Великобритания - тема 93 Есенно Хелуинска....

• 34 334
  • 750
  •   1
Отговори
# 660
  • До хладилника, който обичам
Не, не е късно Simple Smile особено ако има малко основа и щом има желание - това е най-важното на тая възраст, която е бездруго трудна.

# 661
Не, не е късно Simple Smile особено ако има малко основа и щом има желание - това е най-важното на тая възраст, която е бездруго трудна.
[/quote
Да,желанието е най важното. По скоро в мен липсва на този етап.Аз съм неуверена,притеснена дали ще се справим.
Сега живеем при брат ми в Белфаст. Когато започна работа ще си намеря и квартира,естествено с негова помощ.
Детето във Варна беше седми клас,отписах го.
Според брат ми ще е най добре синът ми да започне училище септември.Което означава,че губи учебна година. Но той го прави,за да отиде детето по добре подготвено.
Най-вероятно ще е в интегрирано училище.
Нямаше да ги правя тези акробатики,ако в Бг не ставаше все по трудно за живеене.
Чувствам вина спрямо синът ми,но знам че е за добро.

# 662
  • ENGLAND
В училището където работя е забранено пускането на децата до тоалетна по време на час. Ако видя някое, което наистина много се нуждае го пускам. Но те си и личат. Повечето с прояви непрекъснато искат да излезнат, някои без да питат направо си излизат, обикалят училището, чукат по прозорците, отварят вратите. Направо се гонят с мениджърския състав. Имам чуваството, че сме в джунглата.
Тоалетните им сложиха врати и се заключват, само по време на почивките ги отключват. Директорката взе това решение защото всеки месец плащаше по 5 000 паунда само за поправка на тоалетните. А и като започнат да пушат се активира алармата и може да си представите какво е 1500 ученика да се изнеса, да се провери кой е там, да се види къде се е активирала алармата и да се върнат в клас, и отиде цял час. Червени карти още нямаме, но пък някои така злоупотребяват с това, имам няколко любимки всяка седмица са в цикъл.
В училище може, но в класната стая се влиза без яке, забранени са и худитата. Да не говорим за мобилните, преди години беше ад, сега малко се кротнаха. В нашето училище, ако те видят даже да си поглеждаш мобилния и да е в джоба го конфискуват за 5 дни и само родителя може да си го получи. Има огромен ефект.

На мойта дъщеря и изтече паспорта преди две години, личната карта миналата година, но лятото всички ще си ходим в България и там ще ги вадим. Далече ми е посолството.

Бонка, за мен детето е доста голямо да започва сега с английския и английско училище. Той ще трябва да учи нов език, не е като дойде на 3-4 години и като си играе и да учи езика. А едновременно с езика трябва да учи и предметите на английски. Голямо натоварване ще е. А и ще трябва да се подготвя за матурите тук, завършват на 16 училище. За приятелите, малко е трудно да се каже, че ще намери приятели като българските, тук е доста по-различно.
Имам доста опит с европейчета, някои дошли още 5-6 годишни, други по-късно. И такива специални класове, грижи за деца с неанглийски роден език е мечта. Преди имаше поне в началното училище имаше някаъв съпорт, сега с този орязан бюджет няма такива неща. Хвърлят те в училище и се оправяй сам.
 Решението си е ваше, но е било добре поне да си завърши 7 клас.
След две седмици е ваканцията и чакам най-сетне почивката, че вече сме скапани всички в училище.

# 663
  • на малък остров в океана
Аз не бих чакала нова учебна година. Колкото по-рано почне, толкова по-бързо ще се интегрира.
Ние се преместихме в Уелс през април и веднага като свърши великденската ваканция й на намериха място в училище и почна. Тогава беше на 10. Но тя нямаше проблем с езика.
Същата година, през декември се преместихме в Ирландия и в момента, в който намерихме къща я записахме и на училище.

# 664
  • До хладилника, който обичам
Защо да седи и да си клати краката 6 месеца?! Че то остават 2/3 от учебната година, защо да чакате септември?
Като дойдохме тук, голямата ми беше на 10 и говореше много малко английски. Беше ходила на курсове, но за тая възраст в България съвсем начални познания, как се казвам, моето семейство и т.н., но училището се постара да я интегрира максимално. Дойдохме април, през май се обадиха, че са ѝ намерили място в 6 клас и изкара 2 месеца училище до края на годината, защо да губи време. Не е имала специална подкрепа, но я окуражаваха, децата също бяха дружелюбни. Без съмнение това ѝ помогна да си подобри езика повече, отколкото да седи вкъщи. И през септември продължи в 7 клас и гимназия, в края на 7 клас мога да кажа, че съвсем свободно говореше вече.

# 665
  • Bristol
За транспорта не знам какво е правилото, училището е на пешеходно разстояние от нас.
В нашето беше, че ако си с училищен транспорт, дори да закъснее или въобще ако не дойде, не ти се брои закъснение или отсъствие. Ако си с градския транспорт, 1 мин да закъснее и учителя отбелязваше закъснение.
Ферман написах, ако ви се чете 😁
Скрит текст:
При сина вдигнах мерник на автобуса, защото непрекъснато закъсняваше или въобще не идваше. Добре, че бях още в къщи с дъщерята, а после офиса ми беше на 10 мин, все търчах аз да го карам, за да не пропусне часове. Синът се оплакваше,че автобусите били мръсни, пушели на горния етаж и много шумно било. Веднъж учениците така нервирали горкия шофьор, че той директно в полицейския участък всички закарал 🤪

По време на дъщерята пък им вдигнах мерника, когато имаше голяма инцидент на магистралата и целия ни район беше станал
chock-a-bloc. Над 4 часа ги държаха децата затворени в автобуса на има няма 15 мин пеша от вкъщи. Пристигнали в училището след обедната почивка и директно в час, без да им дадат възможност да хапнат нещо или поне вода да им предложат.

После пуснаха нова междуградска линия, която по-бързо и на половин цена я закарваше в училище. Обаче се случваше веднъж или два пъти седмично да закъснее автобуса 5-10 мин и тогава ставаше голям проблем! Дъщерята много харесваше градския транспорт, защото нямало толкова ученици на него, а и да има се държали прилично, заради преобладаващите възрастни. Тихо било, чисто, няма булита. Казваха й да взимала по-ранен автобус, но те бяха на по час интервал. Аз се съгласих да ходи по-рано, ако училището е отворено и може да влезе там, особено зимата, когато до по-късно е тъмно и студено. Не можело. Казах, съжалявам, но и аз не мога да й позволя по-рано да тръгне и цял час да се мотае безконтролно около училището. То и кафетата толкова рано не отварят.
Разбирам, че учителите трудно ще следят градския транспорт, дали наистина е закъснял и учениците могат да злоупотребят с това и затова бяха направили тези правила. Обаче те дори не ме изслушваха, директно ме отсвирваха.
Казах на щерката, сутрин ходиш с училищния автобус, следобед взимай градския, не мога да се преборя. Тя обаче се заинати, със сума ти учители говори, спря да ходи на детеншън заради закъснял автобус и последната решаваща среща беше с head of the year. Има ден и час, подготвя се за срещата с друга съученичка, какво и как ще кажат. Отиват в определения ден и час, учителката я няма! Чакали там докато им свършила обедната почивка. Леле, като разбрахме за това аз и бащата на другото дете... аз само имейл написах, бащата обаче лично отишъл. И от тогава вече двете можеха да закъсняват с градския транспорт... но от тогава пък head of the year под микроскоп я гледаше.
Веднъж имала последен час физическо и решила да не се преоблича, а директно на рейса. Учителката я хванала, че напуска училището без униформа, бам, детеншън 🤪 Голяма война беше.

Има една приказка, да бе мирно седяло, не би чудо видяло 😁

# 666
Дъщеря ми се находи с градски транспорт в праймарито. Там поне бяха по-ларж към нас, не че сме закъснявали много, но пак си беше стрес. Отделно се нагледах как изобщо не им пука на транспортните компании за учениците и хората, които ги ползват.
Тук след пандемията автобусните компании се опитаха да спрат две линии, на които учениците разчитат много. За едната родителите успяха да се преборят да я запазят, с другата не знам какво се случи. Не знам, имам усещането, че на местните им харесва да им е сложно на учениците ходенето на училище.

Последна редакция: сб, 04 фев 2023, 00:34 от Блу

# 667
  • UK
И аз така мисля, да започва училище сега, тук учебната година свършва чак края на юли, и да не са 6 месеца, 3 да са, ще му помогнат много в адаптацията. 13-годишен да стои 6 месеца вкъщи по цял ден да си клати краката пред компа или да пантосва по улиците не ми се струва никак удачно, че направо и опасно.

Блу, как ще пътува дъщеря ти до Бг с изтекли и паспорт, и лична карта?

# 668
Мойта ли? Дъщеря ми има валиден български паспорт до август, а за лична карта няма навършени години.

Всъщност, колко голям проблем може да се окаже влизането в България само с британски паспорт, ако българския е изтекъл? С ММ имаме валидни лични карти, а и за подновяване на паспорти ни тук в посолството не е необходимо да ходим за заявлението. Но за детето ще трябва снимка и ще трябва да ходим, съответно да пропусне един ден от училище. За мен е абсолютно въпрос на чест да няма 100% атендънс, защото много ме дразни обсебеността им с присъствията, но дъщеря ми ще се притеснява.

# 669
Няма проблем да влезете в България само с британски паспорт при изтекъл български. Аз бях така миналата година. Обясних, че сега ще подменям изтеклите документи и нямаше проблем. Щом пътува човек с изряден документ, няма значение на коя държава е. Сега проверих пак ситуацията с 10 годишните паспорти. Трябвало е от януари 2021 да започнат да ги издават. До юли 2022-ра, когато аз поисках да ми издадат и отказаха, явно нищо не е било направено по въпроса, и май още не е. Докато го чакам тоя 10-годишен паспорт, ще стана за пенсия и тогава поне май е безсрочен 🤣.

# 670
  • ENGLAND

Сигурно имаш предвид моята дъщеря? Ще пътува с английския паспорт, с него се чекира и с него влиза. Ако поискат български, показваме изтеклия български. Като капак се оказа, че и английския паспорт и той изтича след няколко месеца, сега подадохме и за подновяване.

# 671
А това, че може да се влиза в България с изтекъл български паспорт при валиден друг, не е било само за определен период след пандемията, така ли?

# 672
Ама защо да не може да се влиза с английски паспорт? Нали пътуваме от Англия? Аз не знам, но не виждам проблем. Те обикновено се заяждат на излизане и искат да си видят бг документите. Плюс, нали за това се прибираш, да си смениш документа.

# 673
  • ENGLAND
Аз съм влизала така, важно е да имаш валиден дикумент.

# 674
Ама защо да не може да се влиза с английски паспорт? Нали пътуваме от Англия? Аз не знам, но не виждам проблем. Те обикновено се заяждат на излизане и искат да си видят бг документите. Плюс, нали за това се прибираш, да си смениш документа.
Ронка, влизаме от Великобритания и имаме британски паспорти, но очевидно сме и български граждани. И това, че си и български гражданин е причината да искат и български документ за самоличност; съвсем логично е, не бих го приела изобщо за заяждане. Но щом няма проблем, ако българския паспорт е изтекъл, добре.

А как се пътува до друга държава от ЕС с български и британски паспорт, не до България?

Общи условия

Активация на акаунт