Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 031
  • 743
  •   1
Отговори
# 615
Освен това припомням, че сме в тема за НИ, а не в технологична такава. В технологичните теми е нормално да се говори за инвестиции в акции, а в темите за НИ за инвестиции в  имоти. Аз в момента освен в имоти започнах да инвестирам и в SP 500, и в Тесла. Паднаха доста през последната година и е време за влизане.
Не е време хич за влизане, ама си прав, че не е по темата.
НИ обаче са такава стока, че няма как да се ориентираш ще се качват ли, ще падат ли, без да следиш макро-рамката. Която включва и лихви, и БВП, и демография, и какво става в другите държави, и много други неща.
А повечето хора това ги интересува - добър момент за покупка ли е, за продажба ли е, накъде ще вървят цените? Иначе кой квартал е по-добър си има отделна тема, наистина там не бих писал за лихви, безработица или подобни фактори.

# 616
BadKarma, брагодаря за отговорите!

Двата пазара са различни и защото при имотния, далеч не всичко е инвестиция в имоти, напротив тук имаме огромен брой участници, които купуват собствено жилище. А, когато става въпрос за дом, "бизнесът" , търсенето най-най-изгодна сделка в най-добрия момент, много често остава на заден план. Разбираемо е това.

Това не е вярно. Ако беше така имоти щяхадасе купуват равномерно през годините. А не както последните 2г айде юруш всички на пазара. Не мога да повярвам, че всички сасе присетили изведнъж че имат нужда.

Крис и каква е логиката при 2.5% фиксирана лихва имотите всащ да паднат? Simple Smile

Последна редакция: пт, 04 ное 2022, 19:40 от Gogo1979

# 617
  • Бургас
HappyHeartbeat, само в кучешката тема пиша Simple Smile Акциите не са ми на сърце, опитвала съм, не е моето.
Имам страст към имотите и ремонтите, къде инвестиция, къде хоби. Интересни са ми, следя пазара от много години. Пък и не винаги е било с инвестиционна цел - първо за лично ползване, после промяна в житейски обстоятелства... Но много ми станаха имотите, ще диверсифицирам, но не в акции.

# 618
Който е рефинансирал 2021 г. на 2.5% сега няма да мърда от къщата си, защото ха е продал, ха е се нахендрил на 7% и нагоре. И си седи така: Пълно е с подобни миймове в Туитър.
От Туитър ли си вземаш инвестиционните съвети? Satisfied Тия мемета обаче не споменават, че 30-годишните ипотеки със застопорена лихва са изключително малко, нито че повечето хора не живеят 30г в един и същи имот, което значи промяна на ипотеката, така че тези дето ще се кефят на пачките от картинките ще са дори още по-малко.

# 619
Мен ли визираш Гого оня с ателието, за инфо над мен съседката обяви едностайно ателие от 48 кв на цена 85000 евро тоест 1800 е квадрата на шпакловка, замазка, следих рекламата, за по малко от месец изчезна обявата, продали са го. Та говорете си вие за спад и пукане на балона, не пречите Grinning

# 620
Ти пък, Да не си единствения с ателие?
А ти ще продаваш ли?

# 621
Макар и да има почти 100% горница за 2 години  няма да продавам, това са пасивни доходи за цял живот от наеми

# 622
  • София, Bulgaria
BadKarma, брагодаря за отговорите!

Двата пазара са различни и защото при имотния, далеч не всичко е инвестиция в имоти, напротив тук имаме огромен брой участници, които купуват собствено жилище. А, когато става въпрос за дом, "бизнесът" , търсенето най-най-изгодна сделка в най-добрия момент, много често остава на заден план. Разбираемо е това.

Това не е вярно. Ако беше така имоти щяхадасе купуват равномерно през годините. А не както последните 2г айде юруш всички на пазара. Не мога да повярвам, че всички сасе присетили изведнъж че имат нужда.

Крис и каква е логиката при 2.5% фиксирана лихва имотите всащ да паднат? Simple Smile

Гого, заблуждаваш се. Благоприятни условия, като ниски лихви/демек достъпни пари/ добри заплати са благоприятни за всеки, а пандемията беше катализатора. Едно е да се прибираш в къщи за 2-3 часа вечер и да спиш, друго е 24/7 цялото семейство малко или голямо. Хората тръгнаха да се разширяват. Много се писа и потвърждавам последните 2 години се купуваха най-много големи апартаменти, 3-ст...4-ст, къщи в София, къщи около София според бюджета. Когато хората сменят жилище по-малко за по-голямо, често не продават малко, а го остават под наем. Наемът помага за ипотеката на голямото.
 Инвеститорите купуват 2-ст апартаменти, едностайни т.е. малки жилища. И в голямата си част с налични средства или ако ще вземе кредит, то е за малка сума 50% и под 50%.  Купуват ново строителство, разбира се има и такива с опит с ремонтите. Те са отиграли схемата многократно и купуват всичко тотал щета, ремонтират, продават. Прибират разликата от парите и следващия обект. Другият тип са тези, на които им казвам, че си "вървят със строителя". Купуват още на проект или съвсем в началото, естествено кеш и след акт 14 или акт 16 продават. При възходящ пазар, какъвто е последните  8 години се прави доста добра разлика. Те един вид финансират и строителя. Често може да платят частично и няколко апартамента. Може и да си оставят 1 имот за под наем, но не им в това в схемата. По-скоро докато им дотрябват пари да го продадат и то още по-скъпо, пазарът е възходящ, нямат загуба.
Аз мисля, че на целия фон, имоти с цел да се дават под наем, купени с кредит са малко. Логично е да е така, щом взема кредит, значи няма достатъчно кеш, а със заплата колко ипотечни кредита можеш да вземеш... ???
Познавам хора с по 4-5-8 апартамента, които дават под наем, но те са купувани за период от 10 г. и повече години и не са с кредит или ако има кредит, то той е подпомагащ.
Това е положението за миналите години, а за годините напред ще видим те първа. Но не са инвеститорите тези, заради които са се вдигнали цените.

Аз работя на пазара от 2007 г., демек предната криза мина през мен. Хората, които закъсаха, не бяха тези с имоти под наем, защото наемът си вървеше повече от всякога/ за София говоря/. Кризата накара много хора да дойдат в София да търсят работа и да оцеляват, съответно и трябваше някъде да живеят. Основната мотивация за продавача беше финансова, липса на доходи, фалити на фирми. Хора останали трайно без работа, най-често с малък или среден  бизнес. Междуфирмената задлъжнялост беше станала много голяма. Такива хора трудно се преструктурират. Има хора, които не са предприемчиви, не виждат картинката, живеят в заблуда, че еййй...сега и още 4-5 месеца нещата ще се оправят, само че не се оправят. Имам приятел, който в онези години до към 2014, много имоти купи от ЧСИ, говорила съм с него, повечето са били семейни жилища. Данните на банките за 2011 г. бяха, че лошите кредите за достигнали 13,5%, тук влизат и такива, който са под наблюдение, преструктурирани кредити.
Много тегави сделки сме имали онези години, човешки драми имаше.  По-късно бях много щастлива, че може и да минаха 5-6 години,  но почти всички от тогавашните ми финансово затруднени клиенти  си стъпиха на крака. Теглиха една м...йна и на апартаментчето и на банката и на световната криза и издрапаха.  И не само, че издрапаха, но и са много по-добре от преди.
Аз съм оптимист и като един гърмян заек вярвам, че човек се учи и оцелява.

Последна редакция: сб, 05 ное 2022, 09:21 от tomeva

# 623
  • Sofia
Ще е много полезно в темата да се коментира само инвестиция в имоти, защото за потребителите, които търсим тази информация, всичко останало е чист спам. Понякога се чудя дали не пишат инвестиционни посредници тук, че така настойчиво ни натрапват други теми.

Аз продължавам да се интересувам от Банско по следната причина - търся планински имот за себе си, където да отивам за 1-2 месеца в годината на почивка и да си го направя моето място. Не ми е зор да купувам, особено сега, наблюдавам пазара и се чудя дали в Банско все още има доста английски собственици или разпродадоха след Брекзит? В Англия нещата не са добре икономически и за банковите заеми и допускам, че доста имоти биха излезли на пазара, ако изобщо са останали такива собственици.

И също - дали все още imot.bg е сайтът, обединяващ всички оферти или вече се търси по други сайтове?

# 624
Аз мисля, че на целия фон, имоти с цел да се дават под наем, купени с кредит са малко. Логично е да е така, щом взема кредит, значи няма достатъчно кеш, а със заплата колко ипотечни кредита можеш да вземеш... ???
Защо да е логично, по света е много голям бизнес с дохода от наемите да си изплащаш ипотеките за следващия имот. Банката просто иска да докажеш редовен доход, не заплата, може да си фирма и да имаш приходи, пак се брои. Все пак пазарът не го движат само частни лица на заплата:wink:

# 625
Напълно подкрепям NBM. Тук сме в тема, касаеща имоти в България. Инвестиции в други финансови инструменти е добре да се обсъждат в съответната тема.

# 626
Масовото продаване на англичаните в Банско беше 2010-2012.
Аз бих следила местните агенции за обяви.

# 627
Като сте тук в темата, може да пишете ит време навреме по темата. Иначе старите муцуни си дъвчат едно и също, защото няма какво друго. Не е коректно само да консумират някои хора информация, че и да се оплакват, че не било по темата. Ами пишете вие, споделете гледна точка, нещо ново, за да се разчупи разговора от обичайните спорове.

# 628
"Очаквам плавно повишение на лихвите и задържане цената на НИ за следващите 6-12 месеца .След което цените отново ще тръгнат умерено нагоре..."
Р.Гълъбинов, икономически анализатор ...

# 629
Цитат
Румен Гълъбинов пък откровено показа листа, на който пише, че коефициентът му на интелигентост е 90. Средното за България ниво на интелигентност е 100.
https://nova.bg/news/view/2016/10/08/161272/%D0%B7%D0%B0%D1%82%D … 0%BD%D0%BE%D0%B2/

Анализатор и пишман кандидат президент, та дрънка. И с тоя жалък резултат обаче сигурно пак би изкарал повече от инвеститорчетата в тая тема.

Общи условия

Активация на акаунт