Пазарът на недвижими имоти в България, какво се случва реално - тема 66

• 32 202
  • 743
  •   1
Отговори
# 225
Те имат приятел, който се занимава със строителство и ползват негови хора, на които плащат, разбира се. Имат и изготвен проект на сградата от архитект. Никой не е казал, че е лесно, ще е голяма хамалогия, но пък то хубавите неща стават трудно.

# 226
# 227
  • Бургас
Нито е лесно, нито е евтино, изхабените нерви и минаването "през ада", докато работиш основната си работа и гледаш деца дали е калкулирано в "производствената" цена?
От парцела до разрешителното за строеж са хиляди документи, договори, адвокатски проверки, регистри и т.н.
Кой носи отговорност върху отделните етапи на строежа, кой носи отговорност за гаранция, ако нещо не е както трябва? А ако стане трудова злополука на обекта, каквито често стават, щото тия ц...г..ни върви ги обучи на безопасност на труда. Дела, проверки, глоби... Върви ги търси после "неговите" хора.
Да не забравяме, че ако ще се строи както трябва, пак трябва да се спази цялата процедура - надзорни фирми, фирми по ЗБУТ, инструктажи, приемателни комисии и т.н. до издаването на разрешението за ползване (акт 16). Всяка комисия и процедура е разход, който също влияе на "производствената" цена.
Строителните техници на строителните фирми хем са по цял ден на обекта и пак се осират разни работи.
Накрая като се тегли чертата ще излезе, че въпросната цена не е кой знае колко по-ниска от пазарната цена, а може и по-висока да излезе, щото няма ли контрол и стриктно следене, всеки си прави каквото си знае и си оставя ръцете.
Има си и хубава българска поговорка за "орташката" работа.
Ама щом са се хванали, няма да се дават.

Иначе има и по-лесен начин - предлагане в София бол. Отиваш в конкретната строителна фирма, гледаш предварителните планове, договаряш се за обединяване на 2 или 3 апартамента и ей ти спални по 20 квадрата. Без навиране в мочурища, търсене на ромски бригади и други български тарикатлъци.

# 228
  • София
Така и така са се хванали тия твои познати в тоя строителен бизнес, направо да започнат да строят и да продават. Щом е толкова скъпо да си купиш апартамент, явно ще се печели повече от нормалната им работа. Ще продават по-евтино, отколкото има оферти на пазара, по-качествено. Така се прави бизнес в капитализма. А не с "не може", "не искам", "не става".
Като започнат да продават, да кажат къде, какво, на какви цени, с какви материали, колко кв ще са спалните, колко кв хола и тн и тн.
Със сигурност ще има желаещи.

# 229
Казах, че работят със строителна фирма, тя ще си наглежда строителството. Те са просто инвеститори. И реално кой инвеститор не минава през същите неща, които изброихте? В единия случай си плащаш с по-висока цена на имота, в другия случай си плащаш със собствено време и нерви.

# 230
Е то щом блока е на отдалечено място и на тишина, в тези райони по принцип могат да се намерят по-големи апартаменти на по-сносни цени. Определено няма да са по 300к.

# 231
Е то щом блока е на отдалечено място и на тишина, в тези райони по принцип могат да се намерят по-големи апартаменти на по-сносни цени. Определено няма да са по 300к.
В полите на Витоша ли? Там са и по повече от 300K!

# 232
  • София, Bulgaria
Казах, че работят със строителна фирма, тя ще си наглежда строителството. Те са просто инвеститори. И реално кой инвеститор не минава през същите неща, които изброихте? В единия случай си плащаш с по-висока цена на имота, в другия случай си плащаш със собствено време и нерви.

Аз им желая късмет и по-малко нерви, че нервите цена нямат. Така са решили, така са го направили. На финала ще кажат струвало ли си е. Аз им пожелавам да са много доволни!
Но, не можем да отричаме факта, че това не е решение на нещата, не е рецепта. Както сама казахте, минали са през Ада, а то не е и свършило още.

# 233
Под минаване през ада имах предвид тромавата процедура за разрешение на строеж. Като си строиш вила минаваш през същото. Но мисля, че има фирми, които се занимават с това и те могат да ти свъшват работата срещу съответното заплащане .

# 234
  • София
Ако е Бояна, аз пари да ми дават не отивам там. Камо ли в апартамент, а не къща.
Значи се правят икономии от локация, парцел, инфраструктура, канализация, ГТ, нерви, време, труд и тн и тн и тн, за да излезе сметката. А и за сега не е излязла, а чак като завършат, вземат Акт 16 и битов ток, тогава ще се види каква ще е.

# 235
Ако е Бояна, аз пари да ми дават не отивам там. Камо ли в апартамент, а не къща.
Значи се правят икономии от локация, парцел, инфраструктура, канализация, ГТ, нерви, време, труд и тн и тн и тн, за да излезе сметката. А и за сега не е излязла, а чак като завършат, вземат Акт 16 и битов ток, тогава ще се види каква ще е.

А къде би отишъл?

# 236
  • Бургас
Под минаване през ада имах предвид тромавата процедура за разрешение на строеж. Като си строиш вила минаваш през същото...

Не е баш същото. Щото едно е септична яма в двора, друго си е тичане до ЧЕЗ, Софийска вода, прокопаване на канализация за цял блок, затваряне на улици, съгласувания с КАТ, Община и т.н., разрешение на съответните обеми, висене по опашки, битка с бюрокрацията, проучване на мощности, плащане на едни солени цени за присъединяване, и т.н.
Адът тепърва започва. Всяка една от тези процедури е един малък ад, а ако се случи да попаднеш на някой кривундел, или да ти загубят преписката, или някой да излезе в отпуска, пък друг тепърва да чувал, ама защото чул, ама забравил, тогава става още по-забавно.

# 237
За какви икономии става въпрос? Инвеститорите като ти продават 4-стаен апартамент за 350K евро, реално този апартамент струва 200Kевро(говоря грубо казано). Те вместо да плащат 350K са решили да си спестят надценката, която друг инвеститор ще им вземе.

Някои от тези семейства си имат други собствени апартаменти, т.е. минавали са вече през пазара на имоти. Само че тези апартаменти са малки и ги дават под наем, а сега искат нещо по-просторно. Казах, че строят малка кооперация с апартаменти само за тях. Все едно да си построиш една по-голяма къща фигуративно казано.

# 238

Като се сетя само тепърва ще излизат несъответствията между Архитектурните проекти, Строителни конструкции, Електро ВиК и вентилациите. После - е нали на картинка бяха ОК Simple Smile. Аз лично залагам на поне две семейства да се разминават след 4-5 год. по различаващите се от проекта стълбища намусени и с кървясали очи помежду си малко пообидени един на друг. Защото по време на строежа, някой ще се присеща, че иска малко по - друго нещо, че на хартия изглежда по съвсем друг начин .... Дано не става де. Дори, ама това ми е пред очите ежедневно та ... съм малко черноглед. Поне вероятно щом са почнали и изкопали вече са минали несъответствията между проекта на вертикалната и истинския терен, истинските отстояния от съседи и граници. Но тук там ще изникне някое стъпалце или английски двор впоследствие по сградата ако изненада отнякъде някой терен във височина. По принцип инвестиротите вече задължително назначават инвеститорки контрол, той движи и разрешителните и проектите (с доклади)... Ама всичко понякога е проформа на гърба на ... сещате се. Затова в такива кооперации поне един трябва да разбира поне малко и ще контролира защото е заинтересован, защото само с ентусиазъм не става. Или знаеш или плащаш. Или купуваш готово и с компромис ако чак пък толкова не изпълнява и най - фините ти желания и живееш каквото е, или си плащаш като поп.

# 239
Проблема е, че в масовия случай, освен че е много скъпа всяка операция от т.нар  майстори, ами и майстора си оставя ръцете буквално.
Или хем скъпо, хем супер зле се работи.

Защоро за разлика от чужбина, “майсторите” са хора, които не са учили за това, нямат лицензи и това си личи.

Общи условия

Активация на акаунт