Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 776
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Никъде никогс не е казано, че всички и всеки трябва да има жилище, а какво остава за голямо жилище. Българина е с грешна нагласа. То спциализъм, социализъм, но не може баш всички да сме равни.

# 151
Никъде никогс не е казано, че всички и всеки трябва да има жилище, а какво остава за голямо жилище. Българина е с грешна нагласа. То спциализъм, социализъм, но не може баш всички да сме равни.
Защо? Ще изядат хляба на рентиерите ли?

# 152
  • Бургас
Ами то реално всички имат жилища. Тесни, широки, хубави, лоши - имат ги. Не щат да купуват "кутийки", щото живеят някъде и не им е наложащо. Други пък купуват "кутийки" и си живеят в тях щастливо с поколения. Трети се ширят в четиристайни апартаменти със спални по 30 квадрата, пък после си турят въжето, или си застрелват жената, или и двете.
Единици са хората, които спят на улицата.

# 153
Защото не сме деца да има завсички по равно. Живота е кой как си го направи. Ако всички имат големи спални, ще мрънкат че нямат нещо друго. Равенството води до демотивация за прогрес и развитие. Няма как Иванчо, който си е развявал пищова в тийн години да пошучи същото като Драганчо, който от малък учи и работи. Опитват се да вдигнат базовата линия на имане, но тя е засметка на качеството т.е имаш, но ще е кутийка. При всички положения, винаги ще има недоволни.

И да кажа, голямо жилище също не е оферта. Много чистене и подреждане пада, особено ако жената е по-педантична по темата и не иска външни лица да й влизат в дома. А боклуци винаги ще има и ще се трупат и складират.

# 154
Според статистически данни ипотечните кредити в България се погасяват средно за 12-13 години.
В момента има фиксирана лихва 2,9% за 3 години.
Ако наистина има - което не знам дали е актуално - трябва много да побързат тези, които искат да теглят кредит.
Ето новина от днес:
https://www.dnevnik.bg/biznes/2022/10/18/4404368_ministerstvoto_ … ava_da_vzima_vse/
"На проведения аукцион са пласирани ДЦК за 180.55 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност 5.65%...
на предишния аукцион в началото на октомври доходността бе 4.01%."

За няма и месец - 1.5% нагоре.
Аз ако съм шеф на тази банка, която дава на физически лица кредит на 2.9% вместо да даде на държавата за 5.65% ще имам някои въпроси към служителите си.
Те банките точно това и правят явно - цитат от същата статия: "Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 59.1%"

Също, ако някой се оплаква, че банките не му давали лихва по депозита - да си вложи парите в ДЦК вместо това. Всеки инвестиционен посредник ще му продаде ДЦК. Мисля 5.65% не е толкоз лошо, особено ако сравниш с алтернатива да купиш имот за 120к евро и да го даваш под наем за 300 евро на месец.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 11:20 от chris78

# 155
Малко са хората, които разбират това. Другите ще кажат “тухла, тухла”. А разбрахте ли че завчера фед спаси цялата европейска банкова система като наля 6 милиарда долара в швейцарската цб, която ще ги разпредели нататък. Били сме на косъм от колапс покрай драмите в UK и кредит суис.

# 156
daizy_g, без оглед на цената, къде си виждала спални по 18 м2?
13 м2 са 3.4х4, нормален размер за детска и спалня
В София. Както и във Франция. Виждала съм и по 20 квадрата спални. Съвсем нормално е едната спалня да е по-голяма- води се master bedroom, другата може да е по-малка. Аз вече казах, че 20 кв е много, но 14-15кв за спалня си е една стандартна стая. Всичко под това си е кутийка , откъдето и да го погледнеш.

И при мен едната е близо 15, а другата 18. Но им разменихме ролите, защото ние дъртите само спим в спалнята, а в детската трябва да има и спален кът с легло и гардероб, но и дневен кът с масичка и канапенце...

# 157
Според статистически данни ипотечните кредити в България се погасяват средно за 12-13 години.
В момента има фиксирана лихва 2,9% за 3 години.
Ако наистина има - което не знам дали е актуално - трябва много да побързат тези, които искат да теглят кредит.
Ето новина от днес:
https://www.dnevnik.bg/biznes/2022/10/18/4404368_ministerstvoto_ … ava_da_vzima_vse/
"На проведения аукцион са пласирани ДЦК за 180.55 млн. лв. съвкупна номинална стойност при среднопретеглена годишна доходност 5.65%...
на предишния аукцион в началото на октомври доходността бе 4.01%."

За няма и месец - 1.5% нагоре.
Аз ако съм шеф на тази банка, която дава на физически лица кредит на 2.9% вместо да даде на държавата за 5.65% ще имам някои въпроси към служителите си.
Те банките точно това и правят явно - цитат от същата статия: "Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките с 59.1%"

Също, ако някой се оплаква, че банките не му давали лихва по депозита - да си вложи парите в ДЦК вместо това. Всеки инвестиционен посредник ще му продаде ДЦК. Мисля 5.65% не е толкоз лошо, особено ако сравниш с алтернатива да купиш имот за 120к евро и да го даваш под наем за 300 евро на месец.
В банките има депозити от над 100 млрд лева. Единични заеми като този са капка в морето. На банките работата е да раздадат под формата на кредити повечето от тези пари и да приберат примерно 2.5-3 процента. При положение, че почти не изплащат лихва за тези пари лесно може да се сметне при тази разлика какви гигантски печалби правят.

# 158
И да паднат  цените ще ни предлагате същите кутийки, нали? Така и не получих конкретен отговор защо строите само тесни апартаменти, а не предлагате повече опции за различните видове купувачи и това, което търсят?

Отговорих ти съвсем конкретно защо е така. И не виждам защо се правиш на неразбираща.

# 159
В банките има депозити от над 100 млрд лева. Единични заеми като този са капка в морето. На банките работата е да раздадат под формата на кредити повечето от тези пари и да приберат примерно 2.5-3 процента. При положение, че почти не изплащат лихва за тези пари лесно може да се сметне при тази разлика какви гигантски печалби правят.
Е тия 100 млрд. да не стоят като банкноти, заключени в трезор? Тесните пари (банкноти) са мисля 20 млрд. другите (широките пари вкл. депозити) се създават от кредит.
Тези депозити са вече раздадени като стари кредити. За да вземе някой нов, банката разглежда какъв свободен капацитет има да влага в нови активи, каква е доходността и риска от тези активи, и избира най-добрата алтернатива.
Коя е по-добрата алтернатива в момента: да вземе български ДЦК на 5.65%, да вземе американски ДЦК на 4%, или да кредитира физическо лице на 2.9%?
Вие говорите какво било лятото, но не разбирате ли, че нещата се променят много динамично от лятото? Лихвата по ДЦК да се качи от 1% на 5.65% за няколко месеца е голямо сътресение - не знам кой вярва, че отражение няма да има надолу по веригата.

И последно: хората с депозити ще почнат да се усещат, че има и друга алтернатива. До лятото нямаше - в банката нула, в ДЦК 0.5%, не си струва разкарването. Сега в банката 0%, но в ДЦК 5.65% - струва ли си да си извадиш парите от депозит и да ги преместиш? Ако сам не се сещаш, има много финансови консултанти, които обикалят като хиени по хората с по-високи доходи и активи, и постоянно им предлагат разни схеми. Имам един познат работи в тази сфера, вика не мога да смогна, даже искаше да ходя да работя при него, но му отказах, аз си имам хубава работа.

# 160
Не е въпросът дали ще паднат цените,а кога.
Елементарно, Уотсън, когато инфлацията надмине растежа в цената на жилището ти, което започва да се случва. Към тази разлика се добавя и процентът нежелание на купувача да задоволи исканата цена.
Последните години по цял свят тенденцията е да се обединява кухня с хол. България не прави изключение.
Всъщност тенденцията е да се строят кварталчета от семейни къщи, а не блокове, както и много отдавнашната тенденция хората да си живеят из цялата територия на държавата, не само в столицата и две-три окръжни селища и от тези неща България е доста голямо изключение. Видно е от цялата тема, която е само за един тип имот в едно населено място, въпреки че заглавието споменава цялата страна, но интересът е доста тесен. По света не е така.

# 161
Тоест,когато цената на хляба стане още по-висока,тогава ще паднат цените на жилищата? Yum

Не е вярно,че България е изключение... Тоест,тя е изключение,но не както ти си го представяш... В Англия,Франция,Румъния и половината европейски страни,всичко е съсредоточено в столиците им. Ако попиташ румънец кой е втория или третият град след Букурещ,ще има да се пули,докато ти отговори. У нас по стар соц.тертип всичко съществено е навряно в столицата. А в нея всъщност живеят само два милиона. Процентно това е колкото в другите европейски страни,но разликата е че там в провинцията условията за живот са уредени перфектно.

# 162
Eфибуш  в Германия тенденцията на зелените е да се мине от къщи на блокове. Как пък у нас се минава от блокове на къщи???

# 163
Е тия 100 млрд. да не стоят като банкноти, заключени в трезор? Тесните пари (банкноти) са мисля 20 млрд. другите (широките пари вкл. депозити) се създават от кредит.
Тези депозити са вече раздадени като стари кредити. За да вземе някой нов, банката разглежда какъв свободен капацитет има да влага в нови активи, каква е доходността и риска от тези активи, и избира най-добрата алтернатива.
Коя е по-добрата алтернатива в момента: да вземе български ДЦК на 5.65%, да вземе американски ДЦК на 4%, или да кредитира физическо лице на 2.9%?
Вие говорите какво било лятото, но не разбирате ли, че нещата се променят много динамично от лятото? Лихвата по ДЦК да се качи от 1% на 5.65% за няколко месеца е голямо сътресение - не знам кой вярва, че отражение няма да има надолу по веригата.

И последно: хората с депозити ще почнат да се усещат, че има и друга алтернатива. До лятото нямаше - в банката нула, в ДЦК 0.5%, не си струва разкарването. Сега в банката 0%, но в ДЦК 5.65% - струва ли си да си извадиш парите от депозит и да ги преместиш? Ако сам не се сещаш, има много финансови консултанти, които обикалят като хиени по хората с по-високи доходи и активи, и постоянно им предлагат разни схеми. Имам един познат работи в тази сфера, вика не мога да смогна, даже искаше да ходя да работя при него, но му отказах, аз си имам хубава работа.
Прекрасно разбирам как седят нещата. Банките са пълни с кеш и пред тях не стои алтернатива дали да дадат на 5 или 3 процента. Ако можеха да дават на 5, а защо не и на 10 щяха да го правят. Въобще не се грижи и притеснявай за банките. Те не са благотворителни дружества и когато могат да печелят добре го правят. “Рекордното милиардно полугодие на банките

Секторът засега не показва никакво забавяне заради инфлацията или войната и реализира печалба над 1 млрд. лв. до юни” https://www.capital.bg/biznes/finansi/2022/08/04/4376498_rekordn … godie_na_bankite/

# 164
Ето как изглежда разпределението на един стандартен 4-стаен апартамент на 5ти етаж в централна част на  Брюксел от 110 кв за сумата от 399К евро със спални от 17кв, 15кв, 11кв и хол 40кв , отделно кухня от 8 квадрата и 2 тераси. Ето това за мен е чудесно разпределение на един апартамент. По цени на имотите вече ги гоним белгийците, но не и по заплати уви.

Скрит текст:

Това са стандартите на Запад, а не 2-3 12 кв стаи. Не че не може да се направи, желание няма.

Последна редакция: ср, 19 окт 2022, 13:46 от daizy_g

Общи условия

Активация на акаунт