Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 196
  • 743
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Ако е Бояна, аз пари да ми дават не отивам там. Камо ли в апартамент, а не къща.
Значи се правят икономии от локация, парцел, инфраструктура, канализация, ГТ, нерви, време, труд и тн и тн и тн, за да излезе сметката. А и за сега не е излязла, а чак като завършат, вземат Акт 16 и битов ток, тогава ще се види каква ще е.

А къде би отишъл?
Къде бих отишъл, аз съм отишъл, където ми харесва. Ст. Град ми е перфектен. А също и Младост, Дианабад, Дървеница, Изток. Ако искам СОБСТВЕНА КЪЩА, бих избрал Симеоново и може би, почти никъде другаде.

И преди сме го обсъждали в темата. Масово мнение, а и мое е, в кварталите за къщи (в София) има някои минуси. Плюсът е, че си с къща. Ако в квартал за къщи си купиш апартамент (още по-лошо, на пазарни цени (или строиш за толкова)), ти комбинираш всички минуси от апартамента с всички минуси от квартала.

Отделно, че Бояна е усойна, на северен склон, с гигантски дупки по улиците, липса на магазини, места за спорт и подобни и ми е от най-нелюбимите за къща места. За апартамент, хич. А на място, където земята е по-евтина (относително), да купуваш апартамент на цена, същата като кв Дианабад или Дървеница или Младост, ами си е изстрел в крака. Не е моето. По-добре Малинова Долина. По-ниски цени, вътрешно за София, по-близо до всичко, включително ГТ, магазини, аптеки и тн.
И всичкото това, щото липсвали по 2кв м в 2-3 спални.
3 стаи по 10кв стрували 300 000 Евро. Ще кажеш, че 10 000 евро е квадратния метър.
Както казахме, купуваш 1 спалня в повече (15-20к евро отгоре, които при по-евтин квартал от типа Мал Дол, дори ще си на +, като теглиш чертата), делиш я между останалите спални и си готов. Ни инвеститори, ни строежи, ни документи, ни гъза на географията.
Някакъв парадокс виждам, и несъответствия в описаните проблеми. Ама всеки си преценява.

# 241
  • Бургас
Наши познати си построиха така малка кооперация в Бояна, почти до гората. Един човек, тертиплия, се нае с всичко, но човекът си е строител по принцип, не от днес за утре решил тъй да се занимава.
Първо строежът вместо обещаните година и половина, се проточи близо 4, точно заради изскочили несъответствия между първоначалния проект и реалността.
Хубава малка кооперация, луксозно издържана, с хубави материали. Спалните не са баш по 18 квадрата, ама поне 12 ги имат. Харесва ми много, макар че им се наводни вече подземният гараж с котелното за газа, ама да кажем, дребен проблем. Има голяма денивелация дворът, иначе хубаво направен двор, ама само да го гледаш - малък, за игра на деца не става.
Не знам какви детски градини и училища има наоколо, веднага си представих как единият от семейството става шофьор-заложник на малко или поотраснало дете да го води напред-назад.
Иначе за спален район, да се прибереш у дома след напрегнат ден - да, тихо, спокойно.

# 242
Ако е Бояна, аз пари да ми дават не отивам там. Камо ли в апартамент, а не къща.
Значи се правят икономии от локация, парцел, инфраструктура, канализация, ГТ, нерви, време, труд и тн и тн и тн, за да излезе сметката. А и за сега не е излязла, а чак като завършат, вземат Акт 16 и битов ток, тогава ще се види каква ще е.

Защо? В Бояна под кумата и долната част е много добре. Какво не к харесваш?

# 243
  • София
Самият факт, че 6 семейства мои познати са се обединили да си строят сами кооперация не от желание, а по неволя, защото след дълго търсене не са намерили това, което искат ми говори, че няма достатъчно избор. Или ако има са на безумно високи цени. По този начин реално ще си имат широки и удобни апартаменти на производствената цена, а не на пазарната.
чак пък на производствена... Или имат здрави връзки в администрацията ...или то така всеки втори щеше да си строи и САГ, Артекс и прочее щяха да продават на под 900Е...

# 244
  • София
Проблема е, че в масовия случай, освен че е много скъпа всяка операция от т.нар  майстори, ами и майстора си оставя ръцете буквално.
Или хем скъпо, хем супер зле се работи.

Защоро за разлика от чужбина, “майсторите” са хора, които не са учили за това, нямат лицензи и това си личи.

Майсторите са абсолютни боклуци в 99% от случаите. При последното ни жилище след няколко такива оправяхме с баща ми пораженията от тяхната работа.
Плочкаджията само почти си свърши работата, с изключение на това, че беше объркал цвета на фугите и беше сложил една плочка с дефект точно под огромното огледало над мивката Rage Иначе наистина много добре направи всичко, ама пусто бързане.
Другите дори не искам да ги коментирам! Абсолютни некадърници, а повечето бяха препоръчани, наети от фирми, бачкащи за Артекс и т.н. За парите, които вземат няма да казвам. Вратите от Солид 4 пъти идваха да ги оправят, докато станат. А купих най-скъпите им врати и входна, и интериорни! 100 пъти звъннах да се карам с тях и да искам да не ми пращат шибани подизпълнители. Дограмата и там проблеми с монтажа, а дадох един куп пари за уж много качествена и т.н. Пак скапани майстори. Окачен таван се научих да правя сам след една шибана фирма, дето щеше да ни прави опънати тавани и я чаках месец да почнат. Научих всички системи на Кнауф по-добре от майсторите...

Книга мога да напиша. Това не са майстори, това са боклуци, искащи много пари. Ако си човек без критерии са ОК, но имаш ли изисквания - тотална гняс, като всичко останало в тая жалка държавица...

# 245
И този китаец следи светещите прозорци Grinning
https://twitter.com/northmantrader/status/1583054903777251328?s=21

# 246
Самият факт, че 6 семейства мои познати са се обединили да си строят сами кооперация не от желание, а по неволя, защото след дълго търсене не са намерили това, което искат ми говори, че няма достатъчно избор. Или ако има са на безумно високи цени. По този начин реално ще си имат широки и удобни апартаменти на производствената цена, а не на пазарната.
чак пък на производствена... Или имат здрави връзки в администрацията ...или то така всеки втори щеше да си строи и САГ, Артекс и прочее щяха да продават на под 900Е...
Като земята си е вече тяхна и проекта отговаря на изискванията за строеж мисля, че е напълно ок, че са им дали да строят. Не виждам какъв е проблема, че да трябват и връзки? Купете си и вие земя и си стройте. Никой не ви спира.

# 247
  • Бургас
Що тогава са "минавали през ада" заради разрешението за строеж? Земята тяхна, проектът и той, пък такива драми с разрешението...
Тепърва и други драми ще има, както писа Seiko, дано да се разминат само с кръвясалите очи, без човешки жертви Simple Smile

# 248
Цитат
Аз с моето лаишко мнение само на квадрат не мога да сравнявам. Каква е сградата, кога е строена, кой етаж, какъв е покривът, има ли изолация, какви са съседите, ще има ли строежи скоро в съседен имот. После идват какви врати са сложени, има ли подово, как се отоплява, банята в какъв вид е, къде се слага климатик (може и да нямаш право)... Топ лукс мезонет с мрамор и подово не е първи етаж в сграда от петдесета година без изолация - малко по-ложно виждам думата цена
Rolling Eyes Сградата се строи в момента.....Както споменах не успях да видя къде е този топ център в София,но това е цената:6хил.еу за кв/м.към момента.Няма врати,новият собственик ще си сложи врати и каквото иска,харесва.Мисля,че в неделя във вечерните новини го казаха,но не знам коя тв.Някой друг не го ли е гледал?

# 249
Нека строят хората, няма нищо лошо. На мен ще ми бъде интересно накрая колко ще им излезе апартамента, земя+документи+строителството

# 250
Що тогава са "минавали през ада" заради разрешението за строеж? Земята тяхна, проектът и той, пък такива драми с разрешението...
Тепърва и други драми ще има, както писа Seiko, дано да се разминат само с кръвясалите очи, без човешки жертви Simple Smile

За съжаление е точно така. Готовия апартамент го виждаш, но е сторен от гърмяни зайци инвеститори и строители, знаейки всички проблеми, които са неизбежни, преборват ги понякога, след всички разправии виждаш направо готовия продукт, след стотици корекции и преправяния, нови решения. И понякога когато се чудим защо нещо стои неадекватно, то не винаги е било в първоначалния проект, ами от някое несъотвествие, или променена граница, конструкция ... Дано всичко им е наред на хората, те си и имат къде да живеят. Но както казват - един македонец -хайдутин, двама - чета, трима- чета с предател. В рамките на тоя строеж толкова неща могат да се променят в житейския път на тези семейства, или да изпаднат в неплатежоспособност, или пък са някакви много нахъсани, да се позамогнат повече и да решат, че вече не им харесва това и имат възможности за по - добро ... Може да не им хареса готовия продукт след всички перипетии по време на строежа. Готовия апартамент го купуваш на момента с компромиси, в моментното ти състояние, както и на другите от етажната собственост, но завършен продукт реализиран. То и на мен не ми харесва вкуса на купените домати както и цената им, но не съм специалист, нямам възможност и не съм тръгнал тепърва да си садя, копая, гледам и накрая да ги бера. Отивам в магазина и купувам, като нямам земеделски порядки.

Последна редакция: пт, 21 окт 2022, 09:17 от Seiko7075

# 251
Лелеее колко се изписа за въпросните хора, които тръгнали сами да си строят блокче. Големият казус, голямата философия, голяма безизходица, ваш проблем. Както да строиш сам има своите главоболия и перипетии, така и да купиш на готово крие своите замазани проблеми и компромиси. Процедура си е, чакане на ПУП, разрешение за строеж, актове. Ама къде не е - някъде повече, някъде по-малко. Ако използват кадърни и с опит проектанти и инженери пътеката е отъпкана и няма какво толкова да се случи извън нормалното и очакваното. Даже е по-вероятно при малка кооперация да не изнагляват и да си спазят всичко като отстояния. Иначе проблеми излизат и на най-добрите строители - такива, които са неочаквани или такива, които биха забавили един проект много. Аз в момента се съдя по един ПУП трета година, срещу реномиран инвеститор, защото са прекрачили риска, който им се полага с един рискован имот, ма айде дали са го очаквали - ми надявали са се да им се получи. Така че всеки казус е индивидуален.

# 252
Mary, разбира се че трябва да има инициатива. Проблема не е че всеки иска сам да строи. Проблема е в т.н. кооперация. Ако си сам, сам си се бориш и си търсиш интереса. Като са много хора и става мазало. Иначе няма лошо, просто при един инвеститор (ако е с опит - супер) и строител всичко се знае. Като се разводнят нещата става чудо. И като изникнат проблемите, може да стане оле мале. Просто помня дивите 80-90 -те Simple Smile. То си имаше и филм с Баш Майстора, горе долу така бяха и нещата, дори без измамите. Тогава така се кооперираха. Еми не са най успешните, но това беше единствения начин. Иначе се чакаше за жилище да те одобрят.

# 253
През 80-те години на Слънчака се запознах със семейство англичани. Мъжът (между другото,шофьор на Фиш от групата Мерилиън) ми подари списание притурка на известен вестник-таблоид). В него на няколко лъскави страници с цял куп цветни снимки се разказваше и показваше някакъв млад бабаит и хевиметалист с черно кожено яке с ромбчета и полупънкарска прическа,как сам си е построил къща. От нулата. На първите снимки – върти бетон,(е,не той,а малка мобилна бетонобъркачка),кове дъски за скеле и т.н.,и т.н. Последната снимка беше пред къщата – седнал с бебенце в скута,а до него жена му. Ръцете му бяха отрупани със златни пръстени и гривни,(тогава беше модно).
Това,което правеше впечатление е,че на снимките го даваха сам да прави всичко.
И къщата беше напълно достойна за най-скъпарските квартали у нас,като Драгалевци.

# 254
  • София
Никой не е твърдял в темата, че не може да строиш сам. Обсъждаме само плюсовете и минусите в процеса.

Общи условия

Активация на акаунт