Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 931
  • 747
  •   1
Отговори
# 225
Здравейте,  дъщеря ми тази година ще кандидатства в Германия и имам няколко питания свързани с новите дипломи от миналата година.
За подаването на документите нужно ли е да се превежда и свидетелството за завършен 10 клас или крайната диплома с абитурната оценка е достатъчна за кандидатстване в Германия?
Здравейте.
Много зависи от специалността, която ще кандидатства детето, от университета и от това какъв профил е било в 11 и 12 клас. Ние превеждахме и изпращахме и двете, най-вече заради хорариума. След това се оказа, че с нейния профил е било достатъчно и само дипломата, но при нас беше за първа година с тези дипломи и не ни се рискуваше.
Нямам идея дали тази година ще има по-голяма яснота, дано.

# 226
В духа на КСК обсъжданията да споделя, че  една от фирмите-асистент за изпращане на документи за университети в Германия (дори в момента не помня името, но се сетих, че Русалка я беше споменала като една от добрите за Германия,  макар и по принцип да не препоръчваше да се минава през фирма) официално обяви в online представяне, че в Германия миналата година вземали предвид оценките от дипломата и матурите (50:50).  Разбира се има специалности, за които се изискват и допълнителни изпити, хорариуми, интервюта, както и оценки от първи гимназиален етап вероятно.   Споделям в случай, че някой е отписал ролята на матурата по БЕЛ и втората задължителна.  Оказва се , че в общия случай се отчитат оценките от матурите, макар и те да не участват в оценката от дипломата. В масовия случай - първи гимназиален етап не играе никаква роля.  Дали трябва да се преведе или не - не потвърдиха, но предполагам е по-добре да се преведе.

# 227
  • София
Правилно си спомняш, saffron. Униконсулт е фирмата, но най-добре според мен е и без нея. Това с 50:50 диплома/матури не го бях чувала. Наскоро ли са го обявили или още преди? Ако е така, тежестта на матурите е по-голяма на фона на старата система, когато те участваха с 1/3 в общия успех. Но сега пък (след само две учебни години, 11 и 12 клас,  а не 4)  имащите максимални дипломи преди ДЗИ са повече. Но ако се е знаело това, кандидатствалите медицина примерно щяха да имат поне ориентировъчна представа как е била приравнена общата им оценка към немска. А те нямаха идея дори, само знаеха със сигурност, че матурите са взети предвид, независимо че по нашата система вече не се смятат в дипломата.

За първи гимназиален етап - нищо не пречи да се пише мейл на желания университет и да се пита нужно ли е представянето И на тази диплома. Както нищо не пречи и да се прати преведена за собствено спокойствие. Най-много да не я погледнат и човек напразно да е дал пари за превода и легализацията й.

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 12:18 от пенсионирана русалка

# 228
Миналата година нали беше ПЪРВАТА по новия БГ формат - от миналата година са им наблюденията.  Явно в различни унита е различно, но точно защото са много малко оценките по новата програма, немците са се усетили, че са "ни" много високи дипломите и са решили да включат и оценките от матурите, които в нашите дипломи вече НЕ се включват, но в техните са включени.  А пък първи гимназиален етап няма как да го отразят, защото не отразяват и собствения си ...  Аз с лека ръка бях отписала матурата по БЕЛ, ама не би!

# 229
  • София
Попитах, защото си комуникирах в края на лятото с човек, кандидатствал медицина точно миналата година. Сподели, че се знае, че матурите са взети предвид, но не и с каква тежест. На второто дори и hochschulstart не му беше дал отговор по мейла след запитване, при това СЛЕД края на кампанията. Затова се учудих, че има яснота по темата как се отразяват матурите.

Иначе нищо изненадващо, че са го направили така немците, нормално е да лимитират малко достъпа на множеството наши отличници, кога заслужили, кога не толкова.. Още миналата година по това време коментирахме тук, че няма да ни оставят само с дипломата  да участваме в класациите. При диплома 6,00 и две матури по 5,75 по тази схема наш кандидат ще участва с немска диплома 1.1. При непълна шестица ще слезе и на 1.2 Шансовете му на абибесте ще намалеят чувствително, а на другата квота ще му е  нужен ТМС, понеже няма откъде другаде да си набави бонуси за разлика от германците.

Последна редакция: чт, 26 яну 2023, 12:42 от пенсионирана русалка

# 230
Мами здравейте, да ви питам по друг въпрос - дъщеря ми от вчера е с болки ниско доку в корема и сега я пратих на лекар, според мен болката в корема е спешна болка и се надявам да й обърнат внимание, но все пак вие какво мислите, има ли възмижност да я върнат или пък ще я прегледат и срещу заплащане. Притеснявам се защото тя е правила и кисти, а и апандисит може да е.

# 231
Болката в корема си е спешно състояние, всичко може да е... Сигурна съм, че няма да я върнат 🍀

# 232
Има ли IT специалности с дистанционно обучение в немските университети (на английски език) ? Бакалавър съм от бг университет в друго направление, но искам да уча пак. Все още не съм решила дали да карам втори бакалавър първо или направо подходяща магистратура.

# 233
  • На планетата Земя
Julika, вярвам, че няма да я върнат! Стискам палци! Пиши, моля те, като разбереш как е, мислим я.

# 234
  • София
julika, коремната болка е спешност, може да се дължи на какво ли не - от нещо съвсем безобидно до нещо по-сериозно. Ако има сред бг приятелите си някой по-голям, следващ медицина, да пита къде точно да отиде с ЕЗОК, просто те са по-ориентирани.  Стискам палци всичко да е наред.

# 235
От една ги върнаха вече, че нямали гинеколог и ги пратиха в друга, дано там да й обърнат внимание, направо място не си намирам .....

# 236
  • София
От една ги върнаха вече, че нямали гинеколог и ги пратиха в друга, дано там да й обърнат внимание, направо място не си намирам .....

Ама защо конкретно гинеколог.. В спешна помощ, с ЕЗОК. Искаш ли, без да упоменавам детайли, да пиша във фейсбук групата (ако не си й член) и да питам накъде да се насочи с ЕЗОК, със сигурност ще се включат хора от Мюнхен. Вероятно може и в униклиниката, знам ли. Когато на дъщеря  ми в първия от трите  дни на базиса й стана лошо, там са я прегледали, там са й дали лекарства, дори са искали да пренощува там, но тя се е прибрала.

Последна редакция: сб, 28 яну 2023, 19:33 от пенсионирана русалка

# 237
И аз това им казах да не търсят гинеколог, а да кажат че я.боли корема от вчера, сега са в клиниката на ТУМ.

# 238
  • München, Deutschland
Julika, дали е спешен случай не мога да кажа, всякакви болки в корема има, а пък ти не споменаваш колко е силна на дъщеря ти. При всички случаи може да отиде в спешен център и да чака да я приемат за преглед, няма да я върнат. Но да се настрои, че може да чака и 5-6 часа, според преценка на лекарите. Аз чаках над 4 с кървене от цистит и силни болки, бях предпоследен приоритет по спешност, дадоха ми гривна със съответния цвят. Бях в неособено зает спешен център, с не особено много пациенти.

# 239
Ами за да се навие да отидат на лекар, според.мен доста я боли. Ще чака колкото трябва, дано да не е много

Общи условия

Активация на акаунт