Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 31 994
  • 743
  •   1
Отговори
# 45
Аз не разбирам, хем хората купуват имоти, за да не държат пари в банка, че няма доходност, хем банките с рекордни суми пари в депозити.. откъде извират тез пари Grinning

Кредита на един е депозит на друг. При кредит банката печата пари от нищото и ги дава на някой, той купува нещо и парите отиват надепозит при друг. Стана ли ясно?

# 46
Многото пари са от спестявания, бедният се стиска и събира да има. Други пък явно имат прекалено много от сиви сделки. Имаше разбивка на депозитите преди време, не помня в тази тема или в някоя от производните и, болшинството бяха някакви дребни суми до 10000 лв максимум, а големите пари бяха в единици.

# 47
Тея с много пари от сиви сделки не ги държат сигурно на депозит, какво ще попълнят за произход на средства като внесат голяма сума?

# 48
Е как, спестявания от закуски Simple Smile

# 49
В края на полугодието за 2022 г. само депозитите в банковата ни система достигнаха 122 млрд. лева.
Това включва ли фирмените сметки? Щото дава огромна разлика.

# 50
Имаше някаква статия, че половината сделки с имоти в София били с готови пари, а не с ипотека. Това е доста сериозен процент, явно някак си се събират тези пари. Също така бях чела по-напред, че продавачите се мръщели на хора с кредит и не разбирам защо?  Нали на предварителен договор си вземат 10%, после купувачът, ако нещо стане и не получи кредит, ще духа супата, а продавачът ще си има имота +10% задържано капаро.
Не става дума за сенчести сделки, а че банката дава кредит при най-малко подписан нотариален договор и Акт 14 или Акт 15. А строителните фирми имат различни практики, някои не искат да ти продават нотариално преди Акт 15, защото това означава да се налага и ти, като собственик, да им подписваш документите за получаване на Акт 14 или Акт 15 съответно. За какво им е такъв таралеж в гащите/имам предвид потенциален проблемен клиент, който си е наумил да им извива ръцете, и да не подпише акта за цялата сграда? / Най-безпроблемно е ако си с пари в брой, и те уговорят без нотариално прехвърляне до Акт 15. Вероятно има и други съображения, примерно че ако ти го прехвърлят на Акт 15, то вече не е груб строеж, а си е апартамент, и данъците, които трябва да се плащат, са 15 000 лв в повече, отколкото ако ти го прехвърлят преди. Вероятно има и други логични причини, но при всички случаи, ако си с банка имаш условия, които са изпълними. Но пък ще струват повече пари или риск. Това е, което аз знам.

О, това ясно, ама аз имах предвид продавачи на старо, тоест на жилища с А16, че не искат купувачи с кредит.

# 51
Кредита на един е депозит на друг. При кредит банката печата пари от нищото и ги дава на някой, той купува нещо и парите отиват надепозит при друг. Стана ли ясно?
Не е баш така. Само централната банка създава пари "от въздуха", а търговските банки създават от съществуващите пари нови, но на всяка стъпка отделят МЗР (минимални задължителни резерви), които централната банка им определя.
Примерно банковата система започва с 1000 лева депозити. От тях, ако МЗР са 10%, трябва да внесе 100 в ЦБ и може да отпусне 900 лева кредити. Каквото се купи с кредитите, сумата отива по сметка на продавача като нов депозит, и от тези 900 лева банките пак заделят 10% (90 лв) и могат да отпуснат нови кредити за 810. И така нататък. Общата сума на парите, създадени по тази схема е 1/R (% МЗР), в случая 10,000 лв. Ако ЦБ иска да "нагорещи" икономиката, може да намали процента, а ако иска да я "охлади" - може да го вдигне.
Примерно ако го вдигне от 10% на 15%, широките пари ще станат от 10,000 лв само на 6,667 лв. А ако го намали на 5%, могат да станат 20,000 лв.
Отделно има и стрес-тестове, Базел 1-2-3, % от доходите на кредитополучателя, който ЦБ може да изиска от търговските банки да съблюдават при отпускане на кредити, и много други лостове за регулиране.

Но няма смисъл да си чешем езиците. Тук гледам цари един оптимизъм, че лихвите нямало да се вдигат, а и да се вдигнели нямало да има голямо значение. Не знам как ви убягва тази проста математика, но ако ти се вдигне процента от 3% на 6% то лихвата, която ще плащаш ще стане двойна. На всеки 1000 лв главница преди на година си плащал 30, после ще плащаш 60. От това по-просто няма накъде (изключвам връщането на главницата). А до колко могат да се вдигнат лихвите - всеки сам да прогнозира. В Америка лихвите по 30-годишни ипотеки гонят 7%.

# 52
Сега гледах бтв, кредитен “експерт”, който си говори неговите фразички. Общо взето говорвт каквото пишеше в пуснатата статия. Но кредитния експерт изключително много заблуждава, защото той направоси остава без гляб в идните години. Всяко второ изречение му е свързано с теглене нанов кредит или рефинансиране.

# 53
Лихвата ако скочи от 30 на 60 лв, това няма да събори платеца.

# 54
Сега гледах бтв, кредитен “експерт”, който си говори неговите фразички. Общо взето говорвт каквото пишеше в пуснатата статия. Но кредитния експерт изключително много заблуждава, защото той направоси остава без гляб в идните години. Всяко второ изречение му е свързано с теглене нанов кредит или рефинансиране.
Общо взето, и ти нищо не каза.

# 55
Значи тук се говори за някаква смукачка на пари, защото много били. Значи за момента световното имущество се било смалило вече с няакакви проценти , забравих ги мога да търся , което било равно на смаляването 2008 , обаче ще продължават защото е малко. Това вчера го чух по новините.

# 56

Кредит се тегли, ако трябва и тогава един експерт може да ти спести пари.
Също и рефинансиране може да спести пари, ако кредитополучателят не е гледал какво подписва и как му се изчислява лихвата.

# 57
И с брокерите е така ама си ги плюем без проблем.

# 58
И с брокерите е така ама си ги плюем без проблем.

Плюем ги, защото играят за двете страни и прилагат други непочтени практики.

# 59
Скрит текст:
Имаше някаква статия, че половината сделки с имоти в София били с готови пари, а не с ипотека. Това е доста сериозен процент, явно някак си се събират тези пари. Също така бях чела по-напред, че продавачите се мръщели на хора с кредит и не разбирам защо?  Нали на предварителен договор си вземат 10%, после купувачът, ако нещо стане и не получи кредит, ще духа супата, а продавачът ще си има имота +10% задържано капаро.
Не става дума за сенчести сделки, а че банката дава кредит при най-малко подписан нотариален договор и Акт 14 или Акт 15. А строителните фирми имат различни практики, някои не искат да ти продават нотариално преди Акт 15, защото това означава да се налага и ти, като собственик, да им подписваш документите за получаване на Акт 14 или Акт 15 съответно. За какво им е такъв таралеж в гащите/имам предвид потенциален проблемен клиент, който си е наумил да им извива ръцете, и да не подпише акта за цялата сграда? / Най-безпроблемно е ако си с пари в брой, и те уговорят без нотариално прехвърляне до Акт 15. Вероятно има и други съображения, примерно че ако ти го прехвърлят на Акт 15, то вече не е груб строеж, а си е апартамент, и данъците, които трябва да се плащат, са 15 000 лв в повече, отколкото ако ти го прехвърлят преди. Вероятно има и други логични причини, но при всички случаи, ако си с банка имаш условия, които са изпълними. Но пък ще струват повече пари или риск. Това е, което аз знам.
О, това ясно, ама аз имах предвид продавачи на старо, тоест на жилища с А16, че не искат купувачи с кредит.
Странно, защо се плашат от купувачи с кредит? Освен ако се притесняват, че банката ще рови много за нередности с имота.

Общи условия

Активация на акаунт