Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 786
  • 743
  •   1
Отговори
# 165
Ето как изглежда разпределението на един стандартен 4-стаен апартамент в Брюксел от 110 кв за сумата от 399К евро със спални от 17кв, 15кв, 11кв и хол 40кв , отделно кухня от 8 квадрата и 2 тераси. Ето това за мен е чудесно разпределение на един апартамент. По цени на имотите вече ги гоним белгийците, но не и по заплати уви.

Скрит текст:
Не ясно дали в района няма лилави. В чужбина с бързи темпове някои райони стават неприятни за живеене и цените падат.

# 166
Интересното е, че терасите (всъщност са 3,  а не 2) не са включени в общата квадратура. Също така няма чудото наречено "общи части". Не знам колко би била площта по българските стандарти. Може би 150 кв.м?

# 167
Терасите не влизат в квадратурата, но коридорите влизат. Ама те щото са прости белгийците си строят стаи по 17 и 15 квадрата. Тук има такива единични апартаменти и струват 500K някъде. Какво илиза- в Белгия е по-евтино.

Какви са тези лилави, за които говорите?

# 168
Терасите не влизат в квадратурата, но коридорите влизат. Ама те щото са прости белгийците си строят стаи по 17 и 15 квадрата. Тук има такива единични апартаменти и струват 500K някъде. Какво илиза- в Белгия е по-евтино.

Какви са тези лилави, за които говорите?

Добре де, ама не разбрах какво искаш да кажеш с N-тия си пореден пост? Нещо си недоволна, разбрах, ама такава е ситуацията у нас и няма никакъв заговор да се строят "кутийки", а всичко се определя от пазара и стремежа за максимална печалба. Хубавото е, че на когото му е скъпо в София свободно може да се премести в Брюксел и всичко е точно.

Лилавите са едни такива, като онези заради които прекрасния като разположение район около Лъвов мост е с ниски цени Wink

# 169
Артекс строят по-големи апартаменти. В тази сграда повечето са продадени , но може да ги видите.
https://www.arteks.net/harmony%20building?building_id=54&flo … 05&ad_id=1597

# 170
Аз продължавам да твърдя, че има големи апартаменти, но просто са много скъпи. И на мен това не ми харесва, и аз искам да се ширя, ама... Просто при моментните обстоятелства никой няма да построи апартамент 150кв. и да ти го продаде за под 200к, независимо, че себестойността му може да е двойно по-ниска. Също така никой няма да построи цял блок с големи апартаменти, и да чака с години да се намерят достатъчно на брой паралии, за да ги изкупят.

# 171
  • София
Аз имам един приятел, наскоро купи апартамент в строеж, взе 3стаен и 2стаен, долепени и ги обедини.
Събори стената между 2 спални и си направи голяма спалня, над 20кв м. 2те му деца делят двустайния, а холът, кухнята, мокрите и родителската спалня са в 3стайния. Който иска, намира начин. Който не иска, мрънка на арменския поп.

Имало било, ама малко. Щом има за вас, купувайте си и край. Ако не останат от тия, големите, другите ще му берат грижата. Тогава ще се вдигне търсенето, оттам цената, и оттам строителите ще започнат да строят такива.

# 172
Аз дадох пример за апартамент с 17кв и 15 кв спални в Брюксел, защото някой ме пипита къде съм била виждала спални по 18 квадрата.В момента на тези безумни цени не мисля да купувам. А цените ще паднат, ако хората масово спрат да купуват и инвеститорите сами ще са принудени да свалят цените, за да не седят апартаментите им непродадени.

# 173
Белгийския апартамент верно излиза доста по-евтино от софийски като се приведат към един стандарт за квадратура. Но българина си е прост и родното го влече. Simple Smile

Мъфин - тези пари в депозити от къде мислиш че са дошли? Дошли са от нечии изтеглени кредити т.е банките са раздали вечв кредит зададен депозит. По тази логика колкото повече раздават кредити, толкова повече ще получават депозити и то се получава безкраен цикъл. И за твое сведение, банките не раздават кредити само за имоти, а на бизнеси, има вече и инвестиционни инструменти и тн. Изобщо, в една банкова система парите никога не стигат. Ясен пример за това е че вчера фед се наложи да приведе 6 милиарда долара наевропейските банки щото щяха да гръмнат. Уж много пари има, а пак не стигат. Къде е логиката?

# 174
Всъщност май локацията определя. Дано не се обиди някой по-чувствителен човек, но едно е да си на Витошка, друго е да си в съседство с Grand Place в Брюксел. И като цена. И естествено българинът пред гетото на Брюксел би предпочел центъра на София. До среда е. Пак се извинявам, ако някой по-нежен като душевност се обиди Relaxed

# 175
Всъщност май локацията определя. Дано не се обиди някой по-чувствителен човек, но едно е да си на Витошка, друго е да си в съседство с Grand Place в Брюксел. И като цена. И естествено българинът пред гетото на Брюксел би предпочел центъра на София. До среда е. Пак се извинявам, ако някой по-нежен като душевност се обиди Relaxed

Е, ако работата ти, средата ти и семейството ти са в София как да предпочетеш Брюксел?  И ако не им говори езика, нямаш тапия да работиш там...

Ясен пример за това е че вчера фед се наложи да приведе 6 милиарда долара наевропейските банки щото щяха да гръмнат. Уж много пари има, а пак не стигат. Къде е логиката?

Това го пишеш вече за втори път, но не намирам такава новина. Освен това 6 милиарда долара са прекалено малка сума за спасение на Европа. Толкова пари биха били нужни за спасение ако не на България, но на Гърция или Румъния например.
Иначе една швейцарска банка имаше проблеми наскоро, но те са от зле пресметнати рискове и увличане в брокерски и дилърски дейности, както и в съдебни проблеми заради пране на пари.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 16:40 от Черна станция

# 176
Имах предвид, че нормалният софианец, свикнал с центъра на София, няма да си купи апартамент в гетото на Брюксел, само за да каже, че има там нещо-си. Такива са ми наблюденията, но може и да греша. Никога не давам мнение като последна инстанция, защото кръгът ми е ограничен. Нормален квартал там върви с 4.000 евро на м2, София не е точно така като че ли. Но може и да греша, както казах - може пък центърът на София да е по-скъп от центъра на Брюксел и аз да се изненадам Grinning

# 177
Този апартамент в Брюксел не е в гетото. Пишеше централен апартамент в обявата. Може да не е до Grand Place, ама може би е в широкия център.  Цените на имотите в България толкова са се вдигнали, че можеш да си намериш на същите цени в други европейски столици с много по-висок стандарт жилище. Това за мен не е нормално.

# 178
Брюксел пощенски код 1000 е баш в центъра. Нещо като в София с пк 1000. Нямам идея дали е гето де.

# 179
Този апартамент в Брюксел не е в гетото. Пишеше централен апартамент в обявата. Може да не е до Grand Place, ама може би е в широкия център.  Цените на имотите в България толкова са се вдигнали, че можеш да си намериш на същите цени в други европейски столици с много по-висок стандарт жилище. Това за мен не е нормално.

Няма ненормално, щом се намира кой да купува на тези цени. Това води пазара, не някаква конспирация.
И когато сравняваш имот в България с имот в Европа не пропускай факта, че притежаването на имот у нас е толкова евтино, че е практически безплатно. Да държиш празен заключен апартамент в София може да ти струва по-малко от 500 евро на година. А и като живееш в него пак е евтино. Разходите около имотите в Европа са много по-високи, като това включва и разходите при продажба и покупка.
Мой познат преди време ми каза, че продава двустаен, аз го свързах с някои хора, той също подшушнал тук и там и съвсем скоро след това ми се обади да ми благодари и да се  похвали, че е продал двустаен за пълен ремонт за близо 2500 евро/квадрат. При това даже без да ползва брокер и да пуска обяви, само чрез агенция "Клю клю Ройтерс", тоест реклама от уста на уста по съседски. И купувачът не е с ипотека или друг кредит. Та какви пукания на балони ви се привиждат не знам. Да, утре може всичко да стане, но в момента и в сегашните условия пукането е само в нечии блянове.  Аз си купих апартамента преди 7 години на зелено, живея в него вече пета година и от тогава насам слушам за срив на цените, а въпросният апартамент струва двойно на онази цена. Който се е вързал на очакванията за срив кажи ми на каква печалба е?

Общи условия

Активация на акаунт