Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 779
  • 743
  •   1
Отговори
# 135
В България не е много по-различно.
Как да заменя стаи от 14-15 квадрата и 3 тераси в сграда от 2001 за стаи 12 квадрата и 1 малка тераса в сграда от 2022 за 300Кевро? Трябва да съм напълно луда, но не съм. Joy Докато е такова предлагането хората няма да си купуват имоти или ще търсят други решения да си строят сами.

Последна редакция: вт, 18 окт 2022, 22:14 от daizy_g

# 136
трите тераси и аз не ги сменям

# 137
В България не е много по-различно.
Как да заменя стаи от 14-15 квадрата и 3 тераси в сграда от 2001 за стаи 12 квадрата и 1 малка тераса за 300Кевро? Трябва да съм напълно луда, но не съм. Joy Докато е такова предлагането хората няма да си купуват имоти или ще търсят други решения да си строят сами.
Това добре ли е?

# 138
Daizy, личи си, че си нова в материята.
Уверявам те, че в последните поне 7 години, хората купуват всичко, включително спалня 9 кв. и кухньохол - 17 кв.
Аз самата съм видяла над 100 апартамента, тухла, строени в последните 20 години, преди да купим този. Спални над 13 квадрата е имало само в 4-5 от тях, но пък те имаха други неприемливи недостатъци - малка дневна (под 30 кв.), липса на тераси, гараж, странни форми на стаите (включително триъгълни и трапецовидни, в които въпреки голяма квадратура не можеш да сложиш стандартна спалня и гардероб) и тн.
Походи малко по огледи и ще видиш за какво иде реч, защото ако в обявата пише спалня 13 кв, тя най-вероятно е максимум 10.

# 139
Zigizagi, Абсолютно те разбирам. Аз затова писах тук, да си споделя разочарованието. И не съм ходила само на 1 оглед, редовно си гледам в imoti.bg и съм ходила на няколко , просто виждам тенденцията на тясното строителство , и не само аз. Просто в момента нямам нужда спешно да сменям жилище и затова мога да си чакам и оглеждам. Но не виждам тази тенденция да се промени...

Мъфин, добре е, но ако трябва да съм честна аз предпочитам кухнята да е отделно, защото всичко се омирисва, ако е обща. Не казвам, че няма такива примери за стаи 14-15 квадрата, но са малко.

# 140
Това добре ли е?
Скрит текст:
[/quote]Кухня в хол никога не е добре, освен това ако си мислиш че няма да се чува във вашата спалня докато синчето пуца гранатомет в Call of Duty (компютърна игра) на телевизора от другата страна на преградната стена - мога да кажа само ха-ха. Квадратите не са всичко.

# 141
Аз не съм тръгнала точно в момента да купувам имот, особено с този надут балон на цените, просто си следя пазара и тази кооперация ми беше хванала окото и защото беше доста възхвалявана, на хубава и удобна за мен локация реших да погледна за какво става въпрос. Е, оказа се голямо разочарование за претенциите за топ имот. Иначе това, че ми предлагат кутийки, не означава, че ще си купя кутийки. То хубаво търсенето определя предлагането, ама и качеството би трябвало да е релевантно на цената. Blush

Иначе моите познати си строят малка кооперация само за тях, няма да продават апартаменти. Май това се оказва най-доброто решение. И те стигнаха до него след дълго търсене и не намериха нищо, което да отговаря на парите, които им искат.

Ти ако чакаш голям апартамент на ниска цена  ще чакаш цял живот, едни чакат 20 години, балон няма, колко пъти да обяснявам на тази инфлация и високи цени на материали и работна ръка. Който купил купил това е положението колкото и да ви боли, в еврозоната след година чакайте ниски цени на марта в сряда. Който стискал пари или не рисува изгоря, това е положението и да ревете и да не ревете

# 142
Не е въпросът дали ще паднат цените,а кога.

# 143
И да паднат  цените ще ни предлагате същите кутийки, нали? Така и не получих конкретен отговор защо строите само тесни апартаменти, а не предлагате повече опции за различните видове купувачи и това, което търсят?

# 144
Не е въпросът дали ще паднат цените,а кога.

Драстично едва ли, ако си уверен тарикат да се обзаложим, бла бла не ми се слуша

# 145
Голям процент от хората купуват с кредит . В момента цените са високи по доста причини. Хората теглят 180к евро, да речем, за маломерен тристаен, не се хвърлят на 250к за голям. Ако цените паднат в даден момент, хората няма да продължат да теглят по 180к, за да купуват големи апартаменти, което да доведе до това строителите да почнат да строят масово такива, ами просто ще почнат да теглят по 130к и отново ще купуват маломерните. Като си с кредит обикновено гледаш да го минимизираш. Повечето хора са така. Купувачите, които имат възможност да купуват големи апартаменти, например не ги вълнува колко К евро кредит ще теглят, или пък имат много пари кеш, все пак са по-малко от онези от първия тип, съответно предлагането на големи апартаменти е по-малко. Иначе и аз смятам, че 300к е прекалено.

# 146
Кухня в хол никога не е добре, освен това ако си мислиш че няма да се чува във вашата спалня докато синчето пуца гранатомет в Call of Duty (компютърна игра) на телевизора от другата страна на преградната стена - мога да кажа само ха-ха. Квадратите не са всичко.
Последните години по цял свят тенденцията е да се обединява кухня с хол. България не прави изключение. Почти цялото ново строителство е така. Това се търси и така се строи. Между другото имам имоти и в двете конфигурации. Не е да не знам предимствата и недостатъците на двата варианта. А ето един бърз вариант за отделна кухня. Май квадратурата е важна. Много важна.

# 147
Цената на 3-стайния, който гледах беше даже 354К евро, ако трябва да съм точна. С две северни стаи по 13 кв и една тясна тераса от 2.5 кв.
Кажете ми нормално ли е човек да получи това за тези пари? И кооперацията е почната да се строи още 2019, когато нямаше война, така че доводът за войната леко издиша.

А има ли такова нещо като маломерен 4-стаен? Защото 4-стайния също беше със спални от 13 квадрата? Аз като чуя 4-стаен апартамент не си представям спални-кутийки някак!

# 148
И да паднат  цените ще ни предлагате същите кутийки, нали? Така и не получих конкретен отговор защо строите само тесни апартаменти, а не предлагате повече опции за различните видове купувачи и това, което търсят?
Защото мнозинството от хората нямат пари за да купят голямо, устроено и модерно жилище.

# 149
Чета обява от далечната 1958г. в САЩ. Дава се под наем къща с четири спални в град Левитаун,Ню Джърси за $87 на месец!
Средният годишен доход тогава е бил $5000.
$87 днес се равняват на $893.
Това е положението сега.
https://www.cnbc.com/amp/2022/10/17/how-many-hours-minimum-wage- … -afford-rent.html

Общи условия

Активация на акаунт