Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 736
  • 743
  •   1
Отговори
# 105
  • София, Bulgaria
Фискирана лихва 2,9- 2,99 дават Уникредит-5 г., ОББ, KBC-3 г.

Гого, в Америка е Канада ще го направят хора с опит в тези държави. Колко са те и колко са хората, дето кракът не им стъпвал там. Не е реалистично!
Виж в Гърция може, но пак е въпрос на ресурси, контакти, стопанисване. Познавам и от двата типа и знам, как са го постигнали.

# 106
Дейзи, 12 кв са много, трябва да знаеш, че масово са 9-10 кв. Grinning
Аз в 9 квадрата само дрехите, чантите и обувките не мога да си събера. Joy

Но извън кръга на шегата темата е много сериозна и мисля, че трябва да се дискутира, защото как преди е можело да се строят жилища с нормални размери на стаите, а днес да не може? Къде е логиката?

# 107

Но извън кръга на шегата темата е много сериозна и мисля, че трябва да се дискутира, защото как преди е можело да се строят жилища с нормални размери на стаите, а днес да не може? Къде е логиката?
Каквото се търси това се предлага, но истината е, че супер маломерните помещения са често в по-ниския и достъпен клас. Аз купих двустаен в качествена и луксозна сграда с нормална за двустаен големина на помещенията. Не е да няма и такива предложения.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 14:16 от Мъфин

# 108
  • София, Bulgaria

Принципът на търсенето и предлагането. Има и жилища с големи спални- 15-18- 20 кв.м. Такива спални са по-скоро за 3-ст. апартаменти. Двустайните масово са 55-60 кв.м. застроена площ и спалнята е 12 кв.м. светла площ, ако гледате какво пише на архитектурния проект.
По-компактните жилища са по-достъпни, съответно по-продаваеми.
Иначе има и големи апартаменти с гардеробни поне към едната спалня, всяка спалня с отделна баня и тоалетна и на съответната цена. Но факт е, че не са масови.

# 109
Има бг агениции, които работят със сащ пазара.

# 110
Точно преди седмица бях на оглед на 3-стаен апартамент в чисто нов затворен комплекс в скъп квартал на топ локация, гледка към Витоша  и тн и  едната спалня беше 13 кв,  другата 13.8 кв. Гледах и 4стаен със същите размери спални. Еми не мерси! Ако ще без пари да ми го дават няма да го взема. А парите, които искат за този "3-стаен" апартамент- да се разбира кутийка- е космическа! Но пак, казвам и 80К лв да струва, не бих го взела. При тристаен апартамент се има предвид, че в другата стая ще бъде детето ти и ако искаш още едно примерно ще бъдат 2 малки деца. Е как живее едно семейство с 2 малки деца в 13 квадратни стаи?

Не мисля, че някой търси стаи-кутийки, за да му се предлагат такива. Да, може и да има и такива апартаменти, но трябва да има и повече с по-голям простор за тези, които търсят това.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 16:12 от daizy_g

# 111
  • София, Bulgaria
Има бг агениции, които работят със сащ пазара.

Знаеш ли, че голяма част от хората извън София, когато купуват имот в София искат център и само център, за да не сгрешат с кварталите. Защо? Защото не ги познават, а Център за тях си е Център?
Това какво ти говори.
Личен опит аз нямам в САЩ, но там са ориентирани към продавача. Какво си мислиш ще стане, ако се обадиш ти ли бг брокер на колега в САЩ и кажеш: Виж тука имам едни 200-300 000 $ искам да купя нещо. Ще ти предложи, каквото има в техния офис. Ама добре ли е, как е... това е Америка, как да избереш щат, град, квартал, подквартал.... и т.н. Казвам ти в София, че едно село хората ги е страх и ми викат аааа... не искам Борово, то е квартал и се мръщят.

daizy_g, помисли си какви пари ще искат за спални 18- 20 кв.м. Повечето купувачи искат дневната да е голяма. Казват, че реално децата не си стоят в стаята. Виж, като станат тийнейджъри си търсят личното пространство, но пък тогава и 18 кв. да е пак няма да е удобно за 2 деца, особено ако са разнополови и с голяма разлика в годините.
Мисля, че хората купуват с идеята, че няма да е цял живот и като отеснее ще го мислят, но се съобразяват с финансите си.
А моето мнение е, че и в 13 кв.м. децата могат да бъдат много щастливи. Те не гледат по този начин на пространствата. Учат се да споделят и делят материалните си неща.

# 112

Отговорът е много прост, защото се купуват.

Ако сте предприемач и построите имот от 10 хил кв метра  и му искате1000€ кв/м как бихте го разделили за да имате максимална печалба и най-бързо да го продадете?
1. Един апартамент за 10 млн €.
2. Сто апартамента по 100 кв /м за100 хил €.
3.Двеста кутийки по 50 кв/м за по 50 хил €.

При опция едно бъдещият купувач , ще иска хеликоптерна площадка и канал да си паркира яхтата, тези от втората по -един гараж , а тези от три нищо.
Колкото по-надолу слизаш по листа толкова по-малко претенции имат купувачите, по-голям лист от потенциални купувачи имате и по-лесно продавате.
Строителните предприемачи, не се интересуват дали ще живеете комфортно в това жилище.

# 113
Понеже вече е обсъждан този вариант ще споделя какво би и прави строителя- в зависимост от локацията и големината на града ще се направят 200 кутийки.

# 114
Като говорим за дневни- дневните са по 30,5 квадрата примерно. Ето ви пример на визуализация на дневна за един от апартаментите, които гледах. И това е чисто нова сграда, на топ локация.

Къде в това помещение ще могат децата ви да си играят, а вие да готвите и всички да се чувстват комфортно и уютно? Не знам архитекта какво си е мислил, наблъсвайки всички тези мебели, та да няма място дори да се разминеш. Няма разумен човек, който да смята, че това е ок и то за космически суми от 300К евро.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 14:44 от daizy_g

# 115
Ако хората можеха да си позволят тристаен от 120 кв. със спални от по 20 кв., никой нямаше на купува тристаен от 84 кв и да се строят такива. За съжаление повечето хора не могат, това е положението. Иначе и сега си има апратметенти в скъпия сегмент, които са си с големи помещения, за който има повечко пари. Но както и другите писаха, заради по-слабото търсене, са съответно по-малко на брой.

# 116
Ако хората можеха да си позволят тристаен от 120 кв. със спални от по 20 кв., никой нямаше на купува тристаен от 84 кв и да се строят такива. За съжаление повечето хора не могат, това е положението. Иначе и сега си има апратметенти в скъпия сегмент, които са си с големи помещения, за който има повечко пари. Но както и другите писаха, заради по-слабото търсене, са съответно по-малко на брой.
Не е ли много по-добре да има 3-стаен 120 кв с 18 кв спални, отколкото да е 4-стаен 120 квадрата с 12 кв спални. Нали се плаща на квадратен метър. Освен това не мисля, че 300К евро за тристаен, каквато цена искат, са ниска сума и нисък клас апартамент, за да се задоволяваме с 12 кв стаи, където да се чудим къде да се обърнем.

# 117
Много нашироко сте свикнали май, иди да видиш в Париж в кви кутии живеят или Хонг Конг гледах в тубата един клип във високи блокове по 10-15 кв жилища

# 118
Как 12 квадрата спалня е достатъчно? В тези 12 квадрата се предполага, че трябва да събереш спалня, нощни шкафчета, гардероб и ако имаш някакъв невероятен късмет да го сместиш евентуално някакъв скрин с телевизор.
Ами тия изброените неща не са даденост, нито е задължително да ги има. Като нямаш място си приспособяваш или мебелите или доходите и така се вместваш ¯\_(ツ)_/¯ Ето има и тема за строежи, строй си какъвто размер стаи искаш ако не можеш да намериш готово.

# 119
Не е ли много по-добре да има 3-стаен 120 кв с 18 кв спални, отколкото да е 4-стаен 120 квадрата с 12 кв спални. Нали се плаща на квадратен метър. Освен това не мисля, че 300К евро за тристаен, каквато цена искат, са ниска сума и нисък клас апартамент, за да се задоволяваме с 12 кв стаи, където да се чудим къде да се обърнем.

Зависи. Ако имаш деца от рзличен пол - ще ти трябва четиристаен, пък било то и по-малък. Ако работиш хоум офис постоянно - пак и т.н. Пък за цената - 300КЕ са много, но щом има хора които купуват на тази цена и могат да си позволят да дадат дори по-голяма за по-висок клас жилище, продавачите няма да я свалят.

Общи условия

Активация на акаунт