Майчинството счетоводно - 94

• 37 047
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте. След седмица ми изтича майчинството и трябва да си пусна платения отпуск. Обаче с мъжа ми ще почваме опити за второ,та искам да питам ако Дай Боже станат нещата, кой е по-добрият вариант? Да си ползвам натрупания за тези две години отпуск или да го прекъсна и да изляза болничен ? Ако съм болнични ще се загуби ли отпуската от миналите ми две години? Предполагам да. И понеже влизаме в новата година тъкмо, ще мога да си запазя отпуската ,полагаща ми се за 2023, и евентуално да я ползвам при следващото майчинство?

# 376
  • В полите на Пирин планина
Здравейте. След седмица ми изтича майчинството и трябва да си пусна платения отпуск. Обаче с мъжа ми ще почваме опити за второ,та искам да питам ако Дай Боже станат нещата, кой е по-добрият вариант? Да си ползвам натрупания за тези две години отпуск или да го прекъсна и да изляза болничен ? Ако съм болнични ще се загуби ли отпуската от миналите ми две години? Предполагам да. И понеже влизаме в новата година тъкмо, ще мога да си запазя отпуската ,полагаща ми се за 2023, и евентуално да я ползвам при следващото майчинство?

Това са твърде много предположения, бих казала... Ползвайте си платения отпуск, той не е толкова много - два месеца ей сега ще минат, даже и да забременеете още може да не знаете, та да излизате в болничен. Иначе по принцип, ако има основание за отлагане на платен отпуск, той не се губи. Това важи и за отпуск за новата година.

# 377
  • София-Младост
Платен отпуск винаги е по-добър вариант от финансова гледна точка.
Болничен сега, ще се изчислява на база 18 месеца назад, 12 от които са ви били т.нар "втора година", т.е. ще влезе в изчисленията на база МРЗ.

# 378
Има стара тема, затова правя нова.Малко ще е дълга, извинявам се. В 6-ти месец съм и това е вторият месец болнични, който ползвам(рискова бременност) и вече имам разправии с НОИ..... 🤨 Тъй като съм на два трудови договора, съответно вземам два болнични листа. Първият месец нямах проблем с изплащането, Този месец закъсняха с плащането (чак днес, при положение че в сайта имаше и по-ранни дати за плащане) и платиха само единия болничен, не ми изплатиха сумата по втория болничен лист. Във счетоводството и на двата ми работодателя всичко е придвижено както си трябва, звъня на националните телефони от няколко часа насам и все са заети🤔🤔 Звънях и в клона на НОИ за нашата област, а там ме отрязаха категорично, че по телефон не дават инфо. След дълги обяснения, че не ми е позволено да пътувам заради проблеми най-нагло ми затвориха с думите "Обадете се след празниците"..... Някой имал ли е подобен случай да сподели мнение и какво да правя от тук нататък?

# 379
Отпуската ми е до май месец,не са два месеца,но просто си разсъждавам за варианти . Не ме интересува чак толкова финансово, колкото да си запазя максимално дни,за да гледам децата вкъщи след това. просто не ми е ясно колко години назад може да ми се запази отпуската

# 380
Я дай датите на платения и другия болничен.

# 381
  • В полите на Пирин планина
Отпуската ми е до май месец,не са два месеца,но просто си разсъждавам за варианти . Не ме интересува чак толкова финансово, колкото да си запазя максимално дни,за да гледам децата вкъщи след това. просто не ми е ясно колко години назад може да ми се запази отпуската

Не се губят дните от натрупан отпуск, ако сте в болничен.

# 382
Здравейте,
Кога е последния срок за подаване на документи за данъчно облекчение на деца за 2022г?
(по чл. 22в, ал 8, от ЗДДФЛ)

Мъжът ми днес донесе документи, които ще попълваме за пръв път и искам да знам колко да бързам.

# 383
Я дай датите на платения и другия болничен.
0т 17.11.2022 до 20.12.2022 вкл.
А предния беше от 11.10.2022 до 16.11.2022 вкл.

Последна редакция: чт, 29 дек 2022, 17:35 от Петя Димитрова 634045

# 384
Чрез работодател последния срок е 31.12, иначе директно към Нои мисля, че може до април 2023 за 2022 да се подадат.

Да попитам. Живот и здраве бебка началото на март става на 2г и втората година за мен приключва.  Обаче съм бременна в 3м в момента, тогава ще съм 5ти ако правилно смятам. Може ли от деня след РД на бебка направо в болничен да изляза? Запазва се отпуската от предните 2 години така нали? Или е по-добре няколко дни преди това да подам.за промяна на обстоятелствата и така да изляза в болничен още преди да е приключила втората година? Работата ми включва вдигане на тежки неща и доста стрес. Не ми се иска да пускам отпуската за предните 2 години още. Предпочитам за по нататък да я оставя. Освен ако няма да изгубя дните.

# 385
MintyMohito, мерси!
Мен точно това ме и тересува най-вече.
Дали лично можем до април 2023г да го предадем.

# 386
Извадете си пик ако нямате, за да проверявате онлайн.

# 387
Поне тази част до края на ноември не платиха ли?

# 388
Поне тази част до края на ноември не платиха ли?
Да с него приключихме...
За ПИК ще извадя, но сега не мога. По препоръка на лекаря трябва да лежа. ☹️

# 389
  • When you are not fed love on a silver spoon, you learn to lick it off knives...
Да сте имала някаква промяна в имена, адрес? Прекъсване на платен годишен отпуск?

Принципно, болничните се подават за предходен месец и се изплащат около 15то число на следващ месец.

За мен е необяснимо.
Накарайте и двамата работодатели => счетоводства да проверят.

Общи условия

Активация на акаунт