Домът на Дракона (House of the Dragon), част от филмовата вселена на GoT - 44

• 29 279
  • 747
  •   1
Отговори
# 540
е не е нужно да ни четеш, в нета е пълно със снимки и мемета как Емонд иска да прилича на Деймън.

Ми не гледам много мемета Grinning

Пък може и актьорите да са роднини.

# 541
  • Варна
В сцената на вечерята, когато се скараха и Демън се намеси, походката на Емонд ми напомня за тази на чичо му. Нахакана.
Скрит текст:
"Даена бързо получила прозвището Непримиримата, тъй като о т трите сестри тя най-непримиримо се противяла на затвора си - трижди успяла да избяга, предрешена като слугиня или проста стопанка. Дори към края на царуването на Белор  успяла да забременее - макар не един и двама да см я та т, че непокорството - и синът, роден о т него, - само е навредило на кралството."
От него, мисля, че имат предвид непокорството, не Белор.Flushed
ако е така значи е преводаческо малоумие.   непокорството няма как да ражда деца, защото не е одушевен предмет,  а се раждат деца в резултат от непокорството; това е малко като "Адам роди син", вместо "На Адам му се роди син" - просто не звучи смислово. и тук би трябвало да е "сина й роден/който родила в резултат от непокорството си"
Цитат
Daena quickly became known as the Defiant, for she was the most restless of the three sisters in her imprisonment, and on three separate occasions escaped disguised as a servant or one of the smallfolk. She even contrived, toward the end of Baelor's reign, to get herself with child—though some might say it would have been better had she been less defiant, for all the trouble that son brought to the realm.

# 542
Здравейте!

Прочетох книгата "Принцесата и Кралицата или черните и зелените" защото исках да разбера какво се случва. Бихте ли ми казали, коя е следващата книга след нея

# 543
Ми роднини са. Нормално е да са нахакани.
Един дол дренки Joy

# 544
  • Вестерос
Здравейте!

Прочетох книгата "Принцесата и Кралицата или черните и зелените" защото исках да разбера какво се случва. Бихте ли ми казали, коя е следващата книга след нея
Принцът Ренегат е за Демон.

Огън и кръв е за Таргите от идването им във Вестерос, в нея се преразказва от горните две.

# 545
  • The point of no return
LaughingВерно само нерви вкарва откакто смени лагера.
Скрит текст:

Звярът под дъските не е ли Егон?

Снимка от 10-и епизод.

Balerion vs Quicksilver By Rudolf Hima

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 04:12 от Roya

# 546
  • Варна
Здравейте!

Хващай директно "Огън и кръв", книгата е дебела, но ако те интересува само частта за сериала е около 1/3 от нея.

# 547
  • Русе
ако е така значи е преводаческо малоумие.   непокорството няма как да ражда деца, защото не е одушевен предмет,  а се раждат деца в резултат от непокорството; това е малко като "Адам роди син", вместо "На Адам му се роди син" - просто не звучи смислово. и тук би трябвало да е "сина й роден/който родила в резултат от непокорството си"

Да, визира се "синът, роден вследствие (на непокорството)".

Въпросният син е Демън Блекфир и именно неговото раждане води до смъртта на Белор, когато на практика се самоубива от глад, докато пости в опит да изкупи плътския грях на сестра си с бъдещия Егон IV.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 11:54 от Koronis

# 548
В сцената на вечерята, когато се скараха и Демън се намеси, походката на Емонд ми напомня за тази на чичо му. Нахакана.
Скрит текст:
"Даена бързо получила прозвището Непримиримата, тъй като о т трите сестри тя най-непримиримо се противяла на затвора си - трижди успяла да избяга, предрешена като слугиня или проста стопанка. Дори към края на царуването на Белор  успяла да забременее - макар не един и двама да см я та т, че непокорството - и синът, роден о т него, - само е навредило на кралството."
От него, мисля, че имат предвид непокорството, не Белор.Flushed
ако е така значи е преводаческо малоумие.   непокорството няма как да ражда деца, защото не е одушевен предмет,  а се раждат деца в резултат от непокорството; това е малко като "Адам роди син", вместо "На Адам му се роди син" - просто не звучи смислово. и тук би трябвало да е "сина й роден/който родила в резултат от непокорството си"
Цитат
Daena quickly became known as the Defiant, for she was the most restless of the three sisters in her imprisonment, and on three separate occasions escaped disguised as a servant or one of the smallfolk. She even contrived, toward the end of Baelor's reign, to get herself with child—though some might say it would have been better had she been less defiant, for all the trouble that son brought to the realm.

да, в оригинал звучи различно (би било по-добре да е по-малко предизвикателна, заради проблемите, които донесъл на кралството сина й - никъде няма "от него"). Мерси, Хексе

@ cutie -pai

https://chitanka.info/text/39878 - Принцът - ренегат е за  Деймън и описва събитията до началото на Танца
https://chitanka.info/book/8507-printsesata-i-kralitsata-ili-chernite-i-zelenite - принцесата и кралицата или черните и зелените е втората книга и разказва за самия Танц

И за двата превода трябва да благодарим на Хексе и колектив от верни фенки, някои от които пишат и в момента тук.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 13:09 от Лорд Сняг

# 549
От фен група във фейсбук: Децата на Ренира имаха трима бащи и нито един не ги научи да се бият 🙂

# 550
@ cutie -pai Ако се интересуваш какво последвало веднага след края на драгоните- намери си отнякъде в електронен варинат Светът на огън и лед (неразказаната история на Вестерос ) и почвай да четеш за часа на вълка. и за регентите.

Ако ти трябва съкратена версия на Часа на вълка - гигантски спойлер, за събитията след  края на Танца
Скрит текст:
ама да няма после хър-мър?
Скрит текст:
Креган Старк бил Ръка на кралството - само за един ден!!!  Провел съд над сепаратистите на зелените. Накарал неколцина от тях да облекат черния плащ и ги пратил на Вала. Наказал с екзекуция двама души единият от които бил Ларис Стронг,...и се оттеглил. 11 годишният Егон III Драконовата гибел не бил в позиция да му откаже. Много от хората на Креган Старк, не го последвали обратно на Север, а станали наемници или се оженили за вдовици от Речните земи. След часа на вълка дошло времето на регенството, но си имаше друга дума за него.

Едит - добре Маскара, ще го имам предвид.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 15:42 от Лорд Сняг

# 551
  • Варна
Лорде, предупреждавай по-сериозно че е спойлер, хората не знаят какво е Часът на Вълка и може да се наспойлерят без да искат.

# 552
Потърсих Светът на огън и лед в столична библиотека.
Оказа се в детския отдел и може да се ползва само на място.

На Хексе и другите благодаря.
Аз се зачудих когато ги четох от Читанка дали е нашата Хексе….
Значи е тя.Blush

# 553
https://www.rulit.me/books/svett-na-ogn-i-led-nerazkazanata-isto … nload-557830.html - Светът на огън и лед (Неразказаната история на Вестерос). Скачать и после си избираш pdf или е-pub
За това какво станало след танца - 82-87 стр.

Едит - и Хексе, и Бумър, и maskara, и gigi-gagi  и всички, чиито имена сега не помня (но са надлежно записани - някой ще ме прощава ако не си види името към благодарностите ми).  са от "нашите" момичета в този форум и направиха безценен превод.
А що се отнася до спойлерните глави на Мартин, там работеше почти същият екип, но имам спомен че и Коронис превеждаше цели глави.
Та  с две думи, голяма част от онези хора, които превеждаха тогава пишат и днес тук, и заслужават нашите адмирации.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 15:49 от Лорд Сняг

# 554
Мили хора, които превеждате в читанка, благодаря ви от сърце! Направо ви слагам до Джордж Мартин заради удоволствието да го чета на български.

Общи условия

Активация на акаунт