Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 919
  • 747
  •   1
Отговори
# 300
  • На планетата Земя
Запознат ли е някой с това Warteliste при някои университети. Чета, но нещо не ми става ясно - хем не учиш, хем трупаш някакви точки???

# 301
  • София
Запознат ли е някой с това Warteliste при някои университети. Чета, но нещо не ми става ясно - хем не учиш, хем трупаш някакви точки???

Ти пък... Никоe бг дете не учи в квотата с Wartezeit..Laughing Нашите са все отличници. Аз даже си мислех, че е отпаднала вече.  Идеята е (беше) следната.  Искаш да следваш медицина примерно, имаш  обаче  диплома  "едва" 1.9 -2.0, която ние  считаме  за ниска едва ли не, понеже нашите МОН- ски масово ги обръщат  1/1.1/1.2, в най-лошия случай сигурно 1.3.. TMS като опция за покачване на шансовете си го оплескал. Но си стоиш твърдо зад желанието да следваш точно това. И какво правиш , доказваш тази своя увереност, че това е твоето нещо  с чакане и задължително  НЕзаписване в някаква друга специалност междувременно - за медицината по старата система имаше германци с натрупани по  12-13 семестъра  Wartezeit. В това време  правиш примерно доброволческа година FSJ,  изкарваш някаква практика/обучителен  курс (година-две) за парамедик и подобни.. И всичко това - времето на изчакване БЕЗ следване, доброволческата година, практиките ти дават бонус точки и след  доста време имаш шанс да се закачиш за същинското следване.

Но  дали за това питаш...

Последна редакция: сб, 11 фев 2023, 20:17 от пенсионирана русалка

# 302
  • На планетата Земя
Тооочно за това питах, не можах въобще да му схвана смисъла на това чакане, сега вече разбрах Satisfied

Бях се зачела днес в правилата на един университе в Хановер и ми стана интересно, там го бяха ограничили това чакане до 7 семестъра по спомен. Кой ще ти чака толкова! Simple Smile

# 303
  • София
..... там го бяха ограничили това чакане до 7 семестъра по спомен. Кой ще ти чака толкова! Simple Smile
Eто ти ентусиасти не за 7 семестъра, а за 15 - статистика за 2019 медицина, май последната година, в която я имаше тази квота от цели 20% за чакащи. После  я махнаха.

# 304
  • У дома
По повод на вартелистата, много завършващи тук в Германия правят т.нар. Аусбилдунг. Това е професионално обучение, 3 години и половина. В сайта на hochschulstart има подробно и ясно разписано какъв може да ти е Аусбилдунга, за да го зачетат. Така стават 7 семестъра wartezeit.
Тук е трудно децата да изкарат диплома с 1.0, 1.1, 1.2. Системата им за оценяване е точкова, която след това се преобразува в оценка. На практика 15, 14, 13 точки са все 1, но не точно.
Дъщеря ми завършва тази година и е решила след това да направи 1 год. FSJ в болница, през това време ще се подготви за TMS и ще има време да се яви и втори път, ако се наложи.

# 305
Бях ви загубила, чак се чудех защо никой не пише в тази тема. Моето германче си идва тази вечер за кратка ваканция.До средата на март е свободен от университет, но при нас ще остане за кратко. Има  занимания с отбора на университетската формула, и май тук не го свърта много много. За голяма наша радост и успокоение сякаш  намери средата си в този отбор.
Четях за драмите с настаняването. При моя син договорът е за 5 години с право на някакво удължаване, но имайки предвид, че той навъртя доста години там, си е подал документите към щудентенверк и е в листата на чакащите. До 2-3 години ще излезе редът му и евентуално ще  се прехвърли там. Така ми обясняваше поне. 
Русалка, Криси, чисто хипотетично - какво би загубил един българин ако се лиши от гражданството  си? За големия питам, напира за нидерландско, но ще му коства българското, там няма опция двойно. Чудя се  има ли негативи, за които не подозираме дори.

# 306
  • München, Deutschland
Г.Д., според мен нищо не губи. Това, което се сеша е, че визите за ългари за Америка са 10-годишни, германците винаги трябва да вадят ЕСТА. Тя пък се вади почти автоматично и е по-лесна, та нз кое е по-доброто. Другото е, че детето на немски граждани би се записало кат огерманче, но мисля, че бг държава винаги дава възможност за бг гражданстов, ако го искаш и можеш да докажеш произход.

Друго не се сещам...

Сори за грешките, с болно око съм и не мога да проверявам, трудно ми е четенето...

# 307
  • София
Chrissy, G.D пита за нидерландско, тоест за големия  си син. Simple Smile   Да ти се оправят бързо очите!

Аз бих отправила въпроса си към Росс, Мини Маус и други от съседната тема, живеещи в  Нидерландия.  Може да си има някакви специфики, колкото и  държавите да са все в ЕС и паспортът им  да е "силен".

И аз  от вчера, за 9 дни  само, си имам гостенка. Heart Но тя  едва и тези дни си е издействала,  след прибирането си ще работи всеки ден, за да навакса пропуснатото. Използвала е моментът, че онзи прословут дедушка е бил в отпуска и в Дубай на почивка, та  си  е уговорила  "бягството"  насам с  друг.. Simple Smile

# 308
  • München, Deutschland
Да, да, разбрах, че за Холандия, но принципът загражданството на бъдещи деца вероятно е същият, а за визите за Америка знам, че всички зап-евр страни имаха такава улеснена процедура, тип немската ЕСТА, та вероятно и там ще е сходно.

# 309
  • Варна
Привет и от мен Flowers Hibiscus Отдавна не съм писала, но поглеждам в темата отвреме на време. Simple Smile

Моята бъдеща лекарка в момента кара стажа си. За първите два модула избра Бон, а третия - вътрешни болести - планира да го проведе в уни болницата във Варна, която вече е призната в Германия за тази цел. Имам и въпрос към участниците в темата - някой успял ли е да направи държавен медицински стаж по Еразъм в друга държава? Като че ли има такава възможност, но ще видим дали ще успее да го уреди.

Дисертацията е написана и предадена, чака се дипломирането и ще се насрочи защита. Междувременно работи по нови научни проекти с екип от Аахен, много са доволни засега от нея и тя, разбира се, се чувства мотивирана. Предлагат ѝ да специализира в желаната специалност и да съвместява клиника с изследвания.

# 310
  • тук-там
Ясмина, а каква е желаната специалност? (Как става кандидатстването за специалност) Адмирации за бъдещата лекарка!

# 311
  • Варна
Ясмина, а каква е желаната специалност? (Как става кандидатстването за специалност) Адмирации за бъдещата лекарка!

Желаната специалност е анестезиология. За кандидатстването не съм запозната в детайли, но доколкото знам няма някакъв изпит, а е въпрос на биография, наплив към специалност и прочие. Дъщеря ми работи в анестезиологичното отделение от края на втори курс, има доста опит, който се взема предвид. Друго нещо, което много се цени за университетските клиники, е научната работа - да имаш или да работиш по дисертация, да имаш публикации, участия в проекти. Дисертацията на дъщеря ми е точно в областта на анестезиология и интензивна медицина, участва и като съавтор в доклад на конференция. Аз се чудех как така се очаква от студенти да имат такъв опит, но според дъщеря ми това е обичайна практика и ако искаш да имаш шанс за специализация в голяма болница за търсена специалност трябва да имаш "широко" портфолио - стажове (може и безплатни/незадължителни, не помня как се казваха), работа по време на следването в тази област, дисертация, публикации и прочие.

От друга страна пък нейни познати специализират и без споменатите неща, та може би не е задължително.

# 312
  • София
Ясмина, привет Simple Smile
Поздравления за девойката!
Дете, което  пееше  с голямата ми девойка в един арт център, завърши медицина в LMU, вече е специализант другаде, не в Мюнхен.  Но съм сигурна, че кара преди това признат стаж  в Тайланд. Което даже не би трябвало да е даже по Еразъм..Значи става, въпросът е, че идея си нямам каква е процедурата.

Аз, ако може, друго ще те попитам. Doktorarbeit писала ли е  дъщеря ти и ако да, в свободния 7 семестър ли задължително? Или може и в горните? Понеже дъщеря ми пусна преди време молба , не мога да кажа каква беше темата, нещо свързано с неврологията сякаш, нали в такова отделение работеше дълго, но й отговориха, че като поредност има  друг желаещ преди нея. Или нещо такова..  Не ми е  много ясно въобще какви бонуси дава тази докторска работа. Забелязала съм по сайтовете на клиники как пред някои имена стои титлата доктор, пред други не, а и едните, и другите са си дипломирани лекари. Та предполагам, че първите са писали въпросната Doktorarbeit. Тук в голяма помощ би била и Грант, която също като теб се загуби , понеже, ако правилно помня, към един момент тя точно такава докторска работа пишеше.

# 313
  • Варна
Русалке Предполагам, че става въпрос точно за Doctorarbeit, след което получаваш титла dr.med. Тя почна през свободния семестър, но тогава работеше по проект, свързан с неврологията. Там не се оказа според нея много перспективно и реши да започне наново в областта на интензивна медицина. Взе си свободна година след втория държавен изпит, търсеше активно място в някой проект, писа имейли, ходи на интервюта и т.н.
Според дъщеря ми е добре да имаш дисертация, защото това ти дава предимство при специализация, а и отваря възможности да работиш по изследвания, проекти, да пишеш публикации. Както казва тя "сега всеки, дори и в малките болници, пише "пейпъри"" Доколкото знам трябва да си намериш ръководител, да те включат в проект. Тя има сключен договор към такъв за определени часове и може да работи дистанционно, което е голям плюс, защото сега е в Бон. Освен това им бяха организирали курсове за докторанти, които са много полезни.

# 314
Ясмина, кръщелницата ми завършва доктурантура сега, ако искаш ще свържа децата, за да обменят опит.
Относно стажовете - точно това дете направи част от стажа си, мисля хирургия беше , в Бангок. Би могла да даде инфо .

Общи условия

Активация на акаунт