Университети в Германия и други държави с немски език- тема 19

• 59 908
  • 747
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте,
Бих искала да попитам някой, който има опит с кандидатстване за общежитие във Виена. Ние кандидатстваме за такова в https://www.stuwo.at/en/dormitories/vienna/ и неочаквано за мен много бързо ни предложиха оферта.  Знаете ли какво става ако я откажем, тъй като имаме предпочитание за друго помещение. Опасявам се да не останем извън класирането. И още нещо, може ли някой да сподели колко струва картата за градски транспорт във Виена за студенти. Много благодаря предварително!

# 346
  • София
По първия въпрос  - нямам идея дали е като в  Германия, където ако откажеш, не че е невъзможно после да получиш при повторно заявление, но все пак бих имала едно наум.
По втория - ето официална информация колко струва картата, за какъв период е, какво покрива, до каква възраст се полага, къде може да се закупи, как се процедира при загубването й..
https://www.wienerlinien.at/tickets/studierende

Доста по-изгодна е от някои немски, при едната ми дъщеря шестмесечната студентска (над базис тикета) надвишава  220 Евро.

# 347
  • Deutschland/HE
В Германия за картата за транспорт е много различно, в Хесен струва 365евро за година и е за цялата провинция. Това е за всички учащи, не само за студентите.

# 348
  • София
В Германия за картата за транспорт е много различно, в Хесен струва 365евро за година и е за цялата провинция. Това е за всички учащи, не само за студентите.
Да, аз затова поясних, че е доста  скъпо в някои провинции и дадох за пример как е при едната ми дъщеря Simple Smile При втората примерно  семестъртикетът + карта за пътуване сборно (те така или иначе там двете неща са едно цяло), при това за цялата провинция +гранични холандски градове ( не само за еднa, нека я нарeчем подпровинция, при това не цяла, каквато е Mittelfranken), струват не много над  тези 220-230 само за единия  Zusatzticket в Bayern. Simple Smile При третата ценово е някъде по средата между двете..

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 11:26 от пенсионирана русалка

# 349
Много благодаря!

# 350
  • столицата
Русалке, ти вече и на въпроси за Виена отговаряш и то по-бързо от нас Simple Smile и точно.
За общежитието във Виена. И ние наплашени от опита на други в Германия рано, рано кандидатствахме в желано общежитие във Виена. Три дни по-късно получихме одобрение и срок от 3 дни, за да внесем депозита в размер на 2 наема. До тук чудесно, но изпитът за прием в унито щеше да се проведе след 3 месеца. Съответно не платихме и не се възползвахме от офертата. В деня, в който излязоха резултатите от изпита и съответно разбрахме, че имаме приет студент веднага отново детето  пусна ново искане до същото общежитие. За жалост вече нямаше свободни стаи. Като се поразтърсихме, открихме други варианти за стая в общежитие. Там вече е въпрос на избор относно местоположение, мнения за самото общежитие и т.н.
После познати на детето започнаха да му изпращат оферти за стаи във WG-та.
Определено, обаче, във Виена откриването на общежитие/квартира е много по-достъпно от това, което чета за Германия и особено за Холандия.
От файловете, които съм съхранила относно настаняване във Виена:
Studentenwohnheime in Wien - home4students
Willkommen bei der Katholischen Hochschulgemeinde Wien (khg.wien)
 Studentenheime in Wien und Niederösterreich in guter Lage (wihast.at)
All student dormitories - Vienna | Studium.at
Apartment for students in central location near city center (wihast.at)
studentenwohnen.at - Gasometer
Die Top-10 Studentenheime in Wien - Wien Aktuell - VIENNA.AT
https://www.khg.wien/unit/khg/studentenheime
ÖJAB - Austrian Young Workers Movement - ÖJAB - Austrian Young Workers' Movement (oejab.at)
Vienna | Akademikerhilfe Studentenwohnheime
Students & Youth - ÖJAB - Austrian Young Workers' Movement (oejab.at)
ÖJAB-Haus Niederösterreich 1 - Student & youth dormitories - Students & Youth - ÖJAB - Österreichische Jungarbeiterbewegung (oejab.at)
Student Residence Vienna - Student room in top location | Kolping Vienna (kolping-wien-zentral.at)
Rental Enquiry - WIST OÖ Studentenheime (wistooe.at) По-ниски цени, а изглеждат по-голими помещенията??
Affordable living in student dorms in vienna and lower austria (wihast.at)
Kolpinghaus Wien-Zentral | Studium.at

Дано са полезни за някой.

Последна редакция: пт, 24 фев 2023, 12:22 от galimar

# 351
Много благодаря за изчерпателната информация!

# 352
  • München, Deutschland
Криси, информацията ти идва точно навреме, за
щото у дома сме в чууденка по следния казус - синът ми плаща здравна осигуровка кум АОК. Втора година хората го подканят,  ако иска да има връщане по вноските му, да подаде  данъчна  декларация. Значи ли това, че  може да го направи със задна дата, още от годината когато е започнал да внася здравни?
Да, разбира се, до 4 години назад, т.е. тази година (2023) може да подаде за 2022, 2021, 2020 и 2019. За по-назад вече не може, изтекла е давността. Единствено има тази разлика, ако искаш да заявиш само загуби за дадена година (преди 2019), че там срокът ти е 7 години назад. Но заявяването на загуби НЕ води до връщане на пари, а само до евентуални бъдещи облекчения. Единствено с подаване на декларация ако искаш (не е задължителна), можеш да си върнеш нещо.

... като при подаване на декларация трябва да има и графа приходи, демек всяка предходна година работодателя му трябва да му даде документ за получени суми? Той има за последната година, но категорично отказа да занимава както предишния си работодател, така и настоящия с искания за  документ за получени доходи  за минали периоди. Което стопира  процеса, и усещам как пак ще се откаже. Миналата година го спря сумата която трябваше  да даде за да му се изготви декларацията. Имам чувството, че си намира извинения за да не се занимава. Което е странно, защото цялата гимнастика е да му се върнат някакви суми.
За розовата част: доста опростено казано да, има. Реално са 2-3 страници, на които са описани заплати и съответните удръжки от тях.
За синята част: той вероятно е получил такива. Ако не има фишове за заплати, може би, както казваш, може да се изискат постфактум. Най-сигурно е също така, че всичко го има в ЕЛСТЕР.

# 353
  • София
Galimar, благодаря ти за подробната информация. Точно дъщеря ми разсъждава дали да остане в Германия за магистърската степен или да се премести във Виена Simple Smile И въобще не искам да си спомням какъв стрес беше за общежитието в Германия, после за семестъра по Еразъм. Какво ли ни чака за магистърската Simple Smile

# 354
  • София
Русалке, ти вече и на въпроси за Виена отговаряш и то по-бързо от нас Simple Smile и точно.

E, все някаква полза трябва да има човек от това, че е бил в НЕГ през миналия век..Joy
Майтапът настрана,  гледала съм доста и за Виена заради познато дете преди няколко години. Но  то после се оказа в Инсбрук, понеже наличното ниво В2 от учен навън немски не стигаше вече за Виена като преди това.

ПП Ядосана съм..Когато човек напуска немско общежитие, под лупа гледат как го предава, за да могат да цакат с кауциона. Но когато те трябва да действат, става друго. Разбира се, не обобщавам, понеже навсякъде е различно. Примерно в Манхайм моментално реагираха при спукана тръба, тръгнала да наводнява някои стаи, включително тази на дъщеря ми. Веднага спряха водата централно и викнаха хора да ремонтират, които помагаха и за преместването на уреди, намиращи се до мокрото. Но сега при голямата ми девойка е друго. Къпят се  тя/съквартирантката й, водата става изведнъж ледена, пускат си фурната/котлоните, лампите почват да мигат или да изгасват. На едната включеният в контакта в кухнята лаптоп се изключил, добре че не е гръмнал...Обяснили проблема на хаусмайстера, той казал, че ще мине в събота  (вчера) към 9. Подробност е, че е дошъл  следобяд, но по-дразнещото е, че след оглед обяснил - аааа, тя сигурно печката не е заземена и ще се наложи да разбиваме. В близките дни (колко близки?) ще се постараем да викнем техници, дотогава не пускайте печката, яжте навън или помолете да ви пуснат във ВГ-тата с големи кухни,  къпете се при приятели. Да не говорим за риска нещо да стане  с такава мрежа. Sad

Последна редакция: нд, 26 фев 2023, 13:23 от пенсионирана русалка

# 355
  • Варна
Освобождава се самостоятелен апартамент /стая и кухненски бокс/ в студенстко общежитие в Аахен от 1.04.2023г. Наемът е 385 евро. Общежитието се намира на Turmstrase 16B, срещу менза Академика.

# 356
  • където и да е,само да не съм сама
От през нощта си имам гостенка за две седмици и макар само да я целунах за минутка и все още не виждала ми е едно такова пълно, хубаво и спокойно.

# 357
  • София
От през нощта си имам гостенка за две седмици и макар само да я целунах за минутка и все още не виждала ми е едно такова пълно, хубаво и спокойно.

Страхотни 2 седмици заедно ви пожелавам Simple Smile Познавам(е) го всички тук (на някои им предстои да го опознаят) това прекрасно усещане..Heart

# 358
Да. А моето човече си отива в петък.  И друг път съм споделяла - най тегаво ми е да ги изпращам. Буквално съм болна. После свиквам.

# 359
  • София
На мен ми е по-тегаво като си тръгвам от Германия.Иначе при последното изпращане на софийското летище ми беше ужасно мъчно.Празници бяха,а времето отлетя толкова бързо.
Скоро  не се очертава да изпитам онова прекрасно чувство,за което пише Русалка.
Ina78 наслади се максимално на тези две седмици!

Общи условия

Активация на акаунт