Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 31 972
  • 743
  •   1
Отговори
# 15
Напълно подкрепям GerKa99, че плюсовете на апартамента са само по-ниските разходи и по-лесната поддръжка. Но все пак - ако къщата е в село около София/Пловдив/Варна с идеята да бъхтиш всеки ден до офиса и обратно и да разнасяш ежедневно две деца по училищата в града - по-добре апартамент.

По-ниски разходи и по-лесна поддръжка. Да, това са единствените плюсове. Всеки знае, че възможностите за образование, транспорт, социални и културни дейности, хранене и пиене, спорт, достъп до технологии, медицинско обслужване итн са много по-развити в селата в община Нови Искър, сравнено с големия град.

Не го мисли толкова. Млади семейства на по средно 30 г., с 2 малки деца, няма да имат пари за къща за 400 000 евра. Така че, не го мисли толкова. Тези пари ще ги имат основно хората 45+, чийто деца са поотраснали

Е и? На 45 живота свършва ли? Има една фейсбук група "на село с децата" или нещо подобно. Еми 95% от постовете там са как са си сварили лютеница и са направили оцет от изпопадалите ябълки. Не съм фен.

# 16
Една статийка Wink нали е петъчно Simple Smile

"Банки изненадаха стари клиенти с двоен скок на лихвите по ипотеки"

https://www.segabg.com/hot/category-economy/banki-iznenadaha-sta … ihvite-po-ipoteki

# 17
  • София, Bulgaria
Хората са различни и всеки си изгражда негов живот.
И аз се чудя, защо непрекъснато се коментират, хора купили имоти с цел инвестиция, а не за лично ползване, като те въобще не са такъв %, че да са определящ фактор на пазара. Още повече пък купили 2..3..5 апартамента и всичките с кредити.
И виждаш ли, колко яко ще стане сега, като се качат лихвите...направо 20% ще станат. Нека им е, така им се пада на гадните инвеститорчета.
Хора, гледайте себе си. А противниците на кредити да не вземат и готово. Никой не ги кара на сила.
И с 10 000 лв месечен доход да е семейството пак не може да събере за апартамент без кредит, да не говорим за масовия случай с много по-малък семеен бюджет. На някой им помагат родителите, което супер или продават наследствени имоти и така. Помощ си е. Помощ, ама защото някой друг прародител на времето е купувал и както излиза много често и той някога с кредит от ДСК.

# 18
Имаше някаква статия, че половината сделки с имоти в София били с готови пари, а не с ипотека. Това е доста сериозен процент, явно някак си се събират тези пари. Също така бях чела по-напред, че продавачите се мръщели на хора с кредит и не разбирам защо?  Нали на предварителен договор си вземат 10%, после купувачът, ако нещо стане и не получи кредит, ще духа супата, а продавачът ще си има имота +10% задържано капаро. Единствено според мен от банки бягат търсещите някаква сенчеста сделка. Ма ей на, явно половината пазар се движи от готови пари.

# 19
  • СИ

https://www.segabg.com/hot/category-economy/banki-iznenadaha-sta … ihvite-po-ipoteki

Ох-х-х  котьо-о-о...!      Smile
Цитат от статията: Потребител се оплаква, че "Уникредит Булбанк", без да го уведоми, е увеличила този месец лихвата на ипотеката му в евро от 2.9% на 5.16% - ръстът е почти двоен.

И това е само началото...

# 20
те увеличиха и много такси за услуги.

# 21

Цитат от статията: Потребител се оплаква, че "Уникредит Булбанк", без да го уведоми, е увеличила този месец лихвата на ипотеката му в евро от 2.9% на 5.16% - ръстът е почти двоен.

И защо е това злорадство? А статията е малко в стил: една жена на пазара ми каза.

# 22
Не съм съгласен с Томева. Неса много купуващите за лично ползване. Как изведнъж 2020-2022 всички решиха далупуват за лично ползване? Защо не купуваха предните години, когсто цените бяха по-добри? Покупките последните 2г се сължат наниски лихви, страх и спекула, и да кажем към 20-30% от нуждаещи се за лично ползване.
За стстията какво да кажа? Аз се изненадвам как има изненадани. То се очакваше вдигане, а кредитните експерти винаги ще казват, че нас ще ни подмине, защото те от товаси изкарват хляба.

# 23

Може би с нетърпение очаквате някой да ви продаде евтино и качествено жилище, но дори и така да е злобното изказване е нездравословно

# 24
  • София, Bulgaria
Имаше някаква статия, че половината сделки с имоти в София били с готови пари, а не с ипотека. Това е доста сериозен процент, явно някак си се събират тези пари. Също така бях чела по-напред, че продавачите се мръщели на хора с кредит и не разбирам защо?  Нали на предварителен договор си вземат 10%, после купувачът, ако нещо стане и не получи кредит, ще духа супата, а продавачът ще си има имота +10% задържано капаро. Единствено според мен от банки бягат търсещите някаква сенчеста сделка. Ма ей на, явно половината пазар се движи от готови пари.
Мръщят се, защото:
1. Мислят си, че Банката ще ги размотава много и ще иска много по-детайлни докуметни. Все едно пък купувачът без Банка нама да обследва и провери всичко назад във времето.
2. Искат да изповядат на по-ниска цена и си мислят, че с Банка няма как да стане.
3. Факторът време. Реално Банковият кредит ще отнеме повече време. Две..три седмици да се отпусне кредита, може и повече. След изповядването си получава парите след 5...6 дена, не в деня на сделката.
4. Няма доверие на Банката, това 100% са хора, които никога не са теглили кредити и са негативно настроени. Дори смятат, че купувачът в комбина с Банката ще го измамят.
5. Други.

# 25
По-ниски разходи и по-лесна поддръжка. Да, това са единствените плюсове. Всеки знае, че възможностите за образование, транспорт, социални и културни дейности, хранене и пиене, спорт, достъп до технологии, медицинско обслужване итн са много по-развити в селата в община Нови Искър, сравнено с големия град.

Е да де, затова вместо в Нови Искър, купуваш къща в София. И затова казвам, че разходите за къща са по-големи от тези за апартамент.

# 26
Не съм съгласен с Томева. Неса много купуващите за лично ползване. Как изведнъж 2020-2022 всички решиха далупуват за лично ползване? Защо не купуваха предните години, когсто цените бяха по-добри? Покупките последните 2г се сължат наниски лихви, страх и спекула, и да кажем към 20-30% от нуждаещи се за лично ползване.

Има си обяснение:
- Първо, имоти за лична употреба винаги са се купували, купуват се и днес.
- После, всеки гледа да не се мине, къта си парите, чака перфектната сделка и все отлага. Ми няма лошо, ама тя нуждата си стои. И когато в един момент инфлацията скочи и парите почнат да се топят, чакащите изведнъж се разбързват. Това според мен води до ръст на броя купуващи за лично ползване.
- И да не забравим работата от вкъщи. След Ковид ходенето на работа повече не е същото като преди, а това изисква адекватни жилища.

# 27
  • София, Bulgaria
За стстията какво да кажа? Аз се изненадвам как има изненадани. То се очакваше вдигане, а кредитните експерти винаги ще казват, че нас ще ни подмине, защото те от товаси изкарват хляба.
1. 2020-2022г голямото търсене и купуване беше на 3ст, 4ст апартаменти и къщи. А инвеститорите купуват 2ст, 1ст. По-ликвидни са и по-голямо търсене има.
2. Заплатите се дигнаха, лихвите са примамливо ниски, което фактор за всеки купувач. Ако ще е за инвестиция ще купи 1 имот, няма да купи 5. Пет купуват хората с Кеш.
3. През този период се оказа, че не е все едно къде ще бъдеш затворен. В малкия без много удоства ап., защото до сега ти е вършил работа и без това се прибирате вечер. И си представи и картинката мама и тате хоум офис, децата и те в къщи...красота. Та хората започнаха да търсят варианти...да искат по-големи жилища, да има място, ако не стая за кабинет. За това и се продадоха всички застояли с години къщи, около София и в София. В един момент хората трябваше да спасяват психичното си здраве, дори с цената да поемат финансов риск.  Много такива сделки имахме. От 2ст. отиват в 3ст., от 3ст. в по-големи 3ст. или 4ст. или къщи, макар да не е била на дневен ред тази операция.

А статията в Сега, просто нямам думи, да ми цитират социалните мрежи ...ужас. Барем да бяха звънали в Уникредит да питат, вместо да пишат глупости.

# 28
  • СИ

И защо е това злорадство? А статията е малко в стил: една жена на пазара ми каза.

Злорадство ли? Няма такова нещо. По-скоро ми стана весело, като се сетя как ме кривиха и мене Булбанк преди години...
От известно време водя разговори за един имот който ми допада. Този който продава ми се размотава от няколко месеца и усуква. Тия дни уж ще казва колко иска. Не знам кой и какво е казал на пазара, обаче определено ще внимавам и няма да се отпускам в излишни кредити.
Банките вече имат достатъчно кръводарители, сега започва цеденето. Имам малък остатък по кредит отпреди няколко години. Даже и не го смятам като вноска. Сега проверих, не са ми вдигнали вноската. Другия месец пак ще проверя. Определено е по приятно да живееш без кредити.        Yum

# 29

Злорадство ли? Няма такова нещо. По-скоро ми стана весело, като се сетя как ме кривиха и мене Булбанк преди години...
От известно време водя разговори за един имот който ми допада. Този който продава ми се размотава от няколко месеца и усуква. Тия дни уж ще казва колко иска. Не знам кой и какво е казал на пазара, обаче определено ще внимавам и няма да се отпускам в излишни кредити.
Банките вече имат достатъчно кръводарители, сега започва цеденето. Имам малък остатък по кредит отпреди няколко години. Даже и не го смятам като вноска. Сега проверих, не са ми вдигнали вноската. Другия месец пак ще проверя. Определено е по приятно да живееш без кредити.        Yum
Банките имат и достатъчно кеш. Него за тапети ли ще го раздават, щом мислят да спрат да раздават кредити?

Общи условия

Активация на акаунт