Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 045
  • 743
  •   1
Отговори
# 90
Ето докъде стига собственика на Парк вю резидънс Красен Кръстев и софийски инвеститор в Банишора, дето добре че не сключих сделка за апартамент и ме излъгаха и върнаха капарото за да вдигнат цената.
Това са хора с протекции от власт и прокуратура, имена няма да назовавам, затова правят квото си искат.

https://www.dnes.bg/temida/2022/10/17/razkriha-prestypna-imotna- … i-v-sofiia.547335

https://btvnovinite.bg/predavania/btv-reporterite/btv-reporterit … z-nasledstvo.html

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 21:21 от queenn

# 91
Е аз имам и в първа и във втора част общо 11.. купени са на зелено част от тях, последствие останалите на по- висока.. никога не са ми искали повече пари, нито пък съм знаела/ или интересувала кой е собственика.
Дори съм изненадана от коментара ви..

# 92
И аз не знаех кой е собственика, даже не знаех за него, но тогава се беше замесил с Бесо побоя и се сетих,  пристигнаха ми документи за подписване на предваритерен договор и неговото име, той беше лицето с което трябваше да подпиша, знам че той е строителя, а инвеститора  БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА КРЕДИТНА БАНКА
На мен не са ми искали допълнително пари, върнаха капарото на доста хора и после в нета видях след месец други цени

# 93
Жалко, за първи път чувам такъв негативен коментар! Вече и в двете сгради живеят много семейства. Жалко  за вашат ситуяция и дано не се случва на никой повече.. Много неприятно.

# 94
Такава ни е държавата. Не съжелявам, може би е било за добро, взех между Студенски и Дианабад, но има съдба и всеки рано или късно ще си получи заслуженото.

# 95
Ателие ли беше взел?

# 96
Ателие  двустайно на по висок етаж с по нормална гледка и да не е тъмно

# 97
Ето докъде стига собственика на Парк вю резидънс Красен Кръстев и софийски инвеститор в Банишора, дето добре че не сключих сделка за апартамент и ме излъгаха и върнаха капарото за да вдигнат цената.
Това са хора с протекции от власт и прокуратура, имена няма да назовавам, затова правят квото си искат.

https://www.dnes.bg/temida/2022/10/17/razkriha-prestypna-imotna- … i-v-sofiia.547335

https://btvnovinite.bg/predavania/btv-reporterite/btv-reporterit … z-nasledstvo.html
Ателие  двустайно на по висок етаж с по нормална гледка и да не е тъмно

Стана ми наистина интересно, аз съм израснала в квартала и затова си мисля, че съм от първите, които купих на зелено.. Цените последствие - поне 6-7месеца по късно бяха същите..  Това което ви е е случило е доста грозно / поне е върнато капарото/, но наистина ми е любопитно как така? и Защо? Как са се обосновали, за да приключат отношения?

от Парк вю:) пак красота.. но според настроението

Последна редакция: пн, 17 окт 2022, 23:35 от FBID10156259284633594

# 98
Сега си пуснах кредитния калкулатор и нещата изглеждат така:
200000 лв. кредит за 300 месеца при :
ГПР 3%- 948 лв. вноска
3,5 %- 1001 лв.
4%- 1055 лв.
4,5 %- 1111 лв.
5% - 1169 лв.
5,5%- 1228 лв.
6%- 1228 лв.
7% -1413 лв.
8% - 1543 лв.
10%- 1 817 лв.

Точно тъй - значи ако някой на базата на дохода си може да си позволи примерно 1400 лева вноска, лятото би могъл да тегли кредит 300 хил. лв, а ако/като се вдигнат лихвите назима вече биха му отпуснали кредит само 200 хил. лв.
Също така трябва вече да плаща по-скъпо парно, гориво, храна, и всичко останало, така че от нетния си доход частта, която може да отделя за изплащане на ипотека е по-малка, защото за текущи разноски трябват повече.
Как ще се отрази това на пазара на имоти всеки сам да си преценя(ва).

# 99
  • София
Скрит текст:
Имаше ли се в предвид? Аз лично бих използвала лично местоимение когато съм написала нещо.

Защо се заяждаш така селски с мен без да допринасяш за дискусията? Средноинтелигентен човек щеше да е в състояние да следи дискусията и така, вярвам други не са имали проблем да разберат написаното. Проблемът е явно в твоя телевизор Simple Smile
...
Нито веднъж не те обидих, но ти не спря с определенията и то на места доста груби. Прочети си писанието и после се питай защо ... Виж какво написа и се замисли какво описа.
tomeva кой изплаща нещо 25 години? Трябва да има и друг механизъм освен месечните вноски.
може ли примери - освен продажба на нива или селски имот?
Т.е. вдигат се лихвите съвсем скоро, но спад в цените не се очаква близката година? Видях в сайта за ипотечни, че и с 800лв или 600лв вноска , след 3г си платил горе долу еднаква част от главницата... въпросът е до колко години отпускат. Ще видя в 1-2 банки на място. Сега и фиксираната ще е сигурно двойна и тройна на плаващата.

# 100
Здравейте! Simple Smile Искам да попитам, ако има архитекти и строителни инженери в темата да обяснят, ако е възможно защо се строят апартаменти-кутийки от новото строителство? Много мои познати са в търсене на нов имот и просто не могат да намерят нещо с прилични размери за нормален живот. Как 12 квадрата спалня е достатъчно? В тези 12 квадрата се предполага, че трябва да събереш спалня, нощни шкафчета, гардероб и ако имаш някакъв невероятен късмет да го сместиш евентуално някакъв скрин с телевизор. Това е буквално "от вратата на леглото", няма дори място да се разминеш. И тук дори не отварям темата за цените. Наясно съм, че всичко се покачва и цените се вдигат. Но наистина не разбирам тази тенденция за строене на миниатюрни стаи и това минава за 3-стаен апартамент. 3-стаен, но със стаи-кутийки? Мисля, че тази тенденция я има отпреди Ковид кризата и войната и мисля, че тотално опорочава пазара на недвижими имоти.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 13:00 от daizy_g

# 101
  • София, Bulgaria
Според статистически данни ипотечните кредити в България се погасяват средно за 12-13 години.
В момента има фиксирана лихва 2,9% за 3 години.
Няма рецепта, която да важи за всеки. Прогнозите са си прогнози, всеки трябва да направи своите лични такива и да не се успива.  Дори и да са и най-оптимистични и розови прогнози, да продължава да се развива и да надгражда себе си, без значение от възраст и качества.

От очаквано повишаване на лихви, инфлация, политическата обстановка в България, войната в Украйна и опасността конфликта да излезе извън нея, хората днес изказват най-големи опасения от война.
Инфлацията.... хем ги спира, хем ги подтиква. Със сигурност купувачите с много малко или нулево самоучастие  ще са пас дълго време. Остават тези, които имат 20-30% лични средства, а за остатъка ще трябва кредит. Именно в  тази група настава голямото мислене: Дали? Кога? Колко?
Дали да купувам?- ако ги е страх от война, няма да предприемат крачката или поне ще следят за намаляване на опасността, която те виждат.
Кога?- тук според мен особено значение има семейния бюджет. Но така или иначе хората не знаят следващите 6 месеца, какъв ще е базовият им разход: отопление, храна, транспорт и т.н. Съответно не могат да предвидят вноска по кредит, която да поемат.
Колко?- пак зависи лична равносметка, което според мен води до изчакване.
Най-смели ще са хората с пари в кеш, без кредити. И тук ще има "игра на нерви" с продавачите. Кешът инфлацията го "папа".  Продавачът ясно осъзнава, че пазарът се променя, но опитва да продаде на пик цена.
Та, въпросът е: кой ще сгъне пръв.
Обаче, ако кешът е отделен за имот, тогава инфлацията много не важи, защото покачване на цените на имоти няма да има. Строителите няма да намаляват цени, най-малкото, защото вече са продали значителна част от апартаментите миналата и тази година. Новите, стартиращи сега обекти ще са на по-висока себестойност, но според мен буфера ще остане в строителя. Някои с готово Разрешение за строеж може и да отложат започването.  Ииии... ето по-малко предлагане...
В момента е нещо, като параграф 22.

# 102
Tomeva, може ли информация кои банки отпускат ипотека с 3 години фиксиран лихвен процент?

# 103
Кутийки се строят от 2005 насам, нищо ново под слънцето и не виждам защо да дискутираме “защо” се случва. Ясно е.

Томева - кешовите купувачи може да се ориентират към имоти в САЩ/Канада където цените падат, а перспективата и възвращаемостта е по-голяма от тук.

# 104
  • на Мелмак
Дейзи, 12 кв са много, трябва да знаеш, че масово са 9-10 кв. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт