За бебета и деца от 0+ месеца. Бързи въпроси, отговори и съвети. Тема 105

• 32 860
  • 770
  •   1
Отговори
# 660
Здравейте, не знам в коя тема да пиша, затова ще питам тук (или по-скоро ще споделя). Синът ни е на три месеца без една седмица. От известно време забелязваме, че когато лежи, гледа в една точка (таван или стена), ако го извикаме по име или се опитаме да привлечем вниманието му, не реагира. Много често избягва погледа ми, особено когато го храня. В болницата преди да го изпишат, правиха скрининг на слуха и беше ок, но днес нарочно изпусках дрънкалка на земята, докато си стои спокойно на леглото, не реагира, не се стряска. Объркана съм, защото преди, когато му пусках на въртележката едни истории със звуци на животни, им гукаше, реагираше на доста от тях. Сега нито на дрънкалката, нито на една играчка с мелодии не реагира. Понякога дори не проследява с поглед разни неща пред очите му, а преди го правеше. Иначе гука, усмихва се, но в 80 процента от времето гледа някъде настрани и нищо не може да му привлече вниманието.
Много ме притеснява това поведение и липса на реакции. Иначе е като всички бебета - лапа ръцете, сега е на вълна да гледа дясната си ръка, свита в юмрук.
Четох разни статии по темата и признаците на поведение от аутистичния спектър, което още повече ме побърква. При личната сме чак на 18 януари, писах на една друга педиатърка, тя каза, че на този етап по-скоро трябва да реагира на играчки и звуци, отколкото да се обръща към нас, като му говорим. Може би е още малък и е рано, но все пак съм притеснена. Може би с тези играчки вече е свикнал и затова не им реагира, но все пак, когато преминава край лицето му, проследяването би трябвало да е по-скоро инстинктивно. Днес думках по една картонена кутия, за много кратко показа някаква бегла реакция и само толкова. Иначе като му пея за приспиване, има ефект, така че си мисля, че не слухът е причината. Тогава какво? ...
Извинете за дългия пост, но от няколко дни наистина нямам мира...

# 661
По име се обръщат към годината. Но за останалите звуци е време. Заставайте и пред,и зад него и пробвайте с нови играчки/лъжица/метален предмет и вижте към нови звуци има ли реакция. Също ако пуснете класическа музика дали реагира.
Има ли очен контакт по принцип, има ли емоции - да се усмихва на мама/ тати?
Гукането не се ползва за аутистичен маркер , лепетната реч е маркер.
По принцип диагнозата се поставя около 2г, не може никой да ви каже на 3м дали Е,или НЕ Е. И то само по един признак.. не се тревожете,опитвайте се да правите опити с музика,песни, и гледайте емоционалното развитие.

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 14:13 от Yan25

# 662
Проверете слуха, за аутизъм на 3 месеца е безумно дори да помисляте. Всички малки бебета гледат в една точка. Например моето можеше да гледа с часове сянката на щорите, а малката пък имаше една дрънкалка качена на полилея, зяпаше я като хипнотизирана.

# 663
Благодаря ви, момичета!
Да, обожава да гледа сенки по тавана, контрасти на тъмно и светло (мебели/стена), усмихва ми се като се събуди от сън, като го къпем... Класическа музика пускам през деня, като е в кошарата, така си заспива. Често показвам черно-бели картинки, виждам, че към някои има предпочитания.
Ще опитам с различни непознати звуци.

# 664
Здравейте, можете ли да препоръчате бебешка възглавничка за дете на 1.2 и искам да направя една фотокнига - сайт от който сте доволни?

За фотокнига с две ръце препоръчвам https://pixiphotobooks.com/photobooks?gclid=CjwKCAiAh9qdBhAOEiwA … BlgRoC-YYQAvD_BwE

Вече три съм направила при тях и съм много доволна - имат богато приложение за оформяне - избор на вид, корица, фонове, теми и тн. Работят бързо и качеството определено е много добро.

# 665
Понякога се заглеждат когато им се спи. Не си спомням съвсем, но май и моето момче се заглеждаше така в тази възраст.

# 666
  • до най-прекрасния мъж
Нищо необичайно за бебе на 3 м, няма от какво да се притеснявате. И моята си зяпаше някъде, втренчена в нещо, което й е привлякло вниманието. С определени звуци свикват и спират да се стряскат в определен етап. Ако е нещо познато, може да е омръзнало и да не обръща вече чак толкова внимание. За аутизъм е абсурд да се говори при толкова малко бебе. Докато не започнат да се очовечват някъде след 4-5 месец, бебетата са си странни.

# 667
Днес пробвахме с напълно непознати звуци - изпуснах джезве върху теракота в коридора. Никаква реакция. Нито на кратки и дълги позвънявания на звънеца на външната врата. Пляскане, удряне с лъжица по метален капак, абсолютно нищо не го кара да реагира...

# 668
Проверете пак слуха- познавам деца с намален слух,при които се е открило в училище..
Ако това ви успокоява ,аутистите много често си реагират първично на звуци - чисто инстинктивно. Даже поради нарушената сензорика ,силни звуци и светлина ги дразнят . Това при по- голямата част на децата от спектъра. Следете дали реагира при поява на нов човек,като излиза навън на какво обръща внимание и тн

Последна редакция: чт, 05 яну 2023, 19:50 от Yan25

# 669
Пред същото поведение бяхме изправени и ние с малкия. Плясках до ухото му ...нищо, мърдах играчки.....нищо....дрънках....трясках....нищо. Всичко се промени , като стана на 4 месеца. В момента детето ни е на 10 месеца и няма такова диване! Не се тревожете...всичко с времето си. Все пак това е нервна система и претърпява развитие.

# 670
Аз си спомням, че на някакви много фрапиращи звуци като блъскане на врата, силен, внезапен шум не реагираше, но пукне ли паркета или примерно някоя моя кост, докато се измъквам от стаята и веднага опулваше очи 😂

# 671
Първите месеци пусках прахосмукачката докато спеше, буквално до бебето съм чистила и спеше като пън.

# 672
Случвало ли во се е бебенцето да намали грамажа си на хранене и да иска да се храни легнало.Бебка ядеше по 120 след настинка започна да яде по 60 най много 80 с зор.От вчера яде по 100 грама легнала и понякога се унася да спи преди не заспиваше докато яде Sad много съм притеснена тя е на 3 месеца като е недоносена роди се в 8 месец

# 673
Здравейте! Дъщеря ми на 1,8 г. от снощи е с температура 38.7. Давахме Панадол. Личната не вдига засега.
Предполагам че е ковид, защото аз си правих тест и съм с ковид. Моля да ми препоръчате нещо да ѝ давам докато се свържа с лекарката.

# 674
Здравейте! Дъщеря ми на 1,8 г. от снощи е с температура 38.7. Давахме Панадол. Личната не вдига засега.
Предполагам че е ковид, защото аз си правих тест и съм с ковид. Моля да ми препоръчате нещо да ѝ давам докато се свържа с лекарката.
Давате температуропонижаващи при нужда, това е. Вече ако има други симптоми, лекар ще изпише нещо. Моето дете изкара Ковид 2 пъти. Веднъж на 7м и пак на 1г2м. Имаше само температура, която като стане висока давах Панадол/Нурофен, това е, друго не е пила. Първият път мина за 2 дни, втория 4 дни беше с температура. Бързо оздравяване.

Общи условия

Активация на акаунт