Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 166
  • 743
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Моля за съвет! Брат ми има апартамент в кооперация на доста хубаво място в Манастирски ливади/ този квартал за мен е кошмар, но наистина на фона е на хубаво място/
Много голям двустаен.. със склад, южен топъл, на хубав етаж и вътрешно паркомясто.. и до тук за плюсовете.
Брат ми живее извън страната и съм отиризирана да преценя какво да правя с апартамента.
Сградата е на 15 години и още няма акт 16, но доколкото знам съседите уж действат по въпроса. За мен ще е много трудно да стане, но и не разбирам от това. Сградата си е населена, хората живеят от много години там, защото явно и нямат друг избор, нищо че са на промишлен ток.
Достъп до въпросните вътрешни паркоместа няма.
Брат ми ме съветва да го продавам, аз не знам някой би ли купил такъв апартмент, макар че е ясно че ще е на по- ниска цена.. и факт хората си живеят в кооперацията, та явно може.
Ако изчакам и след година- две излезе акт 16 ще е повече пари, но имам само бегативни емоции и не искам повече да се занимавам с това.
Как бихте постъпили. Може да съм пропуснала да дам някаква информация.
Пак казвам че за двустаен е много хубав.. Към 65-70кв чиста площ е..Предвид двустайните кутийки, които се предлагат сега на пзара е страхотен.
Бихте ли купили такъв апартамент, ако цената е по- ниска..

редактирам се по повод акт 16, че реално явно действат след като стартираха от Акт 13 и постепенно се взимаха необходимите документи
Аз бих го продала, сега. И аз не милея за този квартал. Но предвид икономическата ситуация и това, че не се знае какво и кога ще се случи с пазара на имоти, го пускам веднага. Особено, ако имате в какво да вложите парите, не го мислете.

# 286
  • Бургас
Бих продала, ако ми трябват пари, но не бих купила без акт 16.
Имам приятелка с жилище, строено през 90-те, оттогава няма акт 16. Делят си така по някакъв невероятен начин, защото и партиди нямат. Заради безумни сметки и защото уж все някой се занимава, а резултат никакъв, в момента се е изнесла при родителите си и се гъчкат там баби, родители, деца.
Та - докато не видя и не пипна акт 16 лично аз не бих купила такова жилище.

# 287
Има ли отлив на обяви. преди 2 седмици сякаш даваше повече резултати в имот.бг

ПП: Има ли разлика в цената - ако вече има проект за метро-лъч? Или вече е изтърван момента...или ще се вдигнат при откриването му след няколко години?

къде ще минава този метро-лъч?
Ако имате линк, с радост искам да прочета.

# 288
Има една приказка, че за всяко нещо се намира купувач при точната цена.  Та ако целта е да се отървете, тогава при достатъчно ниска цена все ще се намери купувач, но няма да е изгодна сделка.

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 18:49 от Черна станция

# 289
кажи на съседите, че го продаваш, без да обявяваш цена, може веднага да си намериш клиент
ако не си на зор, не продавай емоционално  и с тръшкането ‘няма акт 16’
може и да проима, а ако не, пак ще се намери кой да го купи като е голям, южен и хубав

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 19:42 от Herzen

# 290
Да, със съседите винаги е добър вариант. Те познават плюсовете и минусите и са свикнали със ситуацията и няма да се плашат, ако цената ги устройва.

# 291
Няма ли тука хора, които да мислят, че леко секторът е пред колапс. Другата седмица е срещата на ЕЦБ, и смятам, че яко ще ни почнат с лихвите от сега нататък.
А не бе, то това го говоря още от преди месеци, но тука веднага започваха едни филосовски изречения, че видиш ли откога слушали, че има балон и тези дето очаквали спукване на балона един вид са “ тъпи” и няма да го дочакат никога. Ами който е устискал да не си харчи парите по безумно скъпи жилища и то в България с хилядите ѝ неуредици, може вече да отвори шампанското. Буквално до 6 месеца започва якото пукане на балона в БГ. По другите страни вече започна. Знаем за Китай, знаем за САЩ, вчера гледах обявите в определени региони в Германия( хубави имам в предвид) и да ви кажа са излезнали доста обяви на имоти, предлагани от ЧСИ. Как ви звучи четиристаен в централно място в Хамбург с първоначална цена 100 000 евро? Естествено ще има наддаване. Това е Хамбург, все пак, а цена 100 000 евро?!? А в БГ в село горно нанадолнище къща 250 000 евро?!? OMG. Гледах и други региони, които следя отдавна, всяка седмица започнаха да се появяват къщи, предлагани от ЧСИ. Така че, очаквайте скоро и у нас.

# 292
Ами да, от месеци го говорите и още нищо няма. Всъщност от години се говори и да, все някога спад трябва да има според нормалните икономически цикли, но в момента няма такова нещо и не се знае кога е има и колко ще е спадът. Да не се окаже, че даже не покрива ръста от 2022 година.

# 293
Ами нали това ти казвам, вече започна процеса в други страни, скоро го очаквай и у нас. Какво не разбра?

# 294
Ми очаквам го, каквото такова. Но не очаквам кой знае какви пуканици, сривове и какво ли не.

# 295
  • София
То че застой ще има, ще има. Но - цените на всички материали (и най-вече на труда!) растат и не падат. Няма как новото строителство да бъде на по-ниска цена.

Тая титанична глуспост още колко пъти ще я напишете?
Една жена казала, че цените на всичко винаги само са нагоре, така ли?

Почвате да не се усещате вече какви глупости пишете! Ама наистина. Чак е дразнещо!
Или сте брокер, на който му е намаляла работа и почнахме с партенките???

Ето цената на араматурата за строителство за последните 5 години!
Цените не падали?!?! Спрете се с измишльотините и глупостите! Rage

Другата върховна глупост - цените в Китай, САЩ и т.н. нямало да ни повлияят Rage
Вие въобще знаете ли на коя планета се намирате? Като има криза в строителството
в най-големите икономики, тия строителни материали кой ще ги купува?
Съответно цените им дали ще растат, или ще намаляват, както показва графиката?
Или си мислите, че ние тука сме изолирани от световната икономика и процеси?

Да, ясно, че заради баснословните кражби тук нищо няма логика, включително пазара на имоти, ама все пак!!!

Последна редакция: нд, 23 окт 2022, 21:11 от mitkomitashki

# 296
  • Бургас
Цената на арматурата може и да пада. Ама Хасан и Юсуф искат вече надник с 50-100 процента по-висок от преди няколко месеца, щото иначе ша бягат у Германия. Инженери, архитекти и проектанти също искат по-голям хонорар, че осигурителния праг скача. Както и офис девойките, които въртят документацията. А дизелът междувременно стигна 3.50 лв.
А че някои хора нямате грам връзка с реалността и смятате, че един строеж е само арматура и тухли, го виждаме отдавна. Ама дано да си прав, че да пуснат строителите по два апартамента за лев, че да си ги купя евтино.

# 297
  • София
Жалко, че винаги врачуващите срива нямат нищо за продаване, ни пури, ни хотел. Иначе аз съм винаги фен да си купя, ако продават по-евтинко, за да заобиколят срива.  JoySunglasses

Това е все едно да скандираш на състезания, а да "нямаш кон в залагането". Не го разбирам това "фенстване".

# 298
  • София
Цената на арматурата може и да пада. Ама Хасан и Юсуф искат вече надник с 50-100 процента по-висок от преди няколко месеца, щото иначе ша бягат у Германия. Инженери, архитекти и проектанти също искат по-голям хонорар, че осигурителния праг скача. Както и офис девойките, които въртят документацията. А дизелът междувременно стигна 3.50 лв.
А че някои хора нямате грам връзка с реалността и смятате, че един строеж е само арматура и тухли, го виждаме отдавна. Ама дано да си прав, че да пуснат строителите по два апартамента за лев, че да си ги купя евтино.

Айде почваме да носим от 1000 кладенеца вода...
Горе бяха посочени строителни материали, сега не били те.
Само да кажа, че 2007-2008 година всички строители, брокери и проектанти пак взимаха много, избираха си работата, отказваха обекти и т.н.
После 100-200 000 такива останаха без работа и бързо си промениха мнението.

Ама както и да е. Хасан и Юсуф определят пазара явно...

# 299
Жалко, че винаги врачуващите срива нямат нищо за продаване, ни пури, ни хотел. Иначе аз съм винаги фен да си купя, ако продават по-евтинко, за да заобиколят срива.  JoySunglasses

Това е все едно да скандираш на състезания, а да "нямаш кон в залагането". Не го разбирам това "фенстване".
Няма да продаваме ние “врачуващите”, щото сме си направили сметката. Ще продават тези дето се набутаха с кредити през последните 2 години и въобще не помислиха ако се вдигне лихвата как ще ги плащат. При константна заплата - двойна вноска, двойна сума за осигуряване на хранителните нужди на семейството, двойна сума за гориво на месец и въобще всичко двойно. Така че, споко ще има да купувате, няма да са по левче, но няма да са и по 1200-2000 евро квадрата в големите градове. Предполагам, че цената ще се завърне към 800 евро квадрата( или 600 евро, зависи от мястото).Няма нужда да си много умен, за да знаеш, че каквато и рецесия да дойде, никой имот няма да струва левче( освен ако не се е блъснала бомба в него, тогава може и левче да стане). Така че, не използвайте този аргумент моля: “ апартамент за левче”, не подценявайте толкова читателите във форума.

Общи условия

Активация на акаунт