Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 167
  • 743
  •   1
Отговори
# 330
На мен това ми звучи като свиване на предлагането на вторичния пазар, което ще доведе до спад на броя на сделките ( 45% надолу, както се каза), но поради възникналия дефицит не би трябвало да има голям спад на цените.
Спад на цените има, аз бях давал примери наскоро - дали това е само началото, тепърва ще видим:

Това намаляване на предлагането е симетрично, защото всеки човек, който си предлага къщата за продан, първо си е харесал друга за закупуване. Инак бездомен не се седи. Така че ако той е изпаднал от предлагането, причината е, че е изпаднал преди това и от търсенето.
Но наистина - различен пазар. В САЩ наемите са доста високи и не винаги е лесна дилемата "да купя дом или да живея под наем". Докато в София например, в момента аз ако търсех къде да живея, без замисляне бих избрал да давам там по няколкостотин евро месечно, отколкото 150-200к накуп, дето не се знае след време дали ще можеш и 100к да си върнеш (ако цените паднат до предишното си ниво, което не е изключено).

# 331
Не съм влизала от няколко месеца в темата, тогава някои вещаеха срив на цените, защото щели да се вдигнат лихвите по кредитите. Та как е положението, сбъднаха ли се прогнозите?
С колко се качиха лихвите?

# 332
  • София
Не съм влизала от няколко месеца в темата, тогава някои вещаеха срив на цените, защото щели да се вдигнат лихвите по кредитите. Та как е положението, сбъднаха ли се прогнозите?
С колко се качиха лихвите?
Моите лихви все още не са се качвали.

При прогнозите със срива, този път е различно. Сега, вече наистина сме пред срив. Чака зад вратата. 600 Е на квадрат са прогнозите.
За съжаление, същото като преди е, че тези, които ожесточено громят пазара нямат за продажба ни пури, ни хотели.

# 333
  • София, Bulgaria
Chris78, разковничето е, какво означава това " след време" ...6 месеца,  1 година, 5 години...или 10 г.
Всеки си гледа неговата микро ситуация. Колко и как напредва във финансите си, с какви темпове.
Има хора, каито наистина правят много тъпи грешки, грешки, които са очевадни. Вижда се, че са заложели на прекалено добро стечение на обстоятелства,  дори наивни. Не са много тези хора и това е добре, но за всички останали, колкото и да се мъчем, да анализиране,  да предполагаме, да съпоставяме данни и т.н. в крайна сметка времето ще покаже. Прекалената смелост и безрасъдство е риск,  но и прекалената предпазливост и страхливост още по-голям. Това е лично мое мнение.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 10:09 от tomeva

# 334
  • Отвъд алеята зад шкафа
Да разбирам ли, че няма срив на търсенето и цените, и все така се купуват имоти? Или чакаме зимата и все така гледаме какво е в САЩ?

# 335
Да разбирам ли, че няма срив на търсенето и цените, и все така се купуват имоти? Или чакаме зимата и все така гледаме какво е в САЩ?

Разбирай, че чакаме следващите 5 срещи на ЕЦБ

# 336
  • СИ

Само не схванах, какво очакваш да се случи за няколко месеца? Процесите в банковия сектор и недвижимите имоти се случват бавно и за един цикъл отиват няколко години.
Срив в цените на имотите едва ли ще има. Не и както си го представят някои хора, защото инфлацията в цял свят е висока. Лихвите по кредитите ще отиват нагоре, но плавно и полека. Банките не са луди, че да всяват паника с рязко вдигане на лихви.

# 337
Как ви звучи четиристаен в централно място в Хамбург с първоначална цена 100 000 евро? Естествено ще има наддаване.
Не се заблуждавай от такива обяви, това не е цена, а зарибявка за да дойдат повече хора на търга, нарочно се слагат смешни суми за привличане на вниманието.

# 338

Само не схванах, какво очакваш да се случи за няколко месеца? Процесите в банковия сектор и недвижимите имоти се случват бавно и за един цикъл отиват няколко години.
Срив в цените на имотите едва ли ще има. Не и както си го представят някои хора, защото инфлацията в цял свят е висока. Лихвите по кредитите ще отиват нагоре, но плавно и полека. Банките не са луди, че да всяват паника с рязко вдигане на лихви.

Те от ЕЦБ твърдяха, че инфлацията е временна и ще се върнат цените. Какво стана? После твърдяха, че увеличението на лихвите ще е плавно. Ами очаквам точно обратното на това, което казват. Иначе има много неясноти пред БГ - лихви, еврозона, така че средата на 2023 г ще стане ясно предполагам.

# 339
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ако се върнете да четете няколко месеца назад в темата, ще видите апокалиптичните прогнози, изказани от някои потребители, които бяха в доста краткосрочна перспектива - пукане на балона, срив на цените, хората щели да спрат да купуват, цитираше се какво било в САЩ, за лудите, дето си купували жилища в този момент, а пък умните чакали балонът да се спука, как 2008 г щяла да е нищо, в сравнение с този имотен балон....Та тогава ми доскуча темата и реших да дам време да се спука тоя балон и да вляза тогава и да им кажа "Ей, бяхте прави". Ама...явно още не са паднали цените, та ще го отложа потупването по рамото.

# 340
Ами тогава няма да се спука балонът, но и никой от вас няма да купува на пазарни цени. Така добре ли е 😀

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 13:39 от MaryPop

# 341
  • София
Това последното изобщо не го разбрах.

# 342
За пореден път моля да се изяснят термините. Какво се разбира под пукане на балон най-вече? За мен пукане на балон ще има при срив от 50% А с оглед на това, че тази година вече били скочили с 30% (някъде го четох) ако цените сега паднат с 10% или с 15% това е просто корекция. И 23% да паднат това е само връщане към нивата от началото на годината, а за балон слушам от поне 5 години.

Последна редакция: вт, 25 окт 2022, 12:40 от Черна станция

# 343
Никакви цени няма да падат, докато не се вдигнат лихвите. Нека да се вдигнат и тогава ще видим кое и с колко. Дотогава си стоим на същото положение.

# 344
На мен това ми звучи като свиване на предлагането на вторичния пазар, което ще доведе до спад на броя на сделките ( 45% надолу, както се каза), но поради възникналия дефицит не би трябвало да има голям спад на цените.
Спад на цените има, аз бях давал примери наскоро - дали това е само началото, тепърва ще видим:

Това намаляване на предлагането е симетрично, защото всеки човек, който си предлага къщата за продан, първо си е харесал друга за закупуване. Инак бездомен не се седи. Така че ако той е изпаднал от предлагането, причината е, че е изпаднал преди това и от търсенето.
Но наистина - различен пазар. В САЩ наемите са доста високи и не винаги е лесна дилемата "да купя дом или да живея под наем". Докато в София например, в момента аз ако търсех къде да живея, без замисляне бих избрал да давам там по няколкостотин евро месечно, отколкото 150-200к накуп, дето не се знае след време дали ще можеш и 100к да си върнеш (ако цените паднат до предишното си ниво, което не е изключено).
Нека да видим и с колко са се вдигнали цените в някои от по-желаните дестинации:
https://www.redfin.com/us-housing-market

Общи условия

Активация на акаунт