Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 759
  • 743
  •   1
Отговори
# 120
САЩ и Китай са страни с огромно милиардно население, затова строят кутийки.Въобще не могат да се сравняват с България.  В България до 2002-3та не се строеше така, имаше си нормални функципнални стаи и хубаво разпределение на апартаментите. Последните години ги строят все по-тесни и по-тесни и тояа не е тенденция, кяото само аз съм забелязала. Масово мои познати си търсят да си купят имот, но не намират. Има нещо наречено цена срещу качество. Срещу 300K евро хората мисля, че заслужават поне едни 14-15 квадрата стаи, в които да живеят те и децата им. И това не е широко, а нормално. 20 квадрата спалня е широка спалня. 14-15 са си съвсем нормални размери.

Точно затова тези, които искат да си купят апартамент не купуват, защото не виждат нещо, което да отговаря на цената, която им искат. Даже имам познати, които разочаровани то товая, което се предлага на пазара  сами почнаха да си строят, събраха се няколко приятелски семейства, ще теглят заем и ще си построят кооперация с нормални стаи и дневни, за да живеят в тях. Simple Smile

# 121
Ами независимо колко стаи има този от 120 кв, хората не могат да си го купят. А това, че цените в момента са много надути е друг въпрос. За повечето хора и цените от 150к за тристаен на времето бяха високи и пак търсеха по-маломерни жилища, за да теглят по-малък кредит.

# 122
Здравейте! Simple Smile Искам да попитам, ако има архитекти и строителни инженери в темата да обяснят, ако е възможно защо се строят апартаменти-кутийки от новото строителство? Много мои познати са в търсене на нов имот и просто не могат да намерят нещо с прилични размери за нормален живот. Как 12 квадрата спалня е достатъчно? В тези 12 квадрата се предполага, че трябва да събереш спалня, нощни шкафчета, гардероб и ако имаш някакъв невероятен късмет да го сместиш евентуално някакъв скрин с телевизор. Това е буквално "от вратата на леглото", няма дори място да се разминеш. И тук дори не отварям темата за цените. Наясно съм, че всичко се покачва и цените се вдигат. Но наистина не разбирам тази тенденция за строене на миниатюрни стаи и това минава за 3-стаен апартамент. 3-стаен, но със стаи-кутийки? Мисля, че тази тенденция я има отпреди Ковид кризата и войната и мисля, че тотално опорочава пазара на недвижими имоти.

Не ти трябва архитект или строителен инженер за да ти отговори, защото отговорът на въпроса изобщо не е свързан с технически ограничения или изисквания. Строят се кутийки, защото това се търси, а това се търси, защото се вмества в бюджета на хората. И не е вярно, че няма и просторни жилища, но са в друг ценови сегмент.
Иначе формално погледнато при 1000 квадрата застроена площ на етаж на строителите им е по-лесно и по-изгодно да направят само 5 апартамента вместо 10, ама ще ги продадат трудно и за по-малко пари на квадрат. Тоест ще спечелят по-малко от въпросните 1000 квадрата. Това е единственото обяснение.

# 123
Ами строят се малки кутийки защото хората са готови да живеят в такива, само и само да е в нова сграда в Софето. Въпрос на степенуване на критериите.

# 124
Daizy, и аз като тебе говорех. След години обикаляне по огледи, се примирих със спални 12-13 кв.

# 125
  • София
Да, това със спалните ми беше голяма мъка, като търсихме жилище. Само кутийки. И когато видяхме разпределението на ап., който в последствие купихме, направо ни светнаха очите. 3 спални - 13.5м2, 16м2, 21м2. Бързо го купихме и не сбъркахме.

# 126
  • София, Bulgaria
САЩ и Китай са страни с огромно милиардно население, затова строят кутийки.Въобще не могат да се сравняват с България.  В България до 2002-3та не се строеше така, имаше си нормални функципнални стаи и хубаво разпределение на апартаментите. Последните години ги строят все по-тесни и по-тесни и тояа не е тенденция, кяото само аз съм забелязала. Масово мои познати си търсят да си купят имот, но не намират. Има нещо наречено цена срещу качество. Срещу 300K евро хората мисля, че заслужават поне едни 14-15 квадрата стаи, в които да живеят те и децата им. И това не е широко, а нормално. 20 квадрата спалня е широка спалня. 14-15 са си съвсем нормални размери.

Точно затова тези, които искат да си купят апартамент не купуват, защото не виждат нещо, което да отговаря на цената, която им искат. Даже имам познати, които разочаровани то товая, което се предлага на пазара  сами почнаха да си строят, събраха се няколко приятелски семейства, ще теглят заем и ще си построят кооперация с нормални стаи и дневни, за да живеят в тях. Simple Smile
Абсолютно съм съгласна! Ноо...помислете, дали цената не е такава заради наточения к-с или скъпа локация.
Има нещо такова, че купуваш локация или купуваш среда и начин на живот. Тава са фактори,  които не се измерват с цена на кв.м.

# 127
То и аз някога имах идея да се съберем (надеждни финансово) приятели и познати и да си построим нещо по наш вкус, но не намерих съмишленици. Иначе ако се намерят си е добро решение, но има доста подводни камъни и не е лесно да се наеме добър строител, който да не те мотка. В района на старото ми жилище изникнаха няколко сгради на подобен принцип - собствениците на земята са и инвеститори и строят за себе си и за близки.

Но забележете - те си имат земята Wink Иначе Томева е права - локацията определя цените и ако я нямаха тази земя и трябваше да я купят на това място цената щеше да е доста по-неизгодна. А сега ако продадат 50% от жилищата на пазарна цена, техните ще са им без пари.

# 128
Аз не съм тръгнала точно в момента да купувам имот, особено с този надут балон на цените, просто си следя пазара и тази кооперация ми беше хванала окото и защото беше доста възхвалявана, на хубава и удобна за мен локация реших да погледна за какво става въпрос. Е, оказа се голямо разочарование за претенциите за топ имот. Иначе това, че ми предлагат кутийки, не означава, че ще си купя кутийки. То хубаво търсенето определя предлагането, ама и качеството би трябвало да е релевантно на цената. Blush

Иначе моите познати си строят малка кооперация само за тях, няма да продават апартаменти. Май това се оказва най-доброто решение. И те стигнаха до него след дълго търсене и не намериха нищо, което да отговаря на парите, които им искат.

# 129
Ако могат дастроят и имат време, но обикновения човек не може. И накрая липсата на опит си казва думата.

# 130
  • на Мелмак
В Кръстова вада на мен не ми хареса. Ходихме лятото на огледи. Апартаментите изобщо няма да коментирам. Инфраструктура няма. Не такава, каквато трябва да е всъщност. Просто за там съм без думи, а цените са уау и то на зелено.

# 131
daizy_g, без оглед на цената, къде си виждала спални по 18 м2?
13 м2 са 3.4х4, нормален размер за детска и спалня

# 132
Чета обява от далечната 1958г. в САЩ. Дава се под наем къща с четири спални в град Левитаун,Ню Джърси за $87 на месец!
Средният годишен доход тогава е бил $5000.
$87 днес се равняват на $893.

# 133
daizy_g, без оглед на цената, къде си виждала спални по 18 м2?
13 м2 са 3.4х4, нормален размер за детска и спалня
В София. Както и във Франция. Виждала съм и по 20 квадрата спални. Съвсем нормално е едната спалня да е по-голяма- води се master bedroom, другата може да е по-малка. Аз вече казах, че 20 кв е много, но 14-15кв за спалня си е една стандартна стая. Всичко под това си е кутийка , откъдето и да го погледнеш.

# 134

Това е положението на запад в последните 10-15 години,

Общи условия

Активация на акаунт