Паническо разстройство - 55

• 45 133
  • 770
  •   1
Отговори
# 270
Вместо да даваш пари за ненужни изследвания отново и отново, защо не вземеш да посетиш психолог и да работиш върху реалния проблем?

# 271
Gabito77, следваща спирка- психиатър и то по-скоро.

# 272
Здравейте на всички, извинявам се, че създавам нова тема, но съм нова и не мога добре да се справя със сайта! Моят проблем е следният-бях на 18 години, когато за пръв път получих първата ви ПА. Беше късно вечер, докато си лежах си спомних лоши неща, които се случиха на съседи, но не беше пряко свързано с мен и мои близки, изпаднах в паника, казах си сега ще умра, краят ми е близо и тн. Започнах да се треса, да повръщам, да се задушавам да обикалям стаята, вайках се и събудих приятеля ми, казах му, че ще умирам и той се обади на доктор, който дойде вкъщи, за щастие каза ми, че нищо ми няма, би ми диазепам и това беше. Резултат нулев-продължих да се задушвам и да треперя имах чувството, че всяка глътка въздух е все по-малка и последна! Отново отидох до доктора-нищо, казаха ми ПА. Запалих колата и отидох на невролог-каза ми същото, здрава си, ПА, лекарства и това е! Мина ми и отново започнах да се радвам, заминах на работа в чужбина, живях спокойно 1 месец, след което отново една вечер, ПА се завърнаха, спрях да ям, повръщах, отслабвах, чувствах се като парцал. Потърсих симтомите си в интернет и попаднах на страшно заболяване. Казах си край! Болна съм! Това още повече засили ПА, получавах ги постоянно, денонощно, навсякъде! Страхът ми е главно свързан със смъртта. Страх ме е от нея и това е! Започнах ходене по доктори, кардиолози, кардиограми, изследване на сърце, на черен дроб, на бъбреци, ПКК, ехографи на корем и тн. -НИЩО! Върнах се в България, не спирах да усещам огромна тежест в горната част на корема си, включително постоянно къркорене, пукане и всякакви всевъзможни мелодии, понякога болка, ту отдолу из ляво, ту из дясно , ту отгоре из ляво, ту из дясно , ходих на хирург не веднъж! Правиха ми скенер, ехограф 100 пъти, и ядрено-магнитен резонанс на коремните органи и таза! - НИЩО! Нито в кръвта, нито на образно изследванията. Реших сама да правя изследвания буквално през 1 седмица-всичко беше наред, вкл. ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА. Буквално 20 пъти на кардиолог, гастроентеролог, невролог, психолог, хирург-нищо от никъде. Появи се нов симтом започна стягане в лявата част над гърдата, болка в плешката и врата, още 20 пъти ЕКГ и ехокардиографии - нищо! Ту си мисля, че ще получа инфаркт/инсулт, ту че имам някаква страшна болест в корема. Меря си кръвното по 200 пъти на ден, ами нормално, дори спада към ниско, най-много до 130/90 съм вдигала… Всичко съществуващо що се движи ми казва-нищо ти няма!!! Навсякъде ми изписват само антидепресанти, но аз съм категорична, че организмът ми е достатъчно натровен с мислите ми, не искам още да го товаря, а и да ставам зависима и от това. Все още имам надежда, че има изход и за мен! Накратко-внушавам си болести, страхувам се от смъртта, не само от моята, ами и от тази на близки, което поражда всичко, имам болки и гореспоменатите дискомфорти в корема и стяганията из ляво! Вече докторите не искат да се занимават с мен, не ми обръщат внимание, дори близките ми и приятеля ми, постоянно ме упрекват и ми казват, че съм взела да полудявам… Бихте ли споделили, Вашата тревожност и ПА. Имате ли неразположения в корема и стягания на нервна почва и тревожност? Какво точно усещате? Как се справяте с тях, без лекарства, без антидепресанти?
Габи, тук няма да те посъветват нищо друго, освен да ходиш на психиатър и да пиеш антидепресанти. Без да обиждам никого, но в тая група са едни и същи, на АД от години, въртят ги най-различни и пак си имат паник атаките, че и още проблеми покрай тези лекарства. Има начин без лекарства, но първо трябва да разбереш кое е това нещо, което те е докарало до тук и да промениш възприятията си към проблема и начина, по който гледаш на света около теб. Ще ти препоръчам една тема, на Людмил Стефанов, психолог и психотерапевт-можеш да я по прочетеш, да го попиташ... Той мн добре те кара, да, се обърнеш към себе си и да разбереш отт къде и защо идват паник атаките😁
https://m.bg-mamma.com/?topic=1201557.1950

# 273
Скрит текст:
Здравейте на всички, извинявам се, че създавам нова тема, но съм нова и не мога добре да се справя със сайта! Моят проблем е следният-бях на 18 години, когато за пръв път получих първата ви ПА. Беше късно вечер, докато си лежах си спомних лоши неща, които се случиха на съседи, но не беше пряко свързано с мен и мои близки, изпаднах в паника, казах си сега ще умра, краят ми е близо и тн. Започнах да се треса, да повръщам, да се задушавам да обикалям стаята, вайках се и събудих приятеля ми, казах му, че ще умирам и той се обади на доктор, който дойде вкъщи, за щастие каза ми, че нищо ми няма, би ми диазепам и това беше. Резултат нулев-продължих да се задушвам и да треперя имах чувството, че всяка глътка въздух е все по-малка и последна! Отново отидох до доктора-нищо, казаха ми ПА. Запалих колата и отидох на невролог-каза ми същото, здрава си, ПА, лекарства и това е! Мина ми и отново започнах да се радвам, заминах на работа в чужбина, живях спокойно 1 месец, след което отново една вечер, ПА се завърнаха, спрях да ям, повръщах, отслабвах, чувствах се като парцал. Потърсих симтомите си в интернет и попаднах на страшно заболяване. Казах си край! Болна съм! Това още повече засили ПА, получавах ги постоянно, денонощно, навсякъде! Страхът ми е главно свързан със смъртта. Страх ме е от нея и това е! Започнах ходене по доктори, кардиолози, кардиограми, изследване на сърце, на черен дроб, на бъбреци, ПКК, ехографи на корем и тн. -НИЩО! Върнах се в България, не спирах да усещам огромна тежест в горната част на корема си, включително постоянно къркорене, пукане и всякакви всевъзможни мелодии, понякога болка, ту отдолу из ляво, ту из дясно , ту отгоре из ляво, ту из дясно , ходих на хирург не веднъж! Правиха ми скенер, ехограф 100 пъти, и ядрено-магнитен резонанс на коремните органи и таза! - НИЩО! Нито в кръвта, нито на образно изследванията. Реших сама да правя изследвания буквално през 1 седмица-всичко беше наред, вкл. ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА. Буквално 20 пъти на кардиолог, гастроентеролог, невролог, психолог, хирург-нищо от никъде. Появи се нов симтом започна стягане в лявата част над гърдата, болка в плешката и врата, още 20 пъти ЕКГ и ехокардиографии - нищо! Ту си мисля, че ще получа инфаркт/инсулт, ту че имам някаква страшна болест в корема. Меря си кръвното по 200 пъти на ден, ами нормално, дори спада към ниско, най-много до 130/90 съм вдигала… Всичко съществуващо що се движи ми казва-нищо ти няма!!! Навсякъде ми изписват само антидепресанти, но аз съм категорична, че организмът ми е достатъчно натровен с мислите ми, не искам още да го товаря, а и да ставам зависима и от това. Все още имам надежда, че има изход и за мен! Накратко-внушавам си болести, страхувам се от смъртта, не само от моята, ами и от тази на близки, което поражда всичко, имам болки и гореспоменатите дискомфорти в корема и стяганията из ляво! Вече докторите не искат да се занимават с мен, не ми обръщат внимание, дори близките ми и приятеля ми, постоянно ме упрекват и ми казват, че съм взела да полудявам… Бихте ли споделили, Вашата тревожност и ПА. Имате ли неразположения в корема и стягания на нервна почва и тревожност? Какво точно усещате? Как се справяте с тях, без лекарства, без антидепресанти?

Все едно описа моето състояние. Разликата е в това, че до момента съм посетила поне двама кардиолози и трима ендокринолози. Скенери и резонанси не съм, защото изпитвам ужас от това какво ще ми кажат. Боря се с добавки, валидоли, бетаблокер, но вчера изпаднах до там, че освен, сърцебиене, треперене, задъхване, мисли за умиране, се разревах неистово и не можах да спра около 20 минути. Малко ми олекна, но до следващият път. Кризата продължи около час и половина. При вас как е? Опитахме се да влезнем в магазин да се разсея, стана по-зле, имах чувството, че ще умра на публично място и ще настъпи хаос, излязохме почти веднага. Бях замаяна и мислех, че ще падна. Мъжът ми изпадна в потрес от мен, аз още повече! Моля, ви помагайте със съвети, и препоръки за лекар!
Погледнато от страни нямам причина за подобни състояния, но са факт! Винаги съм била притеснена на тема моето здраве, това на семейството ми и най-близките ми хора, но след ковид стана нетърпимо.
Полудявам ли? Само антидепресантите ли са решение?!

# 274
  • София
Има си лекари специалисти за тези "състояния" и те се наричат психиатри. Психиатърът ще те изслуша и ще прецени дали си за лекарства, дали само с билкови ще минеш, дали си само за психотерапия, дали си за антидепресанти.
Вие си преценете дали ще се доверите на лекар, който е специализирал професионално в това направление или един анонимник, който се е нарекъл the_demon. Или пък и който и да е анонимник в тази група, в тази връзка.

Малко разяснения, иначе: Единствено класическите панически атаки се водят състояния и могат в общия случай да преминат без лекарства. Всичко над тях - генерализирано тревожно разстройство, депресия, ОКР, БАР и т.н. са болести и се терапевтират с лекарства. Затова е нужен лекар-специалист (задължително психиатър, а не невролог, общопрактикуващ лекар и т.н.), който да постави правилна диагноза и да се предприеме лечение спрямо нея. Общи приказки от типа "нищо ти няма", "сам ще се справиш", "не ходи на лекар" са само али-бали и дори са вредни за здравето. Сами си преценете. Другият вариант е да карате така с години и да се докарате до плачевно състояние, което се лекува по-трудно и да си съсипете наистина и организма.

# 275
Благодаря на всички! Два месеца подред, правих изследвания и двата пъти бях със завишени левкоцити и моноцити, с по 2/3 единици! Но това мисля, че не е притеснително, но аз изпадам в ужас и паника…

# 276
Здравейте,психиатърката ми изписа феварин за ОКР и от 2 седмици го пия, от снощи се влошиха натрапливите мисли, нормално ли е да от лекарството? Някой, който е пил феварин да сподели мнение, също кога да очаквам подобрение?

# 277
  • София
Здравейте, от 1 седмица вдигнах аритавито от 2х30мг на 3х30мг и след няколко дена започнах да вдигам пулса. Пия и бетаблокер (бизопролол) - вдигнах го на 1 хапче, но пак сутрин, преди да съм го пил, пулсът ми е 110-120. Не изпитвам повишена тревожност, за да е от нерви, но ми е доста дискомфортно с този пулс. Вчера кардиолог ми го смени с небилет, каза да пия по 1/2, но тази сутрин пулсът не ми падна под 100, докато не изпих цяло хапче. Кръвното ми е добре с хапчетата, но пулса по-трудно се повлиява нещо.
Та се чудя сега дали е от вдигането на аритавито този упорит пулс или е просто съвпадение.
Чета, че може и от ЩЗ да е при хиперфункция. Преди 2 месеца си пусках изследване на жлезата и изглежда да е наред, но тогава пък бях с доста занижени и пулс, и кръвно.
Чудя се дали да не пусна пак изследване, за 2 месеца може ли да стане беля с ЩЗ...
Иначе това са ми изследванията от краята на септември:

Въпросът ми е към Георги - как ти се виждат тези стойности? TSH е леко надолу, но пък другите са ок, та не знам дали е проблем...

# 278
enyo, ти като пледираш само за мнение   от лекар, що питаш сега кво става? Като гледам, дори и да си пиеш хапчетата, не си видял голяма файда.... Изследванията, които си постнал са супер. На здрав човек Тсх му се върти около 1. Пулса може да ти е висок от мн неща-висока кр захар, висок инсулин, медикаменти, които приемаш.....

# 279
На мен пулсът ми влезе в граници след натрупването на лекарствата. Иначе вдигах до 120-130.

Габи, тук няма да те посъветват нищо друго, освен да ходиш на психиатър и да пиеш антидепресанти. ....
Глупости на търкалета. Много от хората тук са минали през психолози, позитивно мислене, билки, хомеопатия и какво ли още не. Ако това помогне, чудесно, но призиви от сорта на "мисли позитивно и ще мине" в определени случаи могат да бъдат много, много опасни, дано си давате сметка.

Gabito77, започваш по познатата схема- изследвания (вече си го направила), психолог, билки, хомеопатия и вървиш напред. Ако спреш дотук, значи всичко е ок. Ако състоянието ти обаче пречи на нормалния ритъм на жъвот, не ти позволява да изпълняваш ежедневните си задължения, пречи на близките ти хОра и най-вече на теб, тогава вече си за психиатър.

Файда от хапчета за 1 седмица няма как да види, ако ще да са космически.

п.с. С този пост не казвам да се пият хапчета, а да се следи състоянието и да се вземат мерки навреме. Защото много хора нямат идея какво е състоянието им и изперкват, или пък се алкохолизират по познатия балкански синдром- не се глези, пий една ракия, мисли позитивно и ще ти мине.

# 280
  • София
enyo, ти като пледираш само за мнение   от лекар, що питаш сега кво става? Като гледам, дори и да си пиеш хапчетата, не си видял голяма файда.... Изследванията, които си постнал са супер. На здрав човек Тсх му се върти около 1. Пулса може да ти е висок от мн неща-висока кр захар, висок инсулин, медикаменти, които приемаш.....
the_demon, разбирам, че си против хапчетата, но даваш ли си сметка, че призивът "не пий лекарства" е също толкова нелеп, колкото и "пий лекарства". Не съм видял някой тук да дава съвет да се пият антидепресанти, а само да се отиде при правилния лекар (което е най-добрият съвет, според мен). Аз питам за мнение, но е абсурд да послушам, ако някой ми каже да спра лекарствата или пък какви лекарства да пия. Ходя си при съответните специалисти. След 2 дни ще отида пак при кардиолога да види как съм с новата терапия. Знаеш ли какво става, ако спра хапчетата за кръвно/пулс? Кръвното ми скача на минимум 160/100, а пулсът не пада под 120. Знаеш ли, че от високо кръвно се получават инсулти? А знаеш ли какво ще стане, ако си спра хапчетата за депресия? Дали ще ти мине през акъла, че съм се самоубил, защото съм се вслушал в съвета ти да не се пият лекарства?
А и относно това, че всички пиели АД, но не се оправяли - тук пишем хора, които сме в някаква криза (има такива неща като рецидиви и ремисии). На всеки тук, който пише с проблеми, въпреки че е на АД, има хиляда човека, които си пият АД и си живеят живота, защото са в ремисия и са добре. Така че да даваш за пример 10 човека с проблеми и да пропускаш 10000 човека, които са добре благодарение на АД, не е редно.

Последна редакция: вт, 22 ное 2022, 12:02 от enyo

# 281
Тук сме за да обменяме мнения и опит, а не за да си поставяме диагнози една на друга и да си изписваме лечение. Най-добре е без лекарства, то се знае. Хванеш ли нещата навреме, минаваш евентуално само с позтично мислене и билки.

Онзи ден една позната седи с/у мен, гризе си ноктите на ръцете, тропа с крак под масата и крещи като луда по децата. По някое време става от масата, удря им по 2-3 шамара и пак сяда. Те децата са си деца и си играят, а като чуят имената си, застават мирно като войници и започват да треперят от страх. Така ги била научила, да слушат, че ѝ било писнало. Пердах, че да си успокоявала нервите. И вика, вечер мъжът ми вика, ела седни, пий ракия с мен и салата, остави ги да се оправят, ако не слушат, бой и в леглата. Няма само с тях да се занимават. Не работи, защото нервите ѝ оказвали влияние на работата, не перяла, защото след ракията лежала. Записала се на онлайн курс във фейсбук и ѝ казали, че ако става сутрин, поглежда се в огледалото, и казва "аз съм супер", щяла да пребори състоянието си. И тя го казвала, ама после крясъци, бой на децата и вечер ракия.

Извинявам се, ама ако състоянието ми кара другите буквално да страдат, защо аз да не се лекувам, а да стигна до състояние, в което другите ще трябва да се лекуват от мен. Не, мерси!

# 282
Мале хора, попрочетох какво пиете и направо се изплаших. Вашите психиатри може и да не ви кажат, но паническите атаки се провокират от неотработени страхове. И трябва да работите с психотерапевт, клиничен психилог или фамилен терапевт, за да можете да ги изкарате и преработите. Иначе ще си гълтате лекарства до края на живота си.

# 283
  • София
Мале хора, попрочетох какво пиете и направо се изплаших. Вашите психиатри може и да не ви кажат, но паническите атаки се провокират от неотработени страхове. И трябва да работите с психотерапевт, клиничен психилог или фамилен терапевт, за да можете да ги изкарате и преработите. Иначе ще си гълтате лекарства до края на живота си.
И влязохте в темата, специално за да ни кажете колко слаби и безхарактерни сме или защото се притеснявате за нас?

# 284
Сега.... Дайте да изясним нещо първо:Нито съм съветвала някой да се лекува с позитивни фрази, нито пък казвам, че не трябва, да се пият лекарства. Искам да кажа, че при 80% от хората на АД, те не са били необходими. Обаче като са те насадили веднъж на тях, айде върви се оправяй.... Давате ми примери с някакви  крайни личности-гризяла си ноктите няква истеричка и пиела ракия.... Ама, много моля!!! Не че за това си няма причина, ама...
Освен това, за едно високо кръвно също има причина и е редно тя да сецтърси и отстрани, докато си на терапия за кръвно. Не просто да дъниш хапчета за кръвно и да трепериш от страх, че може да получиш инсулт. Ми може да го получиш и без да е високо-ако това те успокоява... И кое пък те кара да мислиш, че след като някой пие АД, това го защитава от самоубийство... Изобщо, тъпи сравнения ми правиш.... Посъветвах момичето да потърси причината за състоянието си. А това дали някой ще пие или не  АД и разни антипсихотици и транквиланти, си е въпрос на личен избор. Не можеш  да живееш чужд живот, нито да вземаш решения вместо него... И не е редно, на всеки, който се оплаче тук, веднага да бъде препращан на психиатър, за да му изпишат лекарства. Защото една мн важна причина човек да получава паник атаки е примерно хормонален дисбаланс и най-вече висок инсулин.

Общи условия

Активация на акаунт