Великобритания - тема 93 Есенно Хелуинска....

• 34 284
  • 750
  •   1
Отговори
# 165
Чета ви, мързи ме да пиша, но сега се ядосах...

Какви са очакванията от дете на 4 години? Какви са очакванията от 4-годишните спрямо тези, които са навършили вече 5 и са ходили на градина? Какво реално учителката съветва да се прави вкъщи в помощ на детето, без излишен натиск, разбира се? Учителката притеснява ли я нещо, намеква ли нещо или просто сравнява с каката, която е ходила на градина, освен че била от най-големите в класа? До каква възраст се очаква да се изравнят уменията и способността за възприемане и концентрация на летните деца, спрямо най-големите от техния клас? Защото в първите години на училище разлика има.
Иначе всяко дете се развивало с индивидуални темпове...

Има детски комбинации с Омега-3. На дъщеря ми като малка ѝ давах.

# 166
  • Истински се вижда само със сърцето.
Моето година 2, чак сега дръпна с четенето, с писането е зле, но работят с нея и аз също колкото мога. На принципа съм да не насилвам и тя действително наваксва. Оплакване не съм чула, учителката каза че ще работят допълнително с нея. При нас проблема е, че тя не говори в училище, сега малко започна са говори с учителите, малко повечко с децата. Характер, не мога да я променя.

# 167
На у-ще тръгна на 4 години и 3 месеца  по цял ден от 9 до  3 и 30 и на клуб по четене и рисуване в у-ще след занятията до 4 и 30 два пъти седмично .

Там се очакваше от децата да:
- са самостоятелни
- да се придвижват сами в огромна сграда от 680 ученика от 4 до 12 годишни
-да намират масата си с името
- да си събират нещата в шкафчето си
-да познават буквите в имената си и да могат да пишат името си
- да се редят на опашка
-да носят уноформата си спрямо правилника
- носят табла до масата си и да си сервират обяда ( избираха от 3 менюто за деня ) ,след което да си почистват нещата и занесат таблата до кухнята ,
-да си разпознават местата и вещите (ние слагахме залепващи се стикери на вещите и на етикетите залепващи се с ютия етикети с имената на детето на всяко нещо )
-да се държат добре с другите деца и да няма споделяне на вещи
- да са научени на самостоятелно ходене до тоалетна
-да си сменят дрехите и обувките сами, а ако се намокрят да си намерят раницата и да се преоблекат сами в тоалетните
-да се слагат якета, ръкавици и шапки като си ги разпознават
-да се мият ръцете преди/след хранене (лицето) и тоалетна
-да боравят с материали и да пазят/подредят след употреба
- да са под строй
- да стоят седнали и слушащи за по 15 мин ,
-да си знаят адреса, телефоните на родителя и имената
- да занят как се пресичат улица с колело или скутер на зелено
-да питат за всичко и т.н

Отне и 2 дни да се социализира и няколко седмици за да свикне в голямата сграда и очакванията към тях като ученици .

Купихме и униформата заедно избирайки с ентусиазъм всичко ,чантите и обувките в края на юли и всеки ден пак говорехме за у-щето , децата ,  приятелите , многото забавления , двора за игра ,  игрите в парка до у-щето (където ние играехме 2 години преди това всеки ден и тя го познаваше и обичаше да е там ).

Преди началото на годината пак направихме 2 посещения за по половин ден с мама преди започването на уч. година като й показах класната й стая, учителката, тоалетните, столовата , библиотеката, интерактивните табла, кухнята, фитнеса, 7те двора за игра , входовете и изходите, зеленчуковата градина и цветята , за които те ще се грижат , сградата и докъде може да ходи и до къде не , да не тръгва с никого освен с учителите т.н..

Адаптира се много бързо, а след два месеца четеше и пишеше.
Отначало пишеше огледално, но до навършването на 5 се коригира и на 5 и половина започна във френско у-ще, директно на трети език.

# 168
  • Bristol
Wanderlust, много изисквания! То аз се обърках само докато ги чета ☺

Аз започнах пак да излизам и да подтичвам по 30 мин 3 пъти седмично. Отново следвам NHS Сouch to 5k, като си мислех да пропусна първата седмица, защото е много лека. Добре че не я пропуснах, явно не съм толкова фит колкото си мислех 🤪

# 169
  • UK
Браво Мери, аз все си намирам причина да не отида до залата, пред година беше различно. Незнам дали съм казвала, но вече година не мигат да намерят място на малката в училище близо до нас. Сутрин ако имам късмет ми е около 30 мин пътя, ако не става около 45 мин, в посока. Вече съм много изморена от това каране в трафика. Има място само в едно училище до нас, но то е в изключително неприятен район, с много ниски академични резултати.

Мисс, странни очаквания в нашето училище тези неща се учеха ресепшън, че те са си бебета още. Голямата ми дъщеря е родена юли, в главата и бяха само кукли и колички тогава. Чак в У3 започна да настига по-големите съученици. В У6 вече беше задминала всички.
Ти спомена, че 2011 е била ресепшън твоята дъшеря, но моята когато беше 2015, задължителното обучение започваше от годината в която навършат 5 години, т.е ресепшън не беше задължителен.

За подаръците сте писали, аз преди купувах бонбони и шоколад, миналата година обаче взех тефтери от Paperchase. Аз се опитвам да намаля картичките, затова тази година ще им дам да си изберат само няколко деца на които да напишат, а не на целия клас.

# 170
Грийн, 2012 беше в Ресепшън, но беше задължителна. Заминахме насам ноември, 2013 и започна директно Киндергартън на 5 и половина през декември.

А това беше като списък с уменията, които децата да имат преди да започнат у-ще, даден ми лятото преди да започне Ресепшън и да имаме време да подготвим детето. Отделно, че лятото идваше образователен адвайзър у дома да даде форми за у-щата по регион, да ни запознае със системата  и да се запознае и с детето.

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 16:21 от Анонимен

# 171
Тя на градина ходи, но по-малко. Само по 2-3 сутрини в седмицата и то в градина, в която са сборно с малки деца. От там нищо не научи, дори и не говореше. А те на това наблягаха и другото беше на заден план.
Утре ще я водя аз на училище, ще говоря с учителката.

# 172
  • UK
Мери, обмислях и аз да започна couch to 5к и още не съм, сега ми се отвориха свободни сутрините, обаче така да ми липсва мотивацията и сега зимата така да не ми се занимава... Аз никога не съм тичала а и компания не мога да си намеря,  не се виждам нещо. И така си оставам с мисленето само.

# 173
  • Bristol
Мери, обмислях и аз да започна couch to 5к и още не съм, сега ми се отвориха свободни сутрините, обаче така да ми липсва мотивацията и сега зимата така да не ми се занимава... Аз никога не съм тичала а и компания не мога да си намеря,  не се виждам нещо. И така си оставам с мисленето само.
Започвай, започвай, не ти трябва компания 🤗
Необичайно е зимата да започнеш, но пък е толкова свежо навън, когато не вали 😁 Аз нали наближавам менопаузата, излизам по къс ръкав и три-четвърти клинче и пак успявам да се запотя Wink А благодарение на приятелка открих аудио книгите. Имам регистрация в местната библиотека и безплатно дърпам от там. Като ги слушам и тичам, въобще не ми е скучно, докато предния път много ми тежаха тези 30-40 мин. И аппа на couch to 5k сложих, имах малко врътка докато наглася сетингите в началото. Супер релакс съм. Аппа ми казва кога да тръгна, кога да спра. А когато не ми дава инструкции и мотивиращи лозунги, книгата си върви ☺
В самия апп също има някакъв плей лист.

Последна редакция: вт, 15 ное 2022, 19:41 от Merry

# 174
Тичането никога не е било моето нещо. Дори като ученичка на загрявката аз скачах на въже докато другите тичат. 🙈 Но пък много се радвам на хората, които го правят.
Дежи, всеки град си има местна група за тичане. Събират се ентусиасти от всякакъв тип и поне нашите завършват някъде на хапване и пийване.
 В тоя ред на мисли, да се похваля, че на 30ти почвам физиотерапия за коремния ми проблем. Да видим ще има ли ефект.

# 175
Мери, аз също много слушам книги. В колата ми се развали радиото и не работи, а дискове не обичам. Пускам си аудиокнигидокато шофирам към работа, но моите са на български. Имам регистрация в Сторител.
Аз се регистрирах с едно студио при нас, имат най-различни класове, дори децата ходят там. Аз ходя на едно, което е като фитнес, но с танцуване. Води се кардио, но ни пускат песни и си е с танцувални мотиви, като в същото време се правят упражнения за цяло тяло. Много е готино и много зареждащо. За отслабване, незнам дали ще сваля нещо, но накрая се чувствам прекрасно и определено ме кара да се поизпотят доста.

# 176
  • UK
О Мери, радвам се, че ти допадна да слушаш книги, и аз ползвам borrowbox на библиотеката, иска ми се да имаше повече неща там, понякога трудно си избирам, а за по-популярните неща и се чака.
Ронка, аз пробвах Сторител, нещо не ми допадна на бг, пък и нали се плаща 😜
Аз нали уча испански и слушам и безплатните подкасти на испански на Дуолинго, страхотни са и страшно интересни, изгубвам се в испаноезичния свят, слушам за плантациите за кафе в Панама, за амазонските индиански общности в Перу, за отвлечените деца в Аржентина по време на диктатурата там, за затворите им, в които няма книги, всякакви истории на всякакви хора от всички краища на света разказани по достъпен и интересен начин на intermediate испански с обяснения на английски.
Памперс, знам за тия сбирки, не ми се пада нищо наблизо, а и в удобно време, много е трудно в група, по-скоро си мисля половин час сутрин в квартала след като оставя дъщерята на училище, може все пак да се пробвам така сама като Мери, докато слушам нещо, ще видим.

Последна редакция: ср, 16 ное 2022, 01:34 от dejie

# 177
И аз съм със Сторител. Много ни допада и на двамата със сина. Аз слушам в колата попътно за/от работа. Плащат се 12 лв на месец, но пък ми пести място и стотици паунди за книги. Вече поръчвам рядко и само определени заглавия, а поддържаме езика с тях.
Преди бях пробвала с аудиокнигите от нашата библиотека, но не са записани с актьори и слушането е тегаво, докато тези в Сторител направо оживяват и ми доставя удоволствие да ги слушам.

Дежи, къде са тези подкасти в Дуалинго? Искам да си припомня немския, но не съм попадала на тях. Чат-пат пускам за някое упражнение, ако имам време.

Ронка, много искам и аз така някъде да се регистрирам с децата и ако може по едно и също време всеки да е на неговия спорт, ще е супер. Знам, че много искам, но не пречи да мечтая.

# 178
  • Bristol
Ще го пробвам това Сторител. Аз експериментално започнах с библиотеката, защото е безплатна. Две книги отметнах от една и съща авторка и четецът беше един и същ, това й била професията. Имаха интервю след края на едната книга и от там разбрах детайли за живота и образованието им 🤪 Сега слушам продукция на BBC радио, тя е на несравнимо по-високо ниво! Няколко артиста четат, добавят шумове като изстрели, отваряне на врати, стъпки, дъжд и тн. Но няма много заглавия и съответно всичко е класика. Някои са озвучени от доста известни артисти. Като разглеждах попаднах на Джуди Денч, Дейвид Тенант, Бенедикт Къмбербатч... като четци ☺

# 179
  • До хладилника, който обичам
dejie, па да ме беше питала Simple Smile))

Скоро не съм тичала, но като тичам, слушам музика и бързо ми минава времето. Има и спотифай плейлисти за бързо ходене също, 155bpm, идеални са.
Плащам за сторител, но реално не го ползвам, взех го за майка ми уж. Не е изобщо толкова скъпо на месец, но не винаги дава плащане с карта, която не е издадена в България, на ме ми даде от трети опит.

Общи условия

Активация на акаунт