания, независимо дали са спорт, благотворителност, активизъм и пр. Ако вече се кандидатства Sportwissenschaften или нещо подобно, трябва да се видят конкретните изисквания там.

Русалка, може ли и на мен да пишеш за клиниката.

# 199
Разбирам, пенсионирана русалка! Но не е ли така за всяка една специалност. Ти избираш нещо което ти е интересно и искаш да се развиваш в тази дейност, а дали ще те приемат, времето ще покаже. А дали ще има стипендия не е определящо, просто би било от полза. Спортен мениджмънт е една от специалностите, които сме набелязали.

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 09:16 от MollyBy

# 200
  • София
Просто изискванията при кандидатстването в дадени специалности, повечето,  не дават бонус (както в Щатите) на страничните занимания, независимо дали са спорт, благотворителност, активизъм и пр. Ако вече се кандидатства Sportwissenschaften или нещо подобно, трябва да се видят конкретните изисквания там.

Русалка, може ли и на мен да пишеш за клиниката.
Според мен във всичките не дават.. И затова някак не схващам съвсем какво точно пита Моли. Няма бонус, кандидатстваш по каналния ред в  харесаната специалност и това е. Преди години немски университет не направи реверанс да измести интервю на наша участничка на международната олимпиада по биология в същото време (майката пише тук  Wink ). Републиканската шампионка за девойки по лека атлетика пък беше във випуска след дъщеря ми в столична ЕГ, не знам някакъв бонус да й даде това. И още много примери има.

Последна редакция: сб, 14 яну 2023, 10:33 от пенсионирана русалка

# 201
Търся препоръка за университет, специалности, които са спортно ориентирани или такива, които дават предимство за спортуващи. Всякакви насоки ще са ми полезни! Благодаря!
Simple Smile Извинявайте, явно не съм била достатъчно ясна. По втората част на въпроса си получих отговор - няма такива. Но надявам се има специалности, като спортен мениджмънт, треньор, учител по спорт и други подобни, свързани със спорта. Това питам. Долу-горе се ориентирах какво да търся, остава да чета доста, но и време както казах има.

# 202
  • München, Deutschland
Моли, да, аз само по втората част на въпроса ти писах - че интересът му в спорта или извънкласните занимания няма да му дадат бонус. Помислих, че само с бонус ще ви е възможно да го изпратоте да учи и че затова си обвързала двата въпроса, извини ме. Иначе разбира се, че щом попринцип иска да се занимава със спорт и изобщо в тази област, е супер, че спортува сериозно и му харесва.

Още нещо може да обмислите, ако в бъдеще иска да остане в Германия и да се занимава със спорт, а именно:
В Германия се търсят много учители, постоянно. Особено тези на по-големи деца и в гимназии са доста добри платени. Особеността обаче тук е, че всеки учител има винаги по 2 специалности (поне аз нз за изключения). Често комбинацията е история и спорт, математика и спорт или дори познавам случай на доста различни предмети - математика и история примерно... В Германия часът по физическо изобщо не е отбий номер, пишат се реални оценки и често пълни отличници едвам изкарват тройки (по бг система) по спорт... Т.е. няма да е с лошо реноме професията или все едно да се възприема като "девета глуха". Тук се учи сериозно да станеш учител 4-5 години са, като едната реално е практическа и след нея държиш нещо като голям държавен изпит (референдариат) и завършваш. И завършваш като учител по 2 специалности, като при твоя син, едната може да е спорт.

Ето ти една табличка на брутни начални заплати по провинции след първи и втори държавен изпит (явно има опция и за втори, не познавам спецификата на това учене):

https://www.gew.de/gehalt

Сметнати са бруто и нето заплата, дори и да не говориш немски, ще се ориентираш. При 1 държавен изпит, започваш в южните провинции от 3000 евро нето, толкова пари изкарват инженери също, дори и по-малко.

Та може да го разгледате като вариант.

# 203
И аз щях да предложа учител. Там професията изобщо не е така низвергната, като у нас.
Не знаех, че завършват с две специалности.
Аз само да добавя,  не знам дали стана ясно, че оценката от дипломата е от съществено значение. Нали така, няма промяна?
А да ви питам има ли след махането на диплома някаква промяна в системата да не избираш конкретна специалност още от самото начало-нещо като либерал артс в Щатите- да учиш първата година много неща и след това да избереш специалност?

# 204
Това звучи доста добре! Благодаря Chrissy!

# 205
  • София
И аз щях да предложа учител. Там професията изобщо не е така низвергната, като у нас.
Не знаех, че завършват с две специалности.
Аз само да добавя,  не знам дали стана ясно, че оценката от дипломата е от съществено значение. Нали така, няма промяна?
А да ви питам има ли след махането на диплома някаква промяна в системата да не избираш конкретна специалност още от самото начало-нещо като либерал артс в Щатите- да учиш първата година много неща и след това да избереш специалност?
Няма, всичко си е по старому Simple Smile От вратата за краката те хващат с дисциплини, пряко свързани с избраната специалност.
Дипломата е  от съществено значение  за малко специалности. Имам предвид навсякъде се иска да е налична, естествено, но за малко специалности  е решаващо колко е висока (предимно медицинските, при които стремежът е да е близка до масималната, иначе наваксването за нашите деца може да стане само чрез изпита TMS, тъй като бонуси за тях от доброволчество и класирания по състезания няма. Много специалности са  без ограничения в приема, тоест имаш ли просто диплома, сертификат за езика и  си подадеш навреме документите - вътре си. Други са с класиране (не само по диплома, примерно със събеседване в добавка,   изработване на портфолио и т.н), ама  долният праг на дипломата в частност е напълно достижим за повечето българи. Погледнах произволен университет за Sport Lehramt. Попаднах на Щутгарт.  Нищо не пише за класация по диплома, имат си изпит по спорт - включва лека атлетика, плуване, гимнастика...

Колкото до двете специалности на немските учители - преди години ми беше много смешно, сега вече съм свикнала с идеята, понеже в НЕГ всички немци са така (математика и история, биология и философия, немски и химия..). Макар че и в нашите унита поне някога е имало такова нещо в педагогиките, знам го от роднина с първа специалност музика и втора география.

# 206
  • Варна
Синът ми също е активен спортист. В момента учи немски в ТУ Дармщат . Все още не знае какво иска да учи по нататък . Обмисля нещо свързано със спорт. Още преди идването в Германия си намери отбор за тренировки. Пътува по час и половина за тренировките . Вече тренира със състезателите и другия месец ще му е първия мач. Тренировките се плащат    ,  сключва се договор за 1 година. Той успя да ги измоли за по кратък период , но цената вече е 70 евро на месец . В неговия случай спорта много му помага със самотата там. Когато наехме квартирата , най много му хареса, че има къде да бяга на спокойствие .

# 207
  • София
Благодаря за отговорите за ученето на език за едната близначка. В СМГ са, не са с първи език немски, но са от Шилер. За съжаление за разлика от сестра си тя го заряза езика отдавна и сега е да кажем А2-В1 ниво, в училище и е лесно, но там са на А1 и със сигурност е много далеч от нужното ниво за Германия. За сравнение сестра и лятото си взе В2 към Гьоте, в момента учи С1 и за нея не се притеснявам. Малката им сестра завършва седми клас към Шилер, скоро ще се явява на В1, но и тя засега не желае да продължава с немски, но има желание да се занимава с медицина в бъдеще, така че не се знае.
При Ваня по принцип бавно и трудно се получават нещата, затова не съм съвсем сигурна дали ще може за оставащото време да дръпне достатъчно, още повече после както споделиха и останалите да учи на този език.

Синът ми също е активен спортист. В момента учи немски в ТУ Дармщат .
Може ли малко повече информация. Това нещо като нулева година ли е в която да се занимаваш и учиш само езика?

# 208
  • София
Aila,а девойката,която е с по-ниско ниво на езика,желае ли да придължи образованието си в Германия?Много съществен момент е това...Да са здрави,език се научава,има и вариант за езикова година в Германия.

# 209
  • София
Aila,а девойката,която е с по-ниско ниво на езика,желае ли да придължи образованието си в Германия?Много съществен момент е това...Да са здрави,език се научава,има и вариант за езикова година в Германия.
Иска в чужбина, доскоро реално към Холандия се беше насочила, както писах по-рано. Английският и е с по-добро ниво и там не очаквам проблем за получаване на нужният сертификат.  Като цяло  на английски постоянно четат книги, гледат филми и тн. и е много по-лесно и  да учат на него съответно. Докато с немският не е така и дори и Николета изпитва притеснение дали ще се справи, дори и да вземе нужният сертификат.
За Германия Ваня не желаеше, най-вече заради езика. Иначе им харесва и на двете и в Германия и в Австрия, били са 2-3 пъти на езикови лагери, семейно на екскурзия сме ходили, както и сме били неколкократно при моя близка приятелка в Германия за по седмица-две на гости.
Честно казано за мен лично за Ваня не е подходящо да учи в чужбина, но тя настоява след като близначката и ще ходи да опита и тя. Затова сме решили с баща и, че ще я подкрепим, но няма да се изненадаме, ако се върне тук след известно време.
Към всичко това мога да допълня и че двете все още не са се насочили към нищо конкретно като специалност. Единствено знаят с какво със сигурност не искат да се занимават Simple Smile
В СМГ първите два профила са им математика и информатика. Николета след консултации с фирми за образование в чужбина се е спряла на физика трети модул и евентуално иска рисуване като четвърти профил. Ваня все още не е избрала останалите два профила. Химия и биология отпадат, тъй като нямат интерес към медицински специалности.

Общи условия

Активация на акаунт