Майчинството счетоводно - 94

• 34 672
  • 746
  •   1
Отговори
# 690
Няма такова нещо, като актуализация на осигуровка та. Болничният ще ти се смята както всеки един болничен на база 18 месеца назад.

# 691
Здравейте!
Имам следния казус, моля за съдействие.
Бременна съм с термин 14.03.2023, 45 дневният болничен следваше да започне на 28.01.
От средата на 2021г не съм осигурявана. Питането ми е следното:
Управител съм в наследена фирма, която не осъществява дейност от много години. Ако този месец започна да се самоосигурявам там /подавайки декл.1 за м. януари/, ще бъде ли достатъчно основание за изплащане на майчинство в бъдеще? /имам 12 м. осигурителен стаж/
Също така, в този случай ще мога ли да ползвам и 45 дневния болничен?
И последно, ако започна осигуряването по този начин, задължена ли съм да да подам и декл. 7 и да заплатя ЗО за минал период?
Постът стана малко дълъг, за което се извинявам. Благодаря на всички отзовали се!

# 692
Понеже някой беше писал, че също не може да влезе в сайта на НОИ - преди малко се чух с тях, казаха ми че щом всичко се въвежда коректно и пак не работи, трябва да се извади нов ПИК на място.
При мен дава грешна комбинация на ЕГН с ПИК или претоварена мрежа или нещо такова. Прехвърлиха ме към ИТ, каза ми къде да вляза, нищо не стана и ме прати да си вадя нов ПИК.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 20:50 от Малечка90

# 693
Като не работи и не дава грешка за неправилна комбинация от ЕГН и ПИН - IT отделът си гледа какво не им работи по сайта и защо. Но за това някой трябва да им изпрати запитване в писмен вид с подробности  какво точно прави и какво получава като резултат плюс скрийншот/и. Server error определено не е свързан с грешен ПИК, та да се вади нов. Just saying ...

П.С.: На Вас, ако Ви излиза съобщение за грешна комбинация или грешен ПИН - това е вече друго.

Последна редакция: ср, 08 фев 2023, 21:27 от Jerry19

# 694
  • София-Младост

Palechka_1829

Малко съм скептича в тази ситуация. Можете да подадете декл. за започване на дейност и да започнете от тази дата осигуряване, не и със задна. Не знам как НОИ ще изтълкуват обаче факта, че веднага ще излезете в отпуск за бременост и раждане. За да има дейност тази фирма, ще трябва да има управител, докато вие сте в отпуск.
Декл. 7 не се подава. Здравноосигурителните вноски ви дават право на достъп до здравни услуги по НЗОК. Ако искате да ползвате този пакет н аздравеопазването, ще трябва да си платите за целия период. Но ако не искате, не мисля, ме ще е проблем. Просто при посещение на лекар, ще си заплащате услугите.

# 695
Ала-Бала,

На мен също това не ми е ясно, до колко НОИ проследява кога е започнало осигуряването, но от друга страна не съм запозната да има изискване за период във времето назад.
Относно осигуровките, смятам да се регистрирам като самоосигуряващо се лице, не по ДУК, и в този случай ще са личен разход, а не на фирмата. Като управител съм регистрирана в ТР от две години, но не съм се осигурявала, защото фирмата няма дейност и не съм задължена.
С декл.1, така или иначе ще започна да внасям и ЗО, но ми беше интересно трябва ли да платя и тези за минал период, но това не ме притеснява толкова в момента.
Основната ми питанка е дали да започна осигуряване по този начин, дори и без да ползвам 45 дневен болничен или част от него, но има още време до 25-то число да го умувам.

# 696
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Споделям мнението на колежката Ала-Бала.
Първо задължително се подава декларация за започване на дейност като СОЛ, а не директно да подаваш декл.1.
Всички данни от започването до подаването ежемесечно на декларациите за осигуряван са проследими от НОИ.
За мен е по-съмнително как ще възприемат НОИ осигуряване на СОЛ във фирма, която няма да има текуща дейност, но не пречи да пробваш.Трябва да имаш поне 1-2 дни в осигуряване и после да ти издадат болничен за остатъка от 45-дневния болничен.

# 697
pantera666,

Сега схванах логиката, блгодаря за пояснението.
Надявам се за НОИ водещ да е факта, че е налице осигуряване, но сте права, от опит глава не боли.
Благодаря много за отговорите, ако все пак започна цялата процедура, ще дам ъпдейт как са се развили нещата.
Успешен ден!

# 698
Добър ден. На 21.02, детето ми става на 1 година . Кога трябва да ходя да подам декларация за втората година майчинството?

# 699
  • Sofia
Добър ден. На 21.02, детето ми става на 1 година . Кога трябва да ходя да подам декларация за втората година майчинството?
И моят въпрос е горе-долу същият. Дъщеря ми навършва 1г на 14.04. и мислех да подам декларацията на 1.04. Тогава да разбирам ли, че срокът за подаване на работодателя е 10.05.?
А ако подам декларацията на 31.03. (изобщо позволено ли е толкова рано?) тогава срокът за работодателя 10.04. ли е?
Идеята ми е да не се получи "дупка" при преводите ми. И на 1.04. да подам предполагам, че няма да е късно, ама знам ли...

# 700
  • Варна
Ето един много кратък но труден въпрос. Ако от последните 18 месеца едно лице се осигурява първо 14 месеца на трудов договор и после 4 месеца като самоосигуряващо се лице, през всичките 18 месеца на 3000лв. заплата. Колко ще е средното му месечно майчинство за първата година от раждането?

Последна редакция: чт, 09 фев 2023, 13:02 от atom3

# 701
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Поне седмица преди изтичане на 410-те дни.

И моят въпрос е горе-долу същият. Дъщеря ми навършва 1г на 14.04. и мислех да подам декларацията на 1.04. Тогава да разбирам ли, че срокът за подаване на работодателя е 10.05.? Да, но зависи кога ти изтичат 410-те дни, а не рожденния ден на детето.
А ако подам декларацията на 31.03. (изобщо позволено ли е толкова рано?) тогава срокът за работодателя 10.04. ли е? Да и е позволено
Идеята ми е да не се получи "дупка" при преводите ми. И на 1.04. да подам предполагам, че няма да е късно, ама знам ли...
Сроковете са както си ги посочила, но все пак зависи кога счетоводството подава документи.Има колеги, които не чакат последния момент, както и такива, които подават в последния възможен момент.

Ето един много кратак но труден въпрос. Ако от последните 18 месеца едно лице се осигурява първо 14 месеца на трудов договор и после 4 месеца като самоосигуряващо се лице, през всичките 18 месеца на 3000лв. заплата. Колко ще е средното му месечно майчинство за първата година от раждането?

В първи пост има примерен калкулатор.Също така ви интересуват 6-те месеце преди тези 18.Пак в първи пост за изчислението.

# 702
  • Варна

В първи пост има примерен калкулатор.Също така ви интересуват 6-те месеце преди тези 18.Пак в първи пост за изчислението.
Няма предишни 6 месеца, трудовия стаж започва 18 месеца преди излизането в майчинство и протича както го описах, преди това е нищо.

# 703

Няма предишни 6 месеца, трудовия стаж започва 18 месеца преди излизането в майчинство и протича както го описах, преди това е нищо.
Това, че нямате повече стаж, не означава, че ще Ви изчислят обезщетението за 18м назад. Останалите 6м ще са на база МРЗ (каквато е била тогава, а не колкото е сега).

# 704
  • Варна

Това, че нямате повече стаж, не означава, че ще Ви изчислят обезщетението за 18м назад. Останалите 6м ще са на база МРЗ (каквато е била тогава, а не колкото е сега).

Грешно съм си мислил, че за лицата на трудов договор се гледат последните 18 месеца осигуровки, а то е било 24м.

Общи условия

Активация на акаунт