Паническо разстройство - 55

• 45 133
  • 770
  •   1
Отговори
# 300
Клариче,
изобщо не искам да ви провокирам, може би трябваше да уточня. Наистина се чудя.

Еnyo
пия есцитил или ципралекс. Само той ме спасява.

# 301
Доста неприятно "нашокване на канчетата" има в последните няколко страници. За мен това е недопустимо. Ако някой е толкова просветен, нека каже как да се справим без лекарства. Какво ми помага като знам какво ми е отключило ПА? Как да работя върху това? Ще върне човека, който почина ли?
Изключително неприятни са ми подобни постове. Повечето от нас са минали през цялата гама от действия и емоции - всякакви медицински специалисти, психолози, невролози, йога, билкови лекарства, Спешна помощ и т.н. Докато накрая сме стигнали до там, че да не можем да живеем пълноценно. И в крайна сметка, заради глупавия страх от психиатри, АД и "какво ще кажат хората" само сме си утежнили положението. Яд ме е, че когато направих първата ПА нямаше кой да ме накара да отида директно на психиатър, вместо да се мъча 2 години. Самата лекарка ми каза, че ако го бях направила в самото начало, лечението щеше да е много по-лесно и бързо.

Та, нека някой ми каже, но с конкретни действия (не "сядай и размишлявай") какво да направя, за да не пия лекарства. Само човек, който не е минал през този ад, може да дава подобни съвети.

# 302
Обикновено причината за проблеми от подобен тип е съвкупността от много  фактори, начина, по който се е стекъл целия живот на човека, а не отделно събитие/фактор. Психолози и прочие май повече наблягат на второто.
Аз избрах да не пия лекарства, тъй като мисълта, че всичко, което бих имала, ще се крепи и дължи на тях, не ми понася.
От сравнително малък град съм, пробвах да се запиша при една психоложка, завършила медицина (изключително ценно), но отказва на нови пациенти, не знам каква е причината, помолих за час, независимо след колко време, но отказва.

# 303
  • София
elinor7, благодаря. За съжаление при мен ципралексът никога не ми е действал особено добре. Преди, като го пиех за тревожност, редовно си правех тежки нервни сривове, а сега, когато направих депресията и ми го вдигнаха, щях да пукна, влоши ме зверски...

Клариче, а вие какви симптоми сте имали и колко време, преди да се насочите към психотерапия?

# 304
Доста неприятно "нашокване на канчетата" има в последните няколко страници. За мен това е недопустимо. Ако някой е толкова просветен, нека каже как да се справим без лекарства. Какво ми помага като знам какво ми е отключило ПА? Как да работя върху това? Ще върне човека, който почина ли?
Изключително неприятни са ми подобни постове. Повечето от нас са минали през цялата гама от действия и емоции - всякакви медицински специалисти, психолози, невролози, йога, билкови лекарства, Спешна помощ и т.н. Докато накрая сме стигнали до там, че да не можем да живеем пълноценно. И в крайна сметка, заради глупавия страх от психиатри, АД и "какво ще кажат хората" само сме си утежнили положението. Яд ме е, че когато направих първата ПА нямаше кой да ме накара да отида директно на психиатър, вместо да се мъча 2 години. Самата лекарка ми каза, че ако го бях направила в самото начало, лечението щеше да е много по-лесно и бързо.

Та, нека някой ми каже, но с конкретни действия (не "сядай и размишлявай") какво да направя, за да не пия лекарства. Само човек, който не е минал през този ад, може да дава подобни съвети.

Анонимен,
Всеки от нас преминава през някакъв "ад" в определени моменти от живота си. И не, не е "нашокване на канчета". И при въпросите, които задавате си отговаряте и сама. Имате неотработена загуба. И доколкото усещам  сте гневна. И това е напълно нормално. И загубите обикновено са страшни, пред тях сме безсилни и емоциите трябва да се преживеят и осъзнаят в пълноте. Защото се появяват след време и са особено разрушителни. Даже след 10-20-30г. И колкото да ми се гневите и от Вас зависи.

Enyo,
Не съм особен любител на психотерапевтичните методи, а на по-бързите решения.

Извън професионалният ми опит, в който ми се е наложило да работя върху себе си, за да не пренасям всички деструктивни емоции върху клиентите си съм имала и аз моменти, които ми се е налагало да мина от другата страна. Именно при загуба, която почти ме скърши, защото си мислех, че съм достатъчно психически устойчива и мога да си продължа да си работя в интензивни темпове, както обикновено. И си минах класически през всички етапи, а депресията беше страшна. Това, което ми помогна опитът ми е да осъзная кога имам нужда от специалист, но беше по-скоро приятел, които ми помогна да премина.

Има и специалисти, които работят онлайн. /Въпреки че там са се игражда по-трудно терапевтична връзка/ и резултатите са по-бавни.

# 305
  • София
Клариче, аз пак не разбрах, кои са тези по-бързи методи?
И какви физически неразположения сте имали?
Защото аз съм имал много депресивни и тревожни моменти в живота си, но са били без физическа симптоматика и даже не съм им обръщал внимание, минавали са и заминавали без да ми пречат на живота особено, даже никак. Проблемът настъпи, когато рязко се появиха физически симптоми, които тотално ме откъснаха от нормалния ми живот, зверски болки, от които не можех да спя, не можех да работя...
Та въпросът ми е по-скоро какво разбирате вие под депресия - единствено психическо състояние или такова с физически симптоми - проблеми със стомаха, храносмилането, тежък задух, който не те отпуска дори и за момент, съкрушаваща умора, от която не можеш да станеш от леглото и т.н. и т.н.

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 18:54 от enyo

# 306

Анонимен,
Всеки от нас преминава през някакъв "ад" в определени моменти от живота си. И не, не е "нашокване на канчета". И при въпросите, които задавате си отговаряте и сама. Имате неотработена загуба. И доколкото усещам  сте гневна. И това е напълно нормално. И загубите обикновено са страшни, пред тях сме безсилни и емоциите трябва да се преживеят и осъзнаят в пълноте. Защото се появяват след време и са особено разрушителни. Даже след 10-20-30г. И колкото да ми се гневите и от Вас зависи.

Моля Ви, това е несериозно - да се опитвате да ми правите разбор на база 1 реплика. Не се гневя на това, което се е случило (знам, защото съм преминавала и през това да бъда гневна при друга загуба). Гневя се, че се генерализира за случаи като нашите - "имате непреодоляна травма, мисли позитивно и т.н.). За сведение, и през психотерапевти съм минала и то не 1 сеанс. Ами, не ми помогнаха. Не, невинаги проблемите се решават с терапия. Както ми обясни моята психиатърка, има промяна в биохимията в мозъка при тези състояния и е трудно без лекарства да бъдат решени. Това е като да имате промяна в хормоните и да се опитате само с психотерапия да бъдат оправени.
Това че при някой нещо е помогнало, не означава, че при други ще е по същия начин. Но знам, че откакто пия лекарствата, мога да кажа, че през 90 % от времето съм стария човек, онзи отпреди ПА. А на този етап за мен това е ок.

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 19:02 от Анонимен

# 307
Айдеееее тука и биохакери нахлули 😂😂😂 Ама така е...

# 308
Клариче, аз пак не разбрах, кои са тези по-бързи методи?
И какви физически неразположения сте имали?
Защото аз съм имал много депресивни и тревожни моменти в живота си, но са били без физическа симптоматика и даже не съм им обръщал внимание, минавали са и заминавали без да ми пречат на живота особено, даже никак. Проблемът настъпи, когато рязко се появиха физически симптоми, които тотално ме откъснаха от нормалния ми живот, зверски болки, от които не можех да спя, не можех да работя...
Та въпросът ми е по-скоро какво разбирате вие под депресия - единствено психическо състояние или такова с физически симптоми - проблеми със стомаха, храносмилането, тежък задух, който не те отпуска дори и за момент, съкрушаваща умора, от която не можеш да станеш от леглото и т.н. и т.н.

Извинявам се, но все пак има и домашни задължения! Simple Smile
Не е какво аз разбирам, а какво всъщност е депресията. И винаги е съчетание с психически и физиологична симптоматика. А за методите - те са терапевтични и в момента целта на разговора не е обучителна, а само сигнализирам, че има и други методи освен хапове.

Анонимен,
Можете да си се ядосвате и настоявате, колкото искате. Вие сте си решила за себе си и ще си вървите по този път. Аз не се опитвам да Ви убеждавам в нищо, защото когато човек не желае да потърси ресурсите в себе си си губи енергията е така по форумите и пие хапчета.

И не, не искам да Ви убеждавам, че това в грешен подход, защото Вие си знаете за себе си.

Георгий,

Много сте забавен! Далече съм от биохакинга - но за ваше сведение мозъка е единственият орган, който пряко и веднага се повлиява от това, с което се храним. И всякакви състояния включително и цитираните се повлияват положително от храната. И от съня... И от светлината. И от движението. И от прегръдките...Да не продължавам. По-скоро съм в клиничната част, така че не сте ми в категорията да спорите с мен.

Айде приятна вечер Ви пожелавам!

# 309
Пък учудващо тука има и хора с медицински университет съм чувал... Както и да е, големи глупости пишете и е добре да се намесят модераторите. Щом сте в клиниката, значи знаете какво е гайдлайн, какво е препоръчителна терапия и становищата на СЗО за определени състояния и болести от менталния спектър. Отделно, че западната медицина си е установила правилата и основите за нещата.

# 310
На какво повлиява Флуанксол - на тревожността, негативните мисли и т.н, или на физическите неразположения (треперене, замаяност, физическо напрежение)?  Предписан ми е да го пия при необходимост, а аз не знам точно в кои случаи.Flushed
Нямам тревожни мисли като цяло, но понякога физическите усещания са нетърпими. Днес е такъв ден - внезапни тръпки по цялото тяло и напрежение. И сега се чудя дали да го пия и ще има ли смисъл от него за физическите неразположения.

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 20:09 от Анонимен

# 311
Пък учудващо тука има и хора с медицински университет съм чувал... Както и да е, големи глупости пишете и е добре да се намесят модераторите. Щом сте в клиниката, значи знаете какво е гайдлайн, какво е препоръчителна терапия и становищата на СЗО за определени състояния и болести от менталния спектър. Отделно, че западната медицина си е установила правилата и основите за нещата.

Добре е да се намесят наистина, защото хората си разменят препоръки за лекарства, за които даже се чудят във форума дали и кое е по-добре! И няма какво да ми обяснявате на мен тези нема, ама вземете Вие да се позапознаете малко повече, че явно не Ви достигат знания по темата.

# 312
  • София
Клариче, първо казвате психотерапия, клинична психология и какво още беше, после казвате, че има и по-бързи методи, но не казвате кои.
Чудно ми е колко човека, които четат групата, вече ви писаха на лични с желание да си дадат и последната стотинка за стоката, която предлагате...

# 313
На какво повлиява Флуанксол - на тревожността, негативните мисли и т.н, или на физическите неразположения (треперене, замаяност, физическо напрежение)?  Предписан ми е да го пия при необходимост, а аз не знам точно в кои случаи.Flushed
Нямам тревожни мисли като цяло, но понякога физическите усещания са нетърпими. Днес е такъв ден - внезапни тръпки по цялото тяло и напрежение. И сега се чудя дали да го пия и ще има ли смисъл от него за физическите неразположения.
Най-вече на негативните мисли.

Клариче, общи приказки безкрай. Специалист, пък намерил бърз метод, ама не го казва. Ако си търсите пациенти в темата, просто си кажете, ще се намерят достатъчно желаещи да открият с/чрез Вас този чудодеен и бърз метод за справяне със систуацията без лекартства. Или споменете имена на специалисти, които отработват така бързо и безпроблемно загубите на пациентите си, или Вие сте единственият такъв специалист?

# 314

Добре е да се намесят наистина, защото хората си разменят препоръки за лекарства, за които даже се чудят във форума дали и кое е по-добре! И няма какво да ми обяснявате на мен тези нема, ама вземете Вие да се позапознаете малко повече, че явно не Ви достигат знания по темата.
Сега и дипломи ли да размятаме? Айде нема нужда! Или се спрете с глупостите с позитивните мисли, диетологията и когнитивните терапевтични похвати, или наистина ще викаме модератори. В медицината е научно доказано, че най често епизодите на паника и тревожност без придружаващи патологични изменения в други показатели са поради проблем в серотонин, допамин и още няколко такива сложни имена на невротрансмитери, действащи и като мощни хормони и обратно. Та следвайки тази логика, единственото текущо към момента решение в медицината/фармацията са групите АД. Съответно с техния прием И подходяща терапия с психолог може да се случат нещата. А ПР без патологични отклонения е в 90% , не е нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт