Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 006
  • 743
  •   1
Отговори
# 60
  • Бургас
В масовия класически случай - защото са прости, не им се занимава с документация, искат да Земат кеша и да бегат.
Няма нищо по-чисто от покупка, в която участва банка.
Едно физическо лице, което продава имот, няма абсолютно никакъв риск. А документите, които ще извади, са същите, които ще му трябват и за сделката.

# 61
Защото си представят, че сделката с кеш ще стане по-бързо според мен. Но то докато намериш някой с кеш общо взето минава толкова време колкото би минало банката да отпусне кредит. Той купувача с кеша не се появява магически един ден след като си пуснал обявата. Да не говорим ако не си си оправил всички документи и сметки предварително, пак вземе да мине около един месец, докато се случи сделката. Сигурно също се притесняват, че има шанс банката в крайна сметка да не отпусне кредита и това ще е загуба на време, защото трябва да почваш търсенето на купувач и чакането отначало. Но не знам, не виждам защо ако не си супер на зор да продаваш на момента, ти пречи да изчакаш месец-два.

# 62
Няколко обяви, които следя имат лек спад на цените с 1000-2000 евро. Става въпрос за СС двустайни до 120к евро. Може и да е трик, за да им излиза обявата по-напред в сайтовете.

# 63
Скрит текст:
Имаше някаква статия, че половината сделки с имоти в София били с готови пари, а не с ипотека. Това е доста сериозен процент, явно някак си се събират тези пари. Също така бях чела по-напред, че продавачите се мръщели на хора с кредит и не разбирам защо?  Нали на предварителен договор си вземат 10%, после купувачът, ако нещо стане и не получи кредит, ще духа супата, а продавачът ще си има имота +10% задържано капаро.
Не става дума за сенчести сделки, а че банката дава кредит при най-малко подписан нотариален договор и Акт 14 или Акт 15. А строителните фирми имат различни практики, някои не искат да ти продават нотариално преди Акт 15, защото това означава да се налага и ти, като собственик, да им подписваш документите за получаване на Акт 14 или Акт 15 съответно. За какво им е такъв таралеж в гащите/имам предвид потенциален проблемен клиент, който си е наумил да им извива ръцете, и да не подпише акта за цялата сграда? / Най-безпроблемно е ако си с пари в брой, и те уговорят без нотариално прехвърляне до Акт 15. Вероятно има и други съображения, примерно че ако ти го прехвърлят на Акт 15, то вече не е груб строеж, а си е апартамент, и данъците, които трябва да се плащат, са 15 000 лв в повече, отколкото ако ти го прехвърлят преди. Вероятно има и други логични причини, но при всички случаи, ако си с банка имаш условия, които са изпълними. Но пък ще струват повече пари или риск. Това е, което аз знам.
О, това ясно, ама аз имах предвид продавачи на старо, тоест на жилища с А16, че не искат купувачи с кредит.
Странно, защо се плашат от купувачи с кредит? Освен ако се притесняват, че банката ще рови много за нередности с имота.

Според мен причината е същата, поради която огромна част от българите смятат, че ако им санират панелката по програма на ЕС, ще им вземат апартамента. Причината е липса на поне елементарно критично мислене.

# 64
Имаше някаква статия, че половината сделки с имоти в София били с готови пари, а не с ипотека. Това е доста сериозен процент, явно някак си се събират тези пари.
Без да съм специалист и само от лични наблюдения съм останала с впечатление, че на тази генерация около и над 40 години въобще не им беше/ е трудно да си купят нещо с готови пари. По две баби с по два апартамента/ къща се осигуряват примерно две деца без проблем. Масово купилите си около мен нещо са с пари от продаден имот на прародители.

# 65
Една статия за къщи в строеж около София и цени.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2022/10/14/4402072_roiaci_po … _sofiia/#comments

# 66
Ние мислихме да живеем в новопостроена къща на 20 км от София.
Имахме парцел и романтични планове, но не случихме на строител.
Използвам случая да изразя огромното си недоволство от Фирма Евтин дом. За 3 години много лъжи и бездействие от тях. Когато им дадохме 90% от парите за къща по договр имахме само изгаден фундамент. Не искам да пиша против Евтин дом а да няма други разочаровани като нас.

# 67
Есенция на статия в Капитал:
Рояци по-евтини къщи са в строеж на запад от София
Новият хит е община Божурище с доскоро неизвестните села Гурмазово, Хераково и Пожарево. А цените на къщите там гравитират около 200 хил. евро.
https://www.capital.bg/biznes/imoti/2022/10/14/4402072_roiaci_po … _zapad_ot_sofiia/

# 68
Ами за да гравитират така цените трябва селата да ги направят хит. Ако не ги направят хит никой няма да се занимава с глупости.

# 69
Освен ако не посторят дискотека във всяко село, няма да вървят толкова къщи 😁

# 70
По принцип западната и северната част на София са подценявани и има накъде да се работи в посока изграждане на примамлива инфраструктура, офис сгради, търговски центрове.

# 71
  • София
Цитат
Предвид наближаването или вече покачването на лихвените %...

Към какъв тип жилище трябва да се насоча ако искам :
- един балкон (неостъклен), не мисля че ще мога да се простя с него. не съм живял без.
- голяма стая (поне 16кв.м - за домашно кино, трениране...) и кът/място за готвене ;
Опционално:
- отделна спалня;
- ако има два излаза ще е огромен плюс (това ми е "климатика") също и парно/ТЕЦ.

Живял съм само в панел, та и предвид цените, май ще се огранича с панелен... най-много до ЕПК (нали са по-функционални, особено в маломерните). Идеален вариант - стар стил двустаен, тухла, но при едностаен възможно ли е горните изисквания (т.е. ако се спра на под 40- 55кв.м) но в хубав квартал?

Скрит текст:
Ерген, с ограничени финансови възможности, имам опция за първоначална вноска (предстояща продажба на наследствен имот) и почнах да си мечтая Simple Smile
Като район, май към южните ще е пак... (според бюджета ще гледам да е наблизо до парк или бъдеща метростанция).
Гледам някои оферти за тотален ремонт /даже и снимки са посмяли да сложат, други не/ - но честно - не бих си представял да живея в такъв - едва ли ремонта ще го "оправи". Други (в моя квартакл) вече няколко месеца се продават - предполагам има съседски проблем или ? От това най-се опасявам...кофти пушач или мизерник/ци, музика...
 даже се замислям дали да не включа и последните етажи в търсенето.
Кога са минали 2 седмици...и нова тема Open Mouth
Гледам и гарсионери (с балкони, 45м2), но има ли квартали без такива?
 - да кажем Дианабад, Г. Делчев в момента гледам и за двустайните (цените им) едвам се закачам, и то за най-евтините (тези за тотален ремонт не ги броя), но там предполагам пак има някаква причина, до 1900-2000Е (макс 2100Е/м2) гледам.
 последен етаж също отпада - четох в тема за парно и топла вода и нещо не ме изкефи, отделно климатиците ги избягвам дори и зимата.

Офт. - до колко години смятате за рентабилен кредита 25, 30 или повече... ако тавана е до пенсионна - значи имам 26г... Може би трябва да мина пак през някоя банка (обновиха ми заплатата, но след НГ не знам как ще са бонусите) или някоя агенция.
Да кажем, жилище до 210 000лв ( кредит 170 000лв) ако е 50:50 дълг доход., 30г. Или да търся друг вариант за работа/доходност (но още 6 мес. забавяне)
Предстои ни продажба на "общ" 3-стаен апартамент (1800-1900Е м2 вървят в моя район подобни имоти).
Цитат
Herzen - Ентусиаст# 57  02 окт. 2022,
Starrydream, в твоя квартал продават няколко с неуредени документи, в единия има баба с пожизнено ползване, но не го обявяват дори на оглед
търси нещо поносимо за живеене, тотален ремонт струва половин апартамент
много е хубаво на последен етаж, покрив рядко тече, ако терасите са ти покрив на съседите отдолу тъчът е почти неизбежен
Да, обяви без снимки и коптори изобщо не ги мисля.

Цитат
pinko -   Starrydream- човек се разпростира според парите с които разполага..то е и водещо!
на следващо място - има ли къде да живее  5-6 месеца след като купи / и да е НС и да е СС - коптор/ все тая.
Е, да. Затова и не гледам в Лозенец или Изгрев. Simple Smile Има, в дядовата ръкавичка... успокоявам се че парите ще отидат в самоучастието. надява мсе да са 5-6 месеца Relaxed

Малко статистика на която попаднах:
   -   Промени в ценовите нива на имотите в гр. София за периода от 20.03.2020 г. до
30.09.2022 г.

Последна редакция: нд, 16 окт 2022, 13:38 от Starrydream

# 72
  • Бургас
Моят съвет към теб е следният: мини първо през банката, през която си получаваш заплатата. В твоята банка, която те познава, знае движение по сметки и т.н. винаги има шанс да получиш по-добри условия.
Лично аз винаги съм предпочитала максимално дълъг срок на кредита при първоначалното му отпускане, за да може вноската да не се усеща. Оттам-нататък процедирам така - спестяване и предсрочно погасяване на главница през определени периоди, да кажем веднъж в годината. Ако ми паднат пари отнякъде - напр. както в твоя случай очакваш да продадете, пак можеш да използваш сумата за предсрочно погасяване
 Периода го оставям същия. Така кредит, отпуснат за 30 г., погасих за 10.
Но много зависи какви са ти доходите, каква финансова дисциплина и самодисциплина имаш, имаш ли други източници освен заплатата и т.н.

# 73
Само да ви кажа, че сега при покачващи се лихви, при по-дългите срокове на ипотечните кредити, месечните вноски ще растат с по-голям %. Тоест, ако теглите 10-год кредит, при едно и също покачване на лихвата примерно от 3 на 6%, ипотечната вноска за 10-год кредит ще скочи с 20%, за 20-год с 30%, за 30-год с 40%, приблизително. Тъй че и това вземете под внимание

# 74
Лихвата ако скочи от 30 на 60 лв, това няма да събори платеца.

На всеки 1000 лв от кредита! Това не е телевизор, че с 1000 лв. да си купиш имот.
Ако си взел примерно 150к евро кредит, плащаш лихва 150х30= 4500 евро годишно преди, и 9000 евро годишно след евентуално вдигане на лихвите. Тоест, ще ти се вдигне лихвата с 4500 евро на година или почти 400 евро на месец.

Точно това става в момента във всички държави, в които лихвите са плаващи, например в Англия:
https://www.thetimes.co.uk/article/mortgage-bills-to-rise-proper … -latest-ftvx8wtjq
На средния лондончанин с ипотека вноската ще му се вдигне с 5,500 паунда годишно или 4-500 месечно:

В САЩ са по-добре, защото там имат вариант за фиксирана лихва и повечето хора теглят такива ипотеки. Само че пък те са заключени в сегашното си жилище и ако искат да го продадат и да купят ново имат двоен удар: (1) новата ипотека ще им е на 7% вместо 2-3% (тоест двойно по-високи вноски), и (2) цената на старата къща е паднала, защото новите купувачи не могат да си позволят високи вноски заради по-високите лихви.
В някои региони (Калифорния особено) имотите са паднали с 10-15% последните няколко месеца:

Много хора смятат, че това е само началото - ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт